کیانوش جهانپور روز شنبه در نشست خبری که به صدورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: در حال حاضر نیاز به تخت اضافه و ارائه خدمات از طریق کادر پزشکی و پرستاری خارجی نداریم. اما به تجهیزات مراقبت ویژه برای توسعه تختهای بیمارستانی واز جمله ونتیلاتور و ملحقات آن را نیاز داریم وزیر خارجه هم اعلام کرده است که به اقلام حفاظتی و آی سی یو نیاز داریم و هر نهادی مایل باش جنین محموله ی ارسال کند استقبال می کنیم.
وی گفت: به جز تجهیزات آی سی یو هیچ نیاز دیگری برای خدمات رسانی به بیماران و از جمله مبتلایان به ویروس کرونا نداریم و استانداردهای لازم در کشور مهیاست.
وی افزود: مدت زمان بستری بیماران بر تخت های آی سی یو بیش از دو هفته و گاهی تا چهار هفته است در حالی که متوسط بستری این بیماران در تخت های عادی بیمارستانی بین ۷ تا ۱۰ روز است و ممکن است حتی بعد از فاز مهار کرونا بسیاری از این بیماران همچنان بر تخت آی سی یو بستری باشند.
سخنگوی ستاد ملی کرونا درباره فعالیت پزشکان بدون مرز و فعالیت آنان برای اتباع خارجی در ایران گفت: بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار اتباع خارجی را تحت مراقبت داریم این افراد در بسیج ملی کنترل کرونا هم مشارکت می کنند و در همه شهرها و استانها از امکانات درمانی استفاده کرده و می کنند .
وی ادامه داد: با توجه به اینکه پزشکان بدون مرز می خواستند یک بیمارستان کوچک دایر کنند و با توجه به اینکه برای ایرانیان به چنین بیمارستانی با این ابعاد نیاز نداشتیم به سمت احداث این بیمارستان در مناطق مرزی برای اتباع خارجی هدایت شدند و می تواند فعالیتشان را برای اتباع خارحی که دسترسی محدودتری دارند توسعه دهند. البته هنوز بیمارستان آنها دایر نشده است و ظاهرا افرادی هم به تیم آنها اضافه شده است و شاید منتظر این هستند که پیشنهادی برای محل استقرار به آنها بدهیم.
زمان اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی
جهانپور در پاسخ به پرسشی درباره زمان پایان طرح فاصله گذاری اجتماعی گفت: به هیچوجه اظهار نظر قطعی مبنی بر زمان پایان قطعی زمان اپیدمی و طرح فاصله گذاری اجتماعی نداریم. رئیس جمهوری نیز چنین مطلبی را بیان نکرده است. مصوبات ستاد ملی کرونا درباره زمان ۲۰ فروردین برای اجرای این طرح موقف است و ممکن است با توجه به شرایط با تشکیل جلسات ستاد ملی زمان اجرای این طرح تمدید شود یا میزان محدودیت های توسعه یابد یا تقلیل شود و مصوبات جدید این ستاد در روزهای آینده با تایید رئیس جمهوری ابلاغ خواهد شد ولی فعلا تا ۲۰ فروردین این مصوبات برقرار است.
وی گفت: طرح فاصله گذاری اجتماعی یک طرح شناخته شده در دنیاست و در همه دنیا هم با این نام شناخته می شود. البته افرادی ممکن است به ادبیات علاقه داشته باشند و از اسامی دیگری مثل فاصله گذاری فیزیکی استفاده کنند برای ما اسم مهم نیست مهم اجرای این طرح است که موجب کاهش انتقال بیماری می شود. دوستانی که به اسامی دیگر علاقه دارند می توانند مقالات خود را به مجامع جهانی ارسال کنند و اگر پذیرفته شد ما هم از اسامی آنان برای این طرح استفاده می کنیم.
ورود متخصصان طب ایرانی در مهار کرونا
وی درباره دستور وزیر بهداشت مبنی بر حضور متخصصان طب ایرانی برای درمان مبتلایان به ویروس کرونا گفت: طب ایرانی در کنار طب رایج به عنوان یکی از طب های شناخته شده با دیرینه هزاران ساله برای ارتقای سلامت عمومی، پپشگیری و حفظ سلامت و حتی مواردی که بن بست های طب رایج باشد برای بیماری های مزمن می تواند کمک کند و طب ایرانی با تاکید بر حوزه پیشگیری به کار می آید.
رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت ادامه داد: با تایید سازمان بهداشت جهانی، جزو ۱۰ کشور دارای طب سنتی هستیم و طب ایرانی در دنیا به رسمیت شناخته شده است. اداره کل طب ایرانی هم در وزارت بهداشت داریم دهها گروه آموزش طب ایرانی را داریم دهها نفر نیز در سالهای اخیر دکترای تحصصی طب ایرانی گرفته اند.
وی گفت: ابلاغیه وزیر بهداشت برای این است که از این توان و امکانات در کنار طب رایج برای ارتقای وضعیت سلامت عمومی و تلاش برای پیشگیری، مهار، کنترل و درمان بیماری کووید ۱۹ استفاده شود. موضوع جدیدی نیست و با آنچه مدعیان دروغین طب اسلامی بدون مجوز و بدون سابقه تحصیلی به دخالت در امور درمان مبادرت می کنند منفک و متفاوت است.
جهانپور تاکید کرد: طب ایرانی و سنتی یک شاخه علمی از رشته پزشکی و طب مکمل است و از ادعاهای دروغین با عناوین مختلف که برای سرکیسه کردن مردم هستند کاملا جداست و در واقع دستور وزیر بهداشت داشت برای روشن شدن مرزهای طب ایرانی و طب های دروغین است. برخی از این مدعیان دروغین هم تحت پیگرد قانونی قرار گرفته اند.
سخنگوی ستاد ملی مدیریت کرونا درباره مراکز بالینی پیش بیمارستانی یا پسابیمارستانی گفت: ۱۰ هزار تخت پیش و پسابیمارستانی را همکاری سپاه، ارتش و هلال احمر راه اندازی شده است. البته با توجه به ساختاری فرهنگی و اجتماعی همه مردم به استقرار در این مراکز تمایل ندارند اما با توجه به اهمیت سلامت مردم شاید مجبور شویم به اجبار افرادی را چند روز در این مراکز نگهداریم و امیدواریم مردم این اجبار را درک کنند.
وی درباره تست کرونا گفت: ۵۶ آزمایشگاه در کشور این تست را انجام می دهند و روزانه ۶ هزار تست کرونا انجام می شود و تا ۱۰ هزار تست در روز قابل افزایش است. کیت های تشخیصی مورد استفاده در ایران همگی ساخت اروپا یا اهدایی از طریق سازمانهای معتبر بین المللی است.
کیت بی کیفیت چینی در ایران نداریم
وی افزود: کیت های چینی هنوز در چرخه استقاده قرار نگرفته اند البته کیت هایی که در دنیا مطرح شده و خطا داشته اند کیت های تشخیص سریع بوده اند که در ایران از آنها استفاده نشده است زیرا مورد تایید انستیتو پاستور قرار نگرفته است و انستیتو پاستور از روز اول کیت های با کیفیت را تایید کرده است.
جهانپور درباره استفاده از کیت های تشخیص ایرانی گفت یکی دو شرکت ایرانی ظرف هفته های اخیر کیت های تشخیصی را تولید اولیه داشته اند. مراحل رفع اشکال آنها طی شده، ممکن بعضا نیاز به رفع اشکال داشته باشند ه با تایید انستیتو پاستور و سازمان غذا و دارو مجوز تولید انبوه برای آنها صادر می شود و بعد از آن هفته ای ۸۰هزار کیت می توانند تولید و روانه بازار کنند.
وی افزود: با تولید این کیت ها نگرانی تامین کیت در هفته های آتی بر طرف می شود و کشورهایی که تا حالا به ما کیت می دادند ممکن است هفته های آینده خودشان بیشتر نیاز داشته باشند.
رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت درباره شایعه انتقال ویروس از طریق هوا گفت: شایعه ای که به بخش خبری صدا و سیما رسیده مبنی بر انتقال ویروس کرونا از طریق هوا فاقد شواهد علمی است. اگر هم در بخش های مراقبت ویژه نگرانی در این مورد باشد به خاطر شرایط بیماران بدحال در بخش های آی سی یو است و این گزارش بی پایه است.
جمع آوری الکل های تقلبی از بازار
جهانپور درباره تولید یک نوع الکل تقلبی حاوی الکل متانول در بازار توسط یک شرکت ایرانی گفت: این شرکت بر اساس اعلامی که کرده ممکن است با بسته بندی تقلبی مواجه شده باشد و افرادی مبادرت به تقلب به نام این شرکت کرده اند و متانول را به جای اتانول وارد بازار کرده اند این اقلام برای ریکال و جمع آوری شده است.
وی ادامه داد: مردم بدانند که از این الکل ها استفاده نکند. در این ایام که الکل اتانول برای ضدعفونی دست مصرف بالا پیدا کرده و قیمت بالا رفته است افرادی نیز فرآورده متانول را در نوشیدنی الکل تقلبی بسته بندی و تحت عنوان مشروبات الکلی خارجی عرضه کرده و جان دهها نفر را به خطر انداخته اند. صدها نفر به دلیل مصرف این نوع الکل ها بستری، دچار نابینایی و نارسایی کلیوی شده و دهها نفر فوت کرده اند و در برخی استانها تعداد فوت ناشی از الکل بیشتر از فوت ناشی از کرونا بوده است.
سخنگوی ستاد ملی کرونا درباره عملکرد ویروس کرونا گفت: هنوز در این مورد اطلاعات کامل نیست و بیشتر از مقالات علمی چین که بیش از ایران درگیر این بیماری بوده است استفاده می کنیم البته محققان ایران نیز در حال فعالیت هستند و در آینده تولیدات علمی ایران نیز در مجامع علمی دنیا استفاده می شود.
وی افزود: ویروس کرونا هم درگیری تنفسی هم گوارشی ایجاد می کند. ممکن است در فردی فقط علایم گوارشی داشته باشند یا در یک فرد فقط علایم تنفسی داشته باشد در یک فرد هم ممکن است هیچ علامتی نباشد و در مقالات چینی آمده است که ۱۸ درصد مبتلایان هیچ علامتی نداشته اند.
بی توجهی به درمان کارگران دروغ است
جهانپور در پاسخ به فردی که گفته کارگران رشت جایی در بیمارستانها ندارند گفت: این حرفها تبلیغاتی است. اگر یک نفر در خارج کشور موضوع اتباع خارجی و درمان آنها را مطرح می کند برای ما قابل پذیرش است اما چنین چرندیاتی که یک نفر در داخل بیان کند قابل قبول نیست.
وی افزود: سیستم بهداشتی ایران در هیچ جا بین کارگرو غیر کارگر در درمان بیماری فرقی نمی گذارند. نمی دانیم چرا برخی با این اظهار نظرهای دون کیشوت وار به میدان می آیند. خود نلسون ماندلا پنداری دارند. فکر می کنند منجی ملت هستند و ارجیفی می بافند که به هیج وجه صحت ندارد.
رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: کارگران زیادی مشاغل خود را از دست داده ند در دولت حمایت از این افراد مطرح است. مشکل عمده مربوط به افراد یا کارگران روز مزد است. دولت تلاش می کند که برای تخصیص بودجه و حمایت از این افراد کاری انجام دهد تا آنان در این روزهای قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی کمتر آسیب ببینند.
وی افزود: این وضعیت قابل طرح در دولت است و بررسی و پیگیری می شود ولی اینکه فردی مطالب بی پایه و اساسی را مطرح کند که در گیلان انگار کارگران در بیمارستانها جایی ندارند. جای تاسف است و باید زار به حال این فرد گریست که به انتشار شایعات دامن می زند.
زمان ورود کرونا به ایران
جهانپور درباره زمان ورود ویروس کرونا به کشور نیز گفت: به کرونا تایمر وصل نیست. تحلیل و مطالعات تا حدودی زمان احتمالی ورود ویروس را نشان می دهد. اولین موارد در قم از یک هفته قبل از اعلام رسمی بستری شده بودند و علایم این بیماران از دو هفته قبل از تشخیص مشخص شده بود.
وی گفت: موارد اولیه شناخته شده مبتلا به ویروس کرونا یک یا دو نفر بودند که سفر به چین و مواجهه مستقیم با چینی ها نداشتند و از دیگرانی که با چینی ها تماس داشتند گرفته بودند که به روزهای قبل بر می گردد بنابراین احتمالا این ویروس اوایل بهمن یا اواخر دی وارد ایران شده است.
جهانپور افزود: کانون اولیه این بیماری در ایران قم یا همزمان قم و گیلان بوده است و دو کانون مجزا شکل گرفته است. افراد مبتلا جرمی و تقصیری نداشته اند و بدون اینکه بدانند ویروس را منتقل کرده اند بنابراین دنبال مقصر نیستیم.
انکار و فرافکنی آمریکا
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره اقدام آمریکا نسبت به ادامه تحریمها بر علیه کشورمان، گفت: برای مردم ما دهههاست و برای دنیا هم سالهاست مشخص است که جهت حرکت و بُردارهای نیروی آمریکا به این سمت است که با ایجاد جنگ و فشارهای مختلف بر ملتهای آزاده و مستقل دنیا به فکر حفظ سلطه خود در دنیا باشد. ما انتظاری جز این از ایالات متحده و به خصوص از دولت فعلی آمریکا نداشتیم. قاعدتا برای ما غیرمنتظره نبوده و قابل پیشبینی بوده است. به هر حال این دولت آمریکا توانمندی اش را در حوزه مقابله با کرونا نشان داده و قاعدتا ثروتمندترین کشور دنیا وقتی دچار چنین مشکلاتی شود که افراد به دلیل نداشتن سرویس های بیمهای از بیمارستان بیرون انداخته شوند و در اثر عدم دریافت خدمات مورد نیاز فوت کنند، مشخص است که ناتوان مانده است. کشوری که در تامین اولین وسایل حفاظتی در مقابله با یک بیماری واگیر دچار این مشکلات باشد، سعی می کند با انکار و فرافکنی در حوزههای دیگر مانند تشدید تحریمها و یا نزاع با کشورهای دیگر متوسل شود تا افکار و اذهان را به سمت دیگری سوق دهد.
وی افزود: اقدام آمریکا علیه کشورمان به هیچ وجه غیرمنتظره نبود. دنیا بداند و ببیند که آنچه علیه مردم ایران اعمال شده، تحریم غذا، دارو و تجهیزات و ملزومات پزشکی آن هم در سخت ترین روزهای مقابله با کرونا است، اما مردم با استفاده حداکثری از ظرفیتهای داخلی قطعا اجازه نمیدهند که این فشارها بیش از این بر بیماران ما باشد. مسلما این اقدام آمریکا در جهت انتشار بیماری و کند کردن روند مقابله با آن در دنیا و کشور ما بوده است. انگیزه اصلی آنها این است که این بیماری در جهان و کشور ما نتواند کنترل شود. زیرا آمریکا رسما و علنا از کنترل آن در کشور خودش عاجز است.
جهانپور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به جدید بودن بیماری، آیا صرفا به هشدارهای جهانی اکتفا میکنیم یا خیر، گفت: این بیماری برای کل دنیا جدید است. اطلاعات ما در خصوص این بیماری کمتر از ۳۸ روز است. ما نمیتوانیم از صفر شروع کنیم و قرار نیست چرخ را از نو اختراع کنیم، ما از اطلاعات سایر کشورها از جمله چین استفاده کرده و اطلاعات سازمان های جهانی و مجامع علمی شناخته شده را لحاظ میکنیم و در کمیته مربوطه اطلاعات و پروتکل های بر اساس امکانات و ظرفیت کشور در کمیته ملی مقابله کرونا تنظیم و ابلاغ میشود. البته این پروتکل ها روزآمد می شود؛ چرا که اطلاعات قطعی نیستند و بسیاری از پروتکل ها تغییر می کنند و در آینده نیز این گونه خواهد بود و ممکن است اطلاعات بدست آمده در آینده بر پروتکل های درمانی و بهداشتی تاثیر بگذارد.
همزمانی علایم گوارشی و تنفسی در برخی مبتلایان کرونا
وی درباره اینکه اعلام شده در چین نیمی از مبتلایان قبل از علائم تنفس، علائم گوارشی داشتند، اظهار کرد: به طور قطع نمی توان گفت که نیمی از افراد مبتلا قبل از علائم تنفسی، علائم گوارشی داشتند و اگر مقاله ای موجود بوده، اطلاعات بر پایه شواهد مطالعات آن کشور است و باید توجه داشت که این ویروس می تواند درگیری گوارشی داشته باشد و مخاط گوارشی را درگیر کند.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: در بسیاری از مبتلایان همزمانی علائم تنفسی و گوارشی در موارد متعددی گزارش شده است و برخی افراد صرفاً علائم گوارشی داشتند و فقط مخاط گوارشی مورد حمله ویروس قرار گرفته بوده است. بنابراین نمی توان عدد و رقمی دقیق اعلام کرد، از طرفی باید توجه کرد که حتی ممکن است برخی از مبتلایان به کرونا علامت دار نشوند.
جهانپور در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است واکسن کرونا مانند ایدز هیچ وقت ساخته نشود، گفت: درباره واکسن نیز مطالعات فراوانی در همه دنیا بر اساس پروتکل ها و فناوری ها در حال آزمایش است. ممکن است آزمایشات این واکسنها موفقیت آمیز نباشد و منجر به تولید واکسنی با ایمنی و مصونیت بالا نشود، همانگونه که مشابه آن را در واکسن ایدز داشتیم و هیچ واکسنی تولید نشد. همچنین ممکن است واکسنی تولید شود که ایمنی بالایی ایجاد کند، اما درباره هیچ کدام از این مسائل نمی توانیم اظهار نظر کنیم و باید منتظر نتایج مطالعات بمانیم. باید توجه کرد که تا امروز هیچ واکسن و درمان اختصاصی برای کرونا وجود ندارد.
جهانپور در واکنش به برخی اظهارات مبنی بر اینکه به کارگران مبتلا به کرونا خدمات مناسب داده نمی شود، گفت: این حرف ها کاملا تبلیغاتی است و باید به این افراد که مواضع این چنینی می گیرند، انتقاد شدید کرد. اینکه فردی در خارج یا داخل به دلیل مشکلاتی که با جمهوری اسلامی دارد، موضوع رسیدگی به اتباع خارجی و افاغنه را بیان می کند، تا این میزان نگران کننده نیست که برخی اراجیف و چرندیاتی از این دست اعلام می کنند. در هیچ جای کشور بین کارگر و غیر کارگر فرقی در بستری و درمان وجود ندارد. متاسفانه برخی با این اظهارات دُنکیشوتوار به میدان میآیند و با خود نلسون ماندلا پندار، فکر می کنند منجی گروه های مختلف هستند و این مباحث به هیچ وجه صحت ندارد.
وی ادامه داد: اقدامات حمایتی از کارگران و کسانی که شغل خود را از دست داده اند و شاغلان روز مزد، این روزها مورد توجه بوده و دولت تلاش خود را گذاشته است تا با تخصیص بودجه از این اقشار حمایت کند تا در این روزهای قرنطینه سطح سه و فاصله گذاری اجتماعی که برخی مشاغل تعطیل شدند، این افراد بتوانند با کمترین آسیب معیشت خود و خانوادهشان را تامین کنند و اقدام حمایتی انجام خواهد شد، اما اینکه فردی مطلب بی پایه و اساسی را منتشر می کند جای تاسف دارد؛ چرا که این فرد به جای اینکه امروز در کنار مردم باشد و از اضطراب مردم بکاهد، چنین اظهار نظرهایی می کند.
وی درباره بستری بیماران کرونا در بخش خصوصی و پرداخت هزینه گفت: جایی که امکانات را ما بسیج کنیم و بخواهیم به بیماران در بخش خصوصی هم سرویس دهیم، تعرفه خصوصی انتخاب بیمار نیست و نباید فرد تعرفه خصوصی پرداخت کند. البته در حال حاضر در تهران و بسیاری از استان ها ما تخت خالی در بیمارستان های دولتی داریم و اگر بیماری با انتخاب خود به بیمارستان خصوصی رفته است، باید تعرفه خصوصی هم پرداخت کند.
جهانپور درباره چرخش ویروس کرونا از اوایل بهمن ماه در ایران اظهار کرد: کیلومتر شمار و ساعت به ویروس کرونا متصل نیست، بلکه تحلیل های اپیدمیولوژی زمان احتمالی ورود ویروس به ایران را مشخص می کند. موارد مثبت در قم از یک هفته قبل بستری شده بودند و علائم آنها از دوهفته قبل بروز کرده بود. با توجه به اینکه این دو نفر مثبت اولیه، سفر به چین یا ارتباط با مبتلای قطعی یا مسافر از چین نداشتند، می توان احتمال داد که ویروس کرونا از اواخر دی ماه یا اوایل بهمن ماه وارد کشور شده باشد.
نظر شما