شناسهٔ خبر: 4642176 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

همایش مذاکرات هسته‌ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی؛

جمشیدی: با توافق‌نامه نهایی تحریم‌های اساسی ایران همچنان باقی می‌ماند

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: با توافق نامه نهایی تحریم های چهارگانه اساسی ایران از قبیل بودجه دفاعی، فروش نفت و انتقال پول در بانک ها، تحریم سیسادا، تحریم قانون ایران و سوریه و ایسا همچنان به قوت خود باقی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، محمد جمشیدی در همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی که صبح امروز در دانشگاه علامه طباطبایی تهران برگزار شده است گفت: آمریکا همواره به دنبال مهار ایران است و نمی خواهد امروز ایرانی که در وضعیت مناسبی در منطقه قرار گرفته است نقش فعالی را در منطقه ایفا کند.

 

وی در ادامه افزود: آمریکا مذاکرات تاکتیکی انجام می دهد و این مذاکرات نیز از روی برنامه های استراتژیک آنها است چرا که ارزیابی دولت آمریکا از بوش تاکنون این گونه است که ایران نه سلاح اتمی دارد و نه به دنبال ساخت سلاح اتمی است و با این ارزیابی وارد این فضا شده اند و امروز تیم مذاکره کننده برای عدم دستیابی به سلاح اتمی با آمریکا و 1+5 مذاکره می کنند.

 

جمشیدی تصریح کرد: آمریکایی ها همواره بیان می کردند که ایران برای رسیدن به سلاح هسته ای سه مسیر دارد اما امروز در مذاکرات مطرح می کنند که چهار مسیر نیاز است و ایران نیز به آن دستیابی دارد و تیم مذاکره کننده هسته ای باید به این مسئله و موضوع مهم در مذاکرات توجه کند و آن را مبنای قرار دهند که برک اوتی که آمریکایی ها از آن صحبت می کنند اصلا در عالم خارج چنین موضوعی وجود ندارد و این یک منطق غیرحقوقی است ضد استراتژیک است.

 

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بیان داشت: اگر ایران می خواهد سلاح اتمی بسازد باید باز دارندگی مذاکرات بر این مبنا باشد نه دیگر مسائل نیز وارد مذاکرات شود و تیم هسته ای باید به این نکته مهم توجه کند چرا که منطق غربی ها در مذاکرات این است که برنامه هسته ای ایران به گونه ای باشد که آنها بتوانند به ایران ضربه بزنند و به همه جهت ایران را تحریم و تهدید نظامی کند و این مذاکرات و بیانیه لوزان نشان از توافق خوبی نمی دهند چرا که تهدید نظامی علیه ایران را افزایش می دهد.

 

جمشیدی در ادامه به سایت هسته ای فردو اشاره کرد و گفت: فردو تنها منطقه مصونیت هسته ای ایران است چرا که بر سر آن کوه قرار دارد و تاسیسات هسته ای فردو در زیر زمین ساخته شده است و هیچ کس نمی تواند آن را منهدم کند اما نطنز سایتی است که به راحتی در دسترس است و ما متاسفانه فعالیت های هسته ای خود را به نطنز انتقال دادیم و فردو را به پارک تبدیل کردیم و این یعنی این که آنها می توانند به راحتی به تاسیسات هسته ای ما ضربه بزنند.

 

وی گفت: برک اوت معنی اش این است که ظرفیت های غنی سازی ایران محدود شود و سطح غنی سازی پایین آید.

 

جمشیدی در ادامه به توافق نامه ژنو اشاره کرد و گفت: براساس توافق نامه ژنو S ای که برای زمان محدود شدن مذاکرات در بیانیه لوزان آورده شده است وجود ندارد و این اس انگلیسی در بیانیه لوزان اضافه آمده است چرا که در توافق نامه ژنو ما یک دوره زمانی 10 ساله مطرح بود در بیانیه لوزان 10 ساله 15 ساله مطرح است و باید این اس انگلیسی از متن توافق نامه برداشته شود.

 

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: در جهان مکانی وجود دارد که تولیدات هسته ای و غنی سازی سالم را خریداری می کند و آن را به کشورهای جهانی می فروشد در حالی که ایران این قدرت تولید غنی سازی را دارد می تواند طبق قبول استانداردهای آنها این غنی سازی را انجام داده و در اختیار این مکان قرار داده تا آنها غنی سازی ایران را به کشورهای دیگر بفروشند و از این جهت ایران برای خود سرمایه کسب کند.

 

جمشیدی به بیانیه لوزان اشاره کرد و گفت: در لوزان توافق شده است که زمان تحقیق و توسعه کشور ایران باید محدود شود و این خود خلاف توافق نامه ژنو است چرا که در توافق نامه ژنو تحقیق و توسعه گام نهایی نبود بلکه در حوزه دیگری قرار داده شده بود و در این زمینه معتقدم که باید به توافق نامه ژنو برگردیم.

 

وی در ادامه به R&D ها اشاره کرد و گفت: براساس توافق نامه ژنو R&D هایمان مشخص بوده است در بیانیه لوزان این موضوع مشخص نشده است.

 

وی با طرح این پرسش که آیا می توان R&D ها را در مکان های مختلف انجام دهیم گفت: غنی سازی که ما انجام می دهیم بعد از ده سال کامل نیست و باید بعد از این مدت به پایه اول بازگشت چرا که وقتی با 164 سانتریفیوژ کار را انجام می دهیم باید بدانیم که آیا این امر به نتیجه می رسد و این گونه توافق به معنای محدود کردن حقوق ایران است.

 

جمشیدی هماهنگ شدن برنامه هسته ای ایران با غرب را بسیار خطرناک دانست و گفت: بعد از ده سال تحریم های استراتژیک ما باید لغو شود اما آیا این موضوع را نیز بررسی کرده ایم که تحریم های جدید از سوی ایران صورت نگیرد.

 

وی در ادامه به بیانیه لوزان اشاره کرد و گفت: در آغاز بیانیه لوزان آمده است که هدف این بیانیه این است که تمام تحریم های ایران یک جا به صورت جامع برداشته شود اما در متن بیانیه بیان شده است که تحریم های اقتصادی مالی هسته ای آمریکا، تحریم های جامع آمریکا مربوط به برنامه هسته ای که این بیانیه نیز ابتدا و انتهایش با هم همخوانی ندارد و لازم است که به توافق نامه ژنو عمل شود چرا که این بیانیه نشان از این دارد که لغو تحریم ها به صورت یک جا و هم زمان نخواهد بود.

 

وی تاکید کرد: متزلزل کردن کاهش تحریم ها به سرمایه گذاری بلند مدت در ایران ضربه خواهد زد و این موضوع منفعت اقتصادی کشور را تهدید می کند و ما نمی توانیم سرمایه گذاری بلند مدت در کشور داشته باشیم.

 

جمشیدی به تحریم های اساسی ایران اشاره ای کرد و گفت: تحریم های اساسی ایران چهار تحریم است که بعد از توافق نامه همچنان باقی خواهند ماند که بودجه دفاعی که مربوط به بانک و نفت می شود، تحریم سیسادا، تحریم قانون ایران و سوریه تحریم ایسا از جمله تحریم هایی است که همچنان باقی خواهند ماند.

 

وی در رابطه با قطعنامه نیز گفت: قطعنامه هایی که شورای امنیت علیه ایران داشته است همه اش مربوط به برنامه هسته ای ایران است و تاکنون قطعنامه ای مشاهده نشده است که مثلا در خصوص تست موشک شهاب سه باشد.

 

وی افزود: با توافق نامه نهایی خروج ایران از فصل هفت منشور سازمان ملل مشخص نمی شود و این یکی از مشکلات تیم مذاکره کننده است و باید وضعیت ما در این خصوص نهایی شود که آیا پرونده هسته ای ایران به حالت عادی بازخواهد گشت.

 

جمشیدی در خاتمه تصریح کرد: تحریم های موشکی ایران برای این است که آنها معتقدند موشک های ایران به گونه ای طراحی شده اند که می توانند سلاح هسته ای را با خود حمل کنند و باید این دغدغه نیز از توافق نامه نهایی حذف شود.