به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، امیدواریها برای پایان همهگیری کووید-۱۹با پیدایش سویه دلتای ویروس کرونا، کمرنگ شده است. در بسیاری از کشورها که واکسیناسیون با سرعت قابلقبولی پیش رفته است، انتشار این سویه جدید باعث شده موارد ابتلا اوج بگیرد. کارشناسان در تلاش هستند تا با انجام مطالعات مختلف به ما بگویند هنوز این نگرانی وجود دارد که جهشهای جدید ویروس، ما را به یک سال گذشته و نقطه شروع پاندمی بازگرداند یا خیر.
نوع دلتا از ویروس SARS-CoV-۲ که بسیار مسریتر است، نخستین بار در هند در ماه دسامبر شناسایی شد و سپس به سرعت این کشور و انگلیس را نیز درنوردید و اکنون به گفته مدیر سازمان بهداشت جهانی در ۹۸کشور جهان جولان میدهد. به گفته پزشکان، افرادی که علیه ویروس کرونا واکسینه شدهاند از شر سویه دلتا در امان هستند، اما کسی که واکسینه نشود و از استراتژیهای پیشگیری استفاده نکند، در معرض خطر ابتلا به این نوع جدید است.
۱- دلتا از سایر سویهها مسریتر است
نام علمی سویه دلتا B.۱.۶۱۷.۲ است. نوع جهشیافته SARS-CoV-۲ که در اصل در هند ظاهر شده است. نخستین مورد دلتا در دسامبر سال ۲۰۲۰شناسایی شد و سویه به سرعت گسترش یافت و خیلی زود به سویه غالب ویروس در هند و سپس بریتانیا تبدیل شد. به گفته پری ویلسون، متخصص اپیدمیولوژی پزشکی دانشگاه ییل نوع دلتا ۵۰درصد سریعتر از نوع آلفا گسترش مییابد که خود آلفا نیز ۵۰درصد مسریتر از سویه اصلی SARS-CoV-۲ است.
در یک محیط کاملا ناسالم- جایی که هیچکس واکسینه نشده و ماسک ندارد - تخمین زده میشود که بهطور متوسط فرد آلوده به ویروس کرونا ۲.۵نفر دیگر را مبتلا کند. در همان محیط، دلتا از یک نفر به ۳.۵یا ۴نفر دیگر سرایت میکند؛ بنابراین به نظر میرسد به طور نسبتا متوسط میزان ابتلا میتواند باعث تسلط سریع ویروس شود؛ مانند آنچه اکنون مشاهده میکنیم. دلتا از هر چیز دیگری پیشی میگیرد و به سویه غالب تبدیل میشود.
۲- واکسینه نشدهها در معرض خطر جدی
افرادی که علیه کووید-۱۹واکسینه نشدهاند، بیشتر در معرض خطر هستند. اینچی یلدیریم، متخصص بیماری های عفونی کودکان و متخصص واکسیناسیون میگوید: مطالعهای که اخیرا در انگلیس انجام شده نشان میدهد کودکان و بزرگسالان زیر ۵۰سال، ۲.۵برابر بیشتر در معرض ابتلا به دلتا هستند و تاکنون هیچ واکسنی برای کودکان ۵تا ۱۲سال در دنیا تأیید نشده است؛ اگرچه آمریکا و تعدادی دیگر از کشورها واکسنهایی را برای بزرگسالان و بالای ۱۲سال مجاز دانستهاند.
یلدیریم میگوید: با واکسیناسیون گروههای سنی بالاتر، افراد جوان و واکسینه نشده بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید-۱۹قرار میگیرند. اما بهنظر میرسد دلتا بیشتر از انواع قبلی بر گروههای سنی جوان تأثیر میگذارد.
۳- دلتا از ویروس اصلی بیماریزاتر است؟
براساس میزان بستریها در بیمارستانهای انگلیس، احتمالا این نوع، بیماریزایی بیشتری دارد. درحالیکه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اطلاعات اولیه در مورد شدت دلتا شامل یک مطالعه از اسکاتلند است که نشان میدهد نوع دلتا حدود دوبرابر آلفا منجر به بستری شدن در افراد واکسینه نشده است و واکسنها این خطر را بهطور قابلتوجهی کاهش میدهند.
به گزارش گاردین، اینچی یلدیریم میگوید، گزارشها نشان میدهد این نوع، با علائم متفاوتی همراه است. به نظر میرسد سرفه و از دست دادن بویایی کمتر، اما سردرد، گلودرد، آبریزش بینی و تب بیشتر شایع است.
مشخص نیست که آیا دلتا میتواند منجر به عفونت در افرادی که واکسینه شده یا آنهایی که ایمنی طبیعی ناشی از عفونت قبلی دارند شود یا خیر، اما تاکنون بهطور کلی این موارد نادر بوده است. در مطالعات مشخص شده است که واکسن فایزر ۸۸درصد از بیماری با علامت و ۹۶درصد در مقابل بستری شدن با سویه دلتا، از واکسینه شدهها با ۲دوز محافظت میکند؛ درحالیکه واکسن آسترازنکا ۶۰درصد در برابر بیماری با علامت و ۹۳درصد در مقابله با بستری شدن مؤثر بود.
بنابراین بهگفته پزشکان مهمترین کار برای محافظت در برابر دلتا، واکسیناسیون کامل است؛ به این معنا که هر دو دوز واکسن را دریافت کنید و منتظر بمانید تا ۲ هفته پس از تزریق دوز دوم، سیستم ایمنی برای محافظت کامل، آماده شود.
منبع: روزنامه همشهری
انتهای پیام/