شناسهٔ خبر: 39573077 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

ماهواره نور در فضا؛

گسترش اطلاعات راهبردی نیروی دفاعی سپاه

دستاورد بزرگ پرتاب ماهواره نور می تواند معادلات و روابط بین الملل را با تغییر و تحول گسترده ای همراه کند. این اقدام حکایت از این دارد ایران اکنون بدون تکیه به دیگران توانسته در حوزه اطلاعاتی و ماهواره ای به خودکفایی برسد. ایران در سیاست خودکفایی و ساخت و در اختیار داشتن منابع قدرت نظامی و تنوع ابعاد موفق عمل کرده است و موفق به ایجاد معادلات جدید در روابط بین المللی شده است.

صاحب‌خبر -

 

به گزارش راهبرد معاصر، ماهواره نور به عنوان نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (چهارشنبه ۳ اردیبهشت ماه) از ماهواره بر ۲ مرحله ای قاصد از کویر مرکزی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت پرتاب و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت. قرار گرفتن اولین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران در مدار زمین با فوریت بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان و منطقه داشت و آن را نشانه و دستاورد بزرگی برای ایران خواندند.

 

واکنش داخلی

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با تبریک به سپاه پاسداران برای پرتاب "ماهواره نور" گفت: «این نیرو افتخار پرتاب موفق اولین ماهواره نظامی ایران را در کارنامه خود ثبت کرد». در ادامه سرلشکر محمد باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی ساخت و پرتاب موفقیت آمیز نخستین ماهواره نظامی را به مقام معظم رهبری و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تبریک گفت.

سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امروز پس از پرتاب و در مدار قرار گرفتن نخستین ماهواره دفاعی ایران ضمن تبریک این موفقیت به رهبر جمهوری اسلامی و مردم ایران گفت: «پرتاب موفقیت آمیز این ماهواره ابعاد جدیدی از قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران را ارتقا بخشید و به فضل الهی سپاه امروز فضایی شد. امروز ما می توانیم جهان را از فضا رویت کنیم و این به معنای گسترش اطلاعات راهبردی نیروی دفاعی قدرتمند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.» وی  همچنین گفت: «قرار گرفتن این ماهواره چند منظوره در فضا هم در عرصه IT و نبردهای اطلاعاتی می تواند برای ما ارزش افزوده استراتژیک تولید کند، و هم در جنگ‌های اطلاعاتی زمینه‌های قدرتمندی را برای ما ایجاد می‌کند.»

سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اظهار داشت: «این یک فناوری جدید بود و تفاوتی با کارهای گذشته دارد و آن هم این است که در پیشران آن از سوخت ترکیبی جامد و مایع  استفاده شده بود. این پیشران همان پیشران با بدنه غیرفلزی و کامپوزیتی (موتور فضایی سلمان) است که چندی قبل رونمایی شده بود. وی با بیان اینکه "دستیابی به فضا یک انتخاب نیست، بلکه یک الزام است و باید جایگاه‌مان را در فضا پیدا کنیم. ما به توانمندی دست پیدا کردیم که معدود کشورهایی در دنیا دارند و مابقی مصرف‌کننده هستند.»

 

واکنش بین المللی

خبرگزاری آسوشیتدپرس نخستین رسانه‌ای بود که این خبر را گزارش داد و نوشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با این «پرتاب غافلگیرانه» از آنچه کارشناسان آن را برنامه فضایی محرمانه می‌دانند رونمایی کرده است. یک تحلیلگر آمریکایی مستقر در کانادا به این رسانه گفت: «این اقدام، زنگ خطرهای زیادی را به صدا در می‌آورد. حالا که شما کارزار فشار حداکثری را دارید ایران چیزهای زیادی برای از دست دادن ندارد.» روزنامه صهیونیستی جروزالم‌پست با تیتر «نبرد برای فضا» این خبر را پوشش داده و نوشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این خبر را بعد از دستیابی ایران به موشک‌های ضدکشتی با برد 700 کیلومتر اعلام کرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در واکنش به پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نظامی نور توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: « ایران باید بابت این اقدام پاسخگو شود.» وی افزود: « اقدام ایران نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است». رابرت لودویگ سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص پرتاب ماهواره نظامی ایران به فضا با اشاره به اینکا ایالات متحده برنامه‌های ایران را تحت نظر دارد، گفت: « با وجود اینکه تهران هنوز موشک‌های بالستیک بین‌ قاره‌ای ندارد اما تمایلش برای داشتن موازنه‌ای استراتژیک در برابر آمریکا ممکن است منجر به آغاز تولید موشک‌های بالستیک بین‌ قاره‌ای شود.»

جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق آمریکا در پیامی توئیتری با طرح ادعائی مضحک نوشت: پرتاب ماهواره نظامی توسط ایران نشان می دهد که ما هنوز فشار کافی بر این کشور نیاورده ایم. بازدارندگی هنوز کارائی نداشته و ویروس کرونا نتوانسته مانعی بر سر راه نظام ایران باشد. هدف ایران دست یابی به موشک های بالستیک قاره پیمائی است که بتوانند سلاح های هسته ای را با خود حمل کنند.

به نوشته وبگاه «تایمز اسرائیل» وزارت خارجه اسرائیل در بیانیه ای  اعلام کرد: «اسرائیل قویا پرتاب ماهواره نظامی  از سوی سپاه پاسداران ایران را محکوم میکند.» وزارت خارجه رژیم غاصب صهیونیستی در این بیانیه افزود: «اسرائیل خواهان محکومیت بین المللی پرتاب ماهواره از سوی ایران و اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران است تا این رژیم از فعالیتهای ناخوشایند و خطرناک بازداشته شود.»

هم صدا با رسانه های بین المللی، برخی از رسانه های معاند خارج نشین در راستای اقدامات خود برای سرنگونی نظام ایران سعی کردند با ایجاد القائات نادرست، اهمیت دستاورد بزرگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اذهان و افکار عمومی داخلی را کاهش دهند. در بخش زیر چندین نمونه از آن ها اشاره خواهیم کرد:

الف) برجسته سازی آزمایش های ناموفق ماهواره ای ایران در گذشته

ب) برجسته سازی و ایجاد ارتباط بین آزمایش ماهواره ای با مسائل اقتصادی و کرونا

ج) تاکید بر مغایر دانستن آزمایش ماهواره ای با تعهدات برجامی و قطعنامه 2231

د)  تاکید و برجسته سازی اهداف نظامی برنامه موشکی و ماهواره ای ایران

 

در پاسخ به مطالب فوق چندین ملاحظات ضروری است:

الف) در حوزه فضایی و پرتاب ماهواره ها ، مسئله شکست و ناکامی در پرتاب ماهواره برها یا قرار نگرفتن ماهوارده در مدار مدنظر یک امری بدیهی و طبیعی می باشد. ایالات متحده آمریکا اززمان جنگ سرد نزدیک 60 درصد از آزمایش هایش با شکست شده اما این شکست ها عاملی برای دلسرد شدن دانشمندان این کشور و تعطیلی برنامه فضایی این کشور نشد و آن ها توانستند در طی نزدیک به 50 سال میزان موفقیت ماموریت فضایی خود را به 96 درصد برساند. برای نمونه می توان به شکست برنامه های پروژه فضایی جیمنای 8 ( 1966)، ماموریت آپولو 1 ( 1967)،  پروژه فضایی جیمنای 6 (1968)، شاتل فضایی چلنچر ( 1986)، شاتل فضایی کلمبیا ( 2003) و راکت فالکن 9 (2015) اشاره کرد. بنابراین آن ها سعی می کنند با برجسته ساختن آزمایش های ناموفق ماهواره ای ایران، دستاورد بزرگ ایران را کم اثر نمایش دهند.

ب) پرتاب یک ماهواره و قرار گرفتن موفق آن در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین، اقدامی نیست که در مدت زمان کوتاهی انجام شده باشد بلکه این اقدام شاید محصول حداقل ده سال تلاش نخبگان نیروی هوا فضا باشد. بنابراین در این پروژه شاهد تحقیق، برنامه ریزی و تلاش های گسترده ای صورت گرفته است. د ر این راستا مطرح کردن مسائلی از قبیل « ما نان نداریم ماهواره چه کار آید» در کنار عدم شناخت در حوزه مسائل نظامی و فضایی، بیشتر یک رویکرد غرض ورزانه برای ایجاد اختلاف و شکاف بین نظام و مردم می باشد.

ج) تاکید بر افزایش توان موشکی و ماهواره ای صرفا تلاش برای افزایش توان دفاعی کشور بوده و این امری طبیعی است که ایران اجازه دارد تا هر جا که امکان دارد سلاح ها و تجهیزات خود را برای دفاع از تمامیت ارضی خود دربرابر تهدیدات به کار ببندد. اگر ما بخواهیم طبق دیدگاه غربی ها حرکت کنیم حتما باید موشک هایی با برد کمتر از 300 کیلومتر بسازیم زیرا ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی بر مبنای نگاه و فشار رژیم صهیونیستی و به منظور حفظ امنیت این رژیم متجاوز و غاصب بارها و بارها تاکید کرده‌اند که باید توان موشکی ایران به زیر ۳۰۰ کیلومتر کاهش پیدا کند. بنابراین ژئوپلتیک، اقتضائات ژئواستراتژیک، نیازها و الزامات نظامی و امنیتی حوزه اقتدار موشکی ما را تعریف خواهد کرد. بنابراین طرح مسئله این که توان موشکی نقض برجام و قطعنامه شورای امنیت است امری نادرست و غیرمعقولانه به نظر می رسد.

د) یکی از ملزومات بدیهی دفاعی هر کشوری بهره گیری از ماهواره اختصاصی نظامی می باشد. جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک در منطقه غرب آسیا و وسعت و مساحت گسترده سرزمینی و همچنین تلاش قدرت های فرامنطقه ای و منطقه ای به طور خاص ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران،  کشور را بر آن داشت تا به فکر ساخت و بهره‌برداری از ماهواره های اختصاصی نظامی باشد. بنابراین اقدام بسیار بزرگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پرتاب ماهواره نور به مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین  در واقع رفع این نیاز جدی و اساسی نظامی ایران بوده است.

 

نتیجه گیری

دستاورد بزرگ پرتاب ماهواره نور می تواند معادلات و روابط بین الملل را با تغییر و تحول گسترده ای همراه کند. این اقدام حکایت از این دارد ایران اکنون بدون تکیه به دیگران توانسته در حوزه اطلاعاتی و ماهواره ای به خودکفایی برسد. ایران در  سیاست خودکفایی و ساخت و در اختیار داشتن منابع قدرت نظامی و تنوع ابعاد موفق عمل کرده است و موفق به ایجاد معادلات جدید در روابط بین المللی شده است. این اقدام می تواند سرآغازی برای گسترش قدرت نظامی ایران از یک سو و طرح این کشور به عنوان قدرت اصلی در نظام منطقه ای و جهانی باشد. در پایان ایران توانست این گزاره « این نظام جز اقویا را نمی پذیرد و ایران امروز نظریه با علم قوی می شویم و حقمان را با در اختیار گرفتن منابع قدرت می گیریم» به مرحله تحقق رسانده است.