شناسهٔ خبر: 48266664 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

پیشرفت اساسی در احیای کامل توافق هسته‌ای؛

اولیانوف: ۹۰ درصد کار احیای برجام انجام شده است

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش درا دامه مصاحبه با روزنامه کامرسانت افزود: «برنامه ایران برای تولید اورانیوم فلزی در نتیجه مستقیم فشار‌های آمریکا بوده است».

صاحب‌خبر -

اولیانوف: ۹۰ درصد کار احیای برجام انجام شده است

روز نو :نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش در مصاحبه‌ای گفت که بیش از ۹۰ درصد از کار احیای برنامه جامع اقدام مشترک انجام شده، اما ۱۰ درصد باقیمانده شامل برخی موضوعات حساس است.

«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین، در مصاحبه‌ای اعلام کرد که در رایزنی‌ها برای احیای برجام در وین پیشرفت ۹۰ درصدی حاصل شده است، اما ۱۰ درصد باقی‌مانده موارد بسیار حساسی است که امکان تأخیر در حصول توافق را بالا می‌برد.

او در مصاحبه با روزنامه روسی «کمرسانت» گفت: «۱۰ درصد باقی مانده مسائل بسیار حساسی است، بیش از ۹۰ درصد پیشرفت داشتیم و کار نسبتاً کمی باقی مانده است، اما در ۱۰ درصد باقی مانده حساسیت‌هایی است که نمی‌توان انکار کرد و البته می‌تواند باعث تأخیر در احیای توافق شود.»

این دیپلمات روس سپس با بیان آنکه آمریکا مدعیست قوانین این کشور اجازه ارائه تضمین برای عدم خروج دوباره از توافق را نمی‌دهد، افزود: «البته در تئوری، این مسئله را بار‌ها قبلا در مذاکرات وین نیز گفته‌ام، که یک تضمین اساسی برای این مسئله وجود دارد، و آن این است که هر طرف بدرفتاری کند، طرف دیگر مقابله به مثل خواهد کرد.»

او در ادامه افزود: «ما امیدواریم که طرف آمریکایی از گذشته خود درس بگیرند و به این نتیجه برسند که ۳ سال سیاست فشار حداکثری نتایجی مخالف با آنچه انتظار داشتند را برایشان به ارمغان آورد.»

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش گفت: «در صورتی که توافقی برای احیای توافق هسته‌ای حاصل شود، تحریم‌های کلیدی آمریکا می‌تواند در ماه آگوست (مرداد) علیه ایران برداشته شود».

دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه‌های لازم برای بازگشت کشورش به توافق هسته‌ای برجام را فراهم کند.

تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده، اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.

یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.

یک مقام ارشد ایرانی چند روز پیش در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز گفت آمریکا باید تضمین بدهد مجدداً از برجام خارج نمی‌شود.

یک هفته قبل‌تر یک مقام وزارت خارجه آمریکا درباره درخواست ایرانی‌ها برای ضمانت از آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه خروج از برجام تکرار نخواهد شد گفت: «ضمانتی در کار نیست. این را ما می‌دانیم، ایران هم می‌داند. بهترین تضمین بازگشت به توافق و اجرای متعهدانه آن است.»

وی در ادامه مصاحبه با کامرسانت افزود: «اگر ما با احیای توافق هسته‌ای موافقت کنیم، تحریم‌های اصلی آمریکا می‌تواند در ماه آگوست برداشته شود. ایران قادر خواهد بود تا به تجارت نفت بپردازد. در نتیجه آن، دارایی‌های این کشور شروع به بزرگ شدن می‌کند».

این دیپلمات اضافه کرد: «ایران می‌تواند از این وجوه برای بازپرداخت هزینه‌های انجام شده در مورد نیروگاه هسته‌ای بوشهر به روسیه استفاده کند. این بدهی چشمگیر شده است».

در همین ارتباط چندی پیش میخائیل اولیانوف طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، با رد گزارش اخیر روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» تصریح کرد که مسائل مربوط به تأمین منابع مالی نیروگاه بوشهر هیچ‌گونه تأثیری در گفتگو‌های «وین» برای احیای برجام ندارد.

اولیانوف در این خصوص گفته بود: «چنین گمانه‌زنی‌هایی مطابق با واقعیت نیست و اگر مشکلی در روابط بین نهاد‌های اقتصادی ایجاد شود، نمی‌تواند بر روند مذاکرات وین برای احیای برجام تأثیر بگذارد».

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش درا دامه مصاحبه با روزنامه کامرسانت افزود: «برنامه ایران برای تولید اورانیوم فلزی در نتیجه مستقیم فشار‌های آمریکا بوده است».

وی ادامه داد: «برای نخستین بار در میان کشور‌های غیرهسته‌ای است که ایران شروع به غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد کرده است و الان شروع به تولید اورانیوم فلزی غنی شده تا ۲۰ درصد کرده است. فکر نمی‌کنم کسی در آمریکا از این خرسند باشد، اما این نتیجه مستقیم سیاست فشار حداکثری است».