شناسهٔ خبر: 42475109 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه‌ آسیا‌نیوز | لینک خبر

براساس احکام دادگاهی در عربستان

اعلام محکومیت متهمان قتل جمال خاشقچی

دادگاهی در عربستان آخرین احکام متهمان به قتل جمال خاشقچی، منتقد و روزنامه‌نگار سعودی را که محکومیت حبس است، صادر کرد.

صاحب‌خبر -

دادگاهی در عربستان سعودی حکم نهایی متهمان به قتل جمال خاشقچی، منتقد و روزنامه‌نگار سعودی را صادر کرد. پنج نفر از متهمان هر کدام به ۲۰ سال حبس محکوم شدند، و سه نفر دیگر هر یک بین هفت تا ۱۰ سال حبس گرفتند.

این در حالی است که احکام اولیه پنج متهم در دادگاه اولیه سال گذشته، حکم اعدام بود؛ اما این حکم، پس از اینکه خانواده آقای خاشقچی متهمان را "بخشیدند"، به حبس تخفیف پیدا کرده است.

براساس این گزارش، ترور جمال خاشقچی، حدود دو سال پیش، در سفارت عربستان سعودی در استانبول، باعث انتقادهای شدیدی نسبت به محمدبن‌سلمان، ولیعهد  این کشور شد.

جمال خاشقچی، ستون‌نویس روزنامه واشنگتن پست و از منتقدان حکومت عربستان سعودی بود که در مهر ماه سال ۱۳۹۷ در ترکیه به قتل رسید. آقای خاشقچی به همراه نامزدش به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود، نامزدش مقابل کنسولگری به انتظار او ایستاد اما او هرگز از در کنسولگری خارج نشد. حکومت سعودی بعدها پذیرفت که او در کنسولگری به قتل رسیده است، اما عاملان قتل او را گروهی خودسر خواند.

پیشتر اگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در جمع‌بندی تحقیقاتش از قتل آقای خاشقچی به عنوان "اعدام فراقانونی" یاد کرد. وی همچنین خواستار تحقیق از محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در رابطه با این قتل شده بود. آقای بن سلمان هرگونه دست داشتن در این حادثه را انکار کرده با این همه، در ماه اکتبر سال گذشته میلادی، اعلام کرد که به عنوان رهبر این کشور، تمامی مسوولیت آن را برعهده می‌گیرد.

پس از افزایش فشارهای بین‌المللی به عربستان سعودی، در نهایت ۱۸ تن را بازداشت و ۵ مقام دولتی را برکنار کرد. از جمله این مقامات احمد اثیری، معاون اطلاعات و سعود قحطانی مشاور ارشد ولیعهد بوده‌اند.

سال گذشته ۱۱ متهم در دادگاه جنایی ریاض به اتهام مشارکت در قتل محاکمه شدند و دادستان عمومی خواستار صدور حکم اعدام برای پنج متهم شد. هویت این متهمان از سوی مقامات سعودی اعلام نشده است.

با این حال، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ماه ژوئن همان سال نام افرادی که برایشان درخواست حکم اعدام شده بود را فهد شبیب بلاوی، ترکی موصرف شهری، ولید عبدالله شهری، ماهر عبدالعزیز مطرب و صلاح محمد طبیقی عنوان کرد. ماهر عبدالعزیز مطرب از افسران اطلاعاتی است که به گفته مقامات ایالات متحده برای سعود قحطانی کار می‌کرده است. صلاح محمد طبیقی، پزشک پزشکی قانونی وزارت کشور است.

آقای خاشقجی، سردبیری روزنامه الوطن و یک شبکه تلویزیونی سعودی را بر عهده داشت که برای مدت کوتاهی فعال بود. او سال‌ها به خاندان حاکم در عربستان نزدیک و مشاور چند مقام ارشد سعودی بود.

وی پس از ترک عربستان سعودی، به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد و در شبکه‌های تلویزیونی عربی و غربی به عنوان کارشناس ظاهر شد.