حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز پنجشنبه در آئین بهره برداری از راه آهن خواف – هرات با بیان اینکه بهره برداری از این خط آهن به عنوان یکی از تعهدات توسعهای ما بود که امروز به ثمر رساندیم، گفت: اراده دولت و ملت ایران، بهره برداری و استفاده از همه نعمات ممکن به نفع همدیگر است.
رئیس جمهور با اشاره به وجود بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک ایران و افغانستان، گفت: سخن گفتن از مرز به نوعی سخن گفتن از فاصله است ولی وقتی از راه، پل و رودخانه سخن میگوییم، از یگانگی و همبستگی حرف میزنیم، همبستگی که باعث رونق بیشتر زندگی مردم سختکوش و زجردیده افغانستان خواهد شد.
روحانی با بیان اینکه ایران همیشه در کنار افغانستان بوده است، گفت: ما افتخار داریم در طول این چهل وچند سال گذشته میزبان میلیونها نفر از مردم افغان در سرزمین خود بودهایم. میزبانی که با آموزش رایگان برای بیش از 400 هزار دانشآموزش افغانی و همچنین بهداشت و درمان رایگان در ماجرای همهگیری ویروس کرونا همراه بوده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه معتقدیم فرهنگ و تاریخ ما در هم تنیده و به همان نسبت باید اقتصاد و بازار ما هم در هم تنیده باشد، گفت: برای رساندن ارتباطات تجاری و اقتصادی به حد مطلوب اولین گام توسعه زیرساختها و توسعه راههاست.
روحانی در ادامه با اشاره به افتتاح راهآهن چابهار از روز افتتاح این پروژه بزرگ به عنوان روز تاریخی ایران و افغانستان و هند نام برد و گفت: امروز افتتاح راهآهن خواف – هرات به عنوان دومین پروژه راهآهن شرقی کشور بعد از میرجاوه که ما را به پاکستان متصل کرد، شاهد یک روز تاریخی دیگر هستیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به مرزهای ریلی کشور از شمال به راهآهن سرخس، اینچهبرون در جلفا، رازی در غرب اشاره کرد و گفت: در آینده نزدیک اتصال ما از کرمانشاه به خانقین و خرمشهر به بصره توسط راهآهن از شرق به غرب متصل خواهیم شد.
روحانی با ابراز امیدواری به اینکه قطعه 4 خط آهن خواف – هرات از روزنک به هرات به زودی تکمیل و به هرات برسد از آمادگی شرکتهای ایرانی برای کمک به پیشرفت این پروژه و همچنین در ادامه اتصال راهآهن هرات به مزار شریف خبر داد و گفت: با این اتصال مردم افغانستان میتوانند میلیونها تن کالا جابجا کنند و صدها هزار مسافر جابجا شوند و با افتتاح قطعه 4 این خط آهن مردم هرات میتوانند به راحتی به مشهدالرضا(ع) متصل و بارگاه ملکوتی این امام(ع) را زیارت کنند.
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه ما این راهآهن را به عنوان یکی از تعهدات توسعهای خود به ثمر رساندیم، گفت: زمانی به تعهد خود عمل کردیم که در شرایط تحریم ظالمانه آمریکا قرار داریم و آنها به عنوان تروریست اقتصادی میخواستند مسیرهای حرکت توسعه کشور ما را ببندند که البته در این راه شکست خوردند و طراح این طرح غلط سرنگون شد. امیدواریم در آینده این اشتباهات توسط حاکمان بعدی کاخ سفید جبران شود.
روحانی افزود: ما در شرایط جنگ اقتصادی همه تعهدات اقتصادی خود را انجام دادهایم و پنجشنبه هر هفته افتتاحهای ملی را انجام دادهایم که این هفته، هفته سی و ششم افتتاحهاست که ویژگی خاصی برای دو ملت دارد.
رئیس جمهور کاهش هزینه حمل و نقل، کاهش ترافیک مرزی و تسهیل در حمل و نقل کالا و توسعه روابط تجاری و اقتصادی را از مزایای راهآهن خواف – هرات عنوان کرد و گفت: این خط آهن مسیر ترانزیت کالا را برای مردم افغانستان هموار میکند.
روحانی همچنین خاطر نشان کرد: همچنان برای برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت برای عزیزان در وزارت فواید عامه افغانستان برای بهرهبرداری بهتر از راهآهن متعهد هستیم.
رئیس جمهور در پایان از همه کسانی که در به بهرهبرداری رسیدن این پروژه مهم در کشور تلاش کردند از جمله وزارت راه و وزارت امور خارجه قدردانی کرد و یاد و خاطره کسانی که در راه به ثمر رسیدن این پروژه مهم جان خود را از دست داده و یا مجروح شدند را گرامی داشت.
روحانی همچنین تأکید کرد روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایران و افغانستان برای همیشه برقرار خواهد بود و امیدوارم با تشکیل هر چه سریعتر کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور همکاریها تداوم یابد.
راه آهن خواف-هرات؛ پروژه حیاتی و مهم
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان نیز در سخنانی از افتتاح راهآهن خواف – هرات به عنوان یک روز تاریخی در روابط دو کشور نام برد و گفت: امروز شاهد افتتاح پروژهای هستیم که با اراده مشترک دو کشور برای بهرهبرداری مشترک و توسعه همکاریهای تجاری محقق شد.
رئیس جمهور افغانستان راهآهن را مفیدترین، سریعترین و ارزانترین راه حمل و نقل تجارت و ترانزیت کالا عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که از طرح توسعه راهآهن افغانستان استقبال و با ما همکاری کرد و مردم ما همواره قدردان این تصمیم تاریخی کشور دوست و همسایه ایران هستند.
اشرف غنی با اشاره به اهمیت توسعه خط آهن و شبکه ریلی در افغانستان و اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: افتتاح خط آهن خواف – هرات و اتصال دو کشور ایران و افغانستان از طریق شبکه ریلی در حالی است که قاره آسیا امروز شاهد بزرگترین تحول اقتصادی در جهان است و توسعه تجارت در بین کشورهای آسیایی را شاهد هستیم.
رئیس جمهور افغانستان تأکید کرد: امروز با شرایط حاکم بر جهان ناشی از ویروس کووید 19 ضرورت دارد که کشورهای منطقه با دیدگاه مشترک و اقدام هماهنگ برای استفاد بهینه از منابع طبیعی و امکانات مطنقه خود تلاش کنند.
اشرف غنی تأکید کرد: افغانستان خواستار توسعه سرمایهگذاری و تجارت با همسایگان، کشورهای منطقه و جهان است و دوستی با دوام با این کشورها سیاست ماست که در این میان کشور دوست و همسایه ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است.
رئیس جمهور افغانستان با قدردانی از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از این کشور در مقاطع مختلف، گفت: از هدیه گرانبهای دولت و ملت ایران به افغانستان تشکر و قدردانی میکنم و از همه کسانی که به ثمر رسیدن این پروژه ملی تلاش کردند سپاسگزارم.
گفتنی است؛ کل مسیر ریلی این پروژه در ۴ قطعه، ۲۲۵ کیلومتر است که ۳ قطعه آن را شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور احداث کرده و ساخت قطعه چهارم در تعهد طرف افغانستانی است.
طول ۳ قطعه از خط آهن مذکور که امروز به بهره برداری میرسد، مجموعاً ۱۴۰ کیلومتر است و از ایستگاه راه آهن-خواف آغاز شده و تا مرز شمتیغ، ادامه مییابد که شامل قطعات یک و دو این پروژه است.
قطعه ۳ نیز به طول ۶۲ کیلومتر بوده، از مرز شمتیغ آغاز میشود و تا ایستگاه روزنک ادامه خواهد یافت.