شناسهٔ خبر: 4355939 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جهان‌صنعت | لینک خبر

تصمیم اعراب برای حمله زمینی به مواضع حوثی‌ها

گسترش نفوذ القاعده در یمن

صاحب‌خبر - با گذشت 10 روز از آغاز تجاوز نظامی عربستان و همپیمانان عرب این کشور به یمن، حملات جنگنده‌های این کشورها به مواضع حوثی‌ها و نیروهای مردمی همچنان ادامه دارد و خبرهایی از تصمیم ائتلاف عربی برای حمله زمینی به یمن منتشر شده است. القاعده نیز با استفاده از این موضوع توانسته در مرکز و جنوب این کشور پیشروی‌هایی به دست آورد.
حملات هوایی ائتلاف عربی علیه یمن جمعه گذشته نیز ادامه داشت و جنگنده‌های عربستانی به همراه جنگنده‌هایی از امارات مواضع نیروهای مردمی و نیروهای انصارالله را در مناطق مختلف این کشور بمباران کردند. در همین راستا جنگنده‌های اماراتی مواضع حوثی‌ها در استان مارب را بمباران و سایت‌های موشکی و رادارهای موجود در یک پایگاه پدافند هوایی را منهدم کردند.
مواضع حوثی‌ها در شهر عدن به ویژه در مرکز، شرق و شمال این شهر نیز هدف حملات هوایی قرار گرفت که گفته می‌شود در این حملات تلفاتی به حوثی‌ها وارد شده است. در پی این حملات و درگیری‌های خیابانی در عدن نیروهای انصارالله از مرکز شهر به سمت مناطق شرقی عقب‌نشینی کردند.
با ادامه حملات هوایی ائتلاف عربی به یمن و از هم پاشیدن نیروهای دولتی این کشور، القاعده که چندی پیش در استان حضرموت، بزرگ‌ترین استان یمن پیشروی‌های گسترده‌ای به دست آورده بود، توانسته مواضع خود را مستحکم‌تر کرده و تقریبا شهر مکلا، مرکز این استان را به‌طور کامل به تصرف درآورد. نیروهای دولتی مستقر در پادگان‌ها و پایگاه‌های نظامی مکلا در روزهای گذشته از این شهر پا به فرار گذاشته‌ بودند.
از سوی دیگر نشست روسای ستاد نیروهای مسلح کشورهای شرکت‌کننده در ائتلاف علیه یمن که رییس ستاد ارتش مصر نیز در آن حضور داشت، عصر جمعه گذشته پایان یافت و شرکت‌کنندگان در آن از نزدیک بودن آغاز مرحله دوم حملات خود به یمن خبر دادند.
گفته می‌شود نزدیک به یکصد هزار نظامی و شبه‌نظامی به همراه 90 بالگرد جنگی آپاچی برای حمله زمینی به یمن آماده شده‌اند. این نیروها متشکل از 20 هزار نیروی نظامی از کشورهای عربی، 60 هزار نیرو از قبایل یمنی و 30 هزار نظامی از ارتش یمن که هنوز به عبد ربه منصور هادی، رییس‌جمهور مستعفی این کشور وفا دارند، تشکیل شده است.
به گزارش الجزیره، پیش‌بینی می‌شود حمله زمینی از دو محور، یکی از شمال و از استان صعده در مرزهای عربستان یکی از جنوب و از سمت شهر عدن که مقر حکومت منصور هادی محسوب می‌گردد، انجام می‌شود. علاوه بر 90 بالگرد آپاچی که پشتیبانی نزدیک از نیروهای زمینی را برعهده خواهند داشت، جنگنده‌های ائتلاف عربی نیز همچنان به حملات خود ادامه می‌دهند. عربستان به تازگی برای آغاز این حمله نیروهای نزدیک به منصور هادی در جنوب این کشور را به سلاح‌های سنگین تجهیز کرده است.
در همین حال آمریکا نیز که نقش زیادی در حمایت از کشورهای عربی برای تجاوز نظامی به یمن دارد، اعلام کرده برای سوخت‌رسانی هوایی به جنگنده‌های ائتلاف عربی در حمله به یمن آمادگی کامل دارد و در صورت چنین درخواستی پنتاگون جنگنده‌های عربی را حین انجام عملیات در یمن و در آسمان سوخت‌رسانی خواهد کرد.
واشنگتن پیشتر نیز حمایت سیاسی خود را از حمله به یمن اعلام کرده بود اما تاکنون کمک نظامی در این عملیات در اختیار ائتلاف عربی قرار نداده و تنها به مشاوره‌های اطلاعاتی و امنیتی بسنده کرده بود. در سطح جهانی نیز دیروز شورای امنیت نشستی را برای بررسی اوضاع یمن برگزار کرد که در این نشست پیش‌نویس قطعنامه روسیه بررسی قرار گرفت. قطعنامه پیشنهادی روسیه بر پایه آتش‌بس با نیات انسانی و بهبود وضعیت در این کشور تهیه شده بود.
حمایت ترکیه و پاکستان از عربستان
به گزارش رویترز، نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان پنجشنبه هفته گذشته خواستار تشکیل جلسه مشترک پارلمان کشورش شد تا درباره پیوستن به ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان تصمیم‌گیری شود.
نواز شریف در کنفرانس خبری خود در آنکارا گفت: ما نگران سقوط دولت مشروع یمن با استفاده از زور از سوی عاملان غیردولتی هستیم. ما توافق کرده‌ایم که هر نوع حمایت احتمالی‌ را در راستای دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عربستان انجام دهیم.
پاکستان و ترکیه جمعه گذشته با ابراز نگرانی از سقوط دولت یمن اعلام کردند که آنها مایل به اقدام مشترک برای یافتن راه‌حلی صلح‌آمیز برای بحران یمن هستند. شریف در کنفرانس خبری مشترک با احمد داوود اوغلو، نخست‌وزیر ترکیه با انتقاد از بحران یمن استفاده از زور از سوی «عاملان غیردولتی» را محکوم کرد.
نخست‌وزیر پاکستان شرایط در یمن را بسیار «بحرانی و وخیم» توصیف و ابراز نگرانی کرد که این بحران وحدت امت مسلمان را به خطر می‌اندازد و این مساله ممکن است کل منطقه را تحت تاثیر قرار دهد. سفر یک روزه نواز شریف به ترکیه برای رایزنی درباره بحران یمن بود و چند روز پیش از آن وی در گفت‌وگو با رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه برای بحث و گفت‌وگو در این مورد توافق کرده بود.
آنکارا خواهان راه‌حل سیاسی
وزیر امور خارجه ترکیه گفت، آنکارا خواهان راه‌حل سیاسی در یمن است اما از ائتلاف تحت رهبری عربستان در انجام حملات هوایی علیه حوثی‌ها نیز حمایت می‌کند.
به گزارش رویترز، مولود چاووش اوغلو طی یک کنفرانس خبری در جریان سفرش به لیتوانی گفت: ترکیه اعلام کرده که می‌تواند از عملیات تحت رهبری عربستان در یمن حمایت لجستیکی و اطلاعاتی داشته باشد اما به دنبال یک راه حل سیاسی در یمن هم است.
ترکیه که دومین و بزرگ‌ترین ارتش را در ائتلاف ناتو دارد نقش فعالانه‌ای در عملیات تحت رهبری عربستان در یمن ایفا نمی‌کند. چاووش اوغلو همچنین اعلام کرد که هیچ درخواستی فراتر از راه‌حل سیاسی ندارد. وی همچنین در اظهاراتی‌ مداخله‌جویانه مدعی شد: آنچه حوثی‌ها در یمن انجام می‌دهند غیرقابل قبول است؛ این اقدامات کشور را بی‌ثبات می‌کند.
تاکید روسیه بر حل‌و‌فصل مسالمت‌آمیز
فرستاده ویژه رییس‌جمهور روسیه به خاورمیانه اعلام کرد که روسیه بر حل‌وفصل بحران یمن از طریق راهکارهای مسالمت‌آمیز تاکید دارد.
به گزارش اسپوتنیک، میخائیل بوگدانف در دیدار با سفیر عربستان در مسکو عنوان داشت که کشورش بر لزوم حل بحران داخلی در یمن از طریق راهکارهای مسالمت‌آمیز تاکید دارد. این دو مقام به تبادل دیدگاه‌های خود پیرامون اوضاع کنونی در خاورمیانه به‌ویژه اوضاع یمن پرداختند و طرف روسی بر لزوم پایان تمامی اقدامات خصمانه و درگیری‌های داخلی در یمن از طریق مذاکرات ملی گسترده تاکید کرد.
هشدار سازمان ملل و اتحادیه اروپا
مسوولان ارشد اتحادیه اروپا و سازمان ملل در واکنش به تجاوز نظامی عربستان و همپیمانان عرب آن به یمن، نسبت به پیامدهای فاجعه‌بار این حمله برای مردم یمن به ویژه کودکان هشدار دادند.
فدریکا موگرینی در بیانیه‌ای اعلام کرد، حملات جنگنده‌های عربستانی به بیمارستان‌ها و نهادهای پزشکی و درمانی یمن و حملات عامدانه به منازل مسکونی، ساختمان‌های آموزشی و تاسیسات زیربنایی غیرقابل قبول است. در این بیانیه اتحادیه اروپا اتخاذ تدابیر جدی در راستای احترام به قوانین بین‌المللی و حقوق بشر را خواستار شدند. همچنین دو طرف، از مسوولان مربوطه خواستند شرایط را برای حضور فعالان حقوق بشر و ارایه کمک‌های انسانی فوری به مردم یمن فراهم کنند.
آمادگی سودان برای اعزام نیروی زمینی
رییس‌جمهور سودان با بیان اینکه کشورش در اتخاذ تصمیم مشارکت در عملیات «توفان قاطع» تردیدی به خود راه نداده، گفت که ارتش سودان آماده است هزاران سرباز را برای مشارکت در جنگ زمینی علیه یمن اعزام کند.
به گزارش ایسنا، رییس‌جمهور سودان در گفت‌وگویی مطبوعاتی در اظهاراتی غیرواقع‌بینانه مدعی شد: مشارکت ما در ائتلاف عربی به رهبری عربستان علیه یمن یک وظیفه دینی است. وی افزود: ما آماده هستیم هر خواسته برادرانمان در عربستان که عملیات نظامی را مدیریت می‌کنند، اجابت کنیم و ما هزاران سرباز داریم که کاملا آماده عملیات هستند.

برچسب‌ها: