درحالی آمریکا و اروپا در سناریویی جدید می خواهند روز جمعه قطعنامه ای علیه جمهوری اسلامی ایران صادر کنند که ناظران سیاسی بر این باورند تصویب قطعنامه ضد ایرانی، آخرین روزنه همکاری کشورمان با آژانس و کشورهای تضمین کننده برجام بسته خواهد شد.
ناظران سیاسی بر این باورند؛ پیام جمهوری اسلامی ایران یک موضوع است و آن "عمل در برابر عمل است؛ با این حال از شورای حکام سازمان ملل انتظار می رود که به عنوان نهاد تخصصی و بی طرف تحت تاثیر جو سازی و سیاسی کاری های آمریکا قرار نگیرد، آنچه از نگاه کارشناسان مسائل سیاست خارجی مطرح شده اینکه اگر شورای حکام واقعا برخلاف راهبردهای خود تصمیم گرفته و زیر سلطه آمریکا قرار گیرد آن وقت جمهوری اسلامی ایران علاوه برعدم اجرای داوطلبانه پروتکل های الحاقی به موارد دیگری از جمله خروج از ان.پی.تی فکر خواهد کرد.
درحالی برخی محافل سیاسی و رسانه ای غربی از تصمیم سه کشور اروپایی از جمله فرانسه برای صدور قطعنامهای در اعتراض به اقدام اخیر ایران برای کاهش تعهدات خود در چارچوب پروتکل الحاقی خبر داده اند که نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه ۱۱ اسفند با حضور ۳۵ کشور عضو این شورا در حالی آغاز به کار کرد که موضوع ایران و برجام در کانون توجه این نشست قرار دارد.
به گفته رسانهها دیپلماتهای آمریکایی پنجشنبه گذشته پیش نویس قطعنامهای را توزیع کردند که اعتراض آمریکا را علیه تصمیم ایران برای توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام تشریح میکند و از ایران میخواهد به طور کامل با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی دهم اسفند در حاشیه نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در صورتی که شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به اقدام ایران مبنی بر توقف پروتکل الحاقی قطعنامهای را علیه کشورمان صادر کنند، ایران واکنش مناسبی را خواهد داشت و در این راستا نامهای هم ارسال شده است.
در همین رابطه نیز شبکه العربیه با انتشار بخشهایی از پیشنویس قطعنامه سه کشور اروپایی علیه ایران در شورای حکام، نوشت، آنها از ایران خواستند که با آژانس اتمی شفاف باشد و اقدامات ناقض برجام را به عقب برگرداند.
بر این اساس، در پیشنویس قطعنامه سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس آمده است: ما عمیقاً از اینکه ایران قصد دارد فعالیتهای بازرسی آژانس اتمی را متوقف کند، نگران هستیم. بازرسی از تأسیسات اتمی ایران، برای بررسی پایبندی آن به توافق هستهای، ضروری است.
به نوشته صفحه توئیتر العربیه، تروئیکای اروپایی گفتند: بدون بازرسیها نمیتوانیم از ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران مطمئن شویم. از ایران میخواهیم که اقدامات ناقض توافق هستهای را به عقب برگرداند.
کشورهای آلمان، انگلیس و فرانسه در ادامه این قطعنامه تاکید کردند که ایران باید با آژانس اتمی شفاف باشد. ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفته بود تروئیکای اروپایی در حال تلاش برای پیش بردن طرح آمریکا برای ارائه قطعنامه از سوی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در انتقاد از ایران به دلیل کاهش همکاریها هستند.
دو روز پیش نیز رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی نشست خبری بعد از جلسه شورای حکام، با تاکید بر لزوم تداوم فعالیتهای نظارتی بر تأسیسات اتمی ایران، گفت بازرسیها از ایران نباید به عنوان برگ چانهزنی دیپلماتیک استفاده شود.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
جمهوری اسلامی ایران اخیراً از روز پنج اسفندماه اعلام کرد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند. اقدام ایران در راستای اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران است که شریکان ایران در برجام را به لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام ملزم میکند.
تصویب قطعنامه ضد ایرانی موجب بسته شدن آخرین روزنه همکاری ما با آژانس میشود
کارشناس مسائل بین الملل گفت: در صورت تصویب قطعنامه ضد ایرانی، آخرین روزنه همکاری کشورمان با آژانس و کشورهای تضمین کننده برجام بسته خواهد.
حسن هانی زاده در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بازی تکراری اروپا و آمریکا برای تصویب قطعنامهای ضد ایرانی در شورای حکام، گفت: آژانس بازی تکراری و کثیفی را آغاز کرده است، با اینکه در جریان سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هستهای به تهران یک سری توافقاتی در خصوص ادامه همکاری ایران با آژانس به عمل آمد. ایران طی این سفر یک مهلت ۳ ماهه در رابطه با یافتن یک راه حل میانه برای ادامه همکاری ایران با کشورهای اروپایی و آژانس داد، اما آژانس بدون توجه به شرایط منطقه، خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای سنگین علیه ایران، درصدد تصویب قطعنامه ای ضد ایرانی است.
او افزود: گروسی یک بازی جدیدی برای بر هم زدن متن برجام و کشیدن پای ایران به مذاکرات که در آن مسائلی غیر از برجام خواهد مطرح خواهد شد، آغاز کرده است.
هانی زاده با بیان اینکه شورای حکام احتمالا در روز جمعه ۱۵ اسفند قطعنامه صادر خواهد کرد و احتمالا به یک بیانیه اکتفا خواهد کرد، گفت: ولی به هر حال این بازی ادامه خواهد یافت و ممکن است آژانس درخواست کند که شورای حکام قطعنامهای صادر کند و بار دیگر برای قرار دادن ایران تحت بند ۷ منشور سازمان ملل متحد به شورای امنیت ارسال شود.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: قطعنامه ضد ایرانی یک بازی خطرناکی است که گروسی تحت فشار لابی صهیونیستی و آمریکا آغاز کرده است و اگر این اتفاق رخ دهد، قطعا آخرین روزنه همکاری ایران با آژانس و کشورهای تضمین کننده برجام بسته خواهد شد. آژانس وظیفه راستی آزمایی دارد نه صدور قطعنامه علیه ایران.
او افزود: آمریکا به شدت به دنبال صدور قطعنامه ای ضد ایرانی است تا کشورمان را تحت فشار قرار دهد و پای میز مذاکره جدیدی بکشاند و تحریمها را همچنان باقی بگذارد. باید منتظر ماند و دید شورای حکام تا روز جمعه چه تصمیمی میگیرد.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به واکنش ایران نسبت به قطعنامه احتمالی شورای حکام علیه ایران، گفت: ایران ابزارهایی دارد؛ خروج کامل از پروتکل الحاقی، مسئله قطع دوربینهای مدار بسته که در تاسیسات هستهای ایران قرار دارد، منع بازرسان آژانس در تفتیش دورهای از تاسیسات هستهای و قطع تمام ارتباطات ایران و آژانس.
هانی زاده تصریح کرد: ایران این حق را دارد که تدابیر لازم را برای مقابله با زیاده خواهی و باج خواهی آمریکا و آژانس اتخاذ کند.
آیا آخرین روزنه امید به برجام بسته می شود؟
صاحبخبر -
∎
نظر شما