شناسهٔ خبر: 48311956 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

با پرداخت بدهی ۶۰ میلیارد تومانی به بانک کشاورزی محقق شد؛

افزایش ۱۱۰۰ میلیارد تومانی دارایی شستا و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی

دستاورد مهم این موضوع بازگشت یک دارایی بزرگ و ارزشمند متعلق به بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی به شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی بود. در حقیقت شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از شرکت‌های تابعه شستا و تاپیکو با پرداخت این ۶۰ میلیارد و همچنین پرداخت مبلغ کم باقی مانده (حدود ۱۱ میلیارد تومان) در تاریخ سررسید آن یعنی یکم خرداد سال ۱۴۰۱، مالک قطعی کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه که بر اساس نظریه کارشناسی رسمی در حدود ۱۱۷۰ میلیارد تومان ارزش دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا از شستا، کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه از جمله واحدهای تولیدی استراتژیک در اقتصاد ایران محسوب می‌شود‌‌. این کارخانه از سال ۱۳۸۸ بدلیل واردات بی رویه اسیدسیتریک خوارکی ورشکست و بدنبال آن به حالت تعطیل درآمد.

حالا در نتیجه پیگیری های مستمر شستا، تاپیکو و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی تحولات مهمی‌ در راستای راه‌اندازی مجدد این کارخانه در حال وقوع است.

در گفت و‌گو با علی علامه‌راد مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی به بررسی آخرین وضعیت این شرکت پرداختیم:

در ابتدا لطفاً آخرین تحولات در مورد کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه را تشریح بفرمایید.

رویداد بسیار مهم در مورد کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه پرداخت بدهی ۶۰ میلیارد تومانی به بانک کشاورزی در روزهای اخیر و بازگشت طرفین به قرارداد اجاره به شرط تملیک این کارخانه که در سال ۹۳منعقد شده بود، است. این اقدام یک گام مهم در راستای افزایش دارایی شستا، تاپیکو به عنوان شرکت‌های متعلق به شریف سازمان تامین اجتماعی محسوب می‌شود.

ماجرای اسید سیتریک کرمانشاه دو بعد دارد اول بعد حقوقی-مالکیتی و دیگری بعد عملیاتی. آخرین تحولات راجع به کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه مربوط به بعد حقوقی-مالکیتی است. به این ترتیب که شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی با پرداخت ۶۰ میلیارد تومان در روزهای اخیر به بانک کشاورزی مالکیت خود بر کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه را تثبیت کرد

 پرداخت این مبلغ به بانک از چه بابت بود؟

ماجرای پرداخت این مبلغ به موضوع قرارداد اجاره به شرط تملیک منعقده میان شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی و شرکت خدمات پشتیبانی مهر ۷۸ (تابعه بانک کشاورزی) باز می‌گردد. بانک از سال ۱۳۹۰ کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه را بدلیل عدم بازپرداخت تسهیلات اعطا شده در هنگام راه‌اندازی کارخانه، به تملک خود درآورده بود.

میزان تسهیلات اعطای از سوی بانک کشاورزی چقدر بود؟

تسهیلات پرداخت شده بابت خریداری ماشین‌آلات و خط تولید به صورت ارزی و در حدود ۲۰ میلیون یورو بوده است.

اما در ادامه بر اساس قرارداد اجاره به شرط تملیک کارخانه، در ازای پرداخت مبلغ نقدی و الباقی به صورت اقساط ( هشت چک با سررسید سالانه) در اختیار شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی قرار گرفت.

 به چه دلیل شرکت طی این سال‌ها به تعهدات خود عمل نکرد؟

به دلیل شکایت اداره امور ورشکستگی و نظر آن اداره مبنی بر ابطال هر نوع قرارداد در ارتباط با این کارخانه، مدیران وقت تصمیم به توقف در اجرای تعهدات مالی نسبت به این قرارداد گرفتند. اما در ادامه در نتیجه صدور رای دادگاه مبنی بر قانونی بودن قراداد فوق الذکر و بی نتیجه شدن اقدامات حقوقی اداره ورشکستگی، شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی تصمیم به انجام تعهدات خود در این زمینه و بازگشت طرفین به قرارداد اجاره به شرط تملیک گرفت.

 بازگشت به این قرارداد چه دستاوردی را برای هلدینگ شما به همراه خواهد داشت؟

دستاورد مهم این موضوع بازگشت یک دارایی بزرگ و ارزشمند متعلق به بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی به شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی بود. در حقیقت شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از شرکت‌های تابعه شستا و تاپیکو با پرداخت این ۶۰ میلیارد و همچنین پرداخت مبلغ کم باقی مانده (حدود ۱۱ میلیارد تومان) در تاریخ سررسید آن یعنی یکم خرداد سال ۱۴۰۱، مالک قطعی کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه که بر اساس نظریه کارشناسی رسمی در حدود ۱۱۷۰ میلیارد تومان ارزش دارد، خواهد شد. ضمن اینکه برخی مشکلات حقوقی و بانکی فی مابین هلدینگ با بانک کشاورزی که در مسیر اداره شرکت اختلال ایجاد کرده بود، حل شد.

از سوی دیگر با در نظر گرفتن میزان تسهیلات ارزی دریافتی از بانک و محاسبه آن با نرخ روز ارز به روشنی در می یابیم که پرداخت این مبلغ از سوی شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی از اهمیتی بالا برخودار بوده است.

آقای علامه‌راد راه‌اندازی مجدد کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه هم اکنون در چه مرحله‌ای است؟

شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی از سال ۱۳۹۸ و بدنبال مصوبات شورای تسهیل موانع کسب و کار در خصوص راه‌اندازی کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه، با حمایت و هدایت‌های راهبردی شستا و تاپیکو این موضوع را در دستور کار خود قرار داد.

در نتیجه مجموعه تلاش‌های صورت گرفته در این خصوص از انجام مذاکرات مقدماتی با شرکت فوگل بوش به عنوان طرف خارجی وارد کننده تکنولوژی احداث کارخانه تا انجام مطالعات فنی و اقتصادی، انجام عملیات عارضه‌یابی توسط شرکت های عضو گروه، تامین مواد اولیه مورد نیاز و .... کارخانه در ماه‌های پایانی سال ۱۳۹۹ پس از یازده سال به تولید آزمایشگاهی رسید. به این ترتیب مشخص شد که راه‌اندازی مجدد کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه امکان پذیر است

در همین جا لازم است از سایر طرفین ذی مدخل در موضوع راه اندازی کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه بابت عدم پیگیری سایر بندهای مصوبه شورای تسهیل موانع کسب و کار که متعهد به اجراء بوده‌اند، گلایه کنم. در حقیقت باید گفت مجموعه شستا در اجرای مصوبه این شورا تا حد زیادی تنها بود.

 پس چرا تولید مستمر اسید سیتریک هنوز محقق نشده است؟

واقعیت این است که هنوز مقدمات ضروری برای بهره‌برداری مستمر از کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه فراهم نشده است. به عنوان مثال می توان به موضوع برق کارخانه اشاره کرد. ببینید در نتیجه عملیاتی شدن فرآیند تولید در کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه، که در حقیقت یک فرآیند بیوشیمیایی است، نوع خاصی از باکتری متولد می‌شود که همچون سایر موجودات زنده است.

حال تصور کنید در این شرایط، برق کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه کشور قطع شود. در این صورت آنچه روی خواهد داد مرگ قطعی این موجود زنده، از بین رفتن حجم بالایی از مواد اولیه و از همه مهم‌تر ایجاد آلودگی در این فرآیند حساس است. در واقع باید گفت کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه همچون سایر کارخانه‌ها و مجموعه‌های تولیدی نیست که قطع یک ساعته برق تنها به توقف خط تولید آن بازگردد. در اثر این اتفاق علاوه بر خسارات بالای مالی، بازگشت به تولید بسیار دشوار خواهد بود.

با این همه امیدواریم با تلاش و همراهی همه دستگاه‌های ذی مدخل در موضوع راه‌اندازی کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه شاهد تولید مستمر در این کارخانه باشیم

نظر شما