شناسهٔ خبر: 4486378 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

الشرق الاوسط:‌ رئيس جمهور سابق يمن، طرحي براي بحران اين کشور دارد

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/23
الشرق الاوسط نوشت رئیس جمهور سابق یمن، طرحی برای بحران کنونی یمن دارد که به مثابه رها کردن حوثی هاست.
روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن، به نقل از منابع یمنی، اعلام کرد،علی عبدالله صالح، رئیس جمهور سابق یمن تلاش می‌کند طرحی را ارائه دهد که هدف آن دستیابی به راه حل صلح آمیز بر اساس طرح کشورهای خلیج فارس و توافق صلح و شراکت است و با نتایج گفتگوی ملی سازگار است و به موجب آن دولت خالد بحاح که به مثابه بخشی از مشروعیت است،‌برگردانده می‌شود. از دیگر موارد مطرح شده در این طرح، تشکیل شورای ریاست جمهوری است که پنج عضو به ریاست بحاح دارد و طرف هایی از شمال و جنوب در این شورا عضو هستند. به موجب طرح مذکور این دولت یک سال بر سر کار خواهد بود.
به گفته منابع یمنی، ‌دولت انتقالی سه وظیفه خواهد داشت: آماده سازی قانون سازی و ارائه آن برای همه پرسی، آماده سازی جهت انتخاب ریاست جمهوری، آشتی فراگیر و واگذار کردن موضوع ایجاد مناطق در یمن به پارلمان تا در این خصوص تصمیم گیری کند. از سوی دیگر همزمان با شدت گرفتن عملیات عاصفه الحزم (طوفان قاطعیت) ابوبکر القربی، دستیار دبیر کل حزب کنگره و وزیر خارجه سابق یمن، در تلاش برای ایفای نقشی سیاسی در یمن است و او نیز در این خصوص طرحی دارد.
الشرق الاوسط نوشت منابعی که خواستند نامشان فاش نشود، به این روزنامه گفتند طرح مذکور بر پایه دستیابی به توافق و راه حل در یمن قرار دارد و هدفش رسیدن به توافق بر سر توقف همه عملیات نظامی و خروج شبه نظامیان مسلح از وزارت خانه ها و نهادهای دولتی صنعا و عدن است. این طرح همچنین متعهد شده است شبه نظامیان مسلح، وابسته به هر طرفی که باشند، از عدن خارج شوند و سلاح به نهادهای نظامی واگذار شود که در درگیری شرکت نداشته اند که این مسئله ممکن است خشم شبه نظامیان الحوثی را به دنبال داشته باشد؛ زیرا بر اساس آن، آنها باید خلع سلاح شوند.
به گفته منابع، ایده های که القربی مطرح می‌کند بین حزب کنگره و برخی اعضای الحوثی مشترک است اما این گروه تردید دارد؛ زیرا می‌خواهد خودش تکلیف اوضاع را در صحنه مشخص کند. قرار بود، القربی، تشکیل کمیته نظامی را پیشنهاد کند که مورد توافق همه گروه های مسلح است و سلاح های سنگین و نیمه سنگین را از همه شبه نظامیان می‌گیرد. این اقدام به مثابه رها کردن حوثی ها است. به گفته منابع یمنی،
منابع افزودند: بعد از خلع سلاح شبه نظامیان الحوثی، می‌توان تعدادی از آنها را در دستگاه مرکزی نظارت و دیوان محاسبات جذب کرد. در این طرح آمده است، امضای نهایی توافق باید با نظارت عربستان در شهر مدینه یا یکی از کشورهای خلیج فارس صورت گیرد.
الشرق الاوسط در ادامه نوشت علی عبدالله صالح، هیئتی را به ریاست ابوبکر القربی، وزیر خارجه سابق یمن، به کشورهای عمان، روسیه، مصر و آمریکا فرستاده است. هدف از این سفرها تکمیل کردن فعالیت های علی عبدالله صالح، در حزب عمومی کنگره مردمی است.
منابع حزب کنگره مردمی، در این خصوص به الشرق الاوسط گفتند، این سفر در چارچوب یک اقدام سیاسی قرار دارد. اما منابع سیاسی بلند پایه در یمن گفتند هدف از اقدامات حزب کنگره در اوضاع کنونی فقط توقف حملات هوایی نیست بلکه هدف اصلی آن مقابله با پیامدهای سیاسی، امنیتی و نظامی ناشی از حملات ائتلاف کشورهای منطقه به رهبری عربستان است؛ زیرا ممکن است این پیامدها دامن علی عبدالله صالح، اعضای خانواده او و سایر رهبران حزب کنگره مردمی را نیز بگیرد.
به گفته منابع، حزب کنگره ملی تلاش می‌کند خود را در جنگ بی طرف نشان دهد تا حضور آن در هرگونه راه حل سیاسی در آینده تضمین شود. این در حالیست که نیروهای طرفدار علی عبدالله صالح در درگیری ها کنار حوثی ها مبارزه می‌کنند.
ریاض یاسین، وزیر خارجه دولت مستعفی یمن نیز به الشرق الاوسط گفت به هیئت های دیپلماتیک یمن در کشورهای دیگر دستور داده شده است با پذیرای طرفداران علی عبدالله صالح نباشند.
http://aawsat.com/home/article/334196