شناسهٔ خبر: 51047337 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

خرمندی دشوی پاییزی در بهشهر

خِرمِندی دِشو، محصول فرآوری شده‌ای ارگانیک است که نیمه دوم پاییز در بهشهر فرآوری می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، رب محلی خرمالو یا همان دوشاب خرمالو که در گویش محلی؛ خرمندی دشو یاد می‌شود، محصول ارگانیک روستا‌های مازندران است که هر ساله نیمه دوم پاییز از خرمالو فرآوری می‌شود.
این محصول علاوه بر خواص درمانی در پخت شیرینی‌های محلی نیز استفاده می‌شود.
خرمندی دشو، که پخت سنتی آن قدمت دیرینه دارد، با فعالیتی گروهی پس از تلاش فراوان در چیدن و طی فرایند پخت میانگین ۸ تا ۹ ساعت آماده فرآوری می‌شود.
این محصول فرآوری شده، امسال لیتری میانگین ۱۰۰هزار تومان قیمت دارد.

شیوه تهیه دوشاب خرمالو؛
۱ –  خرمالو های ریز (خرمندی ها ) را از شاخه جدا کرده می شویند .
۲ – خرمندی ها را چنگ زده به مدت ۹ تا ۱۲ روز صبر می کنند تا بافت خرمالو برای جدا کردن هسته از گوشت آن آماده شود .
۳ – هرگاه روی خرمالو کف آلود شد ، آن هنگام زمان پختن خرمالوهاست .
۴ – در دیگ آب ریخته خرمالوها را نیز در آن می ریزند و روی آتش می گذارند و مدام به هم می زنند .
۵ – محتویات دیگ را آنقدر به هم می زنند تا هسته از خرمالو جدا شود .
۶ – دیگ را از روی آتش برداشته مقداری آب سرد به آن اضافه می کنند .
۷ – مواد دیگ را در کیسه ریخته و با فشار ، آب محتویات کیسه را جدا می کنند .
۸ – خرمالوهای آب گرفته شده و تفاله های مانده را بار دیگر در دیگ ریخته، آب اضافه می کنندو روی آتش می گذارند.
۹ – محتویات دیگ را بار دیگر آنقدر به هم می زنند تا کاملا تخم و پوست و گوشت خرمالو از هم جدا شوند .
۱۰ – بار دیگر محتویات دیگ را در کیسه ریخته با فشار ، آب آن را می گیرند .
۱۱ – آب ها را روی آتش می گذارند تا در مدت ۸ تا ۱۰ ساعت پخته شود .
۱۲ – باید مراقب بود تا در ساعات پخت خرمندی ، دیگ به اصطلاح ته نگیرد ، به همین دلیل مدام آن را با کترای مخصوص هم می زنند .
۱۳ – وقتی آب خرمالو قوام آمد یا به اصطلاح "تا" کشید ، زمان برداشتن آن از روی آتش است .
۱۴ – خرمندی دشو بعد از تلاش فراوان در چیدن و میانگین پخت ۸ تا ۹ ساعت آماده استفاده است .
خواص درمانی خرمندی دشو: سرشار از کلسیم و ویتامین A است که تاثیر بسزایی در سلامت شش ها ، مجرای ادراری ، سینوس ها و روده ها دارد . شیره خرمالو برای افرادی که به چشم درد مبتلا هستند هم مفید است .

فرایند فراوری دشوی خرمندی را احمدی خبرنگار خبرگزاری صداوسیمای مازندران از روستای وَلوی بخش یانه سر هزارجریب بهشهر  گزارش می دهد:

<div id="video-display-embed-code_7302768"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/3288767/7302768?width=400&height=300"></script></div>

نظر شما