صاحبخبر - تهران/ خبرگزاری صدا و سیما/ سیاسی 1394/01/15
00:34:17.13
خبرنگار الجزیره گفت پیش نویس قطعنامه ارائه شده توسط روسیه به شورای امنیت ، آتش بس دوره ای و اجباری را برای ارسال کمکهای بشردوستانه خواستار است.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره ، رائد فقیه خبرنگار این شبکه در نیویورک در گفتگوی مستقیم درباره نشست شورای امنیت در خصوص یمن گفت : این نشست درحالی برگزار می شود که اختلافات زیادی در مواضع اعضای شورای امنیت در خصوص تحولات یمن وجود دارد. می دانیم که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همزمان با آغاز عملیات نظامی بر ضد گروه حوثی و همپیمانان آنها یعنی طرفداران علی عبدالله صالح رئیس جمهور برکنار شده یمن ، تلاش دیپلماتیک را نیز آغاز کرده بودند. کشورهای خلیج فارس پیش نویس قطعنامه ای را به اعضای شورای امنیت داده بودند که مذاکرات و بحثها درباره آن همچنان ادامه دارد. مسئله مهم اینکه پس از اینکه برخی گزارشهای روز گذشته اشاره داشت که کشورهای خلیج فارس با فرانسه و انگلیس و آمریکا درباره ساختاری یکپارچه در خصوص پیش نویس قطعنامه مربوط به مسئله یمن و چگونگی ملزم کردن گروه حوثی و همپیمانان آنها به اجرای قطعنامه های سابق شورای امنیت به توافق رسیدند روسیه روز گذشته نشست شورای امنیت را خواستار شد که این نشست ساعتی پیش برای گفتگو در خصوص اوضاع انسانی در یمن و ضرورت اجرای آتش بس در این کشور آغاز شده است. درحال حاضر صحبت از چند توافق انسانی مطرح است. نماینده روسیه هنگام ورود به سالن نشست شورای امنیت در پاسخ به اینکه آیا پیش نویس قطعنامه ای در خصوص یمن مطرح است گفت باید نشست برگزار کنیم و ببینیم چه رخ می دهد. من با چند منبع دیپلماتیک از کشورهای عضو شورای امنیت صحبت کردم که همه آنها گفتند از این اقدام روسیه غافلگیر شده اند. روسیه برگزاری این نشست را خواستار شده است اما هیچ جزئیاتی درباره اینکه مشخصا چه چیزی را می خواهد ارائه نکرد.
وی افزود: روسیه در این نشست پیش نویس قطعنامه ای را در خصوص آتش بس انسانی و ضروری برای توقف حملات هوایی ارائه کرده است. روسیه همچنین در این پیش نویس تاکید کرده است هرگونه نقض آتش بس یا مانع تراشی در ارسال کمکهای انسانی به یمن نقض حقوق بین الملل به شمار خواهد آمد. این پیش نویس تنها چهار بند دارد که قطعنامه ای بسیار کوتاه به شمار می آید که تنها بر اعمال آتش بس دوره ای و اجباری برای ارسال کمکهای بشردوستانه تاکید دارد. فضای مذاکرات نشان می دهد اختلافات زیادی بین مواضع کشورها وجود دارد و چند تن از نمایندگان کشورها هنگام ورود به نشست شورای امنیت درباره اوضاع انسانی در یمن ابراز نگرانی کردند. معاون نماینده انگلیس در شورای امنیت هنگام ورود به سالن این نشست گفت طبیعتا ما درباره اوضاع انسانی در یمن نگرانیم اما نباید قدرتی که را باعث به وجود آمدن این وضع شده است فراموش کنیم که اشاره به گروه حوثی داشت که به کودتای سیاسی در یمن دست زده است. بنابراین این گروه باید از مواضع خود بازگردد تا بحران یمن حل شود. سفیر یمن که نتوانست در این نشست شرکت کند یا به این نشست دعوت نشده است گفت دولت کشورش طرحها و اقدامات زیادی در خصوص اوضاع انسانی دارد که درحال اجرا است و به عنوان مثال تلاشهایی از طرف دولت یمن برای حل مشکلات یمنی هایی که در فرودگاهها در مناطق مختلف جهان معطل شده اند انجام داده است و هماهنگی هایی با ائتلاف صورت گرفته است تا هواپیماهای هلال احمر عربستان سعودی یا سازمانهای بشردوستانه بتوانند در برخی فرودگاهها کمکهای خود را منتقل کنند.
وی اضافه کرد: نماینده روسیه زمانی که وارد سالن نشست می شد در پاسخ به سوالی در خصوص اتهام وزیر خارجه یمن به انتقال تسلیحات روسی برای حوثیها گفت چنین چیزی را تکذیب می کنیم و روسیه هیچ کمک نظامی به حوثیها ارائه نمی کند. مشخص است که چنین اظهارات سیاسی در حالی بیان می شود که روسیه برابر پیش نویس قطعنامه شورای همکاری خلیج فارس که ده روز پیش ارائه شده است مانع تراشی می کند. دو روز پیش بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ، فرانسه ، انگلیس و آمریکا درباره این پیش نویس توافق شد و اصلاحاتی در آن صورت گرفت اما این اصلاحات نیز تاکنون مورد موافقت روسیه قرار نگرفته است و اصرار دارد پیش نویس قطعنامه در صورت تصویب آن باید به صورت مساوی همه طرفهای یمن از جمله حوثیها و طرفداران عبدربه منصور هادی را خطاب قرار دهد. روسیه همچنین با هرگونه تحریم حوثیها که شورای همکاری خلیج فارس آن را خواستار شده ، مخالف است.
00:40:02.18
∎