روز نو :برجام یک معاهده بینالمللی است که در سال 1395 بین ایران و 6 قدرت جهانی به امضا رسید که دستاوردهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای ایران داشت. ترامپ رئیسجمهور پیشین آمریکا به دلیل اینکه نتوانست مثل دیگر کشورها به بازار ایران وارد شود روز 27 اردیبهشت 97 از برجام خارج شد و تحریمهای نفتی و غیرنفتی علیه ایران وضع کرد. البته در داخل ایران هم کسانی بوده و هستند که با برجام مخالفاند و این معاهده را در صحن علنی مجلس آتش زدند. روزنامه کیهان نیز چند بار تا حالا نوشته که ایران باید از برجام و NPT (معاهده منع گسترش هستهای) خارج شود. با این وجود دولت دوازدهم اعتنایی به مخالفان برجام نکرد و 6 دور مذاکره در وین را انجام داد. اکنون قرار است همان کسانی که تا دیروز با برجام مخالف بودند، این بار موافق شدهاند و قرار است روز 8 آذر مذاکرات بین ایران و غرب از سر گرفته شود. هرچند گروسی روز گذشته به تهران آمد و امروز قرار است شورای حکام در وین تشکیل جلسه دهد، اما به دلیل شروط ایران و همچنین موضوعاتی که کشورهای غربی به دنبال آن هستند مثل فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران و برداشتن همه تحریمها نمیتوان به سفر گروسی به تهران و احیا برجام خوشبین بود مگر اتفاقات تازهای رخ دهد.البته طرفین توافق کردند مذاکرات درباره سوالات و ابهامات آژانس از فعالیت های هسته ای ایران ادامه پیدا کند. این موضوع می تواند دستاورد خوبی برای دوطرف باشد.
محمد اسلامی در نشست خبری مشترک با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با اشاره به مذاکرات خود با گروسی اظهار کرد: نکته حائز اهمیت برای ما و آژانس این است که کل مسائل فیمابین مسائل فنی است و آژانس از مسائل سیاسی و نفوذهای توطئه آمیزی که دشمنان ایران برای پیشبرد برنامه هستهای ایران اعمال میکنند، تأثیرپذیری ندارد. معاون رئیسجمهوری ادامه داد: مطلب مهمی را که امروز آقای گروسی چندین بار در گفتوگوی خود و در ملاقات بیان کردند، این است که هیچ انحرافی در برنامههای هستهای ایران مشاهده نکردند و فعالیتهای هستهای ایران طبق معاهدات و ضوابط در حال انجام است. وی یادآور شد: پیرامون مواردی که به عنوان مدارک در اختیار آژانس که از سوی دشمنان ما منتشر میشود، سؤالاتی را مطرح کرده بودند که به این سؤالات پاسخدادهشده است؛ بخشهایی مانده و بخشهایی هم کلاً مربوط به مسائل بستهشده گذشته است که در برجام به آنها پرداخته و بستهشده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: ما امروز تفاهم کردیم این موارد را خاتمه بدهیم و با رویهای که اتخاذ خواهیم کرد که مذاکرات آن هم هنوز ادامه دارد، این موارد تداوم پیدا نکند.
اسلامی گفت: موضوع حائز اهمیت این است که ایران در اجرای برنامه هستهای خود مصمم است با توجه به تأثیرات برنامه هستهای ایران در زندگی مردم، بتواند همه ابعاد فناوری هستهای را در بخشهای گوناگون مورد بهرهبرداری قرار بدهد که این در دستور کار ما است و آژانس در این راستا به ما کمک خواهد کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: همچنین ابلاغی وجود دارد که ما حداقل ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای به ویژه با نیروگاههای کوچک که ظرفیت آن حداکثر تا ۳۰۰ مگاوات است را باید در ایران ایجاد کنیم و آژانس کشورهای دارای فناوری و صاحب صنعت را تشویق و پشتیبانی خواهد کرد با استفاده از ظرفیت صنعتی صنایع ایران بتوانند در راستای توسعه و گسترش ظرفیت برق اتمی به کشور ما کمک کنند.
گروسی: مناسبات را تا پیدا کردن زمینههای مشترک ادامه میدهیم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم با قدردانی از دعوت و میزبانی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: چند ماه پیش که ایران آمدم با جمهوری اسلامی توافق کردیم چند ماه دیگر برمیگردم تا کار مشترکمان را در زمینه شفافسازی و تداوم آن را ادامه دهیم. همانطور که میدانید به منظور تداوم و تعمیق گفتوگوها با دولت جدید تا چند ساعت دیگر این افتخار رادارم به ملاقات وزیر امور خارجه هم بروم.
وی با اشاره به مذاکرات خود با رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: صحبتهایی که امروز صبح داشتیم فشرده بود و به دنبال آن هستیم تا کار را تداوم ببخشیم و مناسبات را با این نگاه ادامه دهیم که بتوانیم زمینههای مشترکی را پیدا کنیم. گروسی گفت: موضوعاتی هست که ما و رئیس سازمان انرژی اتمی در حال بررسی آن هستیم و در همین سفر هدف ما این بود طوری چشمانداز برنامه هستهای را تعریف کنیم که با توجه به تغییرات اقلیمی، به تولید انرژی پاک کمک کند و این انرژی پاک را بتوانیم در اختیار همه بگذاریم. این موضوعی بود که چند وقت پیش در نشست گلاسکو هم بهطور مفصل درباره آن صحبت شد.
وی تأکید کرد: تلاش ما این است که این نشست در فضای مثبتی برگزارشده و نتیجهگیری مثبتی داشته باشد.
گروسی با وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد. به گزارش روز سهشنبه ایرنا، رافائل گروسی که شب گذشته با استقبال به هرز کمالوندی معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی وارد تهران شد و در وزارت امور خارجه حضور یافت و بعدازظهر روز گذشته با حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد. امیر عبداللهیان در این دیدار بر اراده جدی جمهوری اسلامی ایران برای تعامل سازنده با آژانس در چارچوب موافقتنامه پادمانها تأکید و اظهار امیدواری کرد که در سفر مدیرکل آژانس اعتماد متقابل و همکاریهای طرفین بیش از پیش تقویت شود. وزیر امور خارجه کشورمان همچنین بر اهمیت کار فنی، حرفهای و بیطرفانه آژانس و ضرورت بیاعتنایی به فشارهای سیاسی خارجی تأکید کرد. مدیرکل آژانس نیز متقابلاً ضمن تأکید بر رویکرد فنی، حرفهای و بیطرفانه آژانس، سفر خود را نشانهای از اراده برای گفتوگو و درک متقابل، حل مسائل و ارتقای همکاریها با جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و از آمادگی آژانس برای حلوفصل موضوعات باقیمانده طی ماههای آتی در همکاری نزدیک با جمهوری اسلامی ایران خبر داد.