گروه سیاسی - رجانیوز: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پس از انجام مذاکره امروز با حضور در جمع خبرنگاران توضیحاتی در خصوص جزئیات و موارد توافق شده بیان کردند.
مهندس اسلامی در این نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از مذاکره انجامشده با مدیرکل آژانس گفت: در ملاقات با مدیرکل آژانس گفتوگویی را برای مسایل موجود و توسعه همکاریهای دوجانبه مطرح کردیم و نکته حائز اهمیت این بود که مسائل بین ایران و آژانس کاملا فنی است و مسائل سیاسی و نفوذهای توطئه آمیز دشمنان ایران برای آژانس طرح و موضوعیت ندارد.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: مطلب مهمی که آقای گروسی چندین بار در صحبت ها بیان کردند این بود که هیچ انحرافی در برنامه هستهای ایران وجود ندارد و فعالیتهای هستهای ایران طبق ضوابط و معاهدات در حال انجام است و مطالب و مدارک منتشرشده توسط دشمنان بیاهمیت است؛ لذا تفاهم کردیم تا این موضوعات ادامه پیدا نکند.
معاون رئیسجمهور با اشاره به اینکه در ادامه و پیشبرد برنامههای هستهای خود مصمم هستیم، اظهار داشت: باید تأثیرات و همه ابعاد برنامه هستهای ایران در زندگی مردم مورد بهرهبرداری قرار گیرد و آژانس در این زمینه با ما همکاری میکند.
وی افزود: تولید و ایجاد ظرفیت حداقل ده هزار مگاوات برق هستهای با استفاده از نیروگاه های ماژولار کوچک که ظرفیت حداکثر۳۰۰ مگاوات را دارد، جز اهداف و برنامههای اصلی سازمان است و از ظرفیتهای صنعتی این فنّاوری با حمایت های آژانس باید حداکثر استفاده را داشته باشیم.
در ادامه این نشست رافائل گروسی مدیرکل آژانس ضمن تشکر از رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: چند ماه پیش با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران توافق کردیم که چند ماه دیگر برمیگردم تا ادامه همکاری در شفاف سازی موضوعات را داشته باشیم و افتخار دارم تا چند ساعت دیگر با وزیر خارجه ایران نیز دیدار کنم.
وی ادامه داد: به دنبال تداوم و تعمیق گفتوگو با دولت ایران هستیم؛ مذاکرات امروز فشرده بود و موضوعات مهم در حال بررسی داریم.دنبال این هستیم تا مذاکرات را ادامه دهیم و زمینههای مشترکی پیدا کنیم.
هدف اصلی این است که چشمانداز برنامه هستهای با توجه به تغییرات اقلیمی به تولید انرژی پاک منجر شود و تلاش میکنیم از نشست امروز نتیجهگیری مثبتی داشته باشیم.
مدیر کل آژانس پس از دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی، با وزیر امور خارجه کشورمان، دیدار و گفتگو کرد.
دکتر امیر عبداللهیان در این دیدار بر اراده جدی جمهوری اسلامی ایران جهت تعامل سازنده با آژانس در چارچوب موافقتنامه پادمانها تاکید و اظهار امیدواری کرد در سفر مدیرکل آژانس اعتماد متقابل و همکاریهای طرفین بیش از پیش تقویت گردد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین بر اهمیت کار فنی، حرفهای و بی طرفانه آژانس و ضرورت بی اعتنایی به فشارهای سیاسی خارجی تاکید کرد.
مدیر کل آژانس نیز متقابلا ضمن تاکید بر رویکرد فنی، حرفهای و بی طرفانه آژانس، سفر خود را نشانهای از اراده برای گفتگو و درک متقابل، حل مسائل و ارتقای همکاریها با جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و از آمادگی آژانس برای حل و فصل موضوعات باقی مانده طی ماههای آتی در همکاری نزدیک با جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
تکرار مجدد هشدارهای سهگانه ایران به گروسی
در سفر قبلی مدیر کل آژانس به تهران، هشدارهای سه گانه جمهوری اسلامی به رافائل گروسی گوشزد شده بود. رجانیوز در گزارشی این هشدارها را اعلام کرد:
اول: رابطه آژانس بینالمللی انرژی اتمی با کشورهای عضو، رابطهای دو سویه و مبتنی بر منافع دو طرف طراحی شده است. در سالهای اخیر و به واسطه غلبه نگرش سیاسی بر مساله هستهای، اشکالات جدی در روابط جمهوری اسلامی و آژانس ایجاد شده بود که طی آن ایران بدون بهرهمندی از کمکها و حمایتهای فنی آژانس، صرفا در جایگاه متهم و پاسخگو قرار گرفته بود. در سفر گروسی به تهران، مدیرکل آژانس این پیام را از جمهوری اسلامی دریافت کرده که سطح همکاری و تعامل ایران با آژانس از این پس طبق قواعد این نهاد به صورت دو طرفه تنظیم خواهد شد. همچنین اعلام شده که جمهوری اسلامی بر مطالبه جدی حمایتهای فنی آژانس تاکید داشته و اجرای یکطرفه تعهدات را سازنده نمیداند.
دوم: به مدیرکل آژانس تاکید شده است که اطلاعات دریافتی این نهاد که تا کنون عمدتا به منظور «اعتمادزدایی» دریافت میشده و مبنای گزارشهای مخرب قرار میگرفته، از این پس تنها با هدف «ابهامزدایی» در اختیار آژانس قرار خواهد گرفت و رفتار این نهاد با اطلاعات دریافت شده از ایران، بر تعاملات بعدی اثرگذار خواهد بود.
سوم: به مدیرکل آژانس اخطار داده شده تا استفاده از اطلاعات نادرست و مخدوش علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی که عمدتا از سوی دشمنان به آژانس تحمیل میشود را متوقف کرده و در گزارشهای خود تنها بر اطلاعاتی تکیه شود که از مسیر فنی و علمی استاندارد آژانس به دست آمده باشد. گروسی متقاعد شده که روند قبلی تهیه گزارشهای آژانس دچار اشکالاتی بوده و نیازمند اصلاح است.
مواضع مقامات کشور در این سفر نیز حاکی است که ایران همچنان بر مواضع قبلی خود اصرار داشته و مایل نیست که همکاری با آژانس از مسیر فنی خود منحرف شود.