شناسهٔ خبر: 4479245 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اعتماد | لینک خبر

صنعا در آتش

صاحب‌خبر -

شايد هيچ كدام از تظاهرات‌كنندگان يمني در سال‌هاي 2011 و 2012 عليه علي عبدالله صالح ديكتاتور سابق يمن تصور نمي‌كردند روزي با او عليه عربستان سعودي متحد شوند. در حال حاضر دو هفته از آغاز حملات هوايي ائتلاف عربي به رهبري عربستان سعودي به يمن مي‌گذرد و اكنون با گسترده شدن اين حملات، معماري سنتي صنعا در خطر نابودي قرار دارد. و فرو ريختن هر كدام از ساختمان‌ها، جان ده‌ها و صدها بي‌گناه را مي‌گيرد. ساكنان يمن به خبرگزاري‌ها مي‌گويند حملات سنگين هوايي به رهبري عربستان خسارات جبران‌ناپذيري را به آنها وارد كرده است.

آخرين خبرها

آخرين خبرها در يمن حاكي از آن است كه با وجود حملات شديد عربستان سعودي عليه نيروهاي حوثي يمن، نيروهاي حوثي كماكان به پيشروي خود در عدن ادامه مي‌دهند. اما در طرف مقابل حملات هوايي نيز در حال افزايش است. حملات پي‌درپي هواپيماهاي ائتلاف عربي به صنعا پايتخت يمن را دچار بمب لرزه‌هاي مكرر كرده است. بر اساس گزارش‌ها روز گذشته بيش از 10 حمله از پايگاه‌هاي مختلف عربي به صنعا انجام شده و زبانه‌هاي آتش در جاي‌جاي پايتخت يمن به هوا بلند شده‌اند و از شهر صداي انفجارهاي پي‌درپي به گوش مي‌رسد. اين حملات از زمان آغاز تجاوز ائتلاف تحت رهبري عربستان به يمن شديدترين حملات به شمار مي‌آيد.
بر اساس اين اخبار، جنگنده‌هاي سعودي، فرودگاه بين‌المللي صنعا و پايگاه هوايي ديلمي را هدف قرار داده‌اند و اين حملات به منطقه حرف سفيان در عمران در شمال كشيده شده است. مناطق مرزي در صعده نيز آماج حملات هوايي و توپخانه‌اي پي‌درپي قرار گرفته و به عدن نيز حملات هوايي و دريايي صورت گرفته است. ناوهاي ائتلاف سعودي نيز پايگاه‌هاي نيروهاي يمني در اسكله عدن و انبار غلات را در منطقه معلا و دارسعد و ساختمان شوراي محلي در شمال اين شهر را كه 800 هزار ساكن دارد هدف قرار داده‌اند.

شرايط  بد انساني

آمارها تاكنون نشان مي‌دهد كه از آغاز حملات هوايي در يمن 600 نفر جان خود را از دست داده‌اند و 2200 نفر نيز مجروح شده‌اند. اما آمار آوارگان بسيار بالاتر است. به گفته سازمان‌هاي امداد رسان نزديك به 100 هزار نفر در يمن آواره شده‌اند و شرايط بد انساني را تجربه مي‌كنند. يمن كه به صورت عادي براي تهيه غذا به كمك‌هاي خارجي وابسته بود اكنون نيز با شرايط به وجود آمده با فاجعه انساني روبه‌روست. فعالان حقوق بشر مي‌گويند وضعيت امرار معاش در اين كشور به سختي صورت مي‌پذيرد و عدم ايجاد راهي مناسب براي ارسال كمك‌هاي بشر دوستانه مي‌تواند اوضاع انساني را بدتر كند اما شواهد حاكي از آن است كه هنوز جامعه بين‌المللي نتوانسته به راهكاري مناسب براي خروج از اين بحران دست يابد.
تهديد امارات عليه پاكستان
انور قرقاش، وزير مشاور در امور خارجه امارات در واكنش به تصميم پارلمان پاكستان مبني بر عدم دخالت اين كشور در جنگ يمن گفت: از اسلام‌آباد خواسته مي‌شود تا موضعي شفاف در راستاي منافع استراتژيك خود با كشورهاي عربي حوزه خليج فارس اتخاذ كند. مواضع متناقض و مبهم در اين مساله براي پاكستان گران تمام مي‌شود. اين وزير اماراتي گفته است: كشورهاي عرب حوزه خليج فارس در يك رويارويي خطير و سرنوشت‌ساز به سر مي‌برند و امنيت آنها در حال محك خوردن است. در اين لحظه حساس هم‌پيمان واقعي از ديگر همپيمانان مشخص مي‌شوند. قرقاشي گفته است: اين تصميم پارلمان پاكستان كه خواهان بي‌طرفي نسبت به بحران يمن است و در عين حال از عربستان حمايت مي‌كند متناقض و خطرناك است و از اسلام‌آباد چنين موضعي انتظار نمي‌رود. وي افزود: موضع مبهم و متناقض پاكستان و تركيه بهترين شاهد بر اين امر است كه امنيت منطقه از ليبي تا يمن يك مساله عربي است و مواضع كشورهاي همسايه بهترين گواه اين امر است.
گفتني است در حالي كه پس از آغاز بحران يمن، دولت پاكستان موضع حمايتي شديدي را نسبت به حمله هوايي عربستان به يمن گرفته بود و  اظهارات مقامات اسلام‌آباد حاكي از آن بود كه پاكستان نيز به حمايت از عربستان به يمن نيرو ارسال مي‌كند. اما طي روزهاي اخير رفته رفته از مواضع تند پيشين پاكستان كاسته شد و اين اقدام منوط به اجازه پارلمان شد. قانونگذاران پارلمان پاكستان نيز به دنبال چند روز بحث و گفت‌وگو  در تصميمي  به اتفاق آرا تصريح كردند پاكستان بايد در قبال جنگ در يمن بي‌طرفي خود را حفظ كند تا بتواند يك نقش ديپلماتيك فعال براي پايان دادن به اين بحران ايفا كند.

نخستين واكنش رياض به تصميم اسلام‌آباد

رسانه‌ها گزارش دادند: سازمان هواپيمايي عربستان سعودي اعلام كرده است كه به يك هواپيماي پاكستان اجازه ورود به حريم هوايي اين كشور را نداده و مدعي شده اين هواپيما هيچ مجوزي براي ورود به حريم هوايي آن نداشته است. اما به زعم ناظران اين واكنش رياض به تصميم اسلام‌آباد  براي خودداري از ورود به جنگ يمن است. سازمان هواپيمايي عربستان مدعي است كه در راستاي «حفظ حريم هوايي خود» به يك هواپيماي بويينگ 767 متعلق به شركت هواپيمايي شاهين پاكستان اجازه نداده تا وارد حريم هوايي اين كشور شود و علت اين امر را نداشتن مجوز اعلام كرده است. اين در حالي است كه شركت هواپيمايي شاهين پاكستان درخواستي را براي اعطاي مجوز داده بود اما بنا به «مسائل امنيتي و عدم رعايت استانداردهاي بين‌المللي در مورد اين هواپيما با ورود آن به حريم هوايي عربستان مخالفت شد».