به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، لایحه بودجه ۱۴۰۰ صبح چهارشنبه ۱۲ آذر ماه و چند روز زودتر از موعد قانونی از سوی حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهور به مجلس تقدیم شد که در برخی حوزه ها نسبت به بودجه ۹۹ تغییراتی دارد و البته در یکی دوبخش هم تغییری نداشته است.
یکی از بخش های بودجه ۱۴۰۰ که نسبت به امسال تغییری نداشته، وام ازدواج است که سقف این وام همان ۵۰ میلیون تومان باقی مانده است.
این تسهیلات به زوجهایی تعلق میگیرد که تاریخ عقد ازدواج آنها بعد از اول فروردین ماه سال ۱۳۹۷ باشد و تاکنون وام ازدواج دریافت نکرده باشند و دوره بازپرداخت آن هفت ساله تعیین شده است. طبق پیشبینیهای صورت گرفته در لایحه پیشنهادی بودجه اخذ یک نامه معتبر و سفته برای پرداخت تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی ازدواج به زوجین کافی است.
یارانه نقدی همچنان بدون تغییر
و اما بخش ثابت بودجه طی سال های اخیر یارانه نقدی است که سال آینده هم خبری از افزایش آن در کار نیست. هر ساله دولت برای حمایت از اقشار ضعیف جامعه مبالغی را به عنوان یارانه نقدی و معیشتی در بودجه سال قید میکند. طبق لایحه بودجه ۱۴۰۰ رقم این یارانه ها برای سال آینده بدون تغییر باقی مانده است و مبلغ یارانه نقدی همچون سال های گذشته همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان باقی می ماند و یارانه معیشتی هم طبق روال امسال خواهد بود.
طبق گفته نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه تمام کسانی که اکنون یارانه ۴۵ هزار تومانی می گیرند در سال آینده همچنان یارانه بگیر خواهند بود. همچنین ۱۶ هزار میلیارد تومان برای رفع فقر مطلق در نظر گرفته ایم.
در مقابل یارانه نان سال آینده با افزایش ۱۰۰ میلیارد ریالی مواجه خواهد شد که در کل به ۲۲۰ میلیارد ریال می رسد.
همچنین در این لایحه برای ساماندهی تولید و خرید تضمینی چای کشور ۲۰۰۰ میلیارد ریال، تنظیم بازار کالاهای اساسی و ضروری و تادیه تعهدات مربوطه ۳۵۰۰ و شیر مدارس ۸۵۰۰ میلیارد ریال و برای خرید واکسن واکسیناسیون دام ۳۵۰۰ و یارانه سود تسهیلات سرمایه درگردش واحدهای پرورش نژاد آرین ۱۶۸۰ میلیارد ریال یارانه در نظر گرفته است.
افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارمندان
مهمترین افزایش از نظر معیشتی دربودجه ۱۴۰۰، افزایش حقوق کارمندان است که ۲۵ درصد در لایحه دولت نظر گرفته شده است.
در این خصوص رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن اعلام اینکه همه کارکنان دولت، افزایش۲۵ درصدی حقوق را سال آینده شاهد خواهند بود گفت: سال ۱۴۰۰ تعداد قابل توجهی استخدام کادر درمان خواهیم داشت و حقوق سربازان خدمت وظیفه هم دو برابر می شود.
بحث دیگر بودجه که با معیشت افراد رابطه مستقیم دارد، مالیات بر حقوق است. افرادی که زیر ۴ میلیون تومان حقوق می گیرند سال آینده نباید نگران پرداخت مالیات حقوق خود باشند چرا که در بودجه ۱۴۰۰ سقف معافیت مالیاتی حقوق ماهیانه ۴ میلیون تومان تعیین شده در واقع سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم در لایحه بودجه ۱۴۰۰، سالانه مبلغ ۴۸ میلیون تومان پیشبینی شده است.
در لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای وام ودیعه مسکن هم افزایشی در نظر گرفته شده و وام قرض الحسنه ودیعه مسکن ۷۰ میلیونی برای خانوارهای با ۳ فرزند اختصاص یافته که در جهت حمایت از فرزند آوری و کمک به معیشت خانوار تعیین شده است.
جزئیات افزایش مالیات
و اما سال هاست که بر افزایش درآمد مالیاتی دولت تاکید شده و این نکته در لایحه بودجه ۱۴۰۰ مد نظر قرار گرفته است به طوری که درآمدهای پیش بینی شده از انواع مالیاتها افزایش یافته و مالیات بر درآمدها بیشترین افزایش را نسبت به باقی مالیاتها داشته است. مجموع درآمدهای مالیاتی کل کشور در بودجه سال آینده ۲,۵۱۵,۲۲۸,۱۳۵ (میلیون ریال) در نظر گرفته شده است.
میزان مالیات اشخاص حقوقی ۵۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمدها ۴۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر ثروت ۲۳ هزار میلیارد تومان، مالیات بر واردات ۲۲ هزار میلیارد تومان و مالیات بر کالاها و خدمات ۹۴ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
درآمد مالیاتی پیشبینی شده برای سال ۱۴۰۰ در مقایسه با رقم مصوب سال جاری ۵۲ هزار میلیارد تومان افزایش دارد.
سهم نفت در بودجه ۱۴۰۰
بر اساس این گزارش یکی از موارد مهمی که در بودجه ۱۴۰۰ مشاهده می شود افزایش سهم نفت است به طوری که برای سال آینده پیش فروش نفت در نظر گرفته شده است.
بودجه ۱۴۰۰ سقف درآمدهای نفتی را ۱۹۹ هزار و ۲۷۲ میلیارد تومان تعیین کرده که نسبت به قانون بودجه امسال، وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی را به ۲۳.۷ درصد افزایش داده است.
در این ارتباط نوبخت تصریح کرد: لایحه بودجه سال آینده ۱۹۹ هزار میلیارد تومان فروش نفت یعنی برابر ۲۳ درصد سهم نفت در بودجه را پیش بینی کرده است.
او بیان کرد: رییس جمهور دستور دادند که در صورت فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز، مطابق مبلغ یک میلیون بشکه آن را وارد بودجه نکنیم. این یعنی ما همچنان بودجه را به نفت اتکا نداده ایم.
ارز ۴۲۰۰ تومانی فدای معیشت مردم می شود؟
اما سوال مهم دیگری که برای افراد پیش می آید وضعیت ارز در بودجه ۱۴۰۰ است و اینکه آیا ارز ۴۲۰۰ تومانی باز هم در سال آینده ادامه خواهد داشت یا خیر؟ طبق لایحه بودجه ارز تک نرخی و با روش ETS محاسبه خواهد شد البته طبق توضیح سازمان برنامه و بودجه این به معنای حذف قطعی ارز ۴۲۰۰ هزارتومانی از لايحه بودجه ۱۴۰۰ نیست و اگر اين ارز حذف شود صرف معيشت و سلامت مردم خواهد شد.
خانلو سخنگوی ستاد بودجه در این ارتباط توضیح داد: ارز بودجه در سال آینده یکسان خواهد بود و نرخ ارز متفاوت نداریم، در ETS که سامانه معاملات ارزی بانک مرکزی است مشخص میشود؛ در واقع ارزی است بین ارز نیمایی و ترجیحی و طراحی شده که نرخ این دو ارز را به هم نزدیک می کند. به این معناست که نرخ ارز ترجیحی در بودجه نرخ ETS خواهد بود.
نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه هم در این خصوص گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان پا برجاست اما جایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی خطرزا باشد آن را حذف می کنیم و از آن طرف یارانه معیشتی را افزایش می دهیم.
تخصیص ۸ میلیارد دلار ارز دولتی برای کالاهای اساسی
پور محمدی، معاون اقتصادی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در خصوص اینکه که ارز ۴۲۰۰ تومانی بالاخره از بودجه حذف خواهد شد؟ گفت: در بودجه سال آینده ۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالای اساسی در نظر گرفته شده است. ۶ میلیارد نهاده و کالای اساسی و ۲ میلیارد دلار برای معیشت است. عدهای معتقدند همین ارز اختلال زا و تورم زاست.
وی افزود: دولت به دنبال تاثیر مفید بر زندگی اقشار جامعه است. درخواست کردیم در قالب تبصره یک که اگر تشخیص دادیم ارز ۴۲۰۰ تاثیر نداشت آن را حذف کنیم و در صورت سود برای معیشت از آن استفاده کنند.
پور محمدی تاکید کرد: در صورتی که تشخیص دادیم که ارز ۴۲۰۰ تومانی اختلال زاست با نرخ متعادل ارز را تعیین کرده و مابه التفاوت را صرف امور ضروری کند.
پور محمدی بیان کرد: در بسیاری از موارد وجود ارز ۴۲۰۰ تومانی و پرداخت ارز یارانهای ایجاد رانت و افزایش غیرواقعی در اجناس میشود در نتیجه دولت این اجازه را از مجلس خواست که شرایط تشخیص صرف ارز با نرخ ۴۲۰۰ را به دولت بدهد.
او بیان کرد: وقتی میتوانیم به جای پرداخت ارز یارانهای به دارویی زمینه تولید آن در داخل را فراهم کنیم قطعا این روند را در پیش خواهیم گرفت تا از تولید داخل حمایت کنیم.
بر اساس این گزارش لایحه بودجه ۱۴۰۰ با تمام نقاط قوت و ضعف خود به مجلس تقدیم شده و جزئیات زیادی از آن مورد بحث و بررسی کارشناسان قرار گرفته است ، حال از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتظار می رود که با چکش کاری های خود، بودجه سال آینده را هرچه بیشتر به نفع کشور و معیشت مردم کنند.
انتهای پیام/