شناسهٔ خبر: 48262599 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

اولیانوف: ۹۰ درصد کار احیای برجام انجام شده است

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش در مصاحبه‌ای گفت که بیش از ۹۰ درصد از کار احیای برنامه جامع اقدام مشترک انجام شده اما ۱۰ درصد باقیمانده شامل برخی موضوعات حساس است.

صاحب‌خبر -

به گزارش فارس، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش روز یکشنبه گفت که کار برای احیای توافق هسته‌ای بیش از 90 درصد انجام شده اما 10 درصد باقیمانده شامل برخی از موضوعات حساس است.

وی که با روزنامه روسی «کامرسانت» مصاحبه می‌کرد، گفت: «تخمین‌هایی نظیر این همیشه ذهنی بوده اما آنچیزی را که می‌بینم، بیش از 90 درصد انجام شده است. چیزهای اندکی مانده تا انجام شود اما موضوعات حساس سیاسی در 10 درصد باقیمانده، وجود دارد که باعث تاخیر شده و نمی‌توان آن را رد کرد».

آمریکا گفته هیچ تضمینی نمی‌تواند به ایران بدهد

این دیپلمات روس اضافه کرد: «آمریکا استدلال کرده که قوانینشان به آنها اجازه نمی‌دهد تا هیچگونه تضمینی (درباره عدم خروج مجدد از برجام) بدهند».

اولیانوف گفت: «در تئوری، همانطور که من بیش از یک بار در جلسات کمیسیون مشترک برجام گفته‌ام در واقع یک ضمانت وجود دارد. در صورتی که یکی از طرف‌ها شروع به بدرفتاری کرد، طرف دیگر می‌تواند به تلافی بپردازد».

دولت آمریکا اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریم‌های متوقف شده ذیل این توافق، تحریم‌های دیگری علیه ایران وضع کرد.

دولت «دونالد ترامپ» که خروج از برجام را کلید زد، تلاش داشت با در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری، به توافق دیگری که به زعم دولت وی، توافق بهتری است دست پیدا کند.

جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.

بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت می‌گرفت.

جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.

این دیپلمات روس در ادامه مصاحبه‌اش اضافه کرد: «ما امیدوار هستیم که آمریکایی‌ها از اشتباهاتشان بتوانند درس بگیرند. مخالفان توافق هسته‌ای ، به ویژه در آمریکا، سه سال فرصت داشتند ببینند ، سیاست فشار حداکثری نتیجه ای برعکس آنچه انتظار می رفت به همراه داشت».

تحریم‌های آمریکا مردادماه می‌تواند برداشته شود

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش گفت: «در صورتی که توافقی برای احیای توافق هسته‌ای حاصل شود، تحریم‌های کلیدی آمریکا می‌تواند در ماه آگوست (مرداد) علیه ایران برداشته شود».

دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه‌های لازم برای بازگشت کشورش به توافق هسته‌ای برجام را فراهم کند.

تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.

یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.

یک مقام ارشد ایرانی چند روز پیش در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز گفت آمریکا باید تضمین بدهد مجدداً از برجام خارج نمی‌شود.

یک هفته قبل‌تر یک مقام وزارت خارجه آمریکا درباره درخواست ایرانی‌ها برای ضمانت از آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه خروج از برجام تکرار نخواهد شد گفت: «ضمانتی در کار نیست. این را ما می‌دانیم، ایران هم می‌داند. بهترین تضمین  بازگشت به توافق و اجرای متعهدانه آن است.»

وی در ادامه مصاحبه با کامرسانت افزود: «اگر ما با احیای توافق هسته‌ای موافقت کنیم، تحریم‌های اصلی آمریکا می‌تواند در ماه آگوست برداشته شود. ایران قادر خواهد بود تا به تجارت نفت بپردازد. در نتیجه آن، دارایی‌های این کشور شروع به بزرگ شدن می‌کند».

با لغو تحریم‌ها ایران می‌تواند بدهی خود به روسیه به دلیل نیروگاه اتمی بوشهر را پرداخت کند

این دیپلمات اضافه کرد: « ایران می تواند از این وجوه برای بازپرداخت هزینه های انجام شده در مورد نیروگاه هسته ای بوشهر به روسیه استفاده کند. این بدهی چشمگیر شده است».

در همین ارتباط چندی پیش میخائیل اولیانوف طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، با رد گزارش اخیر روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» تصریح کرد که مسائل مربوط به تأمین منابع مالی نیروگاه بوشهر هیچ‌گونه تأثیری در گفت‌وگوهای «وین» برای احیای برجام ندارد.

اولیانوف در این خصوص گفته بود: «چنین گمانه‌زنی‌هایی مطابق با واقعیت نیست و اگر مشکلی در روابط بین نهادهای اقتصادی ایجاد شود، نمی‌تواند بر روند مذاکرات وین برای احیای برجام تأثیر بگذارد».

نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش درا دامه مصاحبه با روزنامه کامرسانت افزود: «برنامه ایران برای تولید اورانیوم فلزی در نتیجه مستقیم فشارهای آمریکا بوده است».

غنی سازی 60 درصد ایران نتیجه مستقیم سیاست فشار حداکثری آمریکا است

وی ادامه داد: «برای نخستین بار در میان کشورهای غیرهسته‌ای است که ایران شروع به غنی‌سازی اورانیوم تا 60 درصد کرده است و الان شروع به تولید اورانیوم فلزی غنی شده تا 20 درصد کرده است. فکر نمی‌کنم کسی در آمریکا از این خرسند باشد اما این نتیجه مستقیم سیاست فشار حداکثری است».

خبرگزاری رویترز سه‌شنبه هفته پیش به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داد: «ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده که قصد دارد تا به تولید اورانیوم فلزی غنی شده تا خلوص ۲۰ درصد برای سوخت راکتور بپردازد».

«کاظم غریب آبادی»، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین و همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به این خبر گفته بود: «برنامه سازمان انرژی اتمی برای تولید یک صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در رآکتور تهران، ۹ روز قبل به اطلاع آژانس رسید و بلافاصله امور عملیاتی آن آغاز شد». 

این دیپلمات روسیه در این مصاحبه هشدار داد: «در عین حال، ممکن است که ایران فراتر رود».

اولیانوف گفت: «ما همیشه از انتقاد شدید ایران خودداری کرده‌ایم چون درک کرده‌ایم این کشور به سیاست ناپسند فشار حداکثری آمریکا واکنش نشان می‌دهد. زمانی که ما درباره فاصله گرفتن این کشور از توافق هسته‌ای صحبت می‌کنیم، ما از کلمه "ابراز تاسف" استفاده می‌کنیم اما هم اکنون، احتمالا زمینه نگرانی وجود داشته باشد. به نظر می‌رسد ایران بسیار فراتر رود».

این دیپلمات روس تاکید کرد هر چه سریعتر توافق احیا شود، هر چه زودتر این مشکل برطرف می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که برنامه هسته‌ای خود را صرفا با مقاصد صلح‌آمیز پیگیری می‌کند.

ایران عضو پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی بوده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز بارها در گزارش خود از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، انحرافی را گزارش نکرده است.