شناسهٔ خبر: 4327687 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رسانه های فارسی زبان خارجی:

هیچ یک از تاسیسات و فعالیت های مرتبط هسته ای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمی شود

تهران - ایرنا - رسانه های فارسی زبان و ضد انقلاب با اشاره به تفاهم ایران و گروه 1+5 نوشتند: هیچ یک از تاسیسات و فعالیت های مرتبط هسته ای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمی شود و فعالیت های هسته ای ایران در تمامی تاسیسات هسته ای از جمله نظنز، فردو، اصفهان و اراک ادامه خواهد یافت.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا٬ رادیو فرانسه گزارش داد: ایران و گروه ١+٥ روز پنجشنبه به تفاهمی برای ادامه مذاکرات و امضای یک توافق نهایی در ماه ژوئن دست یافتند. بر اساس این تفاهم ایران تنها ٦٠٠٠ دستگاه سانتریفیوژ حفظ خواهد کرد. این کشور در حال حاضر دارای ١٩٠٠٠ دستگاه سانتریفیوژ است. مرکز غنی سازی فردو به یک موسسه فیزیک هسته ای تبدیل خواهد شد و هیچ گونه مواد شکافتنی در آن نگهداری نخواهد شد.

در پایان گفت وگوهای هشت روزه میان ایران و گروه ١+٥ روز پنجشنبه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک متن تفاهم حاصل شده را اعلام کردند.

به موجب این بیانیه غنی سازی اورانیوم در تأسیسات فردو متوقف می شود و تأسیسات اراک با کمک بین المللی بازطراحی خواهد شد به طوری که پلوتونیوم لازم برای تولید سلاح اتمی را نتواند تولید کند.

بر اساس همین تفاهم مرکز نطنز تنها تأسیسات اتمی ایران خواهد بود و غنی سازی اورانیوم در آن تنها برای مصارف پزشکی و اهداف علمی و با همکاری بین المللی صورت خواهد گرفت. اورانیوم در این مرکز تنها تا سطح ٦٧/٣ در صد غنی خواهد شد.

در ازای این تصمیم اتحادیه اروپا و آمریکا بر اساس مقررات داخلی خود تحریم های بر قرار شده علیه ایران را با توجه به اجرای تعهدات پذیرفته شده توسط ایران لغو خواهند کرد و شورای امنیت سازمان ملل نیز پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک کلیه قطعنامه های قبلی خود را علیه ایران لغو خواهد کرد.

براساس متن این بیانیه، تدوین پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک تا بازه زمانی ١٠ تیر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد و با نهایی شدن متن، برنامه جامع اقدام مشترک در قالب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تائید قرار خواهد گرفت.

بر اساس همین تفاهم نامه پس از طی مرحله آماده سازی و همزمان با شروع به اجرای اقدامات هسته ای از سوی ایران، در یک روز تعیین شده لغو تمامی تحریم ها به طور خودکار به اجرا در خواهد آمد.

این تفاهم اینک باید اساس مذاکرات آینده برای به دست آوردن یک توافق نهایی تا پایان ژوئن / ١١ تیرماه قرار گیرد.



** ایران و 1+5 به تفاهم رسیدند



تارنمای صدای آمریکا نیز نوشت: بیانیه پایانی مذاکرات اتمی هشت روزه ایران و شش قدرت جهانی اواخر روز پنجشنبه توسط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه ایران در شهر لوزان سوییس قرائت شد.

این بیانیه ابتدا به زبان انگلیسی توسط فدریکا موگرینی به نمایندگی از کشورهای عضو گروه 1+5 قرائت شد و سپس محمد جواد ظریف به نمایندگی از طرف ایرانی آن را به زبان فارسی قرائت کرد.

بر اساس این بیانیه، محدودیت های مشخصی در دوره زمانی مشخص بر فعالیت های هسته ای ایران اعمال خواهد شد و در مقابل قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در ارتباط با این فعالیت ها لغو تحریم های برآمده از آن قطعنامه ها لغو خواهد شد.

این بیانیه به معنای توافقی بین طرفین نخواهد بود و به در آن به راه حل هایی اشاره می کند که در دو طرف در مسیر تنظیم یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته ای ایران، باید تا پایان ماه ژوئن طی کنند.

طرفین از ابتدا گفته بودند در این دور از مذاکرات چیزی امضا نخواهد شد. از این رو حضور همه وزیران خارجه هفت کشور در نشست خبری امروز، الزامی نیست و محمدجواد ظریف به نمایندگی از ایران و فدریکا موگرینی به نمایندگی از گروه 1+5 بیانیه را قرائت خواهند کرد.

پس از پایان نشست داخلی نمایندگان شش قدرت جهانی عضو گروه 1+5 - شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان - در روز پنجشنبه، وزیران خارجه آمریکا و ایران بطور جداگانه با فدریکا موگرینی دیدار کردند.

پس از این دیدارها، معاونان وزاری خارجه دو کشور نیز با هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کردند، که نشان می داد تنظیم بیانیه به مراحل نهایی رسیده است.

در پی باقی ماندن اختلافات در روند تنظیم یک تفاهم سیاسی و با توجه به سپری شدن دو روز از مهلت مقرر یازدهم فروردین ماه در پایان روز سه شنبه، دو طرف تصمیم گرفتند با انتشار یک بیانیه سیاسی این دور از گفت وگوها را خاتمه دهند.

این ماراتن نفس گیر اتمی - که از روز پنجشنبه گذشته با دیدار کری و ظریف آغاز شد و وزیران خارجه دیگر کشورها در روزهای شنبه و یکشنبه به آنها پیوستند - با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو بود.

با این حال با وجود سپری شدن دو روز از پایان مهلت تعیین شده پایان مارس، همه نشانه ها در روز هشتم این مذاکرات از امیدواری دو طرف برای رسیدن به نتیجه حکایت داشتند.

ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه از توقف مذاکره طولانی وزرای خارجه ایران و آمریکا در ساعت 6 بامداد به وقت لوزان خبر داد و گفت مذاکرات پس از چند ساعت دوباره ادامه می یابد.

مذاکرات هشت ساعته وزیران خارجه ایران و آمریکا، که تا ساعت 6 بامداد روز پنجشنبه ادامه یافت، حکایت از جدیت دیپلمات ها در رسیدن به نتیجه داشت. وزیر خارجه آلمان که قصد داشت روز پنجشنبه لوزان را ترک کند، سفر خود را لغو کرد.

این در حالی است که پیش از آن وزیر امور خارجه ایران با بیان این که امیدواریم همه طرف های مذاکره اراده سیاسی برای حرکت رو به جلو داشته باشند، گفته بود طرف مقابل باید از فرصت تکرار نشدنی که برای رسیدن به توافق به دست آمده است، استفاده کنند.

این سخنان ظریف در حالی بیان شد که مذاکره کنندگان ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه 1+5 روز چهارشنبه - با وجود گذشت یک روز پس از پایان ضرب الاجل دستیابی به تفاهمی بر سر چارچوب توافق جامع - باز هم از رسیدن به توافق باز ماندند.

پیش از آن فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان گفته بود ایران باید موضع خود را در مذاکرات تعدیل کند.

در همین حال، علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران به صدای آمریکا گفت که چهارشنبه شب نیز به گفت وگو با ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده خود ادامه می دهد.

خبرگزاری بلومبرگ نوشت آنچه در مذاکرات لوزان در جریان است از نظر مدت زمان حضور دیپلمات ها و مقامات ارشد آمریکایی در یک محل و تمرکز بر یک موضوع نظیر آنچه در لوزان در جریان است، در 37 سال گذشته بی سابقه بوده است.

گفته می شود یکی از اختلاف نظر های اصلی طرفین، نحوه برداشتن تحریم های ایران است. ایران خواستار آن است که تحریم های بین المللی علیه آن کشور باید پس از دست یابی به توافق به یکباره لغو شوند خواسته ای که طرف مقابل می گوید امکان پذیر نیست.

وزیر خارجه فرانسه که صبح چهارشنبه لوزان را ترک کرده بود، عصر همان روز به مذاکرات بازگشت و در بدو ورود به هتل بوریواژ شهر لوزان محل برگزاری این دور از گفت وگوها به خبرنگاران گفت که گام های آخر رسیدن به توافق سخت تر است.

لوران فابیوس تاکید کرد که موضع فرانسه در مذاکرات تغییری نکرده است. او پس از استراحتی کوتاه به مذاکرات کری و ظریف همتایان آمریکایی و ایرانی و دو طرف اصلی این گفت وگوها پیوست.

عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه در این باره گفت: ما نمی توانیم توافقی داشته باشیم، که در آن لغو تحریم ها نباشد.

با این حال، روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که جان کری در تله کنفرانس سه شنبه شب خود با رییس جمهوری آمریکا به باراک اوباما گفته است که تحت هیچ شرایطی نمی توان پیش از پایان مهلت تعیین شده به توافق سیاسی با ایران دست یافت.

به گزارش نیویورک تایمز، وزیر خارجه آمریکا گفته بود شاید ایرانی ها متوجه شده اند که ضرب الاجل دست یابی به توافق سیاسی برای واشنگتن با اهمیت است، اما برای تهران کمتر اهمیت دارد؛ بنابر این سختگیری می کنند.

این روزنامه به نقل از یک مقام رسمی که خواست نامش فاش نشود نوشت که اوباما به مونیز و کری گفته است که به ضرب الاجل اهمیت ندهند و به ایرانی ها به روشنی بگویند که آمریکا آمادگی ترک میز مذاکره و نگه داشتن تحریم ها علیه ایران را دارد، تا از این طریق واکنش ایرانی ها را بسنجند.



** لغو مشروط تحریم های اقتصادی



همچنین تارنمای رادیو زمانه نیز نوشت: پس از 12 سال مناقشه بر سر برنامه هسته ای ایران، ایران و کشورهای 1+5 اعلام کردند که به راه حل هایی برای یک اقدام مشترک رسیده اند.

ایران و کشورهای 1+5 اعلام کردند نگارش متن نهایی بر اساس راه حل هایی که در این چند روز به آن دست یافته اند، انجام خواهد شد.

با این حال، مواد بیانیه مشترکی که از آن در رسانه های خارجی یاد شده با آنچه به عنوان خلاصه بیانیه مشترک بر روی خروجی خبرگزاری های داخلی ایران قرار گرفت، تفاوت های اساسی داشت.

در این تفاهم نامه ایران متعهد شده است که غنی سازی خود را محدودتر کرده و تحت کنترل بیشتر قرار دهد و در مقابل تحریم های اقتصادی علیه تهران مشروط لغو خواهند شد؛ این را جان کری در کنفرانس خبری خود تایید کرده است.

بر اساس این بیانیه ایران پروتکل الحاقی آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) را موقتاً داوطلبانه اجرا خواهد کرد. سوخت هسته ای از راکتورهای ایران خارج خواهد شد. فردو تا 10 سال یک مرکز پژوهشی فیزیک هسته ای و نطنز تنها مرکز غنی سازی خواهد بود.

به گزارش وال استریت ژورنال این توافق برای 25 سال برنامه هسته ای ایران را نظارت خواهد کرد.

بر اساس این راه حل های مشترک، نیروگاه نطنز تنها نیروگاه ایران باقی خواهد ماند و تولید مواد هسته ای از تأسیسات فردو به نطنز منتقل خواهد شد.

همچنین 95 درصد اورانیوم غنی شده ایران یا به درصد پایین مورد قبول گروه 1+5 تبدیل خواهد شد و یا از کشور خارج خواهد شد. بنا بر این تفاهم نامه توانایی غنی سازی و تعداد سانتریفیوژهای ایران به دو سوم تعداد قبل از مذاکرات کاهش خواهد یافت.

ایران همچنین داوطلبانه بازرسی های سرزده بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را می پذیرد. در نطنز نمایندگان کشورهای 1+5 نیز بر تولید و غنی سازی مواد هسته ای نظارت خواهند کرد.

ایران تنها مجوز غنی سازی اورانیوم تا سطح 6/3 درصد را برای 15 سال خواهد داشت.

راکتور هسته ای آب سنگین در اراک بازسازی خواهد شد به شکلی که نتواند پلوتونیوم با درجه تسلیحاتی تولید کند. به عبارتی در هیچ یک از مراکز هسته ای ایران پلوتونیوم که به عنوان سوخت هسته ای در تسلیحات هسته ای مصرف داشته باشد، تولید نخواهد شد.

فردو از یک سایت غنی سازی اورانیوم به یک مرکز تحقیقاتی بدل خواهد شد و تحقیق و توسعه برنامه هسته ای ایران بنا بر یک برنامه زمانی مشخص ادامه پیدا خواهد کرد.

ایران در آغاز مذاکرات درخواست فعالیت 19 هزار سانتریفیوژ را داشت. بر اساس توافق 13 فروردین، ایران تنها می تواند 6104 دستگاه سانتریفیوژ فعال داشته باشد. این دستگاه ها تنها می توانند از نسل اول سانتریفیوژهای ایران که با استاندارد IR1 هستند، باشند. ایران حق استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته تر نسل های بعدی را ندارد.

در میان این دستگاه های فعال 5060 دستگاه تنها با قرار 10 ساله به فعالیت خواهند پرداخت.

بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، تحریم هایی اقتصادی ای که از سوی اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمان ملل بر برنامه هسته ای ایران تحمیل شده، بنابر پیش شرط هایی برداشته می شوند. شرط این است که ایران به شرایط توافق نامه ای که در ژوئن (تیرماه) امضاء می شود، وفادار بماند. بنا بر این تا آن زمان تحریم ها پا بر جا خواهند ماند.

تمام شش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران برداشته می شود و به جای آن یک قطعنامه تصویب می شود تا چنانچه ایران از محتوای بیانیه تخطی کرد، متضمن حقوق جامعه جهانی باشد. این قطعنامه هنوز تصویب نشده اما رایزنی ها برای تصویب آن تا ضرب الاجل 30 ژوئن انجام خواهد شد. از جزئیات شروط برداشته شدن تحریم ها جزئیاتی منتشر نشده است.

در حالی که ایران از لغو فوری تحریم ها در این تفاهم نامه گفته است طرف های غربی می گویند لغو تحریم ها گام به گام یا مشروط خواهد بود و در صورت عمل نکردن ایران به این توافقات، این تحریم ها از سر گرفته خواهند شد.



** ایران و 1+5 به چارچوب تفاهمی برای توافق هسته ای دست یافتند



تارنمای العربیه نیز نوشت: فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف در بیانیه ای مشترکی اعلام کردند که تهران و گروه 1+5 به تفاهمی دست یافته اند.

برپایه این تفاهمنامه که متن آن را خبرگزاری ها منتشر کرده اند: جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از چین، روسیه، فرانسه، آمریکا، بریتانیا و آلمان در چارچوب عناصر مندرج در برنامه اقدام مشترک مورخ 24 نوامبر 2013 و متعاقب فرایند طولانی مذاکراتی پیچیده و طولانی در ابعاد فنی، حقوقی و سیاسی، به مجموعه ای از راه حل های لازم جهت نیل به برنامه جامع اقدام مشترک در شهر لوزان سویس دست یافتند. مجموعه متضمن این راه حل ها جنبه حقوقی نداشته و صرفا راهنمای مفهومی تنظیم و نگارش برنامه جامع اقدام مشترک را فراهم خواهد ساخت. بر این اساس تدوین برنامه جامع اقدام مشترک با مبنا قرادادن این راه حل ها در آینده نزدیک آغاز خواهد گردید.

در چارچوب راه حل های موجود، هیچ یک از تاسیسات و فعالیت های مرتبط هسته ای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمی شود و فعالیت های هسته ای ایران در تمامی تاسیسات هسته ای از جمله نظنز، فردو، اصفهان و اراک ادامه خواهد یافت.

این راه حل های جامع، ادامه برنامه غنی سازی در داخل کشور را تضمین می کند و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران قادر خواهد بود مطابق مفاد برنامه جامع اقدام مشترک تولید صنعتی سوخت هسته ای خود را برای تامین سوخت نیروگاه های هسته ای ادامه دهد.

بر اساس راه حل به دست آمده، دوره زمانی برنامه جامع اقدام مشترک در خصوص برنامه غنی سازی ایران 10 ساله خواهد بود. در طول این مدت، تعداد بیش از 5000 ماشین سانتریفیوژ در نظنز به تولید مواد غنی شده در سطح 67/3 درصد ادامه خواهند داد. ماشین های اضافه بر این تعداد و زیرساخت های مرتبط با آن ها جهت جایگزینی با ماشین هایی که در طول این زمان آسیب می بینند جمع آوری و تحت نظارت آژانس نگهداری خواهد شد. همچنین ایران قادر خواهد بود ذخایر موجود مواد غنی شده خود را برای تولید مجتمع سوخت هسته ای و یا صادرات آن ها به بازارهای بین المللی در قبال خرید اورانیوم اختصاص دهد.

براساس راه حل های به دست آمده ایران برنامه تحقیق و توسعه خود را بر روی ماشین های پیشرفته ادامه خواهد داد و مراحل آغاز و تکمیل فرایند تحقیق و توسعه سانتریفیوژهایIR-4، IR-5، 6IR- و IR-8 را در طول دوره زمانی 10 ساله برنامه جامع اقدام مشترک ادامه خواهد داد.

بر اساس راه حل های به دست آمده تاسیسات هسته ای فردو به مرکز تحقیقات هسته ای و فیزیک پیشرفته تبدیل خواهد شد. بیش از 1000 ماشین سانتریفیوژ و تمامی زیرساخت آن ها در فردو حفظ و نگهداری خواهند شد که از این میان دو آبشار سانتریفیوژ در چرخش خواهند بود.

همچنین نیمی از تاسیسات فردو با همکاری برخی از کشورهای (1+5) به انجام تحقیقات پیشرفته هسته ای و تولید ایزوتوپ های پایدار که مصارف مهمی در صنعت، کشاورزی و پزشکی دارد، اختصاص پیدا می کند.

مطابق راه حل های موجود؛ راکتور تحقیقاتی اراک آب سنگین باقی خواهد ماند و با انجام بازطراحی ارتقاء یافته و روزآمد خواهد شد. در باز طراحی راکتور ضمن کاهش میزان تولیدی پلوتونیوم، کارآیی راکتور اراک به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. بازطراحی راکتور اراک در چارچوب یک برنامه زمان بندی مشخص و در قالب یک پروژه بین المللی مشترک تحت مدیریت ایران آغاز و پس از آن بلافاصله ساخت آن شروع و در چارچوب یک برنامه زمان بندی تکمیل خواهد شد. تولید سوخت رآکتور اراک و اعطای گواهی بین المللی سوخت راکتور از جمله موارد این همکاری های بین المللی خواهد بود. از طرف دیگر، کارخانه تولید آب سنگین نیز مانند قبل به کار خود ادامه خواهد داد.

ایران در جهت شفافیت و اعتماد سازی به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را به صورت موقت اجرا نموده و در ادامه فرآیند تصویب این پروتکل طبق یک جدول زمانی در چارچوب اختیارات رییس جمهور و مجلس شورای اسلامی به تصویب خواهد رسید.

براساس راه حل های بدست آمده، پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک، تمامی قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهد شد و همه تحریم های اقتصادی و مالی چندجانبه اروپا و یک جانبه امریکا از جمله تحریم های مالی، بانکی، بیمه، سرمایه گذاری و تمامی خدمات مرتبط با آن ها در حوزه های مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی وخودور سازی فورا لغو خواهند شد. همچنین تحریم ها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمان ها، نهادهای دولتی و خصوصی تحت تحریم های مرتبط هسته ای ایران از جمله؛ بانک مرکزی، سایر موسسات مالی و بانکی، سوئیفت، کشتیرانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی، کشتیرانی نفت به طور همه جانبه فورا برداشته خواهند شد. همچنین کشورهای عضو گروه (1+5) متعهد هستند از وضع تحریم های جدید در موضوع هسته ای خودداری نمایند.

همکاری های بین المللی هسته ای با جمهوری اسلامی ایران از جمله با اعضای 1+5 در حوزه ساخت نیروگاه های هسته ای، راکتور تحقیقاتی، گداخت هسته ای، ایزوتوپ های پایدار، ایمنی هسته ای، پزشکی و کشاورزی هسته ای و... امکان پذیر و ارتقاء پیدا خواهند کرد. بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، دسترسی ایران به بازار جهانی، عرصه های تجاری، مالی، دانش فنی و انرژی نیز فراهم خواهد شد.

با پایان یافتن این مرحله از مذاکرات، تدوین پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک تا بازه زمانی 10 تیر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. با نهایی شدن متن، برنامه جامع اقدام مشترک در قالب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تایید قرار خواهد گرفت. جهت لازم الاجرا شدن برنامه جامع اقدام مشترک برای تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد، این قطعنامه همچون قطعنامه هایی که علیه ایران تصویب شده بودند تحت ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تصویب خواهد شد تا بتواند قطعنامه های قبلی را لغو کند.

طرف های برنامه جامع اقدام مشترک پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت، به یک دوره زمانی آماده سازی برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک نیاز خواهند داشت. پس از طی مرحله آماده سازی و همزمان با شروع به اجرای اقدامات هسته ای از سوی ایران در یک روز تعیین شده لغو تمامی تحریم ها به طور خودکار به اجراء در خواهد آمد.

در چارچوب راه حل های به دست آمده؛ برای بازگشت پذیری متقابل تعهدات مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک در صورت نقض تعهدات از سوی هر یک از طرف ها سازو کار لازم پیش بینی شده است.

رسانام**1751/1547

برچسب‌ها: