شناسهٔ خبر: 47373129 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

گزارش|

کرونا مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ را به چالش می‌کشد؟/ هم جان هم رای!

انتخابات ۱۴۰۰ چالشی مهم به نام کرونا را در کنار خود دارد.کرونایی که مشارکت در انتخابات را به شدت تحت تاثیر قرار داده و تبدیل به سوژه مانور رسانه‌های بیگانه نیز شده است. به همین دلیل اطمینان‌سازی سلامت مردم در کنار سلامت انتخاباتی، از مهم‌ترین وظایف وزارت کشور و سایر ارگان‌های مربوطه است.

صاحب‌خبر -

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- امیر قشقایی؛ کمتر از یک ماه به مهم‌ترین انتخابات کشور زمان باقی مانده است. انتخابات خرداد امسال با دوره‌های قبلی یک فرق اساسی دارد که علاوه بر موارد کاهش مشارکت این مورد نیز به شدت آن را تحت تاثیر خود قرار داده است. کرونا؛ عنصری که تقریبا نزدیک به دوسال است زندگی مردم و شریان‌های حیاتی جامعه را درگیر کرده و این بار نوبت انتخابات ریاست‌جمهوری است تا ببینیم کووید ۱۹ انتخابات ۱۴۰۰ را هم می‌تواند ضربه فنی کند و یا این که زور وزارت کشور و تمهیدات دیگر ارگان‌ها به کرونا می‌رسد و به او جازه جولان دادن نمی‌دهند.

مشارکت در انتخابات موضوعی است که همواره به‌عنوان اصلی‌ترین جنبه هر انتخاباتی به آن توجه می‌شود. یعنی فارغ از این که کدام نماینده و با چه سلیقه‌ای روی کار می‌آید، برایمان مهم باشد که چند درصد مردم در آینده کشورشان تصمیم‌گیری می‌کنند و چند درصد به علت دلایل مختلفی توجهی به آن ندارد.

کرونا و انتخابات

 

عملکرد نه‌چندان جالب دولت اخیر و شرایط معیشتی بسیار سخت مردم در چندسال گذشته از عواملی هستند که مشارکت ۱۴۰۰ را تحت تأثیر قرار داده اما جدای از این عوامل انتخابات خرداده ماه پیش رو چالشی مهم به نام کرونا را نیز همراه خود دارد. پیش‌تر نیز کرونا سوژه‌ی رسانه‌های بیگانه شده بود تا نشان دهند با توجه به این‌که پروتکل‌های لازم در کشور رعایت نمی‌شود، شرکت در انتخابات به ضررجان مردم تمام خواهد شد. به همین دلیل نیاز است تا بسیج همگانی برای اقناع افکار عمومی در جهت افزایش مشارکت در انتخابات و جلب اعتماد آنان با اجرای پروتکل‌های لازم صورت بگیرد.

وزارت کشور انتخابات را با پروتکل‌های لازم برگزار کند

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در نشستی که قبل از ثبت‌نام داوطلبان ریاست‌جمهوری داشت،  بر تمهیدات کرونایی وزارت کشور در راستای افزایش مشارکت تاکید جدی داشت. وزیر کشور در این باره بیان کرده بود: امید داریم که با روند پیش رو و با زحمات وزارت بهداشت تا ۲۸ خرداد، تعداد بیشتری از افراد پرخطر واکسینه شوند تا فضای عمومی کشور در ایام انتخابات نگرانی از بابت شیوع بیماری نداشته باشد. 
رحمانی فضلی با تاکید بر این موضوع که همواره توصیه مقام معظم رهبری(مدظله تعالی) و رئیس جمهوری محترم کشورمان بر اصل مشارکت در انتخابات بوده است؛ گفت: امیدوار هستیم ان شاا... با حضور پرشور مردم این امر خطیر در ۲۸ خرداد ماه سال جاری محقق شود.
وزیر کشور  در خصوص  تدابیر اندیشیده شده برای روز رای گیری هم گفت: به ستاد ملی مبارزه با کرونا پیشنهاد دادیم که یک ساعت در آغاز اخذ رأی و یک ساعت هم در پایان روز به زمان اخذ رأی انتخابات افزوده شود.
وی اضافه کرد: همه پیشنهادات با هماهنگی شورای نگهبان انجام خواهد گرفت.
افزایش صندوق های رای گیری از دیگر موضوعات مورد اشاره وزیر کشور بود و در این خصوص گفت: امسال ۸ الی ۹ هزار شعبه جدید با اولویت مکان هایی که در دوره قبل بیش از هزار رای داشته اند؛ اضافه می شود.

کرونا و انتخابات

 

البته ثبت‌نام داوطلبان در انتخابات پیش‌رو خیلی هم طبق گفته وزیر کشور جلو نرفت و در مواردی دیده شد که یک داوطلب به جای یک همراه با چندین نفر برای ثبت‌نام به وزارت کشور مراجعه کرده است. در مواردی داوطلبان حتی مینی‌بوس هواداران را نیز همراه خود آورده بودند.هرچند که در درجه اول داوطلبان باید مراعات وضعیت کرونایی کشور و خطرات آن را بکنند اما نظارت سفت و سخت‌تر وزارت کشور را نیز در این مواقع به کار می‌آید.

نقش صداوسیما در افزایش مشارکت

رحمانی فضلی در ادامه صحبت‌هایش نکات خوبی را نیز درباره نقش صداوسیما بیان کرد. وزیر کشور در این باره گفت: امیدوار هستیم با کمک رسانه ها به ویژه صدا و سیما در شرایط کرونایی هم نشان دهیم که ظرفیت و توان رعایت پروتکل ها در عین برگزاری انتخابات پرشور را  داریم.

کرونا و انتخابات

قطعاً نباید نقش بسیار مهم صداوسیما و رسانه‌ی ملی را درباره افزایش مشارکت و بیان نکات حائز اهمیت درباره آن، فراموش کرد.

شبیه‌سازی صندوق‌های رأی‌گیری می‌تواند یکی از راه‌های ایجاد اطمینان برای مردم باشد به طوری که خیالشان از برگزاری سالم انتخابات و با رعایت پروتکل‌های لازم، راحت باشد. برای این کار هم تلویزیون می‌تواند با تهیه گزارشی تصویری از محل‌های رای‌گیری و نشان دادن این که پروتکل‌های وزارت بهداشت کامل در آن اجرا می‌شود، مردم را  ترغیب به مشارکت در انتخابات کند.

کمپین‌های مجازی؛ دستورالعمل‌های بهداشتی انتخابات را ترویج کنند

کمپین‌های مجازی همیشه جزء رسانه‌های تاثیرگذار در وضعیت جامعه به شمار می‌آمدند که عمده فعالیت‌های انتخاباتی آنان معمولاً مربوط به حمایت یا انتقاد از نامزدهای انتخاباتی شده است. اما لازم است که به علت شرایط خاص انتخابات این دوره، علاوه بر فعالیت‌های سیاسی، سیاست ترغیب مردم برای حضور حداکثری در انتخابات را در پیش بگیرند. البته پیش‌تر نیز کمیپین‌ها و هشتگ‌هایی با عناوینی هم‌چون " من ماسک می‌زنم" یا  "کرونا را شکست می‌دهیم" تشکیل شده بود که بازخوردهای خوبی را نیز به همراه داشت. اما نیاز است این کمپین‌ها برای برگزاری هرچه بهتر و پرشکوه‌تر انتخابات، بسیار محکم‌تر و پرقدرت‌تر عمل کنند و سعی کنند در مرحله اول مردم را چه قبل از انتخابات و چه در هنگام برگزاری آن به رعایت نکات بهداشتی و پیش‌گیری از کرونا، تشویق کنند. در مرحله دوم نیز بکوشند تا با اقناع افکار عمومی، مشارکت در انتخابات را هرچه بیشتر افزایش دهند. البته فراموش نشود که تنها شرایط کرونایی کشور مشارکت را تحت تاثیر قرار نداده بلکه اوضاع معیشتی موجود و سختی‌های آن در افزایش نارضایتی‌های مردم و در نهایت کاهش میل آنان به شرکت در انتخابات اثر جدی داشته است.

در همین راستا رسانه‌ها و کمیپین‌ها باید بکوشند تا نشان دهند راه حل این مشکلات، قهر با صندوق‌های رأی نیست بلکه راه حل غلبه بر مشکلات موجود، حضور وسیع و گسترده پای صندوق‌های رأی و احساس مسئولیت در قبال سرنوشت خودشان است.

تضمین وزارت بهداشت برای برگزاری انتخابات بهداشتی

وزارت بهداشت نیز به عنوان مرجع مورد اطمینان مردم در روزهای کرونایی، وظیفه دارد تا این اعتمادسازی را انجام دهد که اگر مردم پروتکل‌های توصیه شده را به خوبی انجام دهند و در زمان رای دادن نیز به شیوه‌نامه‌هایی که وزارت کشور و وزارت بهداشت برای برپایی بی خطر انتخابات در دسترس قرار می‌دهند، عمل کنند در این صورت دیگر نگرانی از بابت ابتلا به ویروس کرونا در جریان انتخابات نخواهد داشت.

کرونا و انتخابات

 

همچنین نیاز است وزارت بهداشت و سازمان‌های ذی‌ربط به کمک رسانه‌های دست جمعی هشدارهای لازم را به گوش مردم برسانند و مدام خطر ابتلا به کرونا را در امور روزمره و استفاده از وسیله‌های حمل و نقل عمومی به آنان گوش زد کنند. اگر همگی مخصوصاً قبل از برپایی انتخابات در حفظ سلامت فردی کوشا باشیم در این صورت نگرانی‌ها از بابت خطرات کرونا در جریان انتخابات به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

خطر رسانه‌های معاند نیز نباید فراموش شود. این رسانه‌ها طبق روال معمول سعی می‌کنند تا با تیره و تار نشان دادن وضع جامعه ایرانی، مشارکت در انواع انتخابات را به حداقل برساند.

در دوره‌های پیش وضعیت معیشتی و حکومتی، سوژه‌های رسانه‌هایی مثل بی‌بی‌سی بود تا به مردم گوش‌زد کنند که مبادا با وضع موجود در انتخابات شرکت کنند. البته که در تمامی ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری میزان مشارکت بالای ۵۰ درصد بوده و این خود نشان‌دهنده شکست معاندین در رسیدن به هدف‌هایشان است. انتخابات ۱۴۰۰ اما سوژه‌ای دیگر دست رسانه‌های غربی داده و آن هم به خطر افتادن جان مردم درصورت شرکت در انتخابات است. آنان سعی می‌کنند تا فضای کرونایی کشور را بدون وجود امکانات و پروتکل‌های لازم و همچنین سوء مدیریتی نشان دهند تا مردم حدالامکان از حضور در انتخابات منصرف شوند.

نظم هیئتی روی رسانه‌های معاند را سیاه کرد

در گذشته وقتی می‌خواستند از کاری بی‌نظم یاد کنند عنوان «هیئتی» را برای آن استفاده می‌کردند، ولی مردم در محرم سال گذشته و ایام عزا به خاطر شیوع کرونا نشان دادند که کار هیئتی یعنی نظم و با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی به زیباترین شکل مراسم عزاداری را برپا کرند.

گفتنی است؛ قبل از شروع محرم شبکه‌های معاند در رابطه با برگزاری مراسم عزاداری اعلام کرده بودند که در مراسم عزای حسینی دستورالعمل‌های بهداشتی رعایت نخواهد شد و درصورت برگزاری این مراسم‌ها در محرم، آمار مبتلایان به ویروس کرونا افزایش خواهد یافت. اما پس از انتشار عکس‌ها و فیلم‌هایی از برگزاری هیئت‌ها و دسته‌ها، مشخص شد نه تنها عزاداری محرم کمرنگ نشد بلکه با نظم و زیبایی بیشتری در حال برگزاری است. 

جریان‌های رسانه‌ای قوی هیئتی‌ها و تاکید فروان آنان بر رعایت پروتکل‌های لازم نیز آن‌قدری اثر گذار بود که رسانه‌های دشمن حتی نتوانستند عکسی از بی‌توجهی به مقررات بهداشتی در هیئات مذهبی پیدا کنند و آن را سوژه خود کنند. به همین دلیل انتظار می‌رود تا وزارت کشورنیز به کمک وزارت بهداشت، کمپین‌های رسانه‌ای و در نهایت صداوسیما در عین این‌که مردم را به رعایت نکات بهداشتی و پیش‌گیری از کرونا تشویق می‌کنند، این اعتمادسازی نیز را در افکار عمومی انجام دهند که انتخابات را با وسواس بهداشتی شدید و رعایت تمامی پروتکل‌ها برگزار خواهند کرد.

کرونا و انتخابات

 

توصیه رئیس‌جمهور به داوطلبان ریاست‌جمهوری

رئیس‌جمهور نیز در جلسه اخیری که با ستاد کرونا داشت، در مورد پروتکل‌های انتخاباتی نکات خوبی را بیان کرد. روحانی همچنین با تاکید بر اینکه تضمین سلامت مردم نقش مهمی در افزایش مشارکت و شکوه انتخابات خواهد داشت، اظهار کرد: مردم باید اطمینان داشته باشند که در مراحل مختلف تبلیغات نامزدها و برگزاری انتخابات سلامت‌شان تضمین شده است. همه سعی و تلاش ما هم باید این باشد که همه امور مربوط به انتخابات به گونه‌ای انجام شود که حفظ جان و سلامت مردم در اولویت اصلی باشد.

در همین رابطه، کمیته بهداشت و درمان با توجه به رصد فضای سیاسی کشور و فضای خاص انتخاباتی حاکم بر جامعه طی روزهای آینده و با تاکید بر اینکه موفقیت در مقابله و مهار کرونا نیازمند آرامش در فضای عمومی کشور است، از ستاد ملی کرونا درخواست کرد با تصویب مصوبه‌ای از صاحبنظران سیاسی، ستادهای انتخاباتی و هواداران نامزدها، خواسته شود که بحث کرونا، مقابله با این بیماری و موضوع واکسیناسیون را سیاسی نکرده و از اظهارات متناقض و بعضا هدفدار در این زمینه خودداری کنند.

روحانی در این زمینه با تاکید بر اینکه سلامت مردم یک موضوع کاملا غیرسیاسی است، از همه جناح‌های سیاسی و نامزدهای انتخابات خواست سلامت مردم را وارد مناقشات سیاسی نکرده و اجازه دهند کادر درمان و مدافعان سلامت، ماموریت اصلی خود را که همان حفظ جان و سلامت جامعه است، به خوبی و بدون دغدغه انجام دهند.

نظر شما