شناسهٔ خبر: 4435663 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

اعتراض علیه تعرض به دو ایرانی در جده

نمایندگان برای لغو موقت حج عمره امضا جمع کردند

صاحب‌خبر -



«آیا لازم است که هر توهینی را بشنویم تا به یک امر مستحب عمل کنیم؟» این سؤال آیت‌الله مکارم شیرازی از مسئولان کشور واکنش اعتراضی این مرجع تقلید نسبت به حادثه فرودگاه جده در عربستان است.
8 فروردین دو نوجوان پسر ایرانی در فرودگاه بین المللی جده مورد شبه تجاوز مأموران انتظامی این فرودگاه قرار می‌گیرند. مهدوی دواتگری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است: در ابتدای سال دو نوجوان 14 و 15 ساله در حالی که از مراسم عمره به کشور بازمی‌گشتند به بهانه بازرسی مورد تعرض قرار گرفتند. البته طبق اعلام وزارت خارجه و سازمان حج تعرض به آنها در حد شبه‌ تجاوز بوده و تجاوز به مفهوم عینی مطرح نیست. با رسانه‌ای شدن این خبر از دو سه روز گذشته، موجی از واکنش‌های اعتراضی نسبت به این اقدام از مجلس گرفته تا فضای مجازی و حتی علما و مراجع را نیز به‌دنبال داشته است. محور مشترک این واکنش‌ها بجز محکومیت این اقدام و تصریح بر پیگیری  موضوع از سوی مسئولان دولتی و سازمان حج و زیارت، تأکید بر تجدید نظر در اعزام به حج عمره است. چنانکه کمپین‌های تحریم اعتراضی حج عمره در فضای مجازی ایجاد و با استقبال روبه رو شده است.
واکنش مراجع تقلید
آیت‌الله مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید روز گذشته در جلسه خارج فقه خود در قم، در همین باره گفت: مایل نبودم این حادثه رسانه‌ای شود اما حال که رسانه‌ای شده است باید در مورد آن صحبت کنم و سؤالی که از مسئولان دارم این است آیا عمره که واجب نیست را باید برویم و زیر بار هر خفتی برویم؟به گزارش فارس استاد حوزه علمیه قم افزود: از مسئولان سعودی نیز سؤال می‌کنم که اگر در فرودگاه جده امنیت نباشد در کوچه‌های جده امنیت وجود خواهد داشت؟ فرودگاه جده یک فرودگاه بین‌المللی است که اگر در آنجا امنیت نباشد به طور قطع مردم ترس خواهند داشت. آیت‌الله مکارم‌شیرازی با اشاره به اینکه از مسئولان دولتی خود نیز می‌پرسم آیا نیاز است که به حج مستحب برویم گفت: آیا لازم است که هر توهینی را بشنویم تا به یک امر مستحب عمل کنیم؟ ایشان ادامه داد: حادثه جده حادثه‌ای نیست که بشود از آن براحتی گذشت، در برنامه‌هایی که می‌دانیم مایه عزت نیست باید از آن عبور کرد و باید از حق دفاع کنیم تا عزتمند شویم.
آیت‌الله نوری‌همدانی هم در پایان درس خارج فقه خود گفت: اتفاق فرودگاه عربستان نباید در سکوت باشد و نباید به سادگی از این مسأله گذشت. مسئولان باید به این امر توجه نشان دهند. ایشان با ابراز تأسف از وقوع چنین حادثه‌ای خواستار پیگیری جدی و قاطعانه از سوی مسئولان ذیربط شد تا عزت و کرامت ملت ایران حفظ شود.
رئیس دستگاه قضا: خاطیان به اشد مجازات برسند
آیت‌الله آملی لاریجانی هم روز گذشته در جلسه  مسئولان عالی قضایی با اشاره به «خبر تأسف بار تعرض مأموران سعودی به دو زائر نوجوان ایرانی» تأکید کرد: ما نمی‌توانیم از امنیت شهروندان خود عبور کنیم و از وزارت امور خارجه قاطعانه می‌خواهیم با حساسیت و جدیت این موضوع را پیگیری کند. رئیس قوه قضائیه با محکوم کردن این اقدام و اعلام اینکه «خاطیان باید به اشد مجازات برسند» گفت: تعرض به دو زائر در کشوری که مسئولانش خود را خادم حرمین شریفین می‌دانند به هیچ وجه قابل قبول نیست و خاطیان باید به اشد مجازات برسند تا دیگر شاهد چنین جرایمی نباشیم.
مجلس دنبال لغو موقت حج عمره
در همین چارچوب نمایندگان مجلس هم روز گذشته اقدام به جمع‌آوری امضا برای تدوین طرحی یک فوریتی کردند که بر اساس آن حج عمره تا اطلاع ثانوی لغو می‌شود. سیدحسین نقوی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی به خبرنگاران پارلمانی گفت: نمایندگان مجلس در حال آماده‌سازی طرحی هستند که بر اساس آن، تا حصول اطمینان از امنیت و حراست از حجاج ایرانی، حج عمره لغو شود. به گفته وی روز سه شنبه نیز کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس در جلسه خود، موضوع بی‌حرمتی مأموران عربستانی به دو نوجوان ایرانی را بررسی و اعضای کمیسیون ضمن محکوم کردن این اقدام، خواستار اشد مجازات برای مأموران متخلف شدند. کمیسیون فرهنگی مجلس هم در نامه‌ای به رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی خواستار آن شده که ضمن پیگیری ویژه در این خصوص برای جلوگیری از رفتارهای مشابه در آینده تدابیر خاصی اندیشیده شود. 18 نماینده مجلس هم در نامه‌ای جداگانه به رئیس جمهوری خواستار پیگیری‌جدی این موضوع شده‌اند.
پیگیری‌های دیپلماتیک، به روایت افخم
از سوی دیگر وزارت خارجه  کشورمان هم اعلام کرد درباره حادثه سوء‌استفاده جنسی از دو نوجوان ایرانی در عربستان اقدامات خود را از کلیه مجاری دیپلماتیک تا حصول نتیجه به‌طور مستمر و جدی ادامه خواهد داد.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مسئولان بخش‌های ذیربط عربستان سعودی اعلام کرده‌اند موضوع را پیگیری می‌کنند و تا عصر روز سه شنبه نیز بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی توسط سرکنسولگری ما در جده نتایج اولیه اقدامات مسئولان عربستان از تشکیل پرونده برای متهمان در یکی از شعب دادسرای مرتبط حکایت دارد و شواهد حاکی از پیگیری مسئولان ذیربط سعودی است و امیدواریم این روند با جدیت کامل تا صدور حکم و مجازات افراد یاد شده ادامه یابد.
افخم افزود: وزارت خارجه علاوه بر اعتراض رسمی و ارسال یادداشت اعتراضی، کاردار عربستان را احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به ایشان منتقل شده و از دولت عربستان خواستار تسریع اقدامات در روند مجازات متهمان شده‌ایم.
عذرخواهی رسمی رئیس پلیس جده
 از  سوی دیگر، «سعید اوحدی»، رئیس سازمان حج و زیارت نیز دیروز با تأکید بر اینکه «اگر دولت عربستان بخواهد در رابطه با روند محاکمه خاطیان و فرآیند قضایی این پرونده کوتاهی کند، بیانگر این است که قادر به تأمین امنیت زائران نیست و یقیناً باید تصمیمات دیگری در این‌باره اتخاذ شود» افزود: «فرمانده پلیس جده و نیروهای امنیتی در فرودگاه حاضر شدند و همان شب هم پزشکی قانونی در فرودگاه برای بررسی مسأله حضور پیدا کرد و پرونده بسیار سنگینی در این باره تنظیم شد و با همکاری این دو نوجوان عزیز و باهوش، دو پلیس فاسد فرودگاه شناسایی شده و همان شب دستگیر و روانه زندان شدند.»
عربستان به هواپیمای زائران ایرانی اجازه ورود نداد
حدود سیصد زائر عمره که دیروز اصفهان را به مقصد جده با پرواز شماره 1516 شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ترک کرده ‌بودند تا به زیارت خانه خدا مشرف شوند، با ممانعت هواپیمایی عربستان به اصفهان بازگشتند.
به گزارش «تابناک»؛ ماجرا از آنجا آغاز شد که کادر پروازی بوئینگ 747 ایرانی یک ساعت از پرواز گذشته، در حوالی مرزهای هوایی عربستان متوجه شدند اجازه ورود به این کشور و فرود در جده را ندارند و ناچار به بازگشت به کشورمان شدند.
یکی از مسئولان فرودگاه اصفهان با تأکید بر این نکته که هنوز اطلاعی از چرایی ممانعت عربستانی‌ها از انجام این پرواز ندارد، گفت: «تقریباً یک ساعت از زمان پرواز سپری شده بود که متوجه ممانعت عربستانی‌ها شدیم ولی توضیحی در این باره دریافت نکرده‌ایم؛ البته هواپیما از نظر فنی مشکلی ندارد و هم‌اکنون در فرودگاه اصفهان آماده تکرار پرواز به سمت جده است.» در پی این رخداد، سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در گفت‌و‌گو با «باشگاه خبرنگاران»، در خصوص علت ممانعت عربستانی‌ها از ورود پرواز زائران اصفهانی گفت: «سازمان هواپیمایی کشور عربستان اعلام کرده است به هواپیماهای که استاندارد اتحادیه اروپا را نداشته باشند اجازه فرود در فرودگاه‌های عربستان را نمی‌دهد.» اوحدی در پایان گفت: «زائران این پرواز امروز (چهارشنبه) با برنامه‌ریزی انجام شده، به وسیله یک هواپیمای دیگر مجدداً به سرزمین وحی اعزام می‌شوند.»

برچسب‌ها: