صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/02/28
خبرگزاری رویترز در گزارشی از کوالالامپور به قلم فلورنس تان نوشت:
یکی از مقامات بلندپایه ایرانی روز دوشنبه اعلام کرد بعید است سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام (اوپک) در نشست آتی خود در ماه ژوئن تصمیم بگیرد تولید خود را کاهش دهد.
رکن الدین جوادی، معاون وزیر نفت ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا اوپک تولید خود را در نشست پنجم ژوئن کاهش خواهد داد یا خیر گفت: « فکر نمی کنم.»
ایران و ونزوئلا بارها از اوپک خواسته اند برای بالا رفتن قیمت پایین نفت که موجب کاهش درآمدهای نفتی تولیدکنندگان نفت شده است، تولید خود را کاهش دهد. اظهارات جوادی حاکی از بعید بودن احتمال موافقت اوپک با کاهش تولید خود است، به ویژه با توجه به اینکه راهبرد فعلی اوپک موجب محدود شدن تولید کشورهای غیراوپک شده و زمینه را فراهم کرده است تا این سازمان بار دیگر سهم خود را در بازار به دست آورد.
اوپک که عربستان در راس آن قرار دارد، در نشست ماه نوامبر تصمیم گرفت تولید خود را حفظ کند و به اندازه ای نفت به بازارهای جهانی عرضه کند که قیمت پایین نفت، تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا- که پرهزینه است- را وادار به کاهش تولید کند.
معاون وزیر نفت ایران بعداً تصریح کرد هنوز این احتمال وجود دارد که ایران در نشست ماه ژوئن برای کاهش تولید نفت اوپک یا همکاری در زمینه عرضه میزان مناسب نفت به بازار تلاش کند.
وی در حاشیه کنفرانس نفت و گاز آسیا در کوالالامپور به خبرنگاران گفت این نشست « موجب تقویت همکاری میان اعضا می شود، زیرا اوپک سازمانی است که می تواند در خصوص قیمت نفت سیاستگذاری کند.»
صادرات پس از برداشتن تحریم ها به حالت قبل باز می گردد
معاون وزیر نفت ایران گفت کشورش امیدوار است صادرات نفت خام ایران ظرف سه ماه پس از نهایی شدن توافقنامه بین ایران و قدرت های بزرگ برای لغو تحریم های نفت، به سطح قبل از تحریم ها بازگردد.
جوادی که مدیریت شرکت ملی نفت ایران را نیز بر عهده دارد به خبرگزاری رویترز گفت: « ما امیدواریم بتوانیم سطح صادرات نفتی مان به سطح قبل از تحریم ها بازگردد، یعنی حدود دو میلیون و 500 هزار بشکه در روز.» وی افزود تحقق این امر ظرف سه تا شش ما امکان پذیر خواهد بود.
به موجب توافق چارچوب اخیر بین ایران و قدرت های جهان، اگر توافقنامه دائمی در ضرب الاجل ماه ژوئن به دست آید، ممکن است در نهایت تحریم های اعمال شده علیه ایران لغو شود.
تحریم ها موجب شده است صادرات نفت خام ایران از سال 2012 تاکنون به بیش از نصف کاهش یابد یعنی معادل حدود یک میلیون بشکه در روز.
جوادی گفت ایران در حال حاضر کمتر از ده میلیون بشکه نفت خام دارد که در نفت کش های خود ذخیره کرده است ، و ممکن است متناسب با شرایط بازار پس از تحریم ها به بازار عرضه شود.
وی گفت انتظار می رود ایران سهم خود را که در بازار آسیا و اروپا از دست داده است، بار دیگر بازید.
معاون وزیر نفت ایران تصریح کرد: «این موضوع به اوضاع بازار و میزان قیمت نفت بستگی دارد، اما ما تجارت دیرینه ای را که قبلاً داشتیم از سر خواهیم گرفت.» وی گفت آسیا ممکن است بیش از 50 درصد صادرات نفت ایران را به خود اختصاص دهد.
قیمت جهانی نفت در سال 2015 ، اویل ماه آوریل به اوج خود رسید، اما در حال حاضر قیمت نفت به حدود نصف قیمتی رسیده است که ژوئن 2014 داشت. عرضه مازاد نفت به بازار جهانی و تصمیم کشورهای عضو اوپک برای حفظ تولید موجب کاهش قیمت نفت شد.
جوادی گفت بحث ها در زمینه اقدام اوپک در فراهم کردن زمینه بازگشت نفت ایران به بازار به این بستگی خواهد داشت که آیا تحریم ها برداشته می شود یا خیر.
ایران می گوید افزایش تولید نفت این کشور اختلالی در قیمت ها ایجاد نخواهد کرد. این کشور انتظار دارد دیگر اعضای اوپک زمینه را برای افزایش صادارت این کشور فراهم سازند، اما تاکنون هیچ نشانه ای دال بر تمایل اعضای اوپک برای کاهش عرضه نفت به بازار مشاهده نشده است.
جوادی گفت ایران قصد دارد برای جذب سرمایه گذاران در بخش اکتشاف و تولید نفت خود، ماه سپتامبر نشستی در لندن برگزار کند.
وی در جاشیه کنفراس نفت و گاز آسیا در کوالالامپور گفت: « از دیدگاه تجاری، قیمت های امروز باید حفظ شود و به تدریج افزایش یابد. اما همه چیز به اواضع سیاسی و تحولات موجود در خاورمیانه و کشورهای عربی بستگی دارد.»
171/106
∎