شناسهٔ خبر: 48974158 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

عابدینی در نشست مجازی:

بستری موقت، مصرف اکسیژن را مدیریت کرد/ ویرایش دهم دستورالعمل درمانی کرونا

دبیر کمیته علمی کووید۱۹ گفت: با بستری موقت بیماران، میزان بستری‌ها بین ۳۰ تا ۷۰ درصد کاهش پیدا کرد و مصرف اکسیژن مدیریت شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کووید۱۹ در نشست خبری درباره ویرایش جدید شیوه نامه‌های درمانی کرونا و اثر بخشی درمانگاه‌های بستری موقت رمدسیویر اظهار کرد: کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با یک ساختار جدید از اردیبهشت فعال شده و دارای کمیته‌های تخصصی در زمینه درمان عوارض ناشی از کروناست.

وی افزود: این کمیته دستورالعمل‌های مختلفی را در خصوص سلامت روان و درمان کودکان و همچنین عوارض بعد از تزریق واکسن، منتشر و به درمانگاه‌ها ارسال کرده است.

عابدینی ادامه داد: در خرداد ماه ویرایش دهم دستورالعمل‌های درمان را مطابق استاندارد‌های بین المللی به بیمارستان‌ها ابلاغ کردیم. برای مثال در این ابلاغیه بیان شد که یکسری از آنتی بیوتیک‌ها برای کرونا به جز مواردی که برای گلو عفونت باشد، تجویز نشود.

وی بیان کرد: در پیک‌های قبلی تقریبا تمام تخت‌های بیمارستان‌ها پرشده بود، به همین منظور بخش بستری موقت را راه اندازی کردیم تا بیمار پس از ویزیت پزشک، برای درمان به خانه خود برود.

دبیر کمیته علمی کووید۱۹ افزود: درمانگاه‌های بستری موقت، کمک بزرگی در زمینه کاهش اشغال تخت‌های بیمارستانی کرد و یک تجربه موفق در پیک‌های قبلی بوده است.

وی گفت: بستری موقت باعث شد تا ترس بیماران از محیط بیمارستان از بین برود. با بستری موقت، میزان بستری‌ها بین ۳۰ تا ۷۰ درصد کاهش پیدا کرد و مصرف اکسیژن مدیریت شد.

رمدسیویر برای بیماران با علائم خفیف فایده ندارد

عابدینی تصریح کرد: در این ابلاغیه؛ درمان ضد التهابی جزو دستورالعمل درمانی شده است و گفته شده داروی رمدسیویر برای بیماران با علائم خفیف یا اینتوبه شده فایده ندارد، همچنین آموزش آنلاین و دستورالعمل‌هایی برای همکاران متخصص ریه و اپیدمیولوژیست، عفونی ابلاغ شده است.

وی ادامه داد: آموزش بیماران مهم‌تر از تجویز بی جهت دارو است. اگر افراد تنگی نفس یا تب بیش از سه روز داشته باشند، باید به پزشک مراجعه کنند. متاسفانه درخواست سی تی اسکن بیش از حد مجاز است. انجام سی تی اسکن‌های بی مورد که خطرناک بوده به دلیل عدم آموزش‌های لازم به بیماران است.

عابدینی گفت: علی رغم دستورالعمل‌های استاندارد، برخی از همکاران، یک درمان خوب را تجویز نمی‌کنند. همکاران باید به موضوع عوارض دارویی توجه داشته باشند.

وی تاکید کرد: در بیماری کرونا باید هدف اصلی، پیشگیری و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و همچنین واکسیناسیون باشد. حق مردم ایران است که مطابق استاندارد‌های بین المللی دارو دریافت کنند. کمیته علمی کرونا نگران این است که برخی از آنتی بیوتیک‌ها در پیک‌های بعدی موثر نباشند.

وی در پاسخ به سوالی درباره تزریق دُز سوم (یادآور) واکسن کرونا در برخی کشور‌ها و دستور وزیر بهداشت برای بررسی این موضوع در ایران، گفت: در سازمان جهانی بهداشت برای افراد در خطر بالای ۵۰ سال و افراد دارای نقص سیستم ایمنی تزریق دُز سوم مجاز شناخته شده است و وزیر بهداشت هم توصیه داشتند این موضوع برای کادر درمان و افراد با ریسک بالا بررسی شود. این امر نیاز به مطالعات و منابع بیشتر واکسن دارد و لازم است واکسیناسیون جامعه نیز سرعت بیشتری یافته باشد و ان شاءالله با تصمیمات دولت جدید برای تامین واکسن، میزان واکسن بیشتری به دستمان خواهد رسید.

عابدینی گفت: در این زمینه نوع واکسن خاصی مطرح نیست که اگر کسی فلان واکسن را زده بود دُز سوم را دریافت کند؛ ولی برای اینکه دُز سوم تزریق شود شاید از بعضی پلتفرم‌ها انتخاب شود برای تزریق به همه واکسن‌ها.

وی افزود: حتی یک دُز واکسیناسیون بین ۳۰ تا ۵۰ درصد روی شدت و مرگ و میر اثر دارد و به این معنی نیست که اگر روند کند است آن‌هایی که اول واکسن زدند دیگر واکسیناسیون شان کارایی ندارد. این امر توجیهی برای دیرکرد واکسیناسیون نیست و خواهش می‌کنم واکسیناسیون سرعت بیشتری پیدا کند و خدا را شکر در روز‌های اخیر این روند سرعت بهتری یافته است.

عابدینی درباره داروی فاویپیراویر و اخباری از سازمان بیمه سلامت مبنی بر خروج آن از پوشش بیمه، اظهار کرد: فاویپیراویر از پوشش بیمه خارج نشد. ما تغییری در پروتکل درمانی از خرداد ۱۴۰۰ قائل نشدیم. بیان علمی باید مستند بر مدارک باشد اینکه در اینستاگرام با مشاهدات محدود هیاهو کنیم درست نیست. کمیته علمی کرونا تحت تاثیر هیاهو‌ها نیست. نظر شخصی من این است که، چون فاویپیراویر داروی ضد ویروس خوراکی است با توجه به رشد سریع ویروس و مقدار بسیار بالای ویروس دلتا خیلی نمی‌تواند موثر باشد؛ چون شاید به سطح خونی مناسب نمی‌رسد. فاویپیراویر داروی ضد ویروسی است که بر آنفلوآنزا تاثیر قطعی دارد، ولی درباره کووید۱۹ این کار را نمی‌کند. زمانی که تکثیر ویروس کرونا صورت گرفته و بیمار دچار نارسایی ریه شده است، فاویپیراویر اثر ندارد.

وی افزود:، اما از نظر مستندات باید گفت این دارو بیشتر در آسیای شرقی استفاده می‌شود و هیچ‌وقت در دستورالعمل‌های توصیه شده ایران قرار نگرفت و همیشه اظهار کردیم مطالعات بر آن در حال انجام است و مطالعات بالینی بر بیماران سرپایی انجام دادیم که هنوز نتایج آن مشخص نشده است. بر اساس مدارک ما بیشتر مطالعات نشان می‌دهد فاویپیراویر اثر چندانی بویژه بعد از ۳ روز اول بیماری نداشته است و این موضوع در ویرایش خرداد ۱۴۰۰ آمده است.

وی گفت: ما نظرمان این است که فاویپیراویر را در فاز بستری به بیمار ندهید و در فاز سرپایی هم تحت مطالعه است. در مورد پوشش بیمه هم مشخص شد تا در ستاد ملی بررسی شود.

عابدینی همچنین درباره هزینه‌های بیشتر از یک میلیون تومانی برای هر دوز رمدسیویر گفت: داروی رمدسیویر نیز تحت پوشش بیمه است و با مراجعه به داروخانه معتبر باید با بیمه ارائه شود و تغییری در پوشش بیمه‌ها اتفاق نیفتاده است.

وی افزود: در خرداد ۱۴۰۰ ویرایش دهم دستورالعمل تشخیصی و درمانی کووید-۱۹ را ابلاغ کردیم. با توجه به اینکه در ۹ ویرایش قبلی تا آذر ۱۳۹۹ با حجم زیادی نوشته می‌شد که مورد انتقاد همکاران بود ویرایش خرداد ۱۴۰۰ با دید عملیاتی در حدود ۷ صفحه نگارش شد. در خرداد ۱۴۰۰ با مطالعات آن زمان و همفکری همکاران شاغل در بخش بالینی و همکاری معاونت درمان ویرایش جدید ابلاغ شد. برای درمان سرپایی هیچ چیزی توصیه نکردیم و دقیقا در درمان سرپایی درمان علامتی را مشخص کردیم. برخی درمان‌ها هم نباید در درمان سرپایی ارائه شود مانند آنتی بیوتیک‌ها که بدون شواهد عفونت یا باکتری نباید داده شود. پیشنهاد ما برای استفاده از دارو در فاز سرپایی درمان با مطالعه بالینی است که نتایج به کمیته علمی هم ارائه شود.

عابدینی ادامه داد: در بخش بستری نیز با توجه به اپیدمی‌هایی که در پیک چهارم و پنجم پیدا کردیم و با توجه به لزوم مدیریت تخت‌های بستری، با صلاحدید معاونت درمان و وزیر بهداشت بستری موقت را ایجاد کردیم تا دائما بیماران بستری نشوند که مورد استقبال مردم هم قرار گرفت. طبق نظرسنجی چند روز اخیر از دانشگاه‌ها ما کاهش ۲۰ تا ۷۰ درصدی بستری دائم را داشتیم که به مدیریت بیماری کمک می‌کرد. البته از نظر ما هم این ایراد وارد بود که بیماران در طی مسیر بیمارستان تا خانه ممکن است موجب انتقال بیماری شوند، اما سعی می‌کردیم توضیحات لازم را به آن‌ها بدهیم.

عابدینی ادامه داد: در بخش بستری موقت درمان کورتون‌ها با دُز مناسب و همچنین داروی رمدسیویر را پیشنهاد کرده‌ایم. این دارو‌ها در بیماران خفیف یا بیمارانی که اینتوبه شدند فایده ندارند. این موضوع بر اساس دستورالعمل‌های معتبر دنیا نگارش شده است. درمان توسیلیزومب نیز پیشنهاد شده است و رمدسیویر در مرحله ویروسی و توسیلیزومب در مرحله التهابی به بیمار داده می‌شود.

وی با انتقاد از عملکرد صدا و سیما، بیان کرد: اینکه درمان استاندارد چیست باید بر اساس ابلاغ وزارت بهداشت باشد و نباید نظرات شخصی افراد در برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی گفته شود. تریبون باید برای وزارت بهداشت و کمیته علمی باشد. در درمان سرپایی کووید۱۹ آموزش به بیمار خیلی مهمتر از دارو‌ها است که بداند چه زمانی به پزشک مراجعه کند. در مورد دارو‌ها برخی همکاران به جا درمان را انجام نمی‌دهند؛ خیلی زود یا خیلی دیر اقدام می‌کنند. دستورالعمل‌های ابلاغی مورد تایید نظام پزشکی، پزشکی قانونی و... است.

وی درباره درخواست زیاد رادیولوژی و سی‌تی اسکن نیز ظهار کرد: این موضوع غیر استاندارد است. در کجای دنیا برای بیمار کرونا هر روز یا یک روز درمیان درخواست سی‌تی اسکن می‌شود؟ شاید پزشکان به خوبی توضیح نمی‌دهند به بیمار یا درخواست خود بیمارن زیاد است.