شناسهٔ خبر: 4458105 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

موج اعتراض به عربستان شبکه های اجتماعی را در بر گرفت

خواست ایران، عذرخواهی رسمی ریاض و اشد مجازات خاطیان است

صاحب‌خبر -




  نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت: باید متخلفان این حادثه به اشد مجازات برسند و استمرار سفرهای عمره به عملکرد مقامات سعودی بستگی دارد.
  در صورتی که مقام‌های سعودی برخورد قاطعی با این موضوع نداشته باشند، استمرار سفرهای عمره مفرده به مصلحت کشور و مردم ایران نیست.
  اوحدی: سابق بر این دولت عربستان با دولت ایران درباره ورود هواپیماهای بالای 25 سال به خاک عربستان همکاری‌های لازم را انجام می‌داد اما در چند روز گذشته شاهد کارشکنی‌هایی در این زمینه بودیم.
  فرایند تصمیم درباره تعطیلی سفره عمره مربوط به سازمان حج و زیارت نمی‌شود. در این باره مجلس شورای اسلامی باید تصمیم‌گیری کند و مصوبه‌ای به دولت دهد و دولت آن را به سازمان ابلاغ کند. اگر مجلس ورود نکرد باید شورای عالی امنیت ملی یا شورای عالی حج درباره آن تصمیم‌گیری کند.

 هدی هاشمی   
رئیس سازمان حج و زیارت ایران در نامه‌ای به وزیر حج عربستان تصریح کرد «اگر دولت عربستان بخواهد در رابطه با روند محاکمه خاطیان و فرآیند قضایی این پرونده کوتاهی کند، بیانگر این است که قادر به تأمین امنیت زائران نیست و یقیناً باید تصمیمات دیگری در این‌باره اتخاذ شود.» این واکنش رسمی رئیس سازمان حج و زیارت به فاجعه اتفاق افتاده در فرودگاه جده بود. او در این نامه با هشدار به بندر بن حجار تأکید کرد: «انتظار می‌رفت جنابعالی که همواره نسبت به تأمین حقوق و امنیت زائران تأکید داشته‌اید، با دستور قاطع، محاکمه سریع این دو فرد مجرم به اشد مجازات که کمترین مطالبه به حق زائران عمره‌گزار است و البته موجب آرامش و اطمینان زائران در خصوص اهتمام و حساسیت وزارت حج عربستان نسبت به صیانت از حقوق زائران می‌شود را پیگیری کنید.»
سعید اوحدی همچنین در گفت‌و‌گو با خبرنگار «ایران» تأکید کرد: «دو پلیس عربستانی هم‌اکنون در زندان به سر می‌برند و وزیر کشور عربستان نیز تأکید کرده است که این دو پلیس به اشد مجازات شرعی محکوم خواهند شد. با این حال دولت ایران منتظر عذرخواهی رسمی مفامات سعودی است.» همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت نیز با محکوم کردن اقدام مأموران متخلف فرودگاه جده عربستان، اعلام کرد: «باید متخلفان این حادثه به اشد مجازات برسند و استمرار سفرهای عمره به عملکرد مقامات سعودی بستگی دارد. در صورتی که مقام‌های سعودی برخورد قاطعی با این موضوع نداشته باشند، استمرار سفرهای عمره مفرده به مصلحت کشور و مردم ایران نیست.» وی ادامه داد: <به طور قطع حرکت قبیح مأموران فرودگاه جده عربستان که باید تأمین‌کننده امنیت مردم باشند، محکوم است و باید متخلفان به اشد مجازات برسند. مسئولان عربستان قول داده‌اند که متخلفان به اشد مجازارت برسند و ما در انتظار عملی شدن این وعده هستیم.»
ë چرا هواپیماهای عمره‌گزاران ایرانی در عربستان فرود نیامدند؟
خبرهای بد از عربستان به همین جا محدود نمی‌شود؛ بعد از حادثه فرودگاه جده، تاکنون عربستان سعودی از ورود دو هواپیمای مسافربری ایرانی به جده جلوگیری کرده است. یک فروندهواپیمایی هما که از اصفهان وارد خاک عربستان شد اما اجازه فرود پیدا نکرد و یک فروند هواپیما مسافربری هما نیز که از شیراز به مقصد جده در حال مسافر‌گیری بود با معطلی‌های چند ساعته از سوی مسئولان سعودی روبه‌رو شد و سرانجام مسافران این پرواز با هواپیمایی سعودی راهی جده شدند. سعید اوحدی در این باره به خبرنگار «ایران>، گفت: «ماجرا از آنجا آغاز شد که کادر پروازی بوئینگ 747 ایرانی یک ساعت از پرواز گذشته، در حوالی مرزهای هوایی عربستان متوجه شدند اجازه ورود به این کشور و فرود در جده را ندارند و ناچار به بازگشت به کشورمان شدند. مسولان عربستانی اعلام کردند که هواپیماهایی که بالای 25 سال سن داشته باشند و البته استاندارد اتحادیه اروپا را نداشته باشند، اجازه فرود در فرودگاه‌های عربستان را ندارند. هواپیمای همای جمهوری اسلامی ایران نیز بالای 25 سال سن داشت و همین موضوع موجب شد دولت عربستان اجازه فرود این هواپیما را ندهد. البته این نخستین باری نیست که هواپیماهای بالای 25 سال وارد خاک عربستان می‌شود سابق بر این دولت عربستان با دولت ایران دراین باره همکاری‌های لازم را انجام می‌داد اما در چند روز گذشته شاهد کارشکنی‌های در این زمینه بودیم.»
ë تحریم عمره؟!
انتقادها درباره کارشکنی سعودی‌ها در کشور بالا گرفته است. برخی از مراجع عظام هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داده‌اند.
در فضای مجازی نیز مردم نسبت به این اقدام عربستان واکنش نشان دادند و کمپین تحریم حج عمره نیز در گروههای مختلف مجازی راه‌اندازی شد. مهمترین خواسته مردم رسیدگی به بی‌حرمتی‌هایی است که از سوی پلیس عربستان نسبت به مردم ایران می‌شود. مردم دو رویکرد اصلی را در واکنش‌های مجازی خود ابراز می‌کنند که مهمترین موضوع رفتن و نرفتن به حج عمره است. بخشی از مردم بر این باورند، با‌وجود همه کارشکنی‌های سعودی‌ها و تحقیر‌های احتمالی آنان، رفتن ایرانیان به مکه و مدینه، در واقع اعلام حضور پیروان ائمه اطهار و دوستداران اهل بیت پیغمبر خداست؛ کسانی که اسلامشان با اسلام وهابیت و ارتجاع متفاوت است. گروهی دیگر نیز بر این باورند تا هنگامی که آل سعود، دشمن ایران و مسلمانان ایرانی است، نباید حج عمره رفت و با هزینه کردن پول در سرزمین حجاز، به اقتصاد این کشور کمک کرد. این گروه می‌گویند، در شأن مسلمان ایرانی نیست که توسط سعودی‌ها از این بابت تحقیر شود.
سعید اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت درباره رفتن و نرفتن زایران به سفر خانه خدا می‌گوید: <فرایند تصمیم درباره تعطیلی سفره عمره مربوط به سازمان حج و زیارت نمی‌شود. این موضو ع که برخی منتقدان می‌گویند که رئیس سازمان حج و زیارت سفر را تعطیل کند اشتباه است چرا که در این باره مجلس شورای اسلامی باید تصمیم‌گیری کند و مصوبه‌ای به دولت دهد و دولت آن را به سازمان ابلاغ کند. اگر مجلس ورود نکرد باید شورای عالی امنیت ملی یا شورای عالی حج درباره آن تصمیم‌گیری کنند. آقایان اگر به تصمیم مشخصی دست پیدا کنند ما موظف به اجرایی شدن آن هستیم.» وی تأکید کرد: <موضوع تفتیش زائران موضوع جدی برای دولت ایران است. البته این گونه تفتیش زائران هم فقط مخصوص زائران ایرانی نیست. پلیس عربستان در تفتیش‌ها بسیار خشن عمل می‌کند. البته ایرانیان با این روند تفتیش پلیس عربستان عادت کرده‌اند و ما نیز بارها و بارها از سازمان حج و زیارت عربستان خواسته‌ایم که نسبت به این موضوع وارد عمل شود اما تاکنون جوابی دریافت نکرده‌ایم.»
از سوی دیگر سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی از ارائه طرح یک فوریتی لغو حج عمره تا حصول اطمینان از امنیت زائران با ۷۰ امضا به هیأت رئیسه مجلس خبر داد.
حسین نقوی حسینی اظهار داشت: با توجه به اینکه جسارت‌ها و بی‌حرمتی‌ها به حجاج ایرانی در حج عمره افزایش یافته است و همچنین با توجه به جسارت اخیر به دو نوجوان در فرودگاه جده عربستان، این طرح به هیأت رئیسه ارائه شد و در این طرح تأکید کرده‌ایم تا حصول اطمینان از امنیت حجاج سفرهای حج عمره به عربستان متوقف خواهد شد.