شناسهٔ خبر: 71303021 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

حجت‌الاسلام شیخ عمار جابری، اندیشمند عراقی در گفت‌وگو با قدس:

امام خمینی(ره) با انقلاب اسلامی نور به جهان معاصر پاشید

امام خمینی(ره) به همراه فرزندشان حاج آقا مصطفی در ۱۳مهر ۱۳۴۴ خورشیدی از بورسای ترکیه به نجف اشرف تبعید شدند؛ دوره‌ای که رژیم بعث در عراق حاکم بود.

صاحب‌خبر -

اما امام(ره) با وجود تنگناها و فشارهایی که بر ایشان وارد می‌شد، از مبارزه برای تشکیل حکومت اسلامی دست نکشیدند تا اینکه در راستای همین هدف ناگزیر به پاریس مهاجرت کردند. سکونت ایشان در عراق که نزدیک به 13سال به طول انجامید بخشی از زندگی و مبارزه ایشان را در شهر امیرالمؤمنین(ع) رقم زد. امام(ره) در مدرسه آیت‌الله بروجردی نجف اشرف نماز مغرب و عشا را به جماعت اقامه و طلاب مدرسه و فضلا به ایشان اقتدا می‌کردند. همچنین ایشان تدریس خود را در مدرسه شیخ انصاری انجام می‌دادند. ایشان هر شب به‌طور مرتب در ساعت معینی به حرم امیرمؤمنان(ع) می‌رفتند که این ساعت، براساس زمان غروب در تابستان و زمستان فرق داشت. علاوه بر این، هر هفته، شب‌های جمعه به‌طور منظم از نجف به کربلا می‌رفتند و به زیارت حرمین شریفین مشرف می‌شدند که در مدت اقامت ایشان در نجف هرگز این برنامه هم تعطیل نشد. ایشان در این مدت اقدامات بسیاری انجام دادند. یکی از اقدامات، طرح مبانی حکومت اسلامی بود؛ اقدامی که تأثیرش نه تنها در آینده انقلاب ایران که بر زیست مسلمانان جهان، پس از گذر نیم قرن مشخص است. در این خصوص با یکی از اندیشمندان عراقی گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

برای همه مسلمانان جهان این ایام، ایام‌الله است
حجت‌الاسلام شیخ عمار جابری، اندیشمند عراقی، مسئول ارتباطات دفتر نماینده ولی فقیه در عراق، مسئول تجمع علماء ولاییون نجف و دبیر انجمن فارغ‌التحصیلان جامعه‌المصطفی العالمیه در عراق در گفت‌و‌گو با قدس گفت: امام خمینی(ره) با انقلاب اسلامی، نور به جهان معاصر پاشید و ملت عراق و علمای نجف و حوزه تأثیرگذار این شهر همواره پیش و پس از انقلاب پشتیبان و حامی انقلاب و ملت ایران بوده‌اند.
وی با اشاره به اینکه دهه فجر انقلاب اسلامی همان‌طور که امام خمینی(ره) گفتند به‌راستی ایام‌الله است، افزود: این ایام نه فقط برای ملت ایران بلکه برای همه مسلمانان جهان، ایام‌الله است.
این روحانی شهر نجف با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی نور به جهان معاصر پاشید، تصریح کرد: انقلاب اسلامی که از سوی یکی از مراجع جهان معاصر یعنی روح‌الله موسوی خمینی در دوران ما انجام شد، هر چند حرکتی بود که در ایران به وقوع پیوست اما به واقع حرکتی برای کل مسلمانان جهان بود و هست.
مسئول تجمع علماء ولاییون نجف افزود: امام خمینی(ره) با اخلاصی که داشت و یاران او با تقوایی که داشتند، انقلابی را پدید آوردند که پس از چند دهه تأثیر شگفت‌آور آن بر تمام مسلمانان دنیا در حال مشاهده است.
این اندیشمند عراقی ادامه داد: امام خمینی(ره) توانست استعمار و رژیم شاهنشاهی که مسلط بر جهان بود را با تکیه بر ارزش‌های اسلامی و شیعی نابود کند و این فقط شکست شاه ایران نبود، بلکه نابودی هیمنه و سیطره تمام استعمارگران و دشمنان اسلام بود.

انقلابی که در مرزهای ایران محصور نماند
امام خمینی(ره) با تدبیر و عقلانیت و با پشتیبانی ملت ایران، رژیم شاهنشاهی را ساقط و انقلاب اسلامی را در سرزمین ایران بنا کرد؛ ولی الحمدلله این حرکت فقط برای ایران نبود و در مرزهای جمهوری اسلامی محصور نماند بلکه به کل دنیا به‌خصوص کشورهای اسلامی رخنه کرد.
عمار جابری با بیان اینکه انقلاب اسلامی، اسلام را در جهان زنده و احیا کرد، افزود: این پیروزی در سرزمین ایران رخ داد، ولی احیای دین اسلام در کل جهان بود و خدا را شکر شاهدیم انقلاب اسلامی پشتیبان کل مستضعفان جهان است و از ملت‌های مظلوم حمایت می‌کند. پس از امام(ره) هم رهبر معظم انقلاب مرتب تکرار می‌کنند که ما یاور ملت‌های مسلمان هستیم و ما در تمام این سال‌ها حمایت‌های معنوی و این یاوری را شاهد بوده‌ایم.
وی با اشاره به اینکه تأثیرات انقلاب اسلامی را در کشور عراق که دارای تعداد زیادی شیعه است به‌وضوح می‌توان دید، گفت: شهید محمدباقر صدر بیان کرد: «کاری که انبیا دنبال می‌کردند را امام خمینی(ره) به سرانجام رساند و ایشان توانست تمدن اسلامی را به سایر تمدن‌ها اضافه کند و پرچم اسلام را بالا ببرد».
این اندیشمند عراقی با اشاره به اینکه افتخار ملت عراق این است سال‌های سرنوشت‌سازی که به پیروزی انقلاب اسلامی منجر شد میزبان امام خمینی(ره) در نجف بوده است، افزود: امام خمینی(ره) دروس نظری خود را از نجف آغاز کرد و در ادامه به صورت عملی در قم و تهران ادامه داد. 
امام در آن سال‌ها نظریه ولایت فقیه را مطرح کردند که الان جزو تفکرات اساسی مکتب تشیع است. این نظریه نخستین بار از سوی امام(ره) در حوزه نجف اشرف مطرح شد و من اعتقاد دارم نظریه ولایت فقیه در نجف به‌صورت نظری توسط امام خمینی(ره) مطرح و در تهران به‌صورت عملی در قالب جمهوری اسلامی محقق شد.
وی ادامه داد: در ایامی که امام(ره) مبارزه می‌کرد، شهید صدر درس حوزه نجف را تعطیل کرد تا نشان دهد علمای نجف هم حامی و پشتیبان انقلاب اسلامی هستند. دیگر بزرگان حوزه نجف هم از انقلاب و حرکت امام در آن سال‌ها حمایت کردند. این حمایت از سوی حوزه نجف، علما و ملت عراق پس از انقلاب هم تاکنون ادامه داشته است.
عمار جابری به تأثیر شگرف انقلاب اسلامی بر کل جهان اسلام اشاره کرد و گفت: اصلاً اسلام و مذهب تشیع به واسطه امام(ره) و انقلاب به دنیا و حتی به مسلمان‌ها معرفی شد و بیشتر مسلمان‌ها تازه با انقلاب اسلامی، اسلام را شناختند و رشد اسلام و تشیع در این سال‌ها مدیون انقلاب اسلامی است.

خط مقاومت با انقلاب اسلامی گسترده شد 
در زمان حاضر نیز به برکت انقلاب اسلامی و مردم بزرگوار ایران و با رهبری رهبر معظم انقلاب که پس از امام خمینی(ره) این پرچم را به دست گرفتند، رشد اسلام ادامه دارد و با لطف خدا و اهل‌بیت(ع) دنیای اسلام این روزهای سخت خودش را هم پشت سر می‌گذارد، همان‌طور که انقلاب اسلامی روزهای سخت و امتحان‌های متعدد را پشت سر گذاشت. شرایط روز به روز بهتر خواهد شد و خط مقاومت که آن عالم روشن‌ضمیر آغاز کردند امروزه در نقاط مختلف دنیای اسلام ادامه یافته است. 
وی با اشاره به تأثیرات انقلاب اسلامی بر مقاومت ملت‌های مسلمان افزود: به‌تازگی شاهد مقاومت مردم لبنان و نیروهای حزب‌الله و همچنین مقاومت الهام‌بخش مردم مظلوم فلسطین بودیم. این مقاومت‌ها همه در راستای هم هستند و در امتداد انقلاب ایران قرار دارند و به شکر خدا در ادامه شاهد پیروزی کامل محور مقاومت خواهیم بود. 
شهادت سید حسن نصرالله در این مسیر بسیار تلخ بود، اما این شهادت، شکست نیست بلکه پیروزی است؛ همان‌طور که شهادت امام حسین(ع) و یارانش در کربلا شکست نبود و همان‌طور که عاشورا باقی ماند، انقلاب اسلامی هم که برگرفته از انقلاب امام حسین(ع) در کربلاست تداوم خواهد داشت.
وی در پایان گفت: دشمنان به‌خصوص رژیم صهیونیستی مدام به دنبال ایجاد تفرقه میان مسلمانان و القای شکست جبهه مقاومت هستند، ولی شکست‌خورده خود او است و ما شاهد خواهیم بود جبهه مقاومت و ملت‌های مسلمان با رهبری انقلاب اسلامی پیروز این نبرد نابرابر خواهند بود، ان‌شاءاالله.

خبرنگار: صدیقه رضوانی نیا