گزینه های پاکستان در یمن
دکتر جلال میرزایی
اخیراً در پی تقاضای دولت عربستان مبنی بر ورود نیروهای نظامی پاکستان به بحران یمن، پارلمان پاکستان به این درخواست پاسخ رد داد. مهمترین دلایل این اقدام را میتوان چنین برشمرد: 1- با توجه به سابقه درگیریهای مذهبی در پاکستان ورود به ائتلاف عربی احتمال شعلهور شدن بحرانهای قومی و مذهبی در این کشور را تشدید میکرد. 2- ورود به بحران یمن به نوعی حمایت از سعودیها و مخالفت با ایران تلقی میشد، امری که دولت جدید پاکستان با توجه به روابط خوب با ایران و وجود همکاریهای مختلف، حاضر به خدشه دار شدنش نیست. 3-تحولات منطقهای و ناامنیهای گسترده در کشورهایی همچون افغانستان، عراق و سوریه و ترس از سرایت ناامنیها به درون مرزهای سیاسی از دیگر عوامل رأی منفی پارلمان پاکستان بود.
4- در دکترین نظامی ارتش پاکستان زمانی مداخله ضروری است که منافع حیاتی و امنیتی پاکستان مورد تهدید جدی قرار گیرد اما بحران یمن هیچ گونه تهدیدی را متوجه پاکستان نمیسازد.
دیروز در بیستمین روز حملات هوایی نیروهای ائتلاف، نیروهای حوثی به پیروزیهای خود در مناطق شمالی این کشور ادامه دادند و بخشهایی از استان مارب را که در دست القاعده بود، تصرف کردند و علاوه بر آن شماری از افسران عربستانی را در صعده در شمال یمن به اسارت گرفتند.
به گزارش ایرنا پایگاه خبری 24 امارات، از اسارت چندین افسر و سرباز عربستانی به دست نیروهای جنبش مردمی انصارالله یمن خبر داد.
این پایگاه خبری نوشت: به دنبال درگیری شدید بین نیروهای قبیلهای طرفدار جنبش انصارالله با نیروهای عربستان که به سقوط فانوس نظامی این کشور در منطقه الصعده انجامید، تعدادی از افسران و سربازان عربستانی اسیر، سه افسر کشته و دو نفر دیگر از آنان زخمی شدند. این در حالی است که درگیریهای زمینی در مناطق باقم، فرد و عمد در مرز عربستان و یمن همچنان ادامه دارد و به مناطق سد نجران و نهوقه نیز کشیده شده است و نیروهای قبیلهای طرفدار جنبش مردمی انصارالله همه این مناطق را در محاصره خود درآوردهاند. ایرنا همچنین به نقل ازشبکه تلویزیونی المسیره گزارش داد، نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن با کمک ساکنان منطقه با پیشروی گسترده در استان مأرب و خارج کردن تروریستهای القاعده موفق به کنترل بیشتر مناطق «صرواح» در این استان شدند. مبارزان انصارالله همچنین به همراه نیروهای ارتش یمن و کمیته مردمی توانستند منطقه کوهستانی راهبردی «هیلان» در استان مأرب را تصرف کنند. این در حالی است که برخی گزارشهای منتشر شده از فرار استاندار مأرب حکایت دارند.
عقبنشینی عربستان
به دنبال تداوم پیروزیهای نیروهای مردمی، ارتش و انصارلله یمن، خبرها حاکی از آن است، عربستان در تلاش است رؤسای قبایل بزرگ یمنی را متقاعد سازد برای پایان دادن به خشونتها و توقف جنگ در این کشور بین عربستان و انصار الله میانجیگری کنند. در همین حال محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله یمن گفت: تا زمانی که عربستان به تجاوزهای خود علیه یمن ادامه میدهد، صلاحیت برگزاری گفتوگو در یمن را ندارد. در خبری دیگر چودرینثار علی خان، وزیر کشور پاکستان اظهارات انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات را برخلاف قواعد دیپلماتیک دانست. پیشتر وزیر مشاور در امور خارجه امارات در واکنش به رأی منفی پارلمان پاکستان به حضور در جنگ یمن گفته بود: اتخاذ تصمیمهای متناقض و مبهم در مورد موضوع یمن بهای سنگینی برای پاکستان به دنبال خواهد داشت.