دبیر کمیته علمی کووید–۱۹ با تاکید بر اینکه رمدسیویر در درمان بیماران خفیف یا بیمارانی که اینتوبه شده اند، فایده ندارد، گفت: فقط دسته خاصی از بیماران سود میبرند که این موضوع بر اساس دستورالعملهای معتبر دنیا نگارش شده است.
عاطفه عابدینی در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، با بیان اینکه این کمیته از اردیبهشت ۱۴۰۰ با ساختار و اعضای جدید، جلسات را به صورت منظم تشکیل داده، دستاوردها و دستورالعملهای مربوطه نیز منتشر و اطلاع رسانی شده است، درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه کمیته علمی کرونا تعطیل شده و جلسات آن با حضور اعضا برگزار نمیشود، اظهار داشت: به هیچ عنوان این چنین نیست. ساختار این کمیته تغییر کرده و فعالیتش در قالب ۱۳ زیر کمیته تخصصی ادامه دارد.
وی افزود: برخی اساتید، چون در پلتفرمهای واکسن فعال شده بودند، تصمیم بر آن شد که از همکاران درگیر در امر درمان و تشخیص بیماری در کمیته استفاده شود. به همین منظور تلاش شد از فیلدهای بهداشتی درمانی سراسر کشور استفاده کنیم و در این راستا تغییراتی در اعضا داده شده است.
عابدینی ادامه داد: جلسات برگزار و درباره درمانها و مسائل کووید مانند سلامت روان، زنان و بارداری و کودکان بحث و تبادل نظر میشود و نتایج در قالب دستاوردهایی به صورت دستورالعملهای درمانی منتشر شده است.
تریبون اصلی کمیته علمی کووید - ۱۹ وزارت بهداشت است
دبیر کمیته علمی کووید - ۱۹ توضیح داد: برخی سوالات روز و درمانها همچون عوارض واکسنها و اطلاعات مورد نیاز درباره واکسنها هم وجود دارد که باید به صورت مشخص گفته شود، منتشر و به مراکز درمانی ارسال میشود.
عابدینی با بیان اینکه در نظر داریم برای کمیته علمی سایت جدا یا صفحهای از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت را داشته باشیم که راحتتر با متخصصان و مردم ارتباط داشته باشد، تاکید کرد: تریبون اصلی کمیته علمی، وزارت بهداشت است که تصمیمات و دستورالعملها را اعلام میکند. یکی از وظایف ما بالا بردن توان علمی کادر درمان و خدمات پرستاری و پزشکی است که در این زمینه با کادر درمان در تماس هستیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از وظایف ما بالابردن توان علمی کادر درمان است، عنوان کرد: در چند روز اخیر بحثهای متعددی درخصوص موثر بودن یا نبودن درمان در فضای مجازی مطرح شده است که از سوی کمیته علمی توضیحاتی را ارائه خواهم داد.
در خرداد ۱۴۰۰ ویرایش دهم دستورالعمل تشخیصی و درمانی را مطابق استانداردهای بین المللی به مراکز درمانی ابلاغ کردیم. برای درمان سرپایی هیچ پیشنهادی ندادیم، در قسمت درمان سرپایی، فقط درمان علامتی را مطرح کرده بودیم.
در بیماری کووید به جز آنتی بادیهای مونوکلونال که در درمان سرپایی استفاده میشود و قیمت گرانی دارد و هنوز در ایران هم نداریم، به جز درمان علامتی چیزی نداریم. برخی درمانها هم نباید در درمان سرپایی ارائه شود مانند آنتی بیوتیکها که بدون شواهد عفونت یا باکتری نباید داده شود.
دبیر کمیته علمی کووید – ۱۹ تصریح کرد: با توجه به درمانهایی که در قسمت بستری داشتیم، طبق صلاحدید معاونت درمان وزارت بهداشت برای مدیریت امکان بستریهای موقت به این معنا که بیمار شرایط بستری را دارد، اما به دلیل اینکه خیلی بدحال نیست و شرایط مناسبی دارد، ویزیت شده و به منزل برود و دوره درمانی خود را طی کند و بستری دائم نباشد را ایجاد کردیم. از آنجایی که بسیاری از مردم ترس عجیبی از بیمارستانها داشتند، این موضوع کمک کرد که درمان زودرس و اولیه انجام شد.
درخواست زیاد رادیولوژی و سیتی اسکن، غیراستاندارد است
عابدینی ادامه داد: طبق نظرسنجی چند روز اخیر از دانشگاهها ما کاهش ۲۰ تا ۷۰ درصدی بستری دائم را داشتیم که به مدیریت بیماری و مصرف اکسیژن کمک میکرد گرچه از نظر ما هم این ایراد وارد بود که بیماران در مسیر بیمارستان تا خانه ممکن است موجب انتقال بیماری و عفونت شوند، اما سعی میکردیم توضیحات لازم در مراکز درمانی به آنها داده شود.
در قسمت بستری موقت و دائم درمان کورتونها با دُز مناسب و همچنین داروی رمدسیویر را پیشنهاد کردهایم. توضیح دادیم که رمدسیویر در بیماران خفیف یا بیمارانی که اینتوبه شده اند، فایده ندارد و فقط دسته خاصی از بیماران سود میبرند که این موضوع بر اساس دستورالعملهای معتبر دنیا نگارش شده است؛ درمان دیگری هم که در ویرایش جدید به آن اشاره کردیم درمان ضدالتهابی توسیلیزومب است. این دو دارو کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. رمدسیویر در مرحله ویروسی و توسیلیزومب در مرحله التهابی به بیمار داده میشود.
وی تاکید کرد: این موضوع که درمان استاندارد چیست، باید بر اساس ابلاغ وزارت بهداشت باشد و نباید نظرات شخصی افراد در برنامههای تلویزیونی و رادیویی گفته شود. بگذاریم تریبون فقط وزارت بهداشت و کمیته علمی باشد.
دبیر کمیته علمی کووید – ۱۹ بیان کرد: در حال حاضر در درمان سرپایی کووید۱۹ آموزش به بیمار خیلی مهمتر از داروها است. اینکه بداند چه زمانی به پزشک مراجعه کند. خیلی زود یا خیلی دیر اقدام میکنند. درخواست زیاد رادیولوژی و سیتی اسکن، غیراستاندارد است. در کجای دنیا برای بیمار کووید هر روز یا یک روز در میان سیتی اسکن درخواست میشود؟
عابدینی یادآور شد: علی رغم اینکه دستورالعملهای استاندارد و با جزئیات کامل برای درمان ارائه داده ایم، متاسفانه بعضی از همکاران در زمان مقرر درمان را انجام نمیدهند. دستورالعمل علمی که کمیته کشوری تهیه کرده است معیار قضاوت پزشکی قانونی، نظام پزشکی و همه مجامعی است که بر درمان نظارت میکنند.
وی اظهار کرد: در این روزهایی که تعداد زیادی از هموطنان را از دست میدهیم و متاسفانه در پیک دلتایی هستیم که ناشی از ویروس جهش یافتهای است که سرعت سرایت پذیری بسیار زیادی دارد و بیماران را به صورت خانوادگی گرفتار کرده است از همکاران درمان خواهش میکنم تجویز به جای داروها را فراموش نکنند. حتما کسانی که دستی بر تجویز و درمان دارند حتما به این موضوع توجه کنند.
دبیر کمیته علمی کووید – ۱۹ با تاکید بر اینکه در بیماری کووید هدف اصلی، پیشگیری و رعایت دستورالعملهای بهداشتی و همچنین واکسیناسیون است، یادآور شد: حق مردم ایران است که مطابق استانداردهای بین المللی دارو دریافت کنند. داروهای دیگری در مرحله التهابی در برخی دستورالعملهای کشورهای دیگر وجود دارد و به فکر هستیم تا بر آنها کار کنیم و دغدغه کمیته بالینی این است که مردم ما مطابق استانداردهای دنیا، درمان موثر را دریافت کنند.