شناسهٔ خبر: 4322696 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

این گزارش تکمیل می شود؛

پایان روز هشتم مذاکرات لوزان

پس از مارتن سنگین 8 ساعته دیدار ظزیف و کری روز هشتم مذاکرات لوزان تا دقایقی دیگر با دیدار ظریف و کری آغاز می شود. اکنون که بخش عمده اختلاف ها بر سر تحریم ها بر طرف و برای آن راه حل پیدا شده، تنها نکته مورد اختلاف تحقیق و توسعه برنامه هسته ای ایران است. ایران بر استفاده از سانتریفیوژ های پیشرفته اصرار دارد.

صاحب‌خبر -

 دیپلمات آلمانی: اشتان‌مایر ترک لوزان را به تاخیر انداخت

به گزارش خبرگزاری فرانسه، منابع خبری شب گذشته خبر داده بودند که "فرانک والتر اشتان‌مایر" صبح امروز محل مذاکرات هسته‌ای در لوزان سوئیس را ترک خواهد کرد اما یک دیپلمات آلمانی اعلام کرد که وی برنامه خود را برای ادامه حضور در مذاکرات هسته‌ای به تاخیر انداخته است.

 

 

 وقفه 4 ساعته در ماراتن مذاکره ظریف - کری

 

مذاکره محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و جان کری همتای امریکایی از 21 شروع و در 5 و30 بامداد پایان یافت با وقفه چهار ساعته در بوریواژ از سرگرفته می شود.

در این مذاکره سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه و وندی شرمن معاون وزیر خارجه امریکا و نیز حسین فریدون دستیار ویژه رییس جمهوری هم حضور داشتند.  نشستی که بیش از 8ساعت پشت درهای بسته برقرار شدو یکی از طولانی‌ترین نشست‌های دیپلماتیک در تاریخ محسوب می‌شود.

علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی امریکا به همراه کارشناسان فنی دوتیم هم به طور جداگانه نشستی فنی تشکیل دادند.

اکنون که بخش عمده اختلاف ها بر سر تحریم ها بر طرف و برای آن راه حل پیدا شده، تنها نکته مورد اختلاف تحقیق و توسعه برنامه هسته ای ایران است. ایران بر استفاده از سانتریفیوژ های پیشرفته اصرار دارد.

 

 

 ظریف: هنوز تا بیانیه فاصله داریم/ طرف مقابل نیاز به هماهنگی دارد

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه گفت: قرار است اگر کارها خوب پیش برود بیانیه مشترکی صادر شود ولی هنوز تا آن مرحله فاصله داریم.

وزیر خارجه برای دقایقی در جمع خبرنگاران ماند و به سوال های آنها پاسخ داد هرچند که گفت صدایش گرفته است.

ظریف گفت: قرار است اگر کارها خوب پیش رود که البته هنوز تا آن مرحله فاصله داریم بیانیه مشترکی صادر شود، ضمن اینکه پیشرفت خوبی حاصل شده اما هنوز توافقی درباره راه حل ها صورت نگرفته است.

وی اضافه کرد: هنوز زمان صدور بیانیه معلوم نیست. هنوز نیاز است بین ١+٥ و اعضای طرف مقابل صحبت هایی شود. ما فعلا از آن خبر نداریم. اگر توافق در مورد راه حل ها به جایی برسد، بیانیه مشترکی توسط خانم موگرینی و بنده ارائه و بعد کار تدوین توافق نهایی آغاز می شود.

رییس تیم مذاکره کننده ایران افزود: زمانی که درباره راه حل ها به یک چارچوب برسیم تازه آن زمان کار نگارش توافق نهایی را شروع می کنیم و آن زمان توافق خواهیم داشت. با این حال برای امروز قرار است یک بیانیه مطبوعاتی تدوین شود که هنوز این کار ما باقی مانده و باید انجام دهیم.

وزیر امور خارجه گفت: مذاکره با این کشورها کار بسیار دشواری است؛ از یک طرف ما باید مذاکره کنیم و از طرف دیگر هماهنگ شدن میان آنها هم برایشان دشوار است. هرچند که معتقدم اگر مذاکرات به نتیجه برسد و توافقی حاصل شود باید در چارچوب مقررات بین المللی و تا پایان ماه ژوئن باید تنظیم شود اما کار دشواری است. هنوز تا آن مرحله فاصله داریم.

ظریف اظهار داشت: دیدگاه های ایران و اعضای ١+٥ از یک سو و دیدگاه های داخلی کشورهای عضو ١+٥ با یکدیگر متفاوت است و هنوز توافقی درباره راه حل ها صورت نگرفته است.

وی گفت: نه فقط در این موضوع بلکه در همه موضوعات و رسیدن به یک چارچوبی که مورد توافق باشد اختلاف است. بعد از این چارچوب که به عنوان راه حل ها از آن یاد می کنیم نه توافق، رسیدن به توافق تا تیر ماه کار دشواری است و همان طور که ما در مرحله اول دیدیم در ١٥ ماه گذشته کار بسیار زیادی هم برای توافق ما با گروه و هم برای توافق داخلی آنها صورت گرفته است.

ظریف افزود: برای امروز یک بیانیه مطبوعاتی قرار است تدوین شود که هنوز این کار ما باقی مانده است که باید انجام دهیم.



** توافق به شورای امنیت می رود



وزیر امور خارجه درباره ارسال توافق به شورای امنیت گفت: اگر در تیر ماه به توافق رسیدیم آن توافق برای تأیید به شورای امنیت می رود.

ظریف خاطرنشان کرد: راه حلها را مرور کردیم؛ این راه حلها به صورت محورهای کلی که باید از امروز تا ده تیر ماه مورد توافق قرار گیرد و به توافق نهایی ختم شود مورد بررسی قرار گرفته است. در حال حاضر اعضای ١+٥ مشغول گفتگو هستند باید ببینیم چه می کنیم.

ظریف افزود: نیاز است امروز صبح این صحبتها انجام شود.

 

 

 صالحی: به طلوع خورشید نزدیکیم، پیشرفت های خوبی داشته ایم

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که مسائل فنی را بررسی کرده‌ایم و  به طلوع خورشید نزدیکیم، پیشرفت های خوبی داشته ایم.

همچنین وزیر امور خارجه کشورمان پیش از نشست با کری در راهروی هتل بوری واژ به خبرنگاران گفت: راه حل ها را مرور کردیم این راه حل ها به صورت محورهای کلی که باید از امروز تا 10 تیرماه مورد توافق قرار بگیرد و به توافق نهایی ختم شود مورد بررسی قرار گرفته است.درحال حاضر اعضای گروه1+5 مشغول گفت وگو هستند باید ببینیم چه می کنیم.

وی تصریح کرد: بیانیه یک بیانیه مطبوعاتی خواهد بود که قرار است دوستان ما روی آن کار کنند.

 

 

 

 جلسه داخلی وزرای خارجه ۱+۵ برگزار شد

جلسه داخلی وزیران امور خارجه گروه 1+5 برای حل اختلافات داخلی برگزار شد.

 

 

عصر امروز احتمال صدور بیانیه

 

منابع نزدیک به مذاکرات اعلام کردند احتمالا در ساعات اولیه عصر روز پنجشنبه به وقت محلی مذاکرات پایان یافته و دو طرف بیانیه مشترک مطبوعاتی اعلام خواهند کرد.

 

 

 رایزنی ظریف - موگرینی پس از نشست داخلی 1+5

پس از آن که وزیران خارجه کشورهای 1+5 نشستی داخلی برای هماهنگ کردن دیدگاهها و مواضع خود را برگزار کردند، فذریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا با محمد جواد ظریف دیدار کرد.


دراین نشست سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه و هلگا اشمید معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور داشتند.

 

 

تحلیل سی ان ان از مذاکرات

 

سی ان ان گزارش داد، برداشته شدن تحریمها از روی ایران و بازگشت دوباره این کشور به بازارهای جهانی، در بدترین شرایط برای تولید کنندگان نفت اتفاق می افتد. البته سه تولید کننده بزرگ نفت در جهان، برای جلوگیری از کاهش بهای نفت، تولید خود را کاهش نداده اند. عربستان سعودی که بزرگترین تولید کننده اوپک است، روزانه نزدیک به ده میلیون بشکه نفت تولید می کند. روسیه نیز تقریبا همین میزان تولید می کند و اکنون روی مشتریان جدید در آسیا تمرکز کرده است. میزان تولید نفت آمریکا نیز به حدی افزایش یافته است که بیشتر از میزان ظرفیت انبارها نفت تولید می کند.

اگر درهای سرمایه گذاری ایران به روی خارجیها به طور کامل باز شود، می تواند میزان قابل توجهی نفت را به بازارهای جهانی وارد کند. ایران پس از چندین سال تحریمهای شدید نفتی و مالی، بسیار تشنه سرمایه گذاری خارجی و دانش فنی شرکتهای نفتی اروپایی و آمریکایی است. رابین میلز گفت ایران کشوری است که بخشهای نفت و گازش بسیار به تزریق فناوریهای جدید و همچنین سرمایه نیاز دارد. تحریمها به شدت به وضع مالی ایران لطمه زده است.

در صورت برداشته شدن تحریمها از روی ایران این کشور می تواند به قدرت اقتصادی قابل توجهی تبدیل شود. ایران چهارمین ذخیره نفتی جهان را دارد. میزان ذخایر ثابت شده نفت ایران یکصد و پنجاه و هفت میلیارد بشکه است. هجده درصد از ذخایر کشف شده گاز جهان در ایران است. ایران تا چهار سال پیش چهار میلیون و سیصد هزار بشکه در روز نفت تولید می کرد. کورنلیا میر مدیر عامل شرکت آم آر ال گفت ایران می تواند بازیگر بسیار بزرگی باشد.

ایران در زمینه گاز می تواند به اندازه قطر تاثیرگذار باشد. از نظر نفت، ایران می تواند دومین جایگاه را در اوپک داشته باشد. اگر ایران اکنون وارد بازار شود و سرمایه گذاری‌های لازم در آن انجام شود می تواند بازیگر بسیار قوی در اوپک شود. در میان مدت و با توجه به همکاری نزدیکی که میان ایران و عراق وجود دارد و مجموع ذخایر نفت این دو کشور که بیشتر از عربستان سعودی است، آنها می توانند برتری عربستان را در عرصه نفت به چالش بکشند.

 

 

امیدهای هست

 

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: تا چند ساعت دیگر صبر کنید، همه چیز روشن می‌شود.

سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای دقایقی قبل در جمع خبرنگاران و در خصوص اینکه آیا امشب به نتیجه‌ای می‌رسیم؟ گفت: امیدهایی هست.


مذاکره موگرینی - کری

پس از نشست ظریف - موگرینی،  موگرینی به همراه معاون خود اشمید نشستی دوجانبه با جان کری و وندی شرمن داشت.

 

 

ظریف: انشاالله فردا تهران هستیم/ در این لحظه امید داریم

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران مذاکرات چند جانبه را دارای فراز و نشیب خواند و گفت: الان امید رسیدن به راه حل های مشترک در مورد موضوعات «خوب» است.


وی ظهر پنجشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاران که پرسیدند آیا مذاکرات تمدید می شود، گفت: انشاءالله فردا تهران هستیم.

رییس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران گفت: پیشرفت خوبی داشتیم البته هنوز به نقطه پایان نرسیده ایم. امیدوارم کارها به خوبی پیش برود و تا آخر وقت امروز امکان اطلاع رسانی رسمی باشد.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در عین حال گفت: از ابتدا گفتیم هیچ وقت قرار نبود امروز توافقی داشته باشیم. همیشه گفته ایم یک توافق آن هم تا 10 تیر اگر همه چیز درست پیش برود.

ظریف افزود: امیدواریم، امروز امکان رسیدن به راه حل ها در مذاکرات چندجانبه فراز ونشیب دارد، اما الان امید خوب است. به نظر می رسد راه حل ها کاملا در دسترس هستند.

وزیر امور خارجه گفت: هنوز نیاز است که هیات ها روی راه حل ها کار کنند تا همه روی خطوط کلی توافق داشته باشند. الان در مورد همه موضوعات کمابیش مسائل حل شده است.

ظریف اظهار داشت: قرار است درآینده نزدیک اگر به توافق برسیم هیات ها شروع به کار کنند ولی هنوز بیانیه آماده نشده است.

 

 

خوش بینی به مذاکرات

 

 یکی از مذاکره کنندگان اسبق تیم هسته ای ایران علت فقدان دستیابی به توافق هسته ای گروه پنج بعلاوه یک با ایران را بی اعتمادی کامل طرفین به هم دانست. حسین موسویان، دیپلمات ارشد و یکی از مذاکره کنندگان اسبق برنامه اتمی ایران با اینحال در گفتگوی اختصاصی خود با پایگاه اینترنتی کانال اول تلویزیون دولتی آ.اِر.دِ همچنان به مذاکرات لوزان سوئیس خوش بین است.

 

 

احتمال تعویق مذاکرات به هفته آینده

 

دو مقام آمریکایی غربی به خبرنگار آسوشیتدپرس گفته‌اند که ایده توقف مذاکرات و از سرگیری آن از هفته بعد به صورت غیررسمی در میان مذاکره‌کنندگان مطرح شده است. پیشنهاد مزبور با توجه به نزدیک شدن «عید پاک» مسیحیان ارائه شده است.

این دو مقام که مجاز به مصاحبه در این خصوص نبوده‌اند، به آسوشیتدپرس گفته‌اند که مذاکرات «در برهه‌ای سخت است و مسیر پیش رو اصلا روشن نیست.»

 

 

 آغاز گفت و گو ظریف - کری در روز هشتم لوزان


محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ساعت 16 به وقت محلی - 18 و 30 به وقت تهران- مذاکره با جان کری همتای امریکایی خود را آغاز کرد.

ظریف و کری شب گذشته هشت ساعت و نیم با یکدیگر مذاکره کردند، مذاکره ای که تا ساعت 5 بامداد طول کشید.

انتظار می رود مجموعه ای از پیشنهادها یا راه حل هایی که شب گذشته مطرح و مرور شده و در رایزنی های امروز 1+5 به بحث گذاشته شده است ، در این گفت و گو بار دیگر مطرح شود.

 

لغو تحریم‌های یکجانبه مهم‌ترین مانع مذاکرات است

 

الکساندر لوکاشویچ سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنج‌شنبه گفت در خصوص مذاکرات جاری در لوزان سوئیس گفت: «پیشرفت‌هایی بر سر پرونده هسته‌ای ایران صورت گرفته ولی رسیدن به نتیجه هنوز قطعی نیست.»

وی به موانع سر راه این نتیجه هم اشاره کرد و گفت: «لغو تحریم‌های یکجانبه که علیه ایران وضع شده، مهم‌ترین مانع این مذاکرات است. البته طرفین بر سر آینده تحریم‌های سازمان ملل به توافق رسیده‌اند.» تحریم‌های یکجانبه تحریم هایی هستند که دولت و کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا بدون بازی دادن سازمان ملل بر علیه ایران وضع کرده‌اند.

 

 

گام‌هایی بسیار کوچک باقی مانده است

 

اسپوتنیک گزارش داد، آقای لاوروف که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز پنج‌شنبه در سفر به تاجیکستان در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت: «موضوعاتی که اکنون بر سر آن‌ها در حال تصمیم‌گیری هستیم، در آستانه موافقت قرار دارند. می‌شود گفت که تنها توافق بر سر گام‌های نهایی، به عبارتی گام‌هایی بسیار کوچک باقی مانده است.»

 

پایان مذاکره کری - ظریف

 

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ساعت 16 به وقت محلی - 18 و 30 به وقت تهران- مذاکره با جان کری همتای امریکایی خود را آغاز کردند و حدود 30 دقیقه بعد به آن پایان دادند.

 

 

اعلان نتیجه 3-4 ساعت دیگر

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگاران که بیانیه چه زمانی صادر می شود گفت: 3 تا 4 ساعت دیگر همه چیز معلوم می شود.

 

 

بیانیه مذاکره هسته‌ای در دانشگاه لوزان قرائت می‌شود

قرار است که بیانیه این دور از مذاکرات هسته‌ای در دانشگاه لوزان قرائت شود و خبرنگاران در حال انتقال به این مکان هستند.

 

شنیده‌ها حکایت از آن دارد که دانشگاه پلی تکنیک لوزان برای برگزاری نشست مشترک وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که تصمیم دارند بیانیه مشترک را قرائت کنند، آماده می‌شود.

 

 

جلسه پایانی ایران و 5+1

 

نشست عمومی و پایانی وزیران خارجه ایران و 1+5 برگزار شد. قرار است پس از این نشست ظریف و موگرینی در کنفرانسی مطبوعاتی بیانیه مشترکی را ارائه کنند.

 

 



500 خبرنگار در لوزان منتظر قرائت بیانیه مشترک ایران و 1+5 هستند

نشست عمومی و پایانی وزیران خارجه ایران و 1+5 همان نشستی است که قرار بود پس از پایان آن، ظریف و موگرینی در کنفرانسی مطبوعاتی بیانیه مشترکی را که همه منتظرش هستند ارائه کنند.

درحال حاضر حدود 500 خبرنگار در محل مذاکرات بی‌صبرانه منتظر ارائه بیانیه و مشخص شدن نتیجه مدتها تلاش دیپلماتیک جهانی برای توافق هسته‌یی ایران و 1+5 هستند.

گفته شده است بیانیه تا یکی دو ساعت آینده قرائت خواهد شد.

 

 

 ظریف در توییتر: راه حل ها پیدا شد


محمدجواد ظریف در صفحه شخصی توییتر خودنوشت: راه حل ها پیدا شد اماده ایم نوشتن پیش نویس را هرچه سریع تر شروع کنیم.

 

 

راه حلی مشترک برای مسایل مورد اختلاف

خبرگزاری شین هوا گزارش داد، یک دیپلمات روز پنجشنبه گفت همه طرف‌ها در مذاکرات هسته ای ایران به راه حل‌های مشترک برای مسائل مهم مورد اختلاف دست پیدا کرده اند.

 

توییتر روحانی

 

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در شناسه منتسب به وی در توئیتر نوشت: «راه‌ حل‌های مربوط به  پارامترهای اصلی پرونده هسته‌ای ایران پیدا شده است.» وی افزوده پیش‌نویس توافق فوراً آغاز می‌شود تا تاریخ 30 ژوئن به پایان برسد.

 

موگرینی راهی انستیتو پلی تکنیک لوزان شد

 

فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا لحظاتی پیش راهی انستیتو پلی تکنیک لوزان شد.

وی برای انتشار بیانیه مشترک مطبوعاتی مذاکرات هسته ای راهی انستیتو پلی تکنیک لوزان شد.

در هنگام انتشار بیانیه علاوه بر محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان، به احتمال برخی وزیران امور خارجه از جمله آمریکا، انگلیس و آلمان نیز حضور خواهند داشت.

 

خبرنگار بی بی سی نیز گزارش داد، بر اساس برنامه قرار است ابتدا فدریکو موگرینی رئیس سیاست اروپا و بعد وزیر امور خارجه ایران بیانیه ای مشترک درباره مذاکرات هسته ای در لوزان منتشر کنند و بعد از آن طرفین در یک کنفرانس خبری کوتاه مدت شرکت خواهند کرد.

 

 

ظریف هم  راهی انستیتو پلی تکنیک لوزان شد

 

 

لحظاتی پیش ظریف هم همراه با معاون خود راهی محل قرایت بیانیه پایانی مذاکرات شد.

 

 

 

 بیانیه مشترک پایانی هسته ای ایران و 5+1 منتشر شد

 

ببانیه مشترک پایانی هسته ای ایران و 5+1 توسط محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی منتشر شد.
 خلاصه ای از بیانیه به شرح زیر است .

مجموع راه حل های تفاهم شده برای رسیدن به برنامه جامع اقدام مشترک



جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از چین، روسیه، فرانسه، آمریکا، انگلیس وآلمان در چارچوب عناصر مندرج در برنامه اقدام مشترک مورخ 24 نوامبر 2013 و متعاقب فرایند طولانی مذاکراتی پیچیده و طولانی در ابعاد فنی، حقوقی و سیاسی، به مجموعه ای از راه حل های لازم جهت نیل به برنامه جامع اقدام مشترک در شهر لوزان سویس دست یافتند. مجموعه متضمن این راه حل ها جنبه حقوقی نداشته و صرفا راهنمای مفهومی تنظیم و نگارش برنامه جامع اقدام مشترک را فراهم خواهد ساخت. بر این اساس تدوین برنامه جامع اقدام مشترک با مبنا قرادادن این راه حل ها در آینده نزدیک آغاز خواهد گردید.

تداوم برنامه هسته ای از جمله غنی سازی

در چارچوب راه حل های موجود، هیچ یک از تاسیسات و فعالیت های مرتبط هسته ای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمی شود و فعالیت های هسته ای ایران در تمامی تاسیسات هسته ای از جمله نظنز، فردو، اصفهان و اراک ادامه خواهد یافت.

این راه حل های جامع ، ادامه برنامه غنی سازی در داخل کشور را تضمین می کند و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران قادر خواهد بود مطابق مفاد برنامه جامع اقدام مشترک تولید صنعنی سوخت هسته ای خود را برای تامین سوخت نیروگاه های هسته ای ادامه دهد.

بر اساس راه حل به دست آمده ، دوره زمانی برنامه جامع اقدام مشترک در خصوص برنامه غنی سازی ایران 10 ساله خواهد بود. در طول این مدت، تعداد بیش از 5000 ماشین سانتریفیوژ در نظنز به تولید مواد غنی شده در سطح 67/3 درصد ادامه خواهند داد. ماشین های اضافه بر این تعداد و زیرساخت های مرتبط با آنها جهت جایگزینی با ماشین هایی که در طول این زمان آسیب می بینند جمع آوری و تحت نظارت آژانس نگهداری خواهد شد. همچنین ایران قادر خواهد بود ذخایر موجود مواد غنی شده خود را برای تولید مجتمع سوخت هسته ای و یا صادرات آنها به بازارهای بین المللی در قبال خرید اورانیوم اختصاص دهد.

براساس راه حل های به دست آمده ایران برنامه تحقیق و توسعه خود را بر روی ماشین های پیشرفته ادامه خواهد داد و مراحل آغاز و تکمیل فرایند تحقیق و توسعه سانتریفیوژهایIR-4، IR-5 ،6IR- و IR-8 را در طول دوره زمانی 10 ساله برنامه جامع اقدام مشترک ادامه خواهد داد.

تاسیسات فردو


بر اساس راه حل های بدست آمده تاسیسات هسته ای فردو به مرکز تحقیقات هسته ای و فیزیک پیشرفته تبدیل خواهد شد. بیش از 1000 ماشین سانتریفیوژ و تمامی زیرساخت آنها در فردو حفظ و نگهداری خواهند شد که از این میان دو آبشار سانتریفیوژ در چرخش خواهند بود. همچنین نیمی از تاسیسات فردو با همکاری برخی از کشورهای(1+5) به انجام تحقیقات پیشرفته هسته ای و تولید ایزوتوپ های پایدار که مصارف مهمی در صنعت، کشاورزی و پزشکی دارد، اختصاص پیدا می کند.

راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک

مطابق راه حل های موجود؛ راکتور تحقیقاتی اراک آب سنگین باقی خواهد ماند و با انجام بازطراحی ارتقاء یافته و روزآمد خواهد شد. در باز طراحی راکتور ضمن کاهش میزان تولیدی پلوتونیوم، کارآیی راکتور اراک به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. بازطراحی راکتور اراک در چارچوب یک برنامه زمان بندی مشخص و در قالب یک پروژه بین المللی مشترک تحت مدیریت ایران آغاز و پس از آن بلافاصله ساخت آن شروع و در چارچوب یک برنامه زمان بندی تکمیل خواهد شد. تولید سوخت رآکتور اراک و اعطای گواهی بین المللی سوخت راکتور از جمله موارد این همکاریهای بین المللی خواهد بود. از طرف دیگر، کارخانه تولید آب سنگین نیز مانند قبل به کار خود ادامه خواهد داد.

پروتکل الحاقی


ایران در جهت شفافیت و اعتماد سازی به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را به صورت موقت اجرا نموده و در ادامه فرآیند تصویب این پروتکل طبق یک جدول زمانی در چارچوب اختیارات رییس جمهور و مجلس شورای اسلامی به تصویب خواهد رسید.

لغو تحریم ها

براساس راه حل های بدست آمده، پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک ، تمامی قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهد شد و همه تحریم های اقتصادی و مالی چندجانبه اروپا و یکجانبه امریکا از جمله تحریم های مالی، بانکی، بیمه، سرمایه گذاری و تمامی خدمات مرتبط با آنها در حوزه های مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی وخودور سازی فورا لغو خواهند شد. همچنین تحریم ها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمان ها، نهادهای دولتی و خصوصی تحت تحریم های مرتبط هسته ای ایران از جمله؛ بانک مرکزی، سایر موسسات مالی و بانکی، سوئیفت، کشتیرانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی، کشتیرانی نفت به طور همه جانبه فورا برداشته خواهند شد. همچنین کشورهای عضو گروه (1+5) متعهد هستند از وضع تحریم های جدید در موضوع هسته ای خودداری نمایند.



همکاری های بین المللی :

همکاری های بین المللی هسته ای با جمهوری اسلامی ایران از جمله با اعضای 1+5 در حوزه ساخت نیروگاه های هسته ای، راکتور تحقیقاتی، گداخت هسته ای، ایزوتوپ های پایدار، ایمنی هسته ای، پزشکی و کشاورزی هسته ای و ... امکان پذیر و ارتقاء پیدا خواهند کرد. بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، دسترسی ایران به بازار جهانی، عرصه های تجاری، مالی، دانش فنی و انرژی نیز فراهم خواهد شد.

زمان بندی اجرا برنامه جامع اقدام مشترک

با پایان یافتن این مرحله از مذاکرات، تدوین پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک تا بازه زمانی 10 تیر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. با نهایی شدن متن، برنامه جامع اقدام مشترک در قالب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تایید قرار خواهد گرفت. جهت لازم الاجرا شدن برنامه جامع اقدام مشترک برای تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد، این قطعنامه همچون قطعنامه هایی که علیه ایران تصویب شده بودند تحت ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تصویب خواهد شد تا بتواند قطعنامه های قبلی را لغو کند.

طرف های برنامه جامع اقدام مشترک پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت، به یک دوره زمانی آماده سازی برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک نیاز خواهند داشت. پس از طی مرحله آماده سازی و همزمان با شروع به اجرای اقدامات هسته ای از سوی ایران در یک روز تعیین شده لغو تمامی تحریم ها به طور خودکار به اجراء در خواهد آمد.

در چارچوب راه حل های به دست آمده ؛ برای بازگشت پذیری متقابل تعهدات مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک در صورت نقض تعهدات از سوی هر یک از طرف ها سازو کار لازم پیش بینی شده است.

 

 

 اشتان‌مایر: توافق بر سر چارچوب توافقنامه و موضوعات کلیدی حاصل شده است

"فرانک والتر اشتان‌مایر" وزیر خارجه آلمان گفت توافق بر سر چارچوب توافقنامه و موضوعات کلیدی حاصل شده است.

 

 

وزرای خارجه 5+1 وارد دانشگاه لوزان شدند/ آغاز سخنرانی موگرینی

 

طبق برنامه قرار است ابتدا فدریکو موگرینی رئیس سیاست اروپا و بعد وزیر امور خارجه ایران بیانیه ای مشترک درباره مذاکرات هسته ای در لوزان منتشر کنند و بعد از آن طرفین در یک کنفرانس خبری کوتاه مدت شرکت خواهند کرد.

 

 

تقدیر روحانی از ظریف و صالحی

 

دکتر حسن روحانی رئیس جمهور در تماس تلفنی با ظریف و صالحی از زحمات ایشان و همچنین دیگر اعضای تیم‌ مذاکره کننده ایران تقدیر کرد.

 

مراسم قرائت بیانیه مشترک مطبوعاتی ایران و 1+5

 

نشست خبری محمد جواد ظریف و وزیران خارجه ۱+۵ برای قرائت بیانیه پایانی مذاکرات لوزان آغاز شد.

 

ابتدا موگرینی به سخنرانی پرداخت :

 

موگرینی در کنفرانس خبری مشترک با ظریف گفت که امروز ما گامهای قاطعانه برداشتیم و به راه حل ها در پارامترهای کلیدی رسیدیم.

 

وی افزود که ما الان می توانیم نگارش متن و پیوست های توافق جامع را شروع کنیم

 

موگرینی  گفت که فعالیتهای هسته ای و مواد هسته ای ایران برای مدت زمانی محدود خواهد بود و هیچ مواد شکافت پذیر در فردو نخواهد بود.

 

وی گفت که اتحادیه اروپا همه تحریم های هسته ای و اقتصادی خود را پایان خواهد داد و قطعنامه جدید شورای امنیت توافق را تایید خواهد کرد تا قطعنامه های قبلی پایان یابند‬.

 


سپس محمد جواد ظریف  وزیر خارجه ایران متن کامل بیانیه پایانی را قرائت کرد.

محمد جواد ظریف در نشست خبری در دانشگاه پلی تکنیک لوزان در قرائت این بیانیه اعلام کرد : ما، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و نماینده عالی اتحادیه اروپا، همراه با وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی به اضافه ۳ (چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، آمریکا، بریتانیا و ایالات متحده) از ششم تا سیزدهم فروردین ۱۳۹۴ در سوئیس دیدار نمودیم.

همانطور که در آذرماه ۱۳۹۲ توافق کرده بودیم، ما به این منظور در اینجا گرد هم آمدیم تا راه حل هایی به منظور دستیابی به حل و فصل جامعی که ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را تضمین نموده و کلیه تحریم ها را به صورت کامل لغو نماید، پیدا کنیم.

امروز ما یک گام تعیین کننده برداشتیم: ما به راه حل هایی در مورد مولفه های مهم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دست یافتیم. این امر مدیون عزم سیاسی، حسن نیت و تلاش جدی همه طرف ها بوده است. اجازه فرمائید از همه هیات های نمایندگی به خاطر تلاش های خستگی ناپذیرشان تقدیر نماییم.

تصمیم امروز ما که مبانی مورد توافق برای متن نهایی برجام را پایه ریزی می کند بسیار مهم است. اکنون می توانیم مجددا نگارش متن توافق نهایی و ضمایم آن را با بهره گرفتن از راه حل هایی که در این چند روز به آنها دست یافته ایم، شروع کنیم.

همچنان که ایران برنامه صلح آمیز هسته ای خود را دنبال می کند، سطح و ظرفیت غنی سازی و میزان ذخایر ایران برای دوره های زمانی مشخص، محدود خواهد شد و نطنز تنها مرکز غنی سازی ایران خواهد بود. تحقیق و توسعه غنی سازی در ایران بر روی ماشین های سانتریفیوژ بر اساس یک جدول زمانی و سطح توافق شده، انجام خواهد شد.

فوردو از یک سایت غنی سازی به یک مرکز هسته ای، فیزیک و فن آوری تبدیل خواهد گردید. در این مرکز همکاری بین المللی در حوزه های تحقیق و توسعه ی مورد توافق مورد تشویق قرار خواهد گرفت. مواد شکافت پذیر در فوردو نخواهد بود.

رآکتور تحقیقاتی پیشرفته آب سنگین در اراک با همکاری مشترک بین المللی بازطراحی و نوسازی خواهد شد به گونه ای که پلوتونیوم با قابلیت تسلیحاتی در آن تولید نگردد. بازفرآوری صورت نخواهد گرفت و سوخت مصرف شده صادر خواهد گردید.

مجموعه تدابیری برای نظارت بر اجرای مفاد برجام شامل کد اصلاحی ۳.۱ و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی مورد توافق واقع شده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی از فن آوری های مدرن نظارتی استفاده خواهد کرد و از دسترسی های توافق شده بیشتری از جمله به منظور روشن کردن موضوعات گذشته و حال برخوردار خواهد شد.

ایران در همکاری های بین المللی در حوزه انرژی هسته ای صلح آمیز مشارکت خواهد نمود که می تواند شامل ساخت نیروگاه های هسته ای و رآکتورهای تحقیقاتی شود. یک حوزه مهم دیگر، همکاری در زمینه ایمنی و امنیت هسته ای می باشد.

اتحادیه اروپایی، اعمال تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته ای خود را خاتمه خواهد داد و ایالات متحده نیز اجرای تحریم های مالی و اقتصادی ثانویه مرتبط با هسته ای را، همزمان با اجرای تعهدات عمده هسته ای ایران به نحوی که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی شود، متوقف خواهد کرد.

یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر خواهد شد که در آن برجام تائید شده، کلیه قطعنامه های قبلی مرتبط با موضوع هسته ای لغو خواهد گردید و برخی تدابیر محدودیت ساز مشخص، را برای یک دوره زمانی مورد توافق، لحاظ خواهد کرد.

ما در هفته ها و ماه های آینده، برای نگارش متن برجام شامل جزئیات فنی آن، در سطوح سیاسی و کارشناسی کار خواهیم کرد. ما خود را متعهد به تکمیل تلاش ها تا تاریخ ۱۱ تیرماه می دانیم. از دولت سوئیس به خاطر حمایت های سخاوتمندانه در میزبانی این مذاکرات تقدیر و تشکر می نمائیم. از خبرنگاران عزیز که در این مدت همراه ما بودند نیز سپاس گزاریم.

 

 

 

سی ان ان: تیم مذاکره کننده ایران از آمریکا قوی تر است

 

خبرنگار شبکه آمریکایی سی ان ان در پاسخ به سوال مجری این شبکه از وی که پرسید آیا ایران توانسته است از مذاکرات دستاورد قابل توجهی داشته باشد و آیا ایران توانسته است با مذاکره با بزرگترین قدرت های جهان عملا جایگاه خود را از نظر دیپلماتیک و مشروعیت  در سطح بین المللی ارتقا دهد؟ گفت به نظر می رسد تیم ایرانی است که خواسته هایش را بر مذاکرات دیکته می کند.

خبرنگار سی ان ان در تشریح دستاوردهای ایران از این مذاکرات گفت ایران توانسته است تا کنون از کاهش جزئی تحریمها نفع اقتصادی ببرد. همچنین وزیر خارجه ایران چند روز است که در مذاکرات لوزان حضور دارد و توانسته است به خوبی موضع ایران را در رسانه های بین المللی مدیریت کند و در عین حال محافل داخلی کشورش را نیز راضی نگه دارد.

وی در ادامه تصریح کرد در واقع عملکرد وزیر خارجه ایران در این خصوص بهتر از عملکرد آمریکا بوده است زیرا معمولا «جان کری» وزیر خارجه آمریکا با رسانه ها صحبت نمی کند و اغلب جواب های سربسته می دهد اما وزیر خارجه ایران هر روز با رسانه های کشورش صحبت می کند و به سوالهای رسانه های خارجی نیز جواب می دهد و مواضع کشورش را تشریح می کند.

خبرنگار سی ان ان همچنین گفت با وجود اینکه ایران خواستار لغو تحریم است و به همین علت طرف ضعیف تر مذاکرات محسوب می شود، اما مذاکره کنندگان زبده و قوی آن بطوری عمل می کنند که ما احساس می کنیم آنها هستند که بسیاری از مسائل را در لوزان دیکته می کنند.

 

 


اوباما: تفاهم تاریخی با ایران حاصل شد

 

اوباما گفت که تحریم‌ها به تنهایی نمی توانست برنامه هسته‌ای ایران متوقف کند اما ایران را مجبور کرد که به میز مذاکره باز گردد.

وی افزود: توافق خوبی حاصل شد که به اهداف کلیدی ما پایبند است و مانع از رسیدن ایران به سلاح هسته ای می شود.

اوباما افزود: ایران دیگر در تاسیسات فردو برای 10 سال آینده اورانیوم غنی سازی نخواهد کرد و بخش عمده ای اورانیوم ایران خنثی خواهد شد.

وی گفت: حتی اگر ایران توافق کنونی را نقض کند منابع مورد نیاز برای تولید بمب نخواهد داشت. با این توافق ایران نمی تواند به صورت مخفیانه بمب تولید کند و اگر ایران تقلب کند جهان خواهد فهمید و اگر به چیزی شک کنیم از آن بازرسی خواهیم کرد و با این توافق ایران بیش از هر کشور دیگری بازرسی خواهد شد.

اوباما افزود: ایران در ازای اقداماتش، جامعه جهانی قبول کرده که برخی از تحریم ها عله ایران حذف کند و این مرحله به مرحله خواهد بود البته بازگشت پذیر خواهد بود و اگر ایران تخطی کند تحریم ها باز خواهد گشت. تحریم های دیگر از جمله حمایت از ترویسم و موشک های بالستیک و حقوق بشر همچنان باقی خواهند ماند.

رئیس جمهور آمریکا گفت: این توافق بر پایه اعتماد نبوده و بر پایه راستی آزمایی است.

وی گفت: ایران حتی به خاطر تحریم ها نیز از برنامه هسته ای خود عقب نمی نشست و از مذاکره کنندگان خواستم کنگره را در جریان مذاکرات قرار بدهد. من همواره کفته ام که یک راه حل دیپلماتیک بهترین است چون به یک راه حل کامل و فراگیر خواهد رسید اما همیشه این احتمال وجود دارد که ایران تقلب کند اما این توافق امکان فهمیدن تقلب ایران را بسیار خواهد کرد.

وی گفت: به مردم ایران می گویم که می خواهم با همدیگر تعامل کنیم بر اساس احترام مشترک و از آنجایی که رهبر ایران یک فتوا علیه بمب هسته ای صادر کرده و این توافق امکان راستی آزمایی دربرنامه هسته ای را فراهم کنم این امکان را فراهم می کند که بار دیگر به جامعه بین المللی بازگردد اما این توفق به تنهایی حتی اگر عملی شود بی اعتمادی عمیق بین دو کشور را حل نخواهد کرد و نگرانی ها بر سر جای خود باقی خواهد ماند نگرانی از نیروهای دست نشانده و تروریسم و تهدید ایران علیه اسرائیل و تا زمانی که این تهدید ها وجود داشته باشد این مشکلات باقی خواد ماند و کاملا اشکار است که من و نتانیاهو درباره راه حل برنامه هسته ای ایران توافق نداریم و نتانیاهو می خواهد اطمینان یابد که ایران به سلاح هسته‌ای دست نیابد و امروز با نتانیتهو صحبت می کنم که وقتی پای امنیت اسرائیل در میان باشد و بحث اینکه مانع از دستیابی ایران بسلاح هسته ی شویم تردیدی نخواهیم داشت و تعهد ما در امنیت اسرائیل خدشه ناپذیر است. با پادشاه عربستان نیز در این باره صحبت کردم.

وی گفت: این توفق میان ایران و ایالات متحده و قدرت های جهانی است و نه توافقی میان دولت من و دولت ایران. و اگر کنگره این توفق را نابود کند یک شکست دیپلماتیک خواهد بود و جامعه جهانی با شکست مواجه خواهد شد و مردم آمریکا خواهند فهمید و اکثر مردم آمریکا خواستار راه حل دیپلماتیک برای برنامه هسته ای ایران بودند.

امروز می خواهم از شرکای بین المللی تشکر کنم و پیشتر با نخست وزیر کامرون و رئیس جمهور اولاند صحبت کردم و از وزیر خارجه خستگی ناپذیرمان جان کری تشکر می کنم. موفقیت تضمین شده نیست اما یک فرصت تاریخی داریم که برنامه صلح آمیز ایران را اثبات کنیم.



 کری: به پارامترهایی دست یافتیم که ثابت کند برنامه هسته ایران صرفا صلح آمیز است

جان کری در کنفرانس خبری خود گفت به پارامترهایی دست یافتیم که ثابت کند  برنامه هسته ایرا ن صرفا صلح آمیز است.

وی افزود: کری: ما امروز به یک پیشرفت خیلی مهم در این مسئله رسیده ایم. ما به توافقی درباره پارامترهای کلیدی رسیده ایم که به جامعه بین المللی تضمین خواهد داد که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز باقی خواهد ماند.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: کارشناسان ما روی پارامترها کار خواهند کرد تا آن را نهایی کنند.

کری گفت: برنامه مشترک اقدام تا ‌آخر ژوئن فعلا بر جای خود باقی است و ما هیچ توافقی جز یک توافق خوب را نمی پذیرم. ما امروز به فهمی سیاسی رسیدیم و این بنایی برای توافق است که 15 سال غنی سازی را متوقف می کند


وی افزود: یک نکته دیگه که بسیار صریح باید بگویم که از بد تفسیر شده که برخی اقدامات ده ساله و برخی 15 ساله و برخی 25 ساله هستند و اقدامات شفاف ساز هیچگاه منقضی نمی شوند و در نهایت پارامترهایی که رسیدیم اطمینان می دهدتمام مواد شکافت پذیر کاهش می یابند.

 

 

 



مصاحبه مطبوعاتی ظریف: تمام تحریم‌های شورای امنیت و آمریکا و اروپا برداشته می شود

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کشورهایی که سابقه مثبتی در حافظه تاریخی مردم ایران ندارند می‌توانند از این فرصت برای اصلاح رفتارهای گذشته خود استفاده کنند.

محمد جواد ظریف در مصاحبه مطبوعاتی خود پس از قرائت بیانیه مشترک با 1+ 5 با بیان اینکه ایران فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌یی خود را ادامه می‌دهد گفت: راکتورهای ما باید پیشرفته ‌تر شوند و ما به تعهدات خود درخصوص فوردو متعهد هستیم. ما به تمام تعهدات خود پایبند خواهیم بود.

وی در ادامه افزود:در مقابل باید تمام تحریم‌های شورای امنیت و آمریکا و اروپا برداشته شود.ما می‌توانیم براساس فهم مشترک پیش برویم. بحث پنهان سازی هسته‌یی وجود ندارد. دانشگاههای ما باید رقابت علمی داشته باشند و هیچ تحریمی علیه دانشگاههای ما نباید وجود داشته باشد.ما باید مشکلات را براساس حس احترام متقابل حل کنیم.

ظریف با بیان اینکه راه‌حل‌ها براساس بازی برد برد تعیین شده است خاطرنشان کرد: براساس راه‌حل‌ها کلیه تحریم‌ها علیه کشورمان پایان می‌یابد و همزمان برنامه هسته‌یی ایران ادامه پیدا می‌کند، اما اقداماتی برای اطمینان سازی جامعه بین‌المللی انجام می‌گیرد. غنی‌سازی در نطنز ادامه می‌یابد و بیش از هزار سانتریفیوژ در فوردو فعالیت خود را ادامه می‌دهند بدون اینکه غنی‌سازی انجام دهند. از این سانتریفیوژها برای تولید ایزوتوپ استفاده می‌شود و از فوردو استفاده صلح‌آمیز در راستای تحقیق و توسعه انجام می‌گیرد.

ظریف در ادامه با اشاره به اینکه راکتور اراک ، آب سنگین باقی می‌ماند افزود: ما راکتور اراک را بازسازی و بازطراحی می‌کنیم و در این روند اعضای 1+5 و سایر کشورها با ما همراه خواهند بود. در زمینه تولید سوخت نیروگاهی ، ساخت نیروگاه و راکتور تحقیقاتی همکاری ‌های بین‌المللی انجام می‌گیرد، در مقابل کلیه تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا لغو می‌شود. مادر این زمینه به تعهد دولتها توجه کرده و به فرآیندهای داخلی آنها توجهی نداریم.

وی همچنین با بیان اینکه ما با جدیت ، شجاعت و نرمش قهرمانانه‌ای که رهبر انقلاب فرمودند تلاش خود را ادامه می‌دهیم، تاکید کرد: ما تنها یک توافق نهایی خواهیم داشت که آن توافق براساس نیازها و منافع مردم کشورمان خواهد بود.

ظریف در پاسخ به پرسشی درباره نحوه تعامل ایران و جامعه بین‌الملل گفت: ایران هیچ وقت نخواسته که از جامعه بین‌الملل دور شود، زیرا ایران خود را جزو جامعه بین‌الملل می‌داند.بسیار ضروریست که ایران درخصوص فعالیت‌های هسته‌یی خود اطمینان‌سازی کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره نحوه تعامل ایران و آمریکا نیز گفت: اینکه بگوییم روابط ایران و آمریکا بعد از مذاکرات چه می‌شود بحث دیگری است، مادر این مذاکرات فقط با آمریکا درباره مسایل هسته‌یی گفت‌وگو کردیم. ما معتقدیم هر گفت‌وگویی باید براساس احترام متقابل باشد و کشورها به امضای خود احترام بگذارند. ما نیازمند تصمیمات شجاعانه هستیم.

ظریف همچنین در پاسخ به این پرسش که اگر طرف مقابل توافق را نقض کند ایران چه اقدامی انجام می‌دهد، اظهارکرد: در توافقی که در سه ماه آینده تدوین می‌شود پیش‌بینی‌هایی در خصوص نقض توافق درنظر گرفته خواهد شد. درصورت مشاهده عدم رعایت توافق ، ایران این امکان را دارد که اقدام مشابهی انجام دهد.

او ادامه داد:کشورهایی که سابقه مثبتی در حافظه تاریخی مردم ایران ندارند می‌توانند از این فرصت برای اصلاح رفتارهای گذشته خود استفاده کنند. مردم ایران تسلیم فشار نمی‌شوند و ثابت کرده‌اند که اهل منطق ، تعامل ، گفت و گو و سازندگی هستند.

ظریف افزود: ما منتظر قطعنامه دیگری از سوی شورای امنیت سازمان ملل برای لغو تحریم‌های گذشته هستیم. تحریم‌های سایر کشورها هم باید یکباره و یک چارچوب زمانی خاص برداشته شود و تلاش شود که دو طرف گام به گام و ماده به ماده راه‌حل‌ها را به جلو ببرند.

او با اشاره به اینکه حرکت‌های غیر منطقی علیه ملت ایران باید متوقف شود، اظهار کرد : ما نمی‌خواهیم ناملایمت‌های جهانی علیه ایران ادامه یابد. ما برای گرفتن حق خود مذاکره کردیم و با یک جلسه 9 ساعته رکوردی در مذاکرات ثبت کردیم. امیدوارم به زودی وضعیت بهتری حاکم شود.

ظریف در پایان از رهبر معظم انقلاب ، رییس جمهور ، مردم ایران و تمام کسانی که در گذشته در مذاکرات حضور داشتند تشکر کرد.

 

 

 ایران هیچ امتیاز هسته ای نداده است

وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم صهیونیستی در اولین واکنش به بیانیه مشترک ایران و 5 + 1 ناخشنودی خود را از این بیانیه اعلام کرد.

وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم صهیونیستی گفت: لبخند ها در لوزان از واقعیت غم انگیزی که ایران هیچ امتیاز هسته ای نداده است؛ غافلند.

 

 

 روسیه: توافق هسته‌ای ایران نتایج مثبتی برای امنیت خاورمیانه خواهد داشت

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که توافق هسته‌ای ایران نتایج مثبتی را برای امنیت خاورمیانه به همراه خواهد داشت.

 

 

 ظریف: از سایت‌ها و رسانه‌ها تقاضا دارم به خبرسازی‌ها توجه نکنند

"محمدجواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران در فیس‌بوک خود از سایت‌ها و رسانه‌ها درخواست کرد که به خبرسازی‌ها توجه نکنند.

وی نوشت: ما به‌زودی راهی تهران خواهیم شد. از سایت‌ها و رسانه‌ها تقاضا می‌کنم که به خبرسازی‌ها توجه نکنند و فراموش نکنید که Fact Sheet در دور قبل هم بویی از واقعیات نداشت.

ظریف در ادامه نوشت: به‌لطف خدا و با حمایت و دعای شما راه‌حل‌ها را نهایی کردیم. نوشتن متن را ظرف هفته آینده شروع خواهیم کرد.