به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از روزنامه همشهری، هرچند سخنگویان دولت تأکید دارند: دولت تصمیم به افزایش قیمت بنزین ندارد. هرچند هم علی بهادر جهرمی و هم احسان خاندوزی، 2سخنگوی جوان دولت، رسما خبر افزایش قیمت بنزین را، البته بهصورت مشروط تکذیب کردهاند. اما سناریوی بنزینی دولت سیزدهم چیست؟ آیا این سناریو به عدالت نزدیکتر نخواهد بود؟ آیا جامعه ایران، 2سال پس از ماجرای تلخ آبان 98، از آمادگی کافی برای تغییر الگوی اختصاص سهمیه بنزین برخوردار است؟ البته پرسش مهمتر این است که؛ آیا انتخاب 2جزیره کیش و قشم، بهعنوان پایلوت اجرای آزمایشی طرح، منطقی است؟ آیا میتوان نتیجه آزمایش دولت، در این دو منطقه آزاد را، به کل کشور تعمیم داد؟ اصلا نحوه تخصیص سهمیه بنزین و تغییر آن، به جای خودرومحوری به شخص محوری چگونه است؟
چیزهایی که میدانیم
بر اساس این گزارش، در حالی قرار است طرح آزمایشی اختصاص بنزین سهمیهبندی به اشخاص در 2جزیره کیش و قشم اجرا شود، که هنوز مکانیزم اختصاص این سهمیهها روشن نیست. بهنظر میرسد، قرار است؛ به جای اینکه سهمیه بنزین در قالب کارت سوخت، به هر خودرو داده شود، معادل ریالی سهمیه بنزین دولتی، در قالب یارانه نقدی، بهحساب سرپرستان خانوار واریز شود. به این ترتیب، اختصاص سهمیه بنزین 1500تومانی به افراد دارای خودرو متوقف میشود و به جای آن هر شهروند ایرانی معادل ریالی سهمیه بنزین را ماهانه دریافت میکند. طبق رویه ناعادلانه فعلی، عملا 12میلیون خانوار فاقد خودرو از دریافت یارانه بنزین محروم هستند، و عملا یارانه دولتی در حوزه سوخت نصیب مالکان خودروها، بهویژه خودروهای پرمصرف و لوکس میشود. پیشبینی میشود درصورت اجرای طرح جدید، به ازای هر شهروند ایرانی، معادل 20لیتر بنزین، با نرخ 1500تومان، محاسبه و بهحساب سرپرست خانوار واریز شود.
بنزین گران نمیشود
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در نخستین واکنش به این تصمیم اعلام کرد: قرار نیست بنزین گران شود. دولت اهل تصمیمات یکشبه نیست، حتماً اگر قرار باشد تصمیمی گرفته شود که در زندگی جاری و عمومی مردم اثر بگذارد جوانب مختلف آن سنجیده میشود. بهگفته او، آنچه در رسانهها با عنوان گرانی بنزین منتشر شده، صحیح نیست و سوءبرداشت از نامه معاون اقتصادی رئیسجمهوری است. او البته، با تأیید اجرای آزمایشی طرح اختصاص بنزین، به شخص، به جای خودرو، اعلام کرد: قیمت عرضه، همان نرخ 1500تومان برای بنزین سهمیهای و 3هزارتومان برای بنزین آزاد است. سخنگوی دولت در عین حال میافزاید: درصورت اجرای موفق طرح، در فاز آزمایشی، با این تغییر و بنا براین است که؛ افراد فاقد خودرو و دارندگان هر کدملی هم بتوانند سهمیه سوخت، دریافت کنند و حتی بتوانند آن را بهقیمت مناسب به دیگران عرضه کنند. البته سخنگوی دولت در اظهارنظری دیگر، سرپرستان خانوارها را متولی اخذ یارانه بنزین اعلام کرد و گفت: اکنون بنزین با 2نرخ یارانهای و 1500 تومانی و نرخ آزاد 3هزار تومانی عرضه میشود. اگر بنزین 3 هزارتومان فروش برود، تفاوت 1500 تومانی آن، برای بازتولید، بهحساب هدفمندی یارانهها واریز میشود و در اختیار دولت قرار میگیرد. او توضیح داد: فرض بر این است که؛ اگر قرار است یارانهای اختصاص داده شود و مابهالتفاوتی دریافت شود، مستقیم سراغ افرادی برویم که از یارانه بنزین استفاده نکردهاند. بر این اساس عدهای از یارانه بنزین با خرید بنزین استفاده میکنند در نتیجه میبایست به گروهی دیگر هم که، از این یارانه استفاده نمیکنند، مبلغ ریالی یارانه تخصیص پیدا کند.
درحالیکه بهنظر میرسد تغییر الگوی توزیع یارانه بنزین در دولت آغاز شده، فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی مجلس، میگوید: تاکنون در دولت و مجلس بحثی درباره افزایش قیمت بنزین، برای سال آینده مطرح نشده و موضوعات مطرح شده در رسانهها گمانهزنی است.
اجرای طرح «وان» ؟
برخی فعالان اقتصادی میگویند الگوی مدنظر دولت برای اختصاص یارانه بنزین، در واقع همان طرح و ایده سعید جلیلی است که پیشتر در جریان رقابتهای انتخاباتی معرفی و تبیین شد. سیدحمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی میگوید: طبق «طرح وان» که سعید جلیلی ارائه داده، هر فرد میتواند یک لیتر بنزین تخصیصیافته بهخود را به مصرف رسانده یا آن را بفروشد، کسی هم که بیش از یک لیتر مصرف میکند، میتواند نیاز خود را از کسانی که فاقد خودرو هستند، خریداری کند، از این مسیر مردم میتوانند بنزین خود را به قیمت بیش از سهمیهای و با نرخ مثلا 10تا 12هزار تومان بفروشند و از مابهالتفاوت آن سود ببرند. او افزود: چندین طرح درخصوص نحوه توزیع بنزین مطرح شد، یکی طرح وان «سعید جلیلی» است که واحد انرژی تعریف شده و بنزین به جای خودرو به فرد اختصاص پیدا کند، به این ترتیب که به هر فرد روزانه یک لیتر بنزین تخصیص داده شود و میزان بیشتری بهخودروهای عمومی داده شود. این فعال اقتصادی میگوید: فعلا کسی نمیداند تبعات این طرح چه خواهد بود؟ زیرا افرادی که بنزین مازاد را بفروشند چگونه میتوانند آن را تجمیع و واگذار کنند؟ نحوه فروش چگونه است؟ برای تخصیص این سهمیه چه کارتی قرار است تعریف شود؟ و آثار آن بر حملونقل چیست؟
حسینی یادآوری میکند؛ طرح دیگری موسوم به کارت سبز انرژی در دولت حسن روحانی مطرح و قرار شد بهصورت آزمایشی در جزیره قشم اجرا شود اما با اینکه طرح به تصویب رسید، بهدلیل اتفاقات بنزینی آبان 98اجرا نشد. او افزود: براساس طرح کارت سبز انرژی، مجموع یارانهای که، شامل یک خانوار میشود، در کارت واریز شده و سرپرست خانوار از محل این کارت میتوانست هزینه آب، برق و بنزین را پرداخت کند.
اختلاف کارشناسی؟
هرچند معاون اقتصادی رئیسجمهوری، گفته است: یارانه نقدی از ابتدای دیماه افزایش مییابد، اما احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، دیروز این خبر را تأیید نکرد و گفت: تاکنون هیچ تاریخ دقیقی برای افزایش یارانهها در سالجاری اعلام نشده است. او درباره افزایش قیمت بنزین هم تأکید کرد: تاکنون تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است. بر اساس این گزارش، این اظهارنظرها نشان میدهد؛ هنوز دولت بین 2گزینه؛ اجرای آزمایشی تخصیص نقدی یارانه بنزین و افزایش یارانه نقدی، با حذف ارز 4200تومانی، به جمعبندی نهایی نرسیده و ممکن است که اجرای این طرح به تأخیر بیفتد تا انتخاب بر سر یکی از این گزینهها، در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت صورت گیرد.
دانلود با کیفیت