شناسهٔ خبر: 50260825 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دبیرکل مجمع تقریب مذاهب :

اصلاح بین برادران دینی لازمه تقوای الهی است

تهران- ایرنا- رئیس سی و پنجمین کنفرانس بین الملل وحدت اسلامی، گفت: لازمه تقوای الهی این است که بین برادران خود اصلاح برقرار کنیم. چون رابطه بین مسلمانان، اخوت و برادری است و خدا وعده کرده که اگر دنبال رحمت من هستید، تقوا پیشه کرده و اخوت را حفظ کنید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا حجت الاسلام حمید شهریاری عصر سه شنبه در نخستین روز برگزاری کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، گفت: موضوع کنفرانس امسال «اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز  از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» است و این موضوع از آن جهت انتخاب شد که ما در  مجمع تقریب یک مدل مفهومی برای امت واحده اسلامی و یک مدل مفهومی برای اتحادیه کشورهای اسلامی عرضه کردیم.

وی افزود: در مدل مفهومی امت واحده اسلامی چهار لایه از مفاهیم قرار دارد که لایه اول، موضوع امسال کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی یعنی «پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» است. این مفهوم نشانگر آن است که اگر مسلمانان بخواهند به امت واحده دسترسی پیدا کنند، باید به شکلی تعامل داشته باشند که از تفرقه دوری کرده و از هر نوع صدمه زدن و تعرض فکری، عملی و زبانی به یکدیگر پرهیز کنند.

جنگ، بالاترین نتازع در جهان اسلام است

شهریاری اضافه کرد: بنابر این بالاترین تنازع در جهان اسلام، جنگ است و اولین گام این است که از جنگ پرهیز کنیم. در این مدل مفهومی نسبت به پرهیز از جنگ توضیحاتی داده شده که باید در مجال دیگری بازگو شود. خلاصه اینکه ما در جهان اسلام به صلح دعوت می‌کنیم، چرا که اگر نزاع و اختلافی در جهان اسلام پیش بیاید، ما آن را جنگ نمی‌دانیم. مسلمانان دشمن هم نیستند پس باید از هرگونه جنگی پرهیز کنند.

وی به دومین پرهیز در جهان اسلام اشاره کرد و گفت: دومین پرهیز، پرهیز از ترور است. ترور به معنای کشتن یک مسلمان که دارای موقعیت اجتماعی است و می‌تواند عضوی از جامعه اسلامی باشد، مورد نهی قرآن کریم قرار گرفته و قرآن از قتل یکدیگر نهی و در سوره مائده آیه 32 تأکید کرده است که هرکس یک نفر را به قتل برساند، گویی یک امت را به قتل رسانده است. یعنی قرآن کریم کشتن یک یا چند نفر را با کشتن همه مردم برابر دانسته، چرا که یک انسان، خود به تنهایی می‌تواند یک امت باشد یا از او نسل و فرزندانی تحویل جامعه اسلامی شود که در میان آنها افرادی مجاهد و مقاوم در برابر دشمنان اسلام وجود داشته باشند.

دبیرکل مجمع تقریب درباره سومین پرهیز نیز گفت: سومین پرهیز، پرهیز از تکفیر است. تکفیر به نوعی قتل شخصیت، قتل فکر و قتل انسانی است که در حوزه امت اسلامی تعریف شده ولی دشمنان اسلام با سرنیزه ذهنی او را محکوم به کفر می‌کنند. به هرحال معیاری که دین اسلام برای مسلمانی و کفر در نظر گرفته معیار اعتقاد به خداوند متعال، پیامبران، معاد و کتب آسمانی است. هرکس که این چهار اعتقاد را داشته باشد، مسلمان است و کشتن او حرام  بوده و تکفیرش جایز نیست.

وی تاکید کرد: سِمَت مسلمان بودن، آبرو برای اوست، بنابراین کسی که یک مسلمان را تکفیر می‌کند، به عِرض و آبروی او تعرض کرده و مورد نهی پیامبر اکرم (ص) قرار گرفته است، چرا که پیامبر (ص) می‌فرماید نه تنها کشتن مسلمان در جنگ حرام است که تعرض به آبروی او نیز نباید داشت و این حدیث در بین احادیث شیعه و سنی از جمله در مسند مسلم ص 2564 از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است.

مومن و کافر در زبان قرآن

شهریاری در ادامه خاطرنشان کرد: رویه قرآن این است که مسلمانان را به اخوت دعوت می‌کند و مؤمن در لسان قرآنی، در مقابل کافر قرار دارد. کلمات مؤمن و کافر در آیات قرآن بدیل یکدیگر هستند. بنابراین لازمه تقوای الهی این است که بین برادران خود اصلاح برقرار کنیم چون رابطه بین مسلمانان، اخوت و برادری است و خداوند متعال وعده کرده که اگر دنبال رحمت من هستید، تقوا پیشه کرده و اخوت را حفظ کنید.

وی درباره تعریف کافر حقیقی نیز اظهار کرد: کافر حقیقی کسی است که به خدا و رسولانش کافر باشد و یکی از موارد آن مشرک است. مشرک در لسان قرآنی به بت پرستان، یهودیان، نصارا و ادیان دیگر غیر از اسلام اطلاق شده است، پس به کسی که مسلمان است و شهادتین گفته، نمی‌توان لقب کفر را  اسناد داد و این کار ممنوع است. ما در مکتب شیعه جعفری معتقدیم که اسلام عبارت است از شهادتین، لذا هر کس که شهادتین را بر زبان براند، مسلمان است و هرکس که مسلمان باشد، باید جان و مال و آبروی او حفظ شود.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، چهارمین پرهیز را پرهیز از تنازع دانست و گفت: خدا در آیه 46 سوره انفال می‌فرماید از خدا و رسولش تبعیت کنید و با هم درگیر نشوید که نزاع باعث ناتوان شدن شما می‌شود و عزت و قدرت و شوکت شما را از بین می‌برد؛ اما در مقابل، صبر پیشه کنید.

بدگویی استکبار جهانی در شبکه های اجتماعی علیه مذاهب 

وی به پنجمین پرهیز یعنی پرهیز از مشاجره اشاره و خاطرنشان کرد: متأسفانه امروز می‌بینیم در شبکه‌های اجتماعی که از سوی استکبار جهانی، چه آمریکا و چه انگلیس و پیروانشان راه افتاده، مذاهب مختلف علیه یکدیگر بدگویی کرده و به همدیگر نسبت‌های ناروا می‌دهند یا به مقدسات همدیگر توهین می‌کنند، در صورتی که همه این کارها در قرآن تحریم شده است و خداوند در مقابل می‌فرماید: «واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولاتفرقوا».

شهریاری با اشاره به آیه 108 سوره انعام گفت: نباید حتی به دشمن خودمان و به بت پرستان ناسزاگویی کنیم. همچنین ما در بین خود مسلمانان نیز امر شده‌ایم که همدیگر را مسخره نکنیم و همینطور انسان‌ها نباید با اسامی زشت یکدیگر را صدا بزنند و به یکدیگر توهین کنند و این کار نیازمند توبه است. بنابر این توهین به یک مسلمان و اعتقادات او از مصادیق ظلم است. همانطور که مقام معظم رهبری فتوا دادند که توهین به مقدسات اهل سنت حرام است.

مباحث سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در هشت محور جنگ و صلح عادلانه، اخوت اسلامی و مبارزه با تروریسم، آزاد اندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیری و افراطی گری، همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش ها و منازعات، احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین، تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی، فلسطین و مقاومت اسلامی و بزرگداشت مرحوم آیت الله محمدعلی تسخیری مطرح می شود.

هدف از برگزاری کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، ایجاد اتحاد و همبستگی در بین مسلمانان، همفکری علماء و دانشمندان جهت تقریب دیدگاه‌های علمی و فرهنگی آنان و نیز بررسی و ارائه راهکارهای عملی جهت دستیابی به وحدت اسلامی و تشکیل امت واحده در جهان اسلام و حل مسائل و مشکلات مسلمانان و ارائه راه‌ کارهای مناسب در این خصوص است.

در این کنفرانس ۵۱۴ سخنرانی برگزار می شود که ۲۳۰ سخنرانی با حضور ۵۲ مهمان از ۱۶ کشور به صورت حضوری و ۱۸۰ سخنران از شخصیت های فرهنگی و سیاسی داخل کشور خواهد بود. همچنین۳۶۰ سخنرانی به صورت وبیناری است که شامل ۱۸۰ سخنرانی خارجی و بین المللی و ۱۸۰ سخنرانی ایرانی است. این سخنرانی ها از کانال های یک و دوی کنفرانس وحدت پخش می‌شوند.

بسیاری از این برنامه ها با همکاری وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نمایندگان مقام معظم رهبری در کشورها و ستاد کنفرانس ضبط شده که در کنفرانس پخش خواهد شد. ۲۴ نشست وبیناری نیز برگزار می شود که هر نشست با حضور ۱۵ سخنران از شخصیت های جهان اسلام خواهد بود که مجموعه افراد خارجی از ۳۹ کشور جهان است و برنامه سخنرانی ها به صورت زنده در فضای مجازی و در سایت مجمع تقریب مذاهب اسلامی پخش می شود.

۱۷ نفر از شخصیت های برجسته نیز به صورت حضوری در چهار جلسه سخنرانی خواهند کرد و این مراسم با رعایت شیوه نامه های بهداشتی برگزار می شود. همچنین ۵۰ مقاله علمی که به دبیرخانه کنفرانس در دانشگاه مذاهب اسلامی، رسیده، در این کنفرانس مطرح می شود.

کنفرانس سی و پنجم دارای دو بخش علمی و اجرایی است که در بخش اجرایی کارگروه های محتوا و اطلاعات ملی، محتوا و اطلاعات بین المللی، تدوین و تولید و کارگروه رسانه و تبلیغات فعالیت می کنند. 

برگزارکنندگان کنفرانس امسال سعی کرده اند اندیشمندانی از تمام مناطق جغرافیایی مانند آمریکای جنوبی، آفریقا، جنوب شرق آسیا، آسیای میانه و قفقاز را دعوت کنند و  قرار است این سخنرانی ها در فضای مجازی به زبان های فارسی، انگلیسی و عربی بارگذاری شود.

هفته وحدت در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی (ره) مطرح شد و همه ساله از ۱۲ ربیع الاول سالروز میلاد پیامبر اعظم (ص) به روایت اهل سنت آغاز می شود و تا ۱۷ ربیع الاول سالروز ولادت رسول خدا (ص) به روایت شیعیان ادامه خواهد داشت که امسال از ۲۷ مهر تا دوم آبان خواهد بود. در همین راستا کنفرانس بین المللی وحدت از سوی جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.

مجمع تقریب مذاهب اسلامی از سال ۶۹ به دستور رهبر معظم انقلاب تشکیل شده، تاکنون ۳۴ دوره از کنفرانس وحدت برگزار شده است که اولین تا چهارمین کنفرانس وحدت قبل از تشکیل مجمع تقریب مذاهب در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شده است. 

نظر شما