شناسهٔ خبر: 48103918 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

نقش موثر میوه و سبزیجات در پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر

معاون دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر گفت: به دنبال استقبال جهانی از اول جولای مصادف با دهم تیرماه روز جهانی میوه، مجمع عمومی سازمان ملل متحد (UN) سال ۲۰۲۱ میلادی را به عنوان سال جهانی میوه و سبزیجات اعلام کرد و فائو را متولی اصلی جشن این سال قرار داد.

صاحب‌خبر -

معاون دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر گفت: به دنبال استقبال جهانی از اول جولای مصادف با دهم تیرماه روز جهانی میوه، مجمع عمومی سازمان ملل متحد (UN) سال ۲۰۲۱ میلادی را به عنوان سال جهانی میوه و سبزیجات اعلام کرد و فائو را متولی اصلی جشن این سال قرار داد.

به گزارش مفدا شیراز به نقل از وبدا، دکتر «علیرضا مهدوی»، ‫معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اعلام این خبر، گفت: بنابر اسناد سازمان ملل متحد، امسال فرصتی برای افزایش آگاهی در مورد نقش میوه‌ ها و سبزیجات در تغذیه انسان، امنیت غذایی، بهداشت و همچنین مسیری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد دانسته شده است. ‬

وی افزود: در سال ۲۰۲۱ جشن روز جهانی میوه به عنوان یکی از برنامه‌ها و مصادیق برنامه توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDG) پذیرفته شد و سایر نهادهای زیر مجموعه سازمان ملل همچون یونیسف (UNICEF)، یونسکو( UNESCO)، ایفاد (IFAD)، سازمان جهانی بهداشت (WHO)، برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد (UNDP)، سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) و سازمان تجارت جهانی(WTO) به همکاری با برنامه های سال جهانی میوه و سبزیجات دعوت شده‌اند.

وی ادامه داد: همچنین مجمع عمومی سازمان ملل متحد از کشورهای عضو خواسته که برنامه هایی را به مناسبت این سال طراحی و اجرا کنند. هدف از نامگذاری این سال، تاکید بر عدالت غذایی، نقش فرهنگ ملل و هنر در اشاعه امنیت غذایی و پرهیز از اتلاف و اسراف میوه عنوان شده است.

دکتر مهدوی بیان کرد: در سند مربوط به نامگذاری این سال که توسط فائو (FAO) تنظیم و منتشر شده است، نقش میوه و سبزیجات در سلامتی و رژیم غذایی متنوع، متعادل و سالم و اصلاح سبک زندگی مورد تاکید قرار گرفته است و تلاش جدی برای کاهش تلفات میوه و سبزیجات از همه ذینفعان درخواست شده است.

معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر اظهار کرد: کشاورزی و تولید میوه، تجارت و حمل و نقل، میوه مدیریت ضایعات و زباله ها از دیگر موضوعات مطرح شده در این سند جهانی است. احترام به محصولات کشاورزی از مزرعه تا میز خانه دیدگاهی فرهنگی است این برنامه ترویج آن را دنبال می‌کند.

وی افزود: استفاده از فناوری ‌های نوین و دیجیتال در نگهداری، ردیابی و تقسیم درست مواد غذایی، به روز رسانی نظام های تولید و فروش، توجه به مصرف و عرضه درست میوه در پاندمی کرونا، استفاده صحیح از آب در کشاورزی، مصرف همیشگی میوه از شش ماهگی تا پایان عمر، ضرورت مصرف روزانه حداقل ۴۰۰ گرم میوه و سبزی برای همه انسان ها در همه جای جهان، باور به اینکه اتلاف هر میوه به معنای نابودی آب و خاک و حیات کره زمین است، ترویج این باور که همه میوه ها زیبا هستند و هیچ میوه ‌ای نباید به دلیل شکل و اندازه آن دور ریخته شود، از جمله موارد مذکور در این سند جهانی است.

وی عنوان کرد: از آنجا که سازمان ملل متحد دهه ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۸ را با هدف مبارزه با گرسنگی و فقر غذایی، دهه کشاورزی خانگی نامگذاری کرده است، بخشی از این سند به توصیه ‌هایی برای ترویج کاشت و برداشت محصولات کشاورزی در خانه ها، آپارتمان‌ها، خیابان‌ها و ... اختصاص یافته است. در این پیشنهادها به فوائدی چون امنیت غذایی، بهداشت، بهبود معیشت، حفاظت منابع طبیعی و محیط زیست و حرکت به سوی توسعه پایدار توجه شده است.

‫نقش میوه و سبزیجات در پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر‬

‫دکتر مهدوی گفت: شرط اصلی سلامت زیستن، داشتن تغذیه صحیح است. عادات نامطلوب غذایی سلامت کودکان و نوجوانان را به خطر می‌اندازد و در سنین بالاتر خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مثل فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای گوارشی و سرطان را افزایش می‌دهد. ‬

وی تصریح کرد: مصرف میوه و سبزی یکی از اولین و مهمترین توصیه های تغذیه ای در راستای حفظ سلامتی و تندرستی است و یکی از ارکان اصلاح شیوه زندگی است.

معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر گفت: میوه و سبزیجات از ساخته شدن مواد چرب در درون دیواره های داخلی سرخرگ های قلبی جلوگیری می کند، علاوه بر آن با مصرف این نوع مواد غذایی زودتر احساس سیری می کنید و به این ترتیب کمتر غذای پر انرژی مصرف می شود. توصیه می شود حداقل پنج واحد میوه و سبزیجات (۴۰۰ گرم و بیشتر) در یک روز مصرف شود تا خطر بیماری های قلبی، سرطان ها، دیابت و ... کاهش یابد.

دکتر مهدوی افزود: شواهد قوی دال بر کاهش خطر بیماری عروق کرونر با خوردن میوه و سبزی وجود دارد اما اینکه چگونه میوه و سبزی باعث کاهش خطر بیماری عروق کرونر می شود هنوز به طور دقیق مشخص نشده است، اما به نظر می رسد، آنتی اکسیدان های موجود در میوه و سبزی عامل این اثر است (آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از تشکیل رادیکال های آزاد در سلول جلوگیری می کند و نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند).

وی ادامه داد: زیرا آنتی اکسیدان ها از اکسیداسیون موادی که موجب میشود کلسترول در سطح داخلی رگ رسوب کند جلوگیری می کند. در خصوص قرص های ویتامین هنوز هیچگونه شواهدی دال بر اثر آنتی اکسیدان آنها گزارش نشده است. از طرفی میوه ها و سبزی ها غنی از پتاسیم هستند، پتاسیم یک ماده معدنی است و به کنترل فشار خون کمک می کند و از ریتم نامنظم قلب جلوگیری می کند. غالب میوه ها و سبزی ها غنی از اسید فولیک هستند و می توانند با داشتن این ماده سطح هموسیستین را در خون کاهش دهند، هموسیستین یکی از موادی است که زمینه ساز بیماریهای عروق کرونر به شمار می رود، اگر چه تحقیقات بیشتری برای یافتن تأثیر مقادیر بیشتر اسید فولیک بر کاهش خطر بیماری عروق کرونر باید انجام شود.

هر روز حداقل ۵ سهم میوه و سبزیجات را مصرف کنید

دکتر مهدوی بیان کرد: هر روز حداقل ۵ سهم میوه و سبزیجات را مصرف کنید. سعی کنید میوه و سبزیجاتی که مصرف می کنید متنوع باشد. می توانید از میوه و سبزیجات تازه، یخ زده یا کنسرو شده استفاده کنید، آب میوه ها (هر واحد آب میوه معادل یک لیوان۱۵۰ میلی لیتری آب میوه است) به عنوان یک سهم از۵ سهم در یک روز به شمار می رود.

وی در پایان گفت: مصرف روزانه میوه به علت وجود فیبر باعث کاهش کلسترول می شود، سعی کنید از انواع میوه استفاده کنید.