6ماه از برکناری دولت «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر عراق میگذرد، استعفایی که بهدلیل اعتراضات معیشتی و اقتصادی مردم این کشور صورت گرفت. هرچند انتخاب نخستوزیر درعراق توسط فراکسیون اکثریت پارلمان به رییسجمهوری معرفی میشود اما با معرفی سه گزینه هنوز جناحهای سیاسی برای تعیین نخستوزیر به توافق نرسیدهاند و معلوم نیست «مصطفی الکاظمی» که گزینه جدید پارلمان برای تشکیل دولت است، بتواند امروز چهارشنبه قدرت را به دست گیرد. این موضوع موجب شده است تا دولت و ارتش انسجام کامل برای احاطه به مسائل امنیتی خود را نداشته باشند و عناصر فرصتطلب بعثی و داعشی با حمایت مثلث شوم غربی،عبری و عربی، بار دیگر عراق را به سمت ناآرامی سوق دهند. وضعیتی که آمریکا بیش از یک سال است آن را دنبال میکند و عناصر فرصتطلب بعثی و داعشی با حمایت مثلث شوم غربی،عبری و عربی، بار دیگر عراق را به سمت ناآرامی سوق دهند.
عراق این روزها دلمشغولیهای مهمی چون کوران مذاکرات سیاسی گروهها و جریانها برای پایان دادن به بحران توافق بر سر نخستوزیر و همچنین مقابله با کرونا و جبران مشکلات مالی که ناشی از کاهش قیمت نفت است را دارد، عناصر گروهک تکفیری تروریستی داعش از این فرصت استفاده کرده و هفته گذشته حملاتی را علیه نیروهای امنیتی از الحشدالشعبی در استان صلاحالدین و شهر مقدس سامرا صورت دادند. الحشدالشعبی در بیانیهای ضمن اعلام اینکه حملات داعش همچنان در مناطق مکیشیفه، تلالذهب، یثرب، مطیبیجه و الدور در حومه سامرا ادامه دارد و رزمندگان مقاومت نیز با آنها مقابله و خسارتهای جانی و نظامی زیادی را به آنها وارد کردند، از شهادت دستکم 10نفر از نیروهای خودی خبر دادند. این حمله و خبر شهادت نیروهای الحشد به صورت گستردهای در سطح جامعه عراق بازتاب داشت و موضعگیریهای بسیار خوبی در حمایت از نیروهای الحشد صورت گرفت.
بحران تشکیل دولت در عراق
در حالی که به نظر میرسید الکاظمی تبدیل به گزینهای مورد توافق شده است اما تشکیل دولت الکاظمی درعراق با چالش مواجه شده است. کار تشکیل دولت در عراق انگار به سادگی میسر نیست. الکاظمی بهعنوان گزینهای معرفی شد که مورد توافق شیعیان و قدرتهای خارجی مؤثر در کشور عراق است، اگرچه جریانهای جهادی شیعیان از ابتدا منتقد الکاظمی بودند اما سیاستمداران و احزاب شیعه با نخستوزیر جدید همراه شدند. اکنون اما طرفهای مختلف با کابینه پیشنهادی الکاظمی مخالف هستند؛ ریشه این مخالفت را قبل از هر چیز باید در سختی برقراری توازن در تشکیل دولت دانست. دولتی که هم برای همسایگان عراق باید اطمینانبخش باشد و هم مقتضیات بینالمللی این کشور را درک کند.برقراری چنین توازنی به واسطه اختلافهای ایران و آمریکا کاری سخت و دشوار به نظر میرسد. اولویت اصلی برای الکاظمی باید امنیت همسایگان و کشورهایی باشد که نقش اصلی را در مبارزه با داعش به عهده داشتند. اینکه الکاظمی گمان کند میتواند منافع کشورهای غربی بهویژه آمریکا را ترجیح دهد به سود آینده عراق نیست.
برخی افراد نزدیک به نوری المالکی میگویند عادل عبدالمهدی گزارشهایی دریافت کرده که نشان میدهد مصطفی الکاظمی، صاحب بزرگترین شبکه عنکبوتی اینترنتی ضد دولت بوده که از ابتدای اکتبر لجنپراکنی میکرده است.
همین افراد مدعی شدهاند عبدالمهدی دستور داده تا فعلاً ریاست الکاظمی بر دستگاه اطلاعات متوقف شود تا او نتواند با لشکریان الکترونیکی وابسته به آن در روند رأیگیری برای اعتماد به کابینهاش، خللی بهوجود آورد.
فارغ از صحت یا عدم صحت این خبر،سر کار آمدن الکاظمی، یک گام به عقب برای محور مقاومت محسوب میشود و با توجه به اخبار چند روز گذشته، احتمال موفقیت الکاظمی به پایینترین حد خود رسیده.آیا این مهره نزدیک به آمریکا هم مثل الزرفی(دیگر مهره آمریکایی) ناموفق خواهد شد؟
نامه تهدیدآمیز سفارت آمریکا و پاسخ مالکی
اما انتشار یک نامه تهدیدآمیز از سوی سفارت آمریکا در عراق مبنی بر اینکه «در صورتی که کابینه مصطفی الکاظمی رأی نیاورد وضع عراق بدتر خواهد شد و اگر رأی بیاورد عراق را کمک خواهیم کرد» واکنشهایی را به همراه داشت.منابع خبری عراقی گزارش کرده بودند که «نوری المالکی» رییس ائتلاف عراقی نامهای که ادعا میشود از جانب «متیومولر» بوده، دریافت کرده است را پاسخ داد.
رییس ائتلاف دوله القانون در واکنش به این پیام گفت: اگر جعلی باشد، آن را زباله به شمار میآورم و چنانچه درست باشد، عراق خود مردانی دارد که منافع و مصلحت آن و مردمش را برآورد میکنند. ما دخالت در امور داخلیمان را نمیپذیریم؛ این هم از وظایف دیپلماتیک سفیر نیست.
در این نامه که وبگاه خبری السومریه آن را منتشر کرده، آمده است: «ایالات متحده به تشکیل دولت آقای «مصطفی الکاظمی» نیاز مبرم و بسیار زیاد نشان میدهد. هرگونه ضعف یا امتیاز در انتخاب وزراء باید هنگام توازن آنها با پیشبینیهای هولناک برای کشور نادیده گرفته شود. دولت «پیشبرد امور» آقای «عادل عبدالمهدی» فلج است و قادر نیست با بسیاری از مشکلات عراق مقابله کند. بهعنوان دوستان و شرکای شما در 17 سال گذشته، چنانچه با دولت آقای مصطفی الکاظمی موافقت نشود، بهشدت از نتایج ویرانگر بر کشور عراق و مردم آن احساس نگرانی میکنیم. اگر هم دولت تشکیل شود، برای کمک به عراق در مواجهه با مشکلات آینده، تمام تلاشمان را میکنیم.
آمریکاییها درحالی به نوری مالکی نوشتند که وی
پیش ازاین، مخالفت خود را با کابینه جدید عراق اعلام کرده بود و تاکید داشت که برخی افراد این کابینه دارای پروندههای فساد هستند یا با نظام بعث سابق یا طرفهای خارجی ارتباط دارند و نمیتوانند کشور را اداره کنند.
گفتنی است؛ الکاظمی بهخاطر راضی کردن احزاب کرد و سنی، نامزدهای حزبی معرفی شده از سوی این احزاب را پذیرفت اما در عین حال از احزاب شیعه در خصوص نامزدهای انتخابی آنها نظر نخواست. حال «زیتون الدیلمی» عضو ائتلاف اهل سنت «القوی العراقیه» به رهبری «محمد الحلبوسی» رییس پارلمان عراق گفته است که تمامی نمایندگان این ائتلاف روز چهارشنبه به کابینه «مصطفی الکاظمی» رأی خواهند داد.
برگزاری رأی اعتماد کابینه الکاظمی
جلسه رأی اعتماد به برنامه و وزیران «مصطفی الکاظمی» مأمور تشکیل کابینه عراق امروز (چهارشنبه) برگزار میشود. «ندی شاکر جودت»، نماینده پارلمان عراق گفت الکاظمی تکلیف پستهای وزارت دفاع و وزارت کشور را با توافق گروههای سیاسی روشن کرده است و فهرست کامل اسامی کابینه به پارلمان ارائه خواهد شد. برهم صالح، رییسجمهوری عراق، ۲۱فروردین بعد از ناکامی و انصراف «عدنان الزُرفی»، نخستوزیر مأمور به تشکیل کابینه که از ائتلاف العبادی بود؛ مصطفی الکاظمی، رییس فعلی استخبارات عراق (اطلاعات) را برای تشکیل کابینه مکلف کرده است. ثبات سیاسی و امنیتی عراق شاه بیت رشد و توسعه این کشور جنگزده است که با برقراری آن از سوی گروههای مختلف سیاسی میتوان گفت عراق به یکپارچگی واحد دست مییابد. آنچه این روزها در عرصه سیاست عراق نقش اساسی دارد واکنش مرجعیت و علمای بزرگ این کشور است که باید دید چه واکنشی نسبت به مسائل جاری عراق همچون گذشته میگیرند.