نشست خبری و تخصصی رویداد بزرگ بانک و بیمه فینشورتک صبح امروز به همت رسانه اقتصادآنلاین در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در ابتدا محمدمهدی الحسینی مدیرعامل رسانه اقتصادآنلاین، به عنوان میزبان این نشست خبری رویداد بانک و بیمه فینشورتک مطرح کرد: رویداد بزرگ بانک و بیمه فینشورتک هم با شعار از نوآوری تا تحول از ۷ تا ۹ اسفندماه برگزار میشود که در حین اجرای همایش، نمایشگاه بیمه و بانک آن برگزار میشود.
وی افزود: موضوعاتی که قرار است در رویداد بزرگ بانک و بیمه مطرح شود عبارت از بررسی تکنولوژیهای نوین در آینده، تاثیر هوش مصنوعی در رشد تکنولوژیهای نوین بانکداری نوین و بیمهداری نوین است. تلاش ما به حداقل رساندن فاصله بین بانک و بیمه خصوصا در حوزه تکنولوژی است. قصد ما ترکیب و توسعه صنعت مالی و تکنولوژی کشور است. انشالله بتوانیم که یک ادبیات جدید در صنعت مالی کشور رقم بزنیم و خوشحالم که همه دوستان رسانه و همچنین کارشناسان و اساتید حضور یافتند.
۵ عامل انقلاب در صنعت مالی
در ادامه سیدحامد سیدقربانی، سردبیر اقتصادآنلاین در نشست رویداد بزرگ بانک و بیمه عنوان کرد: رویداد بزرگ فینشورتک با محوریت فناوری در دو صنعت بانک و بیمه برگزار خواهد شد.
فناوری در حال تبدیل شدن به یک گیم چنجر خیلی بزرگ است و در حال تحول در صنایع است و بانک و بیمه هم از این قضیه مستثنی نیستند. چنانکه اکنون هوشمندسازی شبکه بانکی موجب شده بسیاری از کارهای فیزیکی را به طور آنلاین انجام دهیم.
وی ادامه داد: خدمات مبتنی بر فناوری در دنیا با سرعت به پیش میرود و یکی از مهمترین دلایل برگزاری این رویداد این است که ما حس میکنیم الان در یک لحظه تاریخی هستیم و همانگونه که به دلیل تغییر مدل تامین انرژی از سوختهای فسیلی و هستهای به انرژهای تجدیدپذیر، تغییر مدل نیروی کار از انسان و ماشین به سمت کاملا مکانیزهشدن و استفاده از پرینتر سه بعدی و تغییر در مدل ارتباطات از اینترنت به سمت اینترنت اشیا و ایجاد شبکه جهانی در حال تغییر مدل اقتصادی دنیا از مدل اقتصادی سرمایهداری به سمت اقتصاد اشتراکی است، در حوزه فناوری مالی هم اتفاقات جدیدی در حال رقم خوردن است.
سیدقربانی افزود: در حوزه بانکی پنج عامل «خلق پول از طریق استفاده از فناوری بلاکچین»، ، «جمعآوری دادهها مالی با ریزدانگی زیاد»، «استفاده از هوش مصنوعی در رفتارشناسی کاربران» «پرسود شدن فعالیت فینتکها و استارتاپهای مالی» و «تغییر نسل و عدم تمایل نسل Z به بانکداری سنتی» امکان ایجاد یک انقلاب در صنعت مالی را فراهم آورده است.
وی بیان کرد: بنابراین در صورتی که صنعت بانک و بیمه با این تغییر پارادایم همراه شوند و خود را با تغییرات سریع این حوزه منطبق کنند، میتوانند بازارهای جدیدی را ایجاد و سهم بازار خود را افزایش دهند، در غیر این صورت از قافله تغییرات عقب خواهند ماند و به سمت از دست دادن بازار حرکت خواهند کرد.
تاکید بر افزایش بهرهوری در بانکها با استفاده از هوش مصنوعی
غلامرضا فتحعلی، مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران سخنران اول این برنامه بود که در جمع رسانهها بیان کرد: هوش مصنوعی انقلابی در دنیا ایجاد کرده است و بهرهوری را تا ۴۰ درصد افزایش میدهد. ما در زمینه بهرهوری بانکها مشکل داریم و هزینه سربار بانکها بالا است و بانکها گران اداره میشود.
مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران ادامه داد: برای هوش مصنوعی مانند نیروی انسانی خستگی معنا ندارد و میتواند میزان خطا را تا ۷۰ درصد کاهش دهد. هوش مصنوعی با تحویل دادهها و شناسایی الگوها و ارائه راهکارهای هوشمند میتواند به صنعت بانکداری کمک کند.
نوسانات قیمتی، هوشمندسازی صنعت بیمه را با چالش مواجه میکند
در ادامه نشست خبری رویداد فینشورتک موسی رضایی، مدیرعامل بیمه البرز به عنوان سخنران دوم برنامه اظهار کرد: بحث هوشمندسازی قطعا نیاز اصلی آینده جامعهای است که در آن زندگی میکنیم. در صنعت بیمه تعدادی از شرکتها فرایند هوشمندسازی را آغاز کردهاند که هر چند به معنای واقعی نیست، اما جای امیدواری است.
وی مطرح کرد: هوشمندسازی ساختار اداری باعث کاهش تخلفات میشود. در بیمه البرز، نسبت خسارت از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، ۱۳ درصد و از سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳، ۱۵ درصد کاهش یافته است. یکی از مشکلاتی که درخصوص هوشمندسازی صنعت بیمه با آن مواجه هستیم، نوسانات قیمت است، هزینه قطعات خودرو و دارو به صورت روزانه تغییر میکند و این آسیبزا است.
تحول دیجیتال از ذهن مدیران آغاز میشود
سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران، هم در این نشست خبری با اشاره به اهمیت درک مدیران از تحول دیجیتال گفت: بانکها به دنبال تحول دیجیتال هستند، اما این تحول از ذهن مدیران شروع میشود که اگر به درستی درک نکنند، بحث دیجیتال یک ادبیات لوسی بیش نخواهد بود. اگر مدیران از مفهوم تحول دیجیتال به درستی آگاه نباشند، این تحول هیچ تأثیر مثبتی نخواهد داشت.
آبایی در ادامه گفت: اگر در گفتمان مدیران و مسئولان بررسی کنیم، در یک جمله حداقل سه هوش مصنوعی استفاده میکنند. این استفادههای زیاد از واژههای تکنولوژیک به هیچ وجه نشاندهنده درک واقعی از این مفاهیم نیست و باید از این اصطلاحات به درستی و با هدف شفافسازی استفاده شود.
نیازمند زیرساخت ارتباطات و تعامل با بانکهای دنیا هستیم
کامران ندری اقتصاددان از سخنرانان این رویداد بزرگ بانک و بیمه بود که بیان کرد: در سالهای اخیر، صنعت بانکداری ایران گامهای بلندی در جهت دیجیتالیسازی و ارائه خدمات الکترونیک برداشته است. با این حال، مقایسه این پیشرفتها با کشورهای پیشرفته منطقه مانند امارات، عربستان سعودی و ترکیه نشان میدهد که ایران هنوز در زمینههایی مانند سرعت اینترنت، قطعیهای مکرر و امنیت سایبری با مشکلات جدی روبهرو است.
وی افزود: یکی از چالشهای اصلی، ضعف در زیرساختهای فناوری اطلاعات است. سرمایهگذاریهای کلان در این حوزه ضروری به نظر میرسد، اما هنوز مشخص نیست که این سرمایهگذاریها باید توسط بانکها، بیمهها یا شرکتهای مخابراتی انجام شود. همچنین، محدودیتهای ارتباطات بینالمللی باعث شده است که بانکهای ایران نتوانند بهطور کامل با دنیای خارج تعامل داشته باشند. نقل و انتقالات مالی، بهویژه برای تجار، عمدتاً از طریق صرافیها و بهصورت غیررسمی انجام میشود.
مسئولین با کلمات ناترازی و هوش مصنوعی جملهسازی نکنند
در ادامه ایمان ارسطو، مدیرعامل مرکز نوآوری پلنت در نشست خبری رویداد فینشورتک بیان کرد: از مسئولین خواهشمندم با کلمات ناترازی و هوش مصنوعی جملهسازی نکنند. امیدوارم در این نوع رویدادها کلماتی مثل هوش مصنوعی و ناترازی به اقدام منجر شوند.
وی به موضوع سندباکسها و نقش آنها در نوآوری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ورود به سندباکسها دشوار و خروج نامشخص است، درحالیکه باید ورود راحت و خروج دشوار باشد. مشکل دیگری که در نوآوری مطرح است عدم تعامل شرکتهای بزرگ بانکی و بیمهای با تسهیلگرانی مثل شتابدهندهها، مراکز نوآوری یا وی سی هاست.
علی تقیان مدیر روابط عمومی کارگذاری بیمه دال، آخرین سخنران این برنامه بود که در جمع حاضران بیان کرد: در خصوص کاربرد فناوری در صنعت بیمه، ابتدا باید چالشها را به خوبی شناسایی کرد و سپس براساس این چالشها راهکارهای جدید را در قالب هوش مصنوعی ارائه بدهیم. پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی نیاز روز کشور است و معتقد هستم که علاوه بر بانک و بیمه همه صنایع در ایران باید در این راستا قدم بردارند.
تقیان در ادامه توضیح داد: اولین بحثی که هوش مصنوعی میتواند به این صنعت کمک کند در فرایند صدور و خسارت است. موضوع بعدی این است که بتوانیم زیر ساختهایی مبتنی بر API ایجاد کنیم که در بحث ثبت خسارت به ما کمکهایی بدهد. درصد ضریب نفوذ بیمه در ایران بسیار پایین است و همچنین با درصد ضریب نفوذ بیمه در ابعاد جهانی فاصله بسیار زیادی دارد. برای رفع این مشکل باید نوآوری را وارد صنعت بیمه کشور کرد و محصولات جدیدی را اضافه کنیم و در این جا هم میتوانیم از هوش مصنوعی کمک بگیریم.
گفتنی است رویداد بزرگ بانک و بیمه با عنوان فینشورتک در تاریخ ۷، ۸ و ۹ اسفند در سالن بینالمللی رایزن برگزار میشود.