شناسهٔ خبر: 49924385 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

مشکلات اقتصادی روی شانه نحیف زنان سرپرست خانوار/ بی‌‎توجهی دولت دوازدهم به طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار

زنان سرپرست خانوار، از جمله اقشار قوی و توانمند جامعه هستند، این زنان در شرایطی که مشکلات اقتصادی حاکم در جامعه کمر افراد با شغل و درآمد ثابت را خم کرده است اما مشکلات زیادی را بر شانه‌‎های نحیف خود به دوش می‌‎‌کشند و در هزار توی مشکلات جامعه به زندگی غیرتمندانه خود ادامه می‌‎‌دهند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، افزایش معضلاتی همچون اعتیاد، طلاق و بروز سوانح تصادفی منجر به فوت همسر یا از کارافتادگی پدر و مادر باعث شده تا زنان و دختران زیادی سرپرستی خانواده خود را به عهده گیرند.

آمار دقیقی از تعداد زنان سرپرست خانواده در دست نیست، براساس برخی آمار مسوولان  حدود ۳/۵ میلیون زن سرپرست خانواده در کشور وجود دارد، زنانی که با وجود مشکلات اقتصادی تأمین هزینه‎های زندگی را به تنهایی به دوش می‎کشند اما از حداقل حمایت‎ها برخوردار هستند.

در حالی که دولت در قانون برنامه ششم توسعه مکلف بود طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را به صورت کامل اجرا کند متأسفانه در دولت دوازدهم اقدام جدی و عملی در این رابطه انجام نشد، به گفته فعالان حوزه اجتماعی موازی کاری دستگاه‌های خدمات‌رسان، عدم دسترسی به آمار دقیق و نبود ردیف بودجه پایدار برای بهبود وضعیت زنان سرپرست خانوار از جمله چالش‎های اصلی در بحث توانمندسازی آنهاست.

 اغلب زنان سرپرست خانوار در راستای اجرای طرح توانمندسازی و اشتغال برخی نهادهای خدمات‌رسان بیشتر به سمت و سوی مشاغل خرد خانگی پیش می‎روند اما شرایط کرونایی در دو سال اخیر بر مشکلات این قشر افزوده است.

*سایه سنگین کرونا بر تولیدات مشاغل خانگی زنان سرپرست خانوار

در همین رابطه یک بانوی گلستانی سرپرست خانوار که در فضای خانه خود مشغول به خرد کردن سبزی و تهیه ترشی و مرباست در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: هفت سال پیش همسرم را در یک سانحه رانندگی از دست دادم، شرایط مالی خانواده خودم و همسرم طوری نبود که بتوانند از من و دو فرزندم حمایت کنند.

زهرا ادامه داد: از آنجایی که تحصیلات کافی و مهارت خاصی در حرفه‎ای نداشتم تأمین مخارج زندگی برایم بسیار سخت بود از این رو تحت پوشش کمیته امداد در آمدم و مددکاران پیشنهاد انجام مشاغل خانگی همچون تهیه مربا، ترشی و خرد کردن سبزی را به من دادند، از اینکه تمام روز در کنار فرزندانم بودم و می‎توانستم درآمدی هم  برای خودم داشته باشم، راضی بودم.

وی بیان کرد: خوشبختانه استقبال از خرید محصولات خانگی بسیار خوب بود و با درآمدی که از این راه به دست می‎آوردم می‎توانستم از پس هزینه‎های زندگی برآیم اما متأسفانه در دو سال اخیر و با شیوع کرونا استقبال و خرید مردم از محصولات خانگی بسیار کم شده و این امر بر درآمد ما هم تأثیر منفی گذاشته است.

بانوی گلستانی افزود: با وجود تورم و گرانی‎های بی‎شمار تأمین هزینه‎های زندگی برای مردان جامعه بسیار مشکل شده است حال زنان سرپرست خانواده با این همه مشکلات باید چگونه گذران زندگی داشته باشند، متأسفانه بیمه از زنان سرپرست حمایتی نمی‎کند و با کمک‎های برخی نهادهای خدمات‌رسان‌نمی‎توان هزینه‎های زندگی با دو فرزند را تأمین کرد.

*تغییر رویکرد کمیته امداد در زمینه کمک و اشتغال به مددجویان، آموزش ماهیگیری به جای ماهی دادن

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان گلستان در خصوص اقدامات این نهاد برای اشتغالزایی بانوان سرپرست خانوار گفت: کمیته امداد براساس وظیفه‎ای که دارد در حوزه توانمندسازی اقتصادی و ارتقای سطح درآمدی مددجویان باید تلاش‎هایی را داشته باشد و هر ساله هم از سوی دولت و هم نهاد کمیته امداد برای آن سال برنامه‎هایی در این رابطه با ایجاد فرصت شغلی جدید چیده می‎شود.

جواد نظری با بیان اینکه اکثریت مددجویان تحت پوشش کمیته امداد را بانوان سرپرست خانوار تشکیل می‎دهند، تصریح کرد: این بانوان به دلایل مختلف تحت پوشش کمیته امداد هستند و از خدماتی که امداد برای آنها در نظر می‎گیرد برخوردار می‎شوند در این راستا یکی از خدمات ماندگار و مهم امداد بحث توانمندسازی در حوزه اشتغال و خودکفایی است.

وی اضافه کرد: در بین مددجویان و مستعدین شاغلان شناسایی و مهارت‎های لازم برای خانواده و سرپرست خانواده به خصوص بانوان سرپرست خانوار را ارائه می‎کنیم، بسیاری از طرح‎های ما در حوزه مشاغل خانگی و اشتغال‎های خرد است تا بانوان سرپرست خانوار در کنار خانواده و فرزندانشان هم حمایت از فرزندان و خانه دادی خود را داشته باشند و هم با ایجاد یک شغل به درآمدی برسند.

*اعلام آمادگی دانشگاه و خیرین برای همکاری با مددجویان کمیته امداد/ گلخانه‎ها به صورت اجاره ارزان در اختیار مددجویان قرار می‎گیرد

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) از پرورش گل و گیاه به عنوان  یکی از مشاغل خانگی که حمایت‎های خوبی از آن انجام می‌شود، نام برد و گفت: در خصوص پرورش گل و گیاه می‎توانیم از تسهیلات معرفی به بانک و از منابع کمیته امداد به این افراد کمک شود در این رابطه تسهیلات بانکی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای افراد تحت پوشش کمیته امداد وجود دارد  حتی با دانشگاه‌ها و خیرین هم ارتباط خوبی برقرار کرده‎ایم.

نظری بیان کرد: دانشگاه منابع طبیعی گرگان به صورت اجاره خیلی ارزان محیط گلخانه‎ای را در اختیار مددجویان قرار می‎دهد،برخی دانشگاهها و خیرین آمادگی خود را برای در اختیار قرار دادن گلخانه‎های خود به مددجویان اعلام کرده‎اند.

وی در رابطه با فروش تولیدات گل و گیاه توسط مددجویان گفت: مددجو با راهبرانی که در بازار فروش هماهنگ کرده‎ایم ارتباط می‎دهیم تا مشکلی در خصوص فروش تولیدات خود نداشته باشند.

در شرایطی که وضعیت اقتصادی حاکم در جامعه چندان مطلوب نیست وضعیت معیشتی و اقتصادی بانوان سرپرست خانوار در استانی همچون گلستان که از سرانه درآمد پایینی برخوردار است موجب مضاعف شدن مشکلات این قشر شده است،گر چه در دولت‎های پیشین اقدام مؤثر و قابل توجهی در خصوص مشکلات زنان سرپرست خانوار انجام نشد و طرح‎هایی همچون توانمندسازی تنها بر روی کاغذ جاری شد، امید آن می‎رود در دولت جدید شاهد گام‎های مؤثری در خصوص به سرانجام رسیدن توانمندسازی بانوان سرپرست خانواده باشیم.

انتهای پیام/۸۳۰۱۷/ر

نظر شما