شناسهٔ خبر: 4045777 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بلومبرگ/کاخ سفيد : نامه جمهوريخواهان به ايران اوباما را تضعيف مي کند

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1393/12/19
پایگاه اینترنتی بلومبرگ در گزارشی به قلم تولوز اولورونیپا تحت عنوان « کاخ سفید : نامه جمهوریخواهان به ایران اوباما را تضعیف می کند » اعلام کرد :
دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا از نامه ای که 47 نفر از سناتورهای جمهوریخواه این کشور برای رهبران سیاسی ایران فرستادند، به عنوان تلاشی به منظور تضعیف رئیس جمهوری آمریکا در زمینه مسئله سیاست خارجی برای اهداف سیاسی انتقاد کرد.
در این نامه سرگشاده که خطاب به مقامات بلند پایه جمهوری اسلامی نوشته شده آمده است هر توافقی که میان آنها و باراک اوباما درباره برنامه هسته ای صورت گیرد احتمالا از سوی رئیس جمهوری بعدی آمریکا لغو خواهد شد یا نمایندگان کنگره آن را تغییر خواهند داد.
اوباما روز دوشنبه در دیدار با دونالد توسک رئیس شورای اروپا در کاخ سفید گفت: «کنایه آمیز است که برخی اعضای کنگره می خواهند هدف مشترکی با تندروهای ایران داشته باشند. این ائتلاف ، ائتلافی بعید است.»
تلاش کم سابقه نمایندگان کنگره آمریکا برای مداخله در مذاکرات دیپلماتیک، تازه ترین اختلاف میان جمهوریخواهان کنگره و رئیس جمهوری در خصوص مذاکرات آمریکا و گروه پنج به علاوه یک با ایران بر سر برنامه هسته ایست.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل هفته گذشته به دعوت جان بوئنر رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان و بدون مشورت با کاخ سفید از سخنرانی در کنگره آمریکا برای هشدار بر ضد توافق با ایران استفاده کرد.
اوباما گفت آمریکا روی این مسئله متمرکز خواهد شد که توافق با ایران بر سر برنامه هسته ای ممکن است یا خیر.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید این نامه را « ادامه راهبرد حزبی برای تضعیف توانایی رئیس جمهوری در اجرای سیاست خارجه و پیشبرد اهداف ملی آمریکا » خواند.
وی سناتورها را به تلاش برای ایجاد کانال پشت پرده با تندروهای ایران برای از بین بردن مذاکرات متهم کرد.
جو بایدن اعلام کرد هدف این نامه ضربه زدن به اوباماست.
وی در بیانیه ای افزود: « این نامه سابقه دو کشور را نادیده می گیرد و توانایی رئیس جمهوری آینده را چه دموکرات باشد یا جمهوریخواه برای مذاکره با سایر کشورها به نمایندگی از طرف آمریکا تهدید به تضعیف می کند.»
سناتور جان مک کین رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا و یکی از امضا کنندگان این نامه واکنش دولت را بیش از حد خواند و گفت « هزاران بار » با رهبران خارجی درباره مسائل مورد علاقه آمریکا مکاتبه کرده است.
ریچارد شلبی سناتور جمهوریخواه آلاباما که از دیگر امضا کنندگان این نامه است گفت هیچ نکته نابجایی در لحن سناتورهایی که مواضعشان را بیان کردند وجود ندارد.
سناتورهای جمهوریخواه در این نامه نوشتند هر توافقی که مورد تایید دولت اوباما قرار گیرد ممکن است به محض پایان دوره ریاست جمهوری اش در کمتر از دو سال ، الزام آور نباشد.
در این نامه با اشاره به آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران آمده است : « ما هر توافقی در خصوص برنامه تسلیحات هسته ای شما را که به تایید کنگره نرسد ، چیزی بیشتر از توافق اجرایی میان اوباما و آیت الله خامنه ای در نظر نخواهیم گرفت.»
این نامه افزود : « رئیس جمهوری آینده ممکن است چنین توافق اجرایی را با حرکت یک قلم فسخ کند و کنگره آینده مفاد این توافق را هر زمانی تغییر دهد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران این نامه را به عنوان تبلیغاتی رد کرد و گفت نویسندگان این نامه قوانین بین المللی یا زبان قانون اساسی شان را درباره اختیارات رئیس جمهوری در اجرای سیاست خارجه نمی دانند.
ظریف افزود: «حیرت آور است که برخی اعضای کنگره مناسب دیدند که به رهبران کشور دیگری بر ضد رئیس جمهوری و دولت خود نامه بنویسند.»
سیمون دو گالبرت کارشناس مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی در واشنگتن که در گذشته روی مذاکرات هسته ای ایران کار کرده است گفت: « با وجودی که این نامه احتمالا تاثیر محدودی بر مذاکرات خواهد داشت ، نشان دهنده اختلاف در دولت آمریکاست که مذاکره کنندگان ایرانی می توانند از آن به نفع خود استفاده کنند.»
وی افزود: «مطمئنم که ایرانی ها ، به خوبی از قانون اساسی و سیاست آمریکا آگاهند و می دانند رئیس جمهوری ممکن است برای تعلیق تحریم ها در مرحله اولیه توافق به تایید کنگره نیازی نداشته باشد.»
آمریکا و شرکای بین المللی اش با ضرب الاجل پایان این ماه برای رسیدن به توافق با ایران در زمینه چارچوب کاری توافقی درباره برنامه هسته ای تهران روبرو هستند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا قرار است پانزدهم مارس برای ازسرگیری مذاکرات با ظریف به سوئیس سفر کند.
باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجه سنای آمریکا که کمیته اش قرار است اواخر این ماه به طرحی رای دهد که موافقت کنگره را با هر توافق هسته ای با ایران الزامی می داند ، این نامه را امضا نکرده است.
کاخ سفید به رد این طرح متعهد شده است و کورکر سعی دارد برای جلوگیری از وتو ، آرای کافی دموکرات ها را به دست آورد.
هری رید رهبر اقلیت دموکرات سنای آمریکا این نامه را « ضربه سختی » به آمریکا و متحدانش خواند و گفت: «برای یک حزب سیاسی بی سابقه است که تنها با هدف شرمسار کردن رئیس جمهوری آمریکا به طور مستقیم در مذاکرات بین المللی مداخله کند.»
وی افزود : « آیا شما تا این حد از اوباما بیزارید که چنین اقدام غیر عادی را در پیش بگیرید.»
اوباما و مقامات کاخ سفید اعلام کرده اند احتمال دستیابی به توافق بیشتر از 50 درصد نیست.
اوباما روز شنبه در مصاحبه با سی بی اس گفت اگر دولت ایران مفادی را درباره محدود کردن توانمندی های هسته ایش رعایت نکند ، آماده خروج از مذاکرات با تهران خواهد بود.
106/131