شناسهٔ خبر: 42485512 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

گزارشگر ویژه سازمان ملل:

از ولی‌عهد سعودی در پرونده قتل خاشقچی تحقیق نشد

گزارشگر ویژه سازمان ملل اقدام عربستان سعودی در مختومه کردن پرونده قتل «جمال خاشقچی» در کنسولگری ریاض در استانبول را محکوم و اعلام کرد، درباره ارتباط محمد بن سلمان در این قتل تحقیق نشده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش بولتن نیوز، «اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه در مورد اعدام‌های فراقانونی، سریع یا خودسرانه در دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد، پرونده محاکمه عاملان قتل خاشقچی در عربستان سعودی «به سخره گرفتن عدالت» بوده است.

اگنس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل در سلسله توییت‌هایی درباره مختومه اعلام شدن پرونده قتل جمال خاشقچی اظهارنظر و اقدامات عربستان سعودی در قبال این پرونده را محکوم کرد.

دادستانی سعودی دوشنبه (دیروز) با صدور احکام جدیدی در حق محکومان پرونده قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار عربستانی منتقد ولی‌عهد این کشور و ستون‌نویس روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست، این پرونده را مختومه اعلام کرد.

به گفته دادستانی سعودی مسأله قتل خاشقچی در دو جنبه خصوصی و عمومی جرم خاتمه یافته است؛ جنبه خصوصی که با عفو خانواده خاشقچی خاتمه یافت و در خصوص جنبه عمومی جرم نیز پنج تن از محکومان هر کدام به ۲۰ سال زندان، یک نفر به هفت سال و دو نفر هم به ۱۰ سال زندان محکوم شدند.

فرزندان جمال خاشقچی که در عربستان ساکن هستند و از زمان قتل او اجازه خروج از عربستان را نیافته‌اند، دوم خرداد سال جاری اعلام کردند که قاتلان پدر را بخشیده‌اند.

اما در خصوص احکام صادره در خصوص محکومان، بسیاری از محافل حقوق بشری «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی و سپس «سعود القحطانی» و «احمد العسیری» دو شخصیت نزدیک به بن سلمان را متهمان ردیف اول می‌دانند، سه فردی که تا کنون در هیچ دادگاهی حاضر نشده‌اند.

جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار عربستانی منتقد ولی‌عهد و ستون‌نویس روزنامه واشنگتن پست بود که در سال‌های پایانی عمرش در آمریکا سکونت داشت. وی ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ به دست یک تیم اعزامی امنیتی سعودی در داخل کنسولگری ریاض در استانبول به طرز فجیعی کشته شد.

سلسله توییت اگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل در رد مختومه اعلام کردن پرونده قتل خاشقچی به شرح ذیل است:

«۱- دادستانی سعودی یکی دیگر از اقدامات خود در این به سخره گرفتن عدالت در پرونده جمال خاشقچی را انجام داد اما این حکم‌های صادر شده، هیچ مشروعیت قانونی یا اخلاقی ندارد و در پایان فرایندی صادر شده که نه منصفانه بوده و نه شفاف.

۲- گروه ترور ۵ نفره (اعزامی از عربستان سعودی به استانبول ترکیه) به ۲۰ سال زندان محکوم شدند اما مقام‌های عالی رتبه که اعدام جمال خاشقچی را سازماندهی کرده و از آن استقبال کردند، از همان اول (شروع محاکمه) آزاد بوده‌اند و به ندرت در معرض تحقیقات و دادگاه قرار گرفتند.

۳- از محمد بن سلمان ولی‌عهد، کسی که مسئولیت شخصی به عنوان شخص ارشد در بالای هرم دولت (عربستان سعودی) دارد،  کاملا در برابر هر نوع بررسی دقیق در این کشور حفاظت شده است. نمی‌شود اجازه داد که این احکام صادره، آنچه (درباره قتل خاشقچی) اتفاق افتاده را ماستمالی کند.

۴- این احکام، نباید باعث شود که هیچ گونه فشار دولت‌ها و به ویژه پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل (علیه عربستان سعودی) کاسته شود، پنج کشوری که با سکوت نظاره‌گر این جلسات دادگاه‌ها در ریاض بوده‌اند تا از این موضوع اطمینان حاصل شود که از همه مقام‌های مسئول به ویژه مقام‌های ارشد تحقیق و در این باره شفاف‌سازی و تقبیح شود.

۵- الان بیشتر از هر زمان دیگری ضروری است که سازمان‌های اطلاعاتی ایالات متحده شامل مدیر اطلاعات ملی ارزیابی خودشان درباره مسئولیت‌های محمد بن سلمان در زمینه قتل جمال خاشقچی را منتشر کنند. در حالی که امکان رسیدن به عدالت رسمی در عربستان سعودی ممکن نیست، می‌شود حقیقت را بیان کرد.

۶- من از این موضوع که مجازات اعدام برطرف شده است، استقبال می‌کنم. اگر چنین مجازاتی صادر و اجرا می‌شدند، آنها (مجازات اعدام) یک کشتار خودسرانه دیگر از سوی دولت عربستان سعودی و خاموش کردن دائمی شاهدان مهم اعدام (جمال خاشقچی) ارزیابی می‌شدند».

مختومه کردن پرونده قتل جمال خاشقچی در عربستان سعودی، واکنش تند ترکیه را در پی داشته است.

مدیر ارتباطات دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه ضمن تأکید بر تصمیم آنکارا برای ادامه تحقیقات درباره قتل خاشقچی تصریح کرد، ریاض باید درباره مختومه اعلام کردن این پرونده پاسخگو باشد.

انتهای پیام/