شناسهٔ خبر: 72377714 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دیپلماسی‌ایرانی | لینک خبر

پرونده میدل ایست اینستیتیوت درباره بازگشت فشار حداکثری دولت جدید امریکا (بخش آخر)

همکاری امریکا با کشورهای منطقه بر سر ایران

ایالات متحده و شرکای خاورمیانه‌ای آن باید با انجام اقداماتی که امروز بر اقتصاد سیاسی ایران تأثیر می‌گذارد، به دنبال شکل‌دهی به گذار آینده ایران باشند، به‌ویژه با توجه به اینکه برخی از این کشورهای خلیج‌فارس شرکای تجاری مهم با ایران هستند.

صاحب‌خبر -

دیپلماسی ایرانی: ایالات متحده امریکا باید به دنبال مسیرهای دیپلماتیک خلاق برای همکاری با شرکای منطقه ای برای شکل دادن به مسیر آینده ایران باشد. واشینگتن باید از این شبکه منطقه ای شرکا برای شکل دادن به محاسبات نظام ایران و ایجاد فرصت هایی برای مردم ایران استفاده کند.

نقطه شروع سیاست مؤثرتر و جامع‌تر ایالات متحده در قبال ایران، شرکای خاورمیانه‌ای است که اغلب واشینگتن در گذشته از نزدیک با آنها مشورت نمی‌کرد. اولویت در سطح بالا در حال حاضر مسئله فوری تضمین امنیت منطقه و اجتناب از یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه است، زیرا اسرائیل تلاش می کند تا موضع بازدارندگی قوی تری علیه ایران و شبکه محور مقاومت آن ایجاد کند. اولویت دوم در تقویت چارچوب مشارکتی قوی‌تر، کمک به ایجاد یک واکنش جمعی مؤثرتر است که شرایط دیپلماتیک و سیاسی جدید را برای کشورهای قوی‌تری که کمتر در معرض نفوذ منفی ایران در سراسر منطقه هستند، تأمین مالی و ایجاد کند. این یک تلاش چند ساله است.

اما عرصه سوم دیگری نیز برای همکاری آمریکا و خاورمیانه در مورد ایران به همان اندازه عرصه های دیگر مهم است: ایالات متحده و شرکای خاورمیانه‌ای آن باید با انجام اقداماتی که امروز بر اقتصاد سیاسی ایران تأثیر می‌گذارد، به دنبال شکل‌دهی به گذار آینده ایران باشند، به‌ویژه با توجه به اینکه برخی از این کشورهای خلیج‌فارس شرکای تجاری مهم با ایران هستند و بنابراین اهرم‌های واقعی را در اختیار دارند. 

این بدان معناست که کشورهایی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر که روابط اقتصادی و انرژی گسترده ای با ایران دارند، رویکردهای خود را با پیش بینی تحولات آتی منطبق کنند. کشورهای خلیج در دهه گذشته صرف ساختن مدل‌های اقتصادی و اجتماعی جدید کرده‌اند، و از بسیاری جهات، این مدل‌ها به الگویی برای پیشرفت اجتماعی و اقتصادی – اگر نگوییم الگویی برای آزادی کامل و حقوق بشر – برای نسل آینده در ایران تبدیل شده‌اند. اکنون زمان آن فرا رسیده است که کشورهای عرب خلیج فارس هماهنگ عمل کنند و به تهران بفهمانند که کاهش تنش نمی تواند به قیمت روابط آنها با واشینگتن تمام شود. این به نوبه خود می تواند به تلاشی تازه برای گفت‌وگوی امنیتی خلیج فارس منجر شود. اگر ایران در مورد تنش زدایی جدی باشد، ممکن است مجبور به پذیرش شود.

تعامل فزاینده ای که در حال حاضر از سوی تهران شاهدیم که به دنبال تقویت روابط کنونی در منطقه است، می تواند به ایجاد مسیرها و امکانات جدید برای مردم ایران برای زندگی در شرایط مختلف اقتصادی و اجتماعی کمک کند.

منبع: میدل ایست نیوز / ترجمه: سید علی موسوی خلخالی

انتشار این مطلب به معنای تایید آن توسط دیپلماسی ایرانی نیست و صرفا برای آگاهی خوانندگان دیپلماسی ایرانی در چارچوب پرونده تهیه شده توسط میدل ایست نیوز ترجمه شده است.