شناسهٔ خبر: 49535471 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

آیین‌های عزاداری ماه صفر و نبایدهای کرونایی

کارشناسان بهداشتی نگران هستند که مبادا برخی بی‌احتیاطی‌ها در برگزاری آیین‌های مذهبی ماه صفر به اوج‌گیری دوباره کرونا در مشهد بینجامد.

صاحب‌خبر -

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، وضعیت مشهد و اکثر شهر‌های خراسان رضوی در چند روز اخیر از نظر شیوع کرونا از قرمز به نارنجی تغییر یافته و از میزان ابتلاء به این ویروس کاسته شده است، اما کارشناسان بهداشتی همچنان نگران هستند که مبادا برخی بی‌احتیاطی‌ها در آیین‌های مذهبی ماه صفر به اوج‌گیری دوباره کووید ۱۹ بینجامد.

محمد باباخانی مدیر گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: آنچه بیش از همه موجب نگرانی است، توزیع نذورات در این ایام و برپایی ایستگاه‌های صلواتی است که متاسفانه در مناسبت‌های گذشته در ایام تاسوعا و عاشورا و عید غدیر و قربان، با وجود ممنوعیت چندان رعایت نشد و ما نگران هستیم که در مناسبت‌های پیش رو باز هم این بی احتیاطی‌ها بروز کرده و به اوج گیری دوباره شعله‌های این بیماری منحوس منجر شود.

او افزود: قرار بود ایستگاه‌های صلواتی پخش نذور تبدیل به پایگاه‌های سلامت صلواتی شده و در آن ماسک و مواد ضدعفونی کننده توزیع شود، اما بعضی در برخی از نقاط شهر اقدام به پخش نذر، چایی و مواد غذایی کرده و حتی در لیوان‌های شیشه‌ای مشترک چای توزیع کردند و در روز عید غدیر در میدان احمدآباد اقدام به توزیع کباب با صف چند کیلومتری شده بود و حال آنکه برگزاری این گونه مراسم‌ها از قبل ممنوع و به هیات‌ها اعلام شده بود، که اگر چنین مواردی در ایام اربعین هم به دلیلی تکرار شود امکان اوج گیری دوباره کرونا در جامعه دور از انتظار نخواهد بود و باید با جدیت از این موارد پرهیز شود.

مدیر گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت خراسان رضوی ادامه داد: دومین مساله‌ای که در این ایام موجب نگرانی است رعایت نکردن فاصله‌های قید شده بین افراد، طبق دستورالعمل‌های بهداشتی در هیات‌های عزاداری است که متاسفانه رعایت نمی‌شود و اکثر شرکت کنندگان با فاصله‌های نزدیک به یکدیگر در مراسم‌های عزاداری شرکت می‌کنند که این بسیار خطرناک است و می‌تواند موجب اپیدمی شدن دوباره بیماری در جامعه شود، که بعضا در مراسم‌های تاسوعا و عاشورا نه تنها دستورالعمل‌های بهداشتی رعایت نشد بلکه برخی شرکت کنندگان در مراسم عزاداری بدون ماسک و با فاصله بسیار نزدیک به هم عزاداری می‌کردند.

باباخانی بیان کرد: مسئولان دست اندرکار به هر طریق ممکن باید از آمدن زوار از سایر شهرستان‌ها و استان‌های کشور به شهر مشهد جلوگیری کنند، زیرا حمل و نقل و اقامت این افراد می‌تواند منجر به زیرپا گذاشتن دستورالعمل‌های بهداشتی و همه گیری دوباره و ناخواسته ویروس کرونا شود.

بیشتر بخوانید

او تصریح کرد: بر پایه تصمیمات ابلاغی کارگروه مراسم عزاداری، برنامه‌ریزی برگزاری مراسم دارای مجوز طبق دستورالعمل صرفاً بر اساس طرح جامع مدیریت هوشمند در اماکن و فضا‌های باز با رعایت فاصله گذاری و تجمعات حداقلی، فارغ از وضعیت‌های چهارگانه تعیین شده (قرمز، نارنجی، زرد و آبی) در کلیه شهر‌ها و استان‌ها در فضای باز باید با یک‌سوم ظرفیت مکان برگزار شود که رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم (حداکثر ۲ساعت) ضروری و دسته روی و جابه‌جایی هیات ممنوع است و استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم با اولویت شخصی بودن در غیر این صورت با انجام گندزدایی قبل از استفاده شخص بعدی منعی ندارد و مراسم سینه زنی و زنجیرزنی در محل مراسم نیز تنها بدون جابه جایی مجاز است و ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری و استفاده از ماسک به صورت مستمر الزامی است.

آیین‌های عزاداری ماه صفر و نبایدهای کرونایی

مدیر گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت خراسان رضوی تاکید کرد: در شهر‌های قرمز، برگزاری نماز جماعت در فضای باز با پذیرش حداکثر ۷۰ نفر به ازای ۴ متر مربع برای هر نفر در زمان ۳۰ دقیقه با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و با رعایت باز بودن در‌های مسجد و استفاده از فضای شبستان، برای انجام فرایض انفرادی، با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی بلامانع است، در شهر‌های نارنجی نیز برگزاری نماز جماعت در فضای باز با پذیرش حداکثر ۱۰۰ نفر به ازای ۴ متر مربع فضا برای هر نفر در زمان ۴۰ دقیقه با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و در شهر‌های زرد برگزاری نماز جماعت در فضای باز به ازای ۴ متر مربع فضا برای هر نفر و حداکثر ۱۰۰ نفر و در فضای بسته به ازای ۴ متر مربع برای هر نفر و حداکثر ۴۰ نفر مجاز است.

باباخانی اظهار کرد: با عنایت به مخاطرات جدی نسبت به توزیع نذور به شکل سنوات گذشته، هرگونه پذیرایی در جریان برگزاری مراسم عزاداری ممنوع است و نذور برابر نکات مندرج در دستورالعمل بهداشتی مرتبط صرفا در قالب مواد غذایی خشک و یا خام باید توزیع شود، برپایی هر نوع ایستگاه صلواتی توزیع نذور و چای (موکب ها، خیمه ها، چادر) در تمامی استان‌ها و شهرستان‌ها ممنوع است و به جای ایستگاه‌های صلواتی، باید موکب‌های سلامت برپا شود.

تداوم ممنوعیت برپایی موکب عزاداری

علی اصغر حسنی مدیر گروه بهداشت سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این دانشگاه در ماه‌های محرم و صفر هیچ مجوزی برای برپایی ایستگاه‌ها و موکب‌های صلواتی صادر نکرده است و ایستگاه‌های دایر، به صورت غیرمجاز فعالیت می‌کنند.

او افزود: رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در ایستگاه‌های صلواتی با توجه به توزیع نذری، پذیرایی و ازدحام جمعیت، امکان‌پذیر نیست.

مدیر گروه بهداشت سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: با توجه به شروع دهه اول ماه صفر شاهد برپایی برخی موکب‌های صلواتی در شهر مشهد هستیم که بر اساس تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا برپایی این موکب‌ها ممنوع است.

حسنی بیان کرد: نظارت بر فعالیت هیات‌های مذهبی و موکب‌های صلواتی بر عهده سازمان تبلیغات اسلامی است و در عین حال دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز بر عملکرد و نحوه رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در این اماکن نظارت دارد.

او تصریح کرد: طرح تشدید نظارت بر عملکرد هیات‌های مذهبی قبل از آغاز ماه محرم شروع شده است و در این مدت تعدادی از هیات‌های متخلف به دلیل رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی به سازمان تبلیغات اسلامی، استانداری و دادستانی معرفی شده‌اند.

آیین‌های عزاداری ماه صفر و نبایدهای کرونایی

شیوه‌نامه‌های محرم در ماه صفر هم معتبر است

حجت الاسلام مرتضی همتی فر معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی نیز گفت: با توجه به سرد شدن هوا در شب‌ها و اینکه مجالس هیات‌های مذهبی باید در فضای باز برگزار شود توصیه داریم که هیات‌ها مراسم دهه پایانی صفر را در ساعات ظهر یا عصر برگزار کنند.

او افزود: دستورالعمل مربوط به نحوه برگزاری مراسم ماه محرم، در ماه صفر نیز رسمیت دارد و ضرورت برگزاری مراسم در فضای باز، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، ضدعفونی کردن محل و داشتن ماسک از جمله این دستورالعمل‌ها است.

معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در خصوص نظارت‌های انجام شده در ماه محرم هم ادامه داد: محرم امسال ۲ هزار و ۵۳۹ بازدید از هیات‌های مذهبی استان انجام شد که ۸۵۰ تذکر شفاهی و ۱۸ تذکر کتبی در خصوص رعایت نکردن دستورالعمل‌ها به مسوولان هیات‌ها داده شد.

حجت الاسلام همتی فر بیان کرد: برآورد ما این است که در ماه محرم دستکم ۷۸ درصد هیات‌های مذهبی دستورالعمل‌های مربوطه را رعایت کردند.

او تصریح کرد: روسای ادارات تبلیغات اسلامی، شورای هیات‌های مذهبی و مجموعه‌های وابسته بر برگزاری مراسم مذهبی و رعایت دستورالعمل‌ها نظارت می‌کنند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام//ف.ب

نظر شما