به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدسعید سیف در شانزدهمین نشست مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی که امروز (سهشنبه) به صورت مجازی در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، گفت: در هفته پژوهش و فناوی، حوزه ارتباط با صنعت نمود خوبی داشت و فعالیتهای خوبی صورت گرفت. برنامههای این هفته در استانها و شهرهای مختلف بسیار متنوع بوده است.
وی در ادامه با اشاره به برنامههای مختلفی که در حوزه ارتباط با جامعه و صنعت وجود داشته، تصریح کرد: بحث طرح تحول را به تصویب وزارت علوم رساندیم و ابلاغ کردیم که در اسناد بالادستی نیز در این رابطه سیاستها و راهبردهایی وجود داشت که بر این موضوع تأکید دارند؛ در قالب طرح تحول این برنامهها دنبال میشود.
مدیرکل ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم با اشاره به اینکه ابلاغ این طرح در مهرماه ۱۳۹۸ بود و کارها پس از آن در ستاد و دانشگاهها انجام شد، گفت: در این راستا، باید شریک راهبردی جامعه و صنعت در اجرای برنامههای توسعه پایدار کشور باشیم.
وی همچنین به ۴۴ اقدام مشخص در راستای طرح تحول اشاره کرد و گفت: بسیاری از موارد طرح در حوزه ستاد و برخی موارد هم در مراکز آموزش عالی، دانشگاهها و پژوهشگاهها باید دنبال شود.
سیف در ادامه افزود: از اهداف کلان ما این بود که قراردادها بیشتر شود، ساختارهای مناسبی در عرضه و تقاضای پژوهشی و همراستایی را دستگاههای اجرایی داشته باشیم. همچنین در ستاد نیز جلب همکاری در معاونتهای مختلف برای تلاش در راستای اولویتهای کشور داشته باشیم و همافزایی خوبی ایجاد کنیم.
وی در ادامه پیرامون پایش طرح تحول افزود: ابتدای سال ۹۹ پایش ۶ ماههای را انجام دادیم. از جهت اینکه به آخر سال نزدیک میشویم، پایش کامل سال ۹۹ آغاز شده است. دانشگاهها و پژوهشگاهها فعالیتهای سال ۹۹ و برنامههای ۱۴۰۰ را تکمیل کنند و اعلام شود.
سیف همچنین به فرصت مطالعاتی در قالب طرح تحول اشاره کرد و گفت: فرصت مطالعاتی ابزار و روش مناسبی هم برای اساتید و هم برای دفاتر است که بتواند کمک کند اولویتها و نیازها را شناسایی کنند و طرحها و مذاکراتی را انجام دهند. در این راستا دانشگاهها در استانها و بهصورت مستقل میتوانند با استانداری و شهرکهای صنعتی و دیگر مراکز مذاکره کنند. بررسیها نیز نشان دهنده افزایش آمار است.
وی همچنین به بحث پرسنل امریه در ارتباط با جامعه و صنعت اشاره کرد و گفت: استفاده از پرسنل امریه فرصت خوبی بود که کمبود نیرو را در ارتباط با جامعه و صنعت جبران کنیم. دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پارکهای علم و فناوری و پژوهشگاهها نیز میتوانند از این نیروها استفاده کنند.
به گفته مدیرکل ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، بر اساس آخرین آمار، ۲۰۹ نفر جذب شدهاند و تعدادی را نیز میتوانیم در دو ماه آینده جذب کنیم. دو ماه آینده زمانی است که متقاضیان در سامانه ثبتنام کنند و نیازشان را تأیید کنند. امروز (سهشنبه ۱۴ بهمن) نیز آخرین فرصت استفاده از ظرفیت استفاده از امریه است که دانشگاهها باید در سامانه درخواست مربوطه را ثبت کنند.
وی در ادامه به موضوع رصد اشتغال اشاره کرد و گفت: در حوزه رصد اشتغال ۸۵ دانشگاه شرکت داشتند. کتاب آمار رصد اشتغال تهیه شده است و گزارشهایی نیز در هفتههای اخیر منتشر شده و میشود. در بحث مهارت، اطلاعرسانی عمومی انجام شده است و سمت و سوی دانشگاهها به جهت تقویت این امر است.
سیف افزود: ۳۰۰۰ نفر در دورههای مهارتافزایی شرکت کردند که ۵۰ درصد رشد نسبت به آمار قبلی را داشته و ۶۰۰۰ دوره در طی این مدت برگزار شده است. جمعاً نیز ۲۰۰ هزار نفر در این دورهها شرکت کردند. پتانسیل خوبی برای تقویت قابلیتهای شغلی و مهارتی دانشجویان وجود دارد. مراکز هدایت شغلی نیز در حدود ۴۰ دانشگاه کشور شکل گرفته و حمایتهای حداقلی از آنها انجام شده است که امیدواریم از طریق بودجه وزارت علوم بیشتر شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بحث قراردادها اشاره کرد و گفت: تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت در حال اجرا حدود ۸۴۲۷ مورد است. از لحاظ مبلغ قراردادها نیز ۲،۱۳۷ میلیارد تومان قراردادهای جاری در دانشگاهها است. تعداد مجریان قراردادها نیز حدوداً ۴۶۰۰ نفر است که در مقایسه با ۲۵ تا ۳۰ هزار عضو هیئت علمی عدد پایینی است و باید بیشتر شود و انتظار داریم دفاتر در این زمینه فعالیت جدی انجام دهند. در این راستا در حال استخراج کارنامه عملکردی برای دانشگاه هستیم.
مدیرکل ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم به استفاده از مزیتهای استانی در ارتباط با جامعه و صنعت اشاره کرد و گفت: بحث استفاده از مزیتهای استانی نیز مهم است که در سال جاری آغاز شده است و در سالهای قبل کمتر به آن توجه شده بود. به نظر میرسید در گذشته دانشگاهها کمتر با اولویتهای استانی و مسائل منطقهای درگیر هستند.
وی خاطرنشان کرد: تلاش کردیم هر دانشگاه با توجه به مسائل منطقه و استان خودش محورهای مورد نیاز را شناسایی کند و با توجه به ظرفیت و امکانات دانشگاه یکی دو محور را در دستور کار قرار دهد. خوشبختانه آمار خوبی در این زمینه به دست آوردیم که در ۲۰ استان چنین طرحهایی داریم که قابل قبول بوده است. وزارت کشور طرحها را به استانداریها معرفی کرده است.
سیف در ادامه افزود: ظرفیتهایی که به نظر دست خود دانشگاهها است، از جمله پایاننامهها، کارآموزیها، فرصت مطالعاتی اعضای هیئت علمی در جامعه و صنعت، برگزاری رویدادها و نشستهای تخصصی که همه در اختیار خود دانشگاهها است. دانشگاه اگر بخواهد در این محور فعالیت کلیدی داشته باشد، تقریباً تمام ابزارها در اختیار خودش است.
مدیرکل ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم در پایان به برخی مکاتبات صورتگرفته اخیر با دانشگاهها از جمله مکاتبات مربوط به ابلاغ پایش طرح تحول، پیوند ظرفیت تحصیلات تکمیلی با ارتباط با جامعه و صنعت، بهرهبرداری از مزیتهای استانی در مدیریت استانی آموزش عالی، مهارتافزایی، بازنگری برنامه درسی و در نهایت ابهامات آئیننامه ارتقا در بحث جذب قراردادهای پژوهشی اشاره کرد.
بر اساس اعلام وزارت علوم، در این نشست که به صورت مجازی به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، برخی از مدیران دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها به ایراد نقطه نظرات خود در ارتباط با موضوعات مطرح شده در نشست پرداختند.
نظر شما