شناسهٔ خبر: 40550858 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

موافقت با بازگشایی سالن‌های سینما، تئاتر و موسیقی از اول تیر ماه

هنرمندان سینما و تئاتر آماده بازگشایی هستند؟

صاحب‌خبر -

ستاد ملی مقابله با کرونا با بازگشایی آموزشگاه‌های قرآنی، هنری، ادبی و سینمایی از ۲۴ خرداد و بازگشایی سینماها و سالن‌های هنری (برای فعالیت‌های نمایشی و موسیقی) از اول تیر ماه موافقت کرد.
در پی درخواست سیدعباس صالحی، ستاد ملی مقابله با کرونا در جلسه صبح امروز خود با بازگشایی سالن‌های سینما، تئاتر و موسیقی مشروط به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، استفاده از حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت در اختیار از اول تیرماه موافقت کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین آموزشگاه‌های قرآنی، هنری، ادبی و سینمایی نیز با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی از ۲۴ خرداد مجاز به فعالیت شدند.
گفتنی است پیش از این  وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامه‌هایی جداگانه خطاب به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کشور بر تسریع لزوم بازگشایی مراکز فرهنگی و هنری با هدف توجه به معیشت اصحاب فرهنگ و هنر و جلوگیری از ضرر و زیان صاحبان کسب و کارهای فرهنگی و هنری تاکید کرده بود.
برخی از اهم دستورالعمل‌های بهداشتی به شرح زیر است:
1-در مقطع بازگشایی و تا اعلام وضعیت سفید قطعی، ظرفیت فروش بلیت برای هر سالن تا سقف ۵۰ درصد مجاز است.
2-لازم است هنگام ورود و خروج تماشاچیان و حضور در سالن انتظار، فاصله گذاری ایمن رعایت شود.
3-در دسترس بودن مایع ضدعفونی کننده برای مراجعه کنندگان الزامی است.
4-ضد عفونی کامل سینما و سالن‌ها طبق دستورالعمل اعلامی وزارت بهداشت هر روز یک بار الزامی است.
5-بوفه‌های سینما و سالن‌های هنری  و آموزشگاه‌ها موظف به رعایت حداکثر موازین بهداشتی بوده و مجاز به عرضه مواد غذایی، تنقلات و نوشیدنی به صورت فله نیستند.
6-تمامی هنرجویان آموزشگاه‌ها از وسایل آموزشی اختصاصی استفاده کنند.
7-استفاده از دستکش و ماسک در محیط سالن‌های سینمایی ،هنری و آموزشگاه‌ها برای کارکنان، هنرجویان و مراجعان الزامی است.
8-با سینماها، سالن‌های هنری و آموزشگاه‌هایی که رعایت دستورالعمل‌ها را نداشته باشند، نسبت به تعطیلی آن‌ها اقدام خواهد شد.
9-ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها مکلف به نظارت دقیق بر اجرای دستورالعمل‌ها خواهند بود.
هنرمندان سینما و تئاتر آماده بازگشایی هستند
مجوز بازگشایی سالن‌های سینما و تئاتر در حالی برای ابتدای تیرماه صادر شده که هم شورای صنفی نمایش بلاتکلیف است و هم مشخص نیست گروه‌های تئاتری از چه زمانی آماده اجرا روی صحنه می‌شوند.
به گزارش ایسنا، در حالی که پیش‌بینی‌ می‌شد سالن‌های سینما از عید فطر بازگشایی شوند، اما این اتفاق به تعویق افتاد و سرانجام امروز 17 خرداد ماه مجوز فعالیت دوباره سینماها و تئاترها از سوی رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا صادر شد.
رئیس جمهور بدون اشاره به تئاترها گفت: سینماها و کنسرت‌ها هم به شرط حضور 50 درصد ظرفیت سالن‌ها و رعایت کامل پروتکل‌ها می‌توانند از ابتدای تیر ماه فعالیت خود را آغاز کنند. 
البته مدتی قبل اعلام شده بود که سینماها در شهرهای سفید اجازه بازگشایی دارند اما هیچ سینمایی رسما باز نشد. 
اردیبهشت‌ماه امسال دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی ضوابطی را در 15 بند برای بازگشایی سینماها تهیه کرده بود که به نظر می‌رسد همان‌ ضوابط با تغییراتی احتمالی برای فعالیت دوباره سینماها به ستاد مقابله با کرونا ارائه شده است.
اما نکته مهم بجز پروتکل‌های تهیه شده برای سالن‌ها وضعیت نمایش فیلم‌ها است. مدتی قبل شورای صنفی نمایش در سازمان سینمایی تشکیل شد و انتخاباتی در آن برگزار شد که حاشیه‌های فراوانی را به وجود آورد و از آنجا که نتیجه این انتخابات مورد قبول خانه سینما نبود، معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی اعلام کرد، احتمالا انتخابات دیگری برای تعیین اعضای شورا برگزار خواهد شد. این اتفاق از آن جهت اهمیت دارد که برای تعیین تکلیف فیلم‌هایی که قرار است از اول تیرماه بر پرده روند شورای صنفی نمایش باید فعالیت داشته باشد.
درباره نمایش فیلم‌ها نیز از ابتدای سال تا کنون بحث‌های زیادی مطرح شده که چه آثاری اکران شوند تا مردم از بازگشایی سینماها استقبال کنند. خیلی‌ها معتقد بودند که باید فیلم‌های کمدی یا آن‌هایی که می‌توانند مردم را به سینماها بکشانند در اولویت اکران باشند ولی هنوز به طور قطعی مشخص نیست از فیلم‌های اکران نوروز چه تعداد ریسک اولین اکران سال 99 در روزهای کرونایی را می‌پذیرد. ضمن اینکه به نظر می‌رسد «خوب، بد، جلف 2»  قطعی‌ترین گزینه این اکران است.
البته نظراتی هم مطرح شده بود که سینماها حتی اگز زودتر باز می‌شدند بدون مخاطب نمی‌ماندند چون در مقایسه با مکان‌هایی که پیش‌تر بازگشایی شدند امکان رعایت فاصله اجتماعی در سینما خیلی بیشتر است. حتی ابراهیم داروغه‌زاده، معاون پیشین نطارت و ارزشیابی سازمان سینمایی در توییتی نوشته بود: در بهترین شرایط سینماهای کل کشور روزانه صدهراز نفر مخاطب دارند، اما مترو و اتوبوس‌های شهری و مراکز خرید با تردد میلیون‌ها نفر فعال شده‌اند.
از سوی دیگر مجوز فعالیت سالن‌های تئاتر هم طبق اطلاعیه وزارت ارشاد داده شده و تماشاخانه‌ها می‌توانند از ابتدای تیر کار خود را از سر بگیرند، اما تفاوت مهم سینما و تئاتر در این بازگشایی این است که فیلم‌های از همان ابتدای تیر روی پرده می‌روند ولی در سالن‌های تئاتر مشخص نیست چه گروه‌های تئاتری بعد از این تعطیلی چهار ماهه آماده اجرا باشند.
پیش‌تر قادر آشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی گفته بود: ما بی‌صبرانه منتظر صدور مجوز از سرگیری فعالیت‌ها در حوزه نمایشی هستیم اما این به آن معنی نیست که از زمان آغاز فعالیت‌های نمایشی بتوان نمایش اجرا کرد چرا که به دلیل دوری هنرمندان از صحنه، حداقل یک و نیم تا دو ماه زمان برای تمرین، دکوربندی و احیای مجدد سالن‌ها نیاز است تا بتوان محیطی امن برای تماشاچیان و هنرمندان فراهم کنیم.
یک تار موی گروهم را به اجرا نمی‌دهم
محمد رحمانیان اطلاعیه وزارت ارشاد مبنی بربازگشایی سالن‌های تئاتر را اطلاعیه‌ای فله‌ای خواند که از همین امروز، شکست آن قطعی است.
این هنرمند که اسفند سال گذشته اجرای نمایش تازه‌اش «روزهای رادیو» به دلیل تعطیلات کرونایی ناتمام ماند، درباره اطلاعیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه بازگشایی سالن‌های تئاتر ، سینما و کنسرت‌های موسیقی به ایسنا گفت: کار تئاتر با دستورالعمل‌های رسمی و بهداشتی قابل انجام شدن نیست.
او ادامه داد: در اطلاعیه وزارت ارشاد فقط صحبت از فاصله‌گذاری اجتماعی میان تماشاگران است ولی این اطلاعیه هیچ توجهی به بازیگران و عوامل پشت صحنه تئاتر ندارد و در آن هیچ تدبیری برای پشت صحنه تئاتر در نظر گرفته نشده است. 
رحمانیان اضافه کرد: شرایط اجرای تئاتر با اکران فیلم در سینما کاملا متفاوت است. آقایانی که این اطلاعیه را صادر کرده‌اند، به این نکته هیچ توجهی داشته‌اند؟! فضای پشت صحنه تئاترها بویژه در سالن‌های خصوصی آنقدر محدود است که حتی امکان رفت و آمد هم نیست چه برسد به رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی!
این هنرمند خاطرنشان کرد: سینما را نمی‌دانم ولی در تئاتر از همین امروز  به شما عرض می‌کنم که این طرح، شکست خورده است.
او با توضیح شرایط اجرای تئاتر یادآوری کرد: در تئاتر سه یا چهار نفر باید در اتاق فرمان بنشینند. گریمورها در فاصله‌ای بسیار نزدیک و در فضایی محدود باید بازیگران را گریم کنند، بازیگران روی صحنه میزانسن‌های مختلفی دارند و لازم است گاه به یکدیگر بسیار نزدیک شوند و ... اگر مسئولان ما یک بار پشت صحنه تئاتری مانند شهرزاد را با آن فضای محدود دیده بودند، می‌دانستند که این دستورالعمل اجرایی نیست.
رحمانیان در پاسخ به این پرسش که با این وصف نمایش‌تان را اجرا می‌کنید؟ توضیح داد: بحث اجرا کردن یا نکردن نمایش ما در بین نیست. ما مشکلی برای اجرا نداریم ولی موضوع این است که با توجه به اینکه گروه اجرایی ما حدود ۵۰ نفر را در بر می‌گیرد، در صورت اجرا، امکان رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی را نداریم که از اجرای ما مهم‌تر است.
او اضافه کرد: پیش‌تر گفتم، یک تار موی تماشاگران تئاتر را به هزار اجرا نمی‌دهم. حالا هم می‌گویم یک تار موی بازیگران و دیگر عوامل اجرایی را به هیچ اجرایی نمی‌دهم.
رحمانیان در پایان گفت: متاسفانه در این دستورالعمل تنها چیزی که اصلا به آن اندیشیده نشده، گروه هنری است که باید در شرایطی بسیار عجیب، نمایشی را به صحنه بیاورد. حتی اگر ۵۰ درصد سالن خالی بماند که تازه آن هم به زیان تئاتر است، باز هم مساله اصلی، سلامت گروه نمایشی و تماشاگران است که با این تصمیم‌گیری، به خطر می‌افتد.  

برچسب‌ها:

نظر شما