شناسهٔ خبر: 45537425 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

جمع‌آوری هوشمند بازیافت در مشهد/ تولید روزانه ۸ هزار تن زباله خانگی و ۲۲ تن زباله بیمارستانی

جمع آوری هوشمند پسماند‌های بازیافتی در مشهد کاری شبیه تاکسی‌های اینترنتی است که شهروندان با نصب نرم افزار روی گوشی درخواست خود را به صورت آنلاین از طریق آن اعلام می‌کنند.

صاحب‌خبر -
گروه مشهد خراسان رضوی
تاریخ انتشار ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ ۱۲:۵۳
کد خبر ۷۶۵۶۰۱۱
دانلود PDF
نظر دادن

جمع آوری هوشمند پسماند‌های بازیافتی در مشهد کاری شبیه تاکسی‌های اینترنتی است که شهروندان با نصب نرم افزار روی گوشی درخواست خود را به صورت آنلاین از طریق آن اعلام می‌کنند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، کرونا، پایبندی به تدبیر‌هایی برای حفظ سلامتی و سپری‌کردن وقت بیشتر در خانه سبب شد تا سه‌و‌نیم برابر گذشته زباله تولید کنیم. بگذریم که پیش از شیوع کرونا هم سرانه تولید زباله ما ایرانی‌ها دوبرابر متوسط جهانی بود و تفکیک زباله از مبدأ نیز همچنان در مسیر سخت فرهنگ‌سازی و آموزش قرار دارد.

مشهدی‌ها بعد از پایتخت، بیشترین میزان تولید زباله را دارند و براساس جدیدترین آمار‌های محیط زیستی، روزانه ۲ هزار و ۱۰۰ تن زباله تولید می‌کنند و دور می‌ریزند تا منابع بازیافتی به هدر بروند. استقرار ایستگاه‌های تفکیک زباله و راه‌اندازی نرم‌افزار‌های جمع‌آوری از خانه ها، برخی روش‌های ترویج کاهش تولید زباله و ترغیب شهروندان به تفکیک زباله از مبدأ هستند، اما گویا هنوز مقبولیت چندانی کسب نکرده‌اند.

هر مشهدی روزانه ۶۵۰ گرم زباله تولید می‌کند

کلان شهر مشهد با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون و ۲۰۰ نفر، پس از تهران روزانه ۸ هزار تن زباله تولید می‌کند که بیشترین میزان تولید زباله را در کشور دارد. هم اکنون حجم تولید روزانه زباله  هر شهروند مشهدی ۶۵۰ گرم در روز است که با وجود ممنوعیت تردد و رفت و آمد مسافران و زائران به دلیل خانه نشینی شهروندان، نه تنها نسبت به سال‌های گذشته، کاهشی نداشته، بلکه با همین روند تا پایان سال افزایش هم خواهد داشت.
 
بیشتر بخوانید
  • تبدیل 50 درصد از پسماندها به شیرابه در مشهد
  • دفن ماهانه 700 تن پسماند پزشکی در مشهد
مهدی یعقوبی، معاون خدمات شهری شهرداری مشهد در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید: همچون گذشته در هر شبانه روز بیش از ۵۵۰  نفر از پاکبانان خدمات شهری، کار جمع آوری زباله‌های شهر مشهد را بر عهده دارند.

او می‌افزاید: با توسعه فرایند‌های تفکیک مواد تجزیه پذیر و تجزیه ناپذیر در پسماند تولیدی شهر مشهد، تلاش می‌کنیم که میزان دفن زباله را به حداقل برسانیم و از آن سو، آسیب‌های وارد شده به محیط زیست را کاهش دهیم و از صرف هزینه‌های هنگفت برای تولید مجدد برخی محصولات پیشگیری کنیم.

تولید این میزان زباله به گفتن آسان است. در نظر بگیرید که در یک سال چه حجمی از زباله‌های متعفن و آلوده کننده محیط زیست به شهر اضافه می‌شود. به همین سبب معاونت خدمات شهری نیز با چالش‌هایی از جمله جمع آوری و تصفیه شیرابه‌های زباله در محل دفن، مدیریت گاز‌های انتشار یافته در آن محل‌ها و روش دفن در سلول‌های مهندسی بهداشتی برای دفع زباله روبه روست.

معاون خدمات شهری شهرداری مشهد در توضیح رفع این مشکلات ادامه می‌دهد: این سازمان با مدیریت در محل دفن با طرح «بازچرخش شیرابه» و نیز استحصال گاز و هدایت به نیروگاه بیوگاز سوز تولید برق و نیز پروژه لندفیل ۲۹ هکتاری مهندسی بهداشتی در حل مسائل مربوط به دفع و دفن گام‌های مؤثری برداشته است.
 
جمع‌آوری هوشمندانه بازیافت در مشهد/ تولید روزانه 8 هزار تن زباله خانگی و ۲۲ تن زباله بیمارستانی

مسئله زباله‌های بیمارستانی

یکی از معضلات جمع آوری و دفع زباله در شهر‌ها مسئله زباله‌های بیمارستانی است که براساس آمار‌ها میزان تولید این پسماند‌ها روزانه به طور میانگین به بیش از ۲۲ تن می‌رسد. یعقوبی درباره چگونگی جمع آوری و دفع زباله‌های بیمارستانی به ویژه در ایام شیوع کرونا بیان می‌کند: زباله‌های بیمارستانی در بیمارستان‌ها با دستگاه «اتوکلاو» بی خطر می‌شوند. زباله‌های مطب‌ها و درمانگاه‌ها نیز از سوی دو شرکت خصوصی تحت نظارت علوم پزشکی مشهد جمع آوری و بی خطرسازی می‌شوند که تأییدیه این بی خطرسازی از سوی اداره کل زیست صادر می‌شود.

او تصریح می‌کند: پس از آن مسئولیت شهرداری نسبت به تحویل گرفتن زباله‌های بی خطرشده و انتقال و دفن آن به مراکز دفن ویژه این پسماند‌ها آغاز می‌شود. این زباله‌ها در ترانشه‌های محصور (فنس کشی شده) و مخصوص که با لایه «ژئو ممبران» و «ژئو تکستایل» کف سازی شده است، دفن شده، سپس با لایه‌های آهک و خاک پوشش داده می‌شود.

یکی از نگرانی‌های شهروندان در روز‌های کرونایی وجود ماسک‌های رهاشده در معابر شهر یا میان زباله هاست که البته به گفته یعقوبی، ماسک‌ها جزو زباله‌های غیر قابل بازیافت هستند و همچون مواد آلی دفع می‌شوند. او درباره آمار تعداد فوت پاکبان‌ها در ایام کرونا و به دلیل تماس با زباله‌های آلوده اظهار بی اطلاعی می‌کند.
 
بیشتر بخوانید
  • پاکبانان، سربازان خط مقدم در مبارزه با کرونا


۱۱ درصد زباله‌ها را بازیافت می‌کنیم

ابوالفضل کریمیان، مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد، مسئول دیگری است که در بخش بازیافت زباله‌ها، مشغول به کار است. او اجرای طرح محدودیت رفت و آمد در پی شیوع ویروس کرونا، خودداری از سفر به شهر‌های دیگر و خانه نشینی مشهدی‌ها را علت افزایش تولید زباله در یک سال اخیر می‌داند.
 
جمع‌آوری هوشمندانه بازیافت در مشهد/ تولید روزانه 8 هزار تن زباله خانگی و ۲۲ تن زباله بیمارستانی

اگرچه سال هاست فرهنگ سازی و لزوم تفکیک زباله از مبدأ و بازیافت در قالب برنامه‌ها و اطلاع‎ رسانی از ابزار‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی آغاز شده، اما به گفته وی، فقط ۱۱ درصد زباله‌ها از مبدأ تفکیک می‌شود و «مدتی است روی رقم ۱۰ و ۱۱ باقی مانده ایم» درحالی که حدود دو برابر این رقم قابل بازیافت است.

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد درباره وضعیت زباله‌های تولیدشده تاکید می‌کند: بررسی‌ها نشان می‌دهد ۶۵  تا ۷۰ درصد زباله‌ها مواد آلی یا زباله تَر و ۲۵ تا ۳۰ درصد زباله خشک هستند. از ۳۰ درصد نزدیک به ۱۰ درصد آن بازیافت شدنی نیست و از ۲۰ درصد باقی مانده اکنون ما ۱۱ درصد را بازیافت می‌کنیم که امیدواریم رشد فزاینده‌ای داشته  باشد.

این ۱۱ درصد به روش‌های مختلفی همچون جمع آوری با ۶۳ دستگاه خودرو از در منازل، اصناف، ادارات و تحویل شهروندان در ۴۴ ایستگاه مبادله پسماند خشک در نقاط مختلف شهر صورت می‌گیرد.

استقبال از روش هوشمندسازی تفکیک
در تکمیل روش‌های گذشته جمع آوری زباله و برای افزایش آمار ۱۱ درصد، تصمیم‌های تازه‌ای گرفته شد، به طوری که نزدیک به دوماه است روش جدید هوشمندسازی با حضور دو شرکت در دست انجام است. به گفته کریمیان، استقبال از این طرح چشمگیر بوده به طوری که «سرانه جمع آوری زباله خشک خانوار‌ها به بیش از دو برابر افزایش یافته است و به طور متوسط در هر درخواست حدود ۹ کیلوگرم زباله خشک دریافت می‌شود».
 
جمع‌آوری هوشمندانه بازیافت در مشهد/ تولید روزانه 8 هزار تن زباله خانگی و ۲۲ تن زباله بیمارستانی

جمع آوری هوشمند پسماند‌های بازیافتی، کاری شبیه تاکسی‌های اینترنتی است که شهروندان نرم افزار را روی گوشی نصب کرده و درخواست خود را به صورت آنلاین از طریق آن اعلام می‌کنند. ساعتی بعد خودرویی به محل مراجعه کرده، زباله را وزن و کیف پول شهروند را شارژ می‌کند. این راحت‌ترین و در دسترس‌ترین روش برای شهروندانی است که امکان نگهداری حجم زیاد زباله خشک یا فرصت رساندن آن‌ها به ایستگاه‌ها را ندارند.

کریمیان اظهار می‌کند: هم اکنون دو شرکت «اکو» و «بهروب» با مجوز از سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در همه مناطق شهر خدمت رسانی می‌کنند. روش نصب این نرم افزار‌ها مراجعه به سایت مدیریت پسماند به نشانی Wmo.mashhad.ir یا نصب از طریق نرم افزار‌های Google Play یا Apple Store است.
 
منبع: شهرآرا
 
انتهای پیام//م.م

نظر شما