عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت گفت: علت اینکه مرگ و میر کرونا در کشور بالا بوده، به این دلیل است که ما هنوز در حال آزمایش بیماران به شدت بدحال بستری در بیمارستان هستیم که به این معناست در تشخیص دیر عمل کردهایم.مینو محرز در گفتوگو با ایلنا درباره شیوع ویروس کرونا گفت: این ویروس به تازگی در کشور اپیدمی شده است و مدت کوتاهی از اپیدمی آن گذشته و نمیتوانیم درباره آن قضاوتی داشته باشیم که آیا مانند ویروس سارس 4 ماهه یا مانند مرس در مدت کوتاهی کنترل شود.وی ادامه داد: اینکه گفته میشود، این بیماری در طبع گرم تاثیر ندارد و بر طبع سرد تاثیرگذار است یا اینکه در هوای گرم از بین میرود و در هوای سرد شایعتر است یا اینکه شایع میشود، غذای سرد بر آن تاثیر منفی دارد و یا غذای گرم تاثیر مثبت دارد را من بلد نیستم، چراکه ما طب نوین و علمی را خواندهایم و در علم هیچ چیزی در این خصوص نیامده است و در هیچ جای دنیا این طب سنتی که ما از آن یاد میکنیم را ندارند.
عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت تصریح کرد: آن چیزی که بیش از حد مهم است، این است که در حال حاضر این بیماری وارد کشور ما شده و ما باید مسائل بهداشتی را رعایت کنیم که در ابتدا خودمان را حفظ کنیم و بعد دیگران را مبتلا نکنیم. باید توجه داشته باشیم که اگر بیمار هستیم، حتما در منزل بمانیم، چراکه هم خودمان زودتر خوب میشویم و هم دیگران را مبتلا نمیکنیم. همچنین شستوشوی دستها و اتیکت سرفه و عطسه را رعایت کنیم و در صورت یکدیگر سرفه و عطسه نکنیم. در دستمال سرفه کنیم و بعد آن را دور بیاندازیم.
محرز خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین راههای پیشگیری از این بیماری شستوشوی مداوم دستها است، قبل از اینکه چیزی بخورید و یا دستتان را به چشمانتان بمالید، باید بشویید و هر چه بیشتر دست بشویید، سالمتر هستید و رعایت همین مسائل باعث کنترل آن میشود. اینکه گفته میشود، آیا با گرمای هوا این بیماری کمتر میشود، هم باید به این توجه داشته باشیم که مطمئنا در فضای بسته که جمعیت زیاد است، بیماری بیشتر انتقال پیدا میکند و باید از حضور در تجمعات زیاد خودداری کنیم. در فصلی که هوا گرمتر است به طور مسلم در فضای بسته جمعیت حضور ندارند و به تبع بیماریهای تنفسی هم کمتر انتقال پیدا میکند، اما اینکه بخواهیم زمانی برای کنترل آن اعلام کنیم و بگوییم که تا دو الی سه ماه دیگر یا تا یکسال دیگر به پایان میرسد، این را نمیدانیم. سازمان جهانی بهداشت هم هنوز چیزی در این باره نمیداند و زمانی برای آن در نظر نگرفته است.وی ادامه داد: این بیماری به تازگی در کشور ما آمده است و باید سعی کنیم با رعایت مسائل بهداشت فردی و عدم وحشت با آن مقابله کنیم، چراکه در بحران اگر وحشت کنیم، نمیتوانیم با آن مقابله کنیم. باید وحشت نکنیم تا بتوانیم در مقابل این بیماری هم خودمان را و هم دیگران را حفظ کنیم.عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که گفته شده 80 تا 90 درصد افرادی که به کرونا مبتلا میشوند به مراقبتهای خاص نیاز ندارند، آیا این موضوع صحت دارد، گفت: تعداد بسیار زیادی از افرادی که به این بیماری مبتلا شدهاند، میتوانند بدون علامت باشند به طور مثال اینکه گفته میشود، بچههای زیر 10 سال مبتلا نمیشوند، قطعا اینگونه نیست بلکه آنها مبتلا میشوند، ولی حتما علامتی ندارند. بنابراین بیشتر در افرادی علائم شدید بیماری مشاهده شده است که یا مسن هستند و یا چاق و دارای اضافه وزن و بیماریهای زمینهای هستند مانند افرادی که دارای نقص ایمنیاند، یا پیوند شدهاند و این افراد باید مراقبت بیشتری کنند.
محرز درباره دیر شناخته شدن بیماری در افراد مبتلا به کرونا گفت: ما تازه اقدام به تست گرفتن کردهایم و بیماری به تازگی در قم مشخص شده است و شروع از آنجا بوده و منتشر شده است، البته از قبل هم بوده، اما شناسایی نکرده بودیم. بنابراین در حال حاضر تازه تشخیص دادهایم، در بیمارستان بیماران بدحال میآیند و افرادی که کلینیکال هستند، هنوز به ما مراجعه نکردهاند و هر مراجعهکنندهای که داریم، افراد بدحالی هستند که در آیسییو بستری شدند. علت اینکه مرگ و میر در کشور ما بالا بوده است به این دلیل است که ما هنوز در حال آزمایش بیماران به شدت بدحال بستری در بیمارستان هستیم، که به این معناست در تشخیص دیر عمل کردهایم، و گرنه ما نباید بیشتر از آن مرگ ومیری که در چین گزارش شده است، یعنی همان دو درصد داشته باشیم.وی با بیان اینکه باید بیشتر به فکر باشیم و زودتر بیماری را تشخیص دهیم، تصریح کرد: خوشبختانه برای افرادی که دارای سندرم زجر تنفسی هستند که این در مراحل نهایی بیماری مشخص میشود، درمانی وجود دارد که از دیروز به بیمارستانهای معینی که در تهران برای بستری این بیماران تعیین شده، ابلاغ شده است.عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت درباره منع قلیان کشیدن، خاطرنشان کرد: قلیان کشیدن باعث انتقال بسیاری از ویروسها میشود، در خصوص این بیماری هم صددرصد باعث انتقال میشود و به هیچ وجه توصیه نمیکنیم که در دورهمی از قلیان استفاده کنند و به شدت توصیه میشود از بوسیدن و دست دادن نیز خودداری کنند. محرز در خصوص لزوم پوشش ویژه ماموران اورژانس برای انتقال بیماران مشکوک به کرونا به بیمارستان گفت: احتیاجی به پوشیدن لباس فضایی که در برخی تصاویر میبینیم، نیست همین که ماسک جراحی معمولی بزنند، دستکش بپوشند و عینک بزنند کفایت میکند. آنهایی که در اتاق آیسییو نزدیک به بیمار هستند و میخواهند به بیمار خدمات بدهند، همین کافی است و آن لباس فضایی نیازی نیست. ما بیماری داشتیم که قرار بود با اورژانس به بیمارستانهای معین منتقل شود فقط نیم ساعت طول کشید تا آن لباسها را بپوشند. احتیاجی به این لباسها نیست و برای انتقال بیماران میتوانند یک گان بپوشند. پوشیدن این لباس برای افرادی است که در بخش آیسی یو با بیمار در ارتباط است. فعلا چون مسئله آنفولانزا مطرح است، فقط توصیه میکنیم ماموران اورژانسی که بیماران کاملا مشکوک را جابجا میکنند، از لباسهای ویژه که فضایی است استفاده کنند.وی درباره استفاده از ماسک گفت: توزیع ماسک مجانی به نظر من اشتباه است، چراکه اصلا مردم نباید ماسک بزنند و لازم نیست و فقط فردی که بیمار است باید از ماسک استفاده کند، اما در مکانهای پرازدحام مانند مترو به دلیل اینکه ما اتیکت سرفه و عطسه را بلد نیستیم و یا رعایت نمیکنیم و در صورت هم سرفه میکنیم، توصیه میکنیم، در این مکانها از ماسکهای جراحی معمولی استفاده کنند. رادیو و تلویزیون هم باید به صورت مرتب برنامههای آموزشی پیشگیری از کرونا را آموزش دهند و باید مدام شستوشوی دستها و رعایت موارد بهداشتی را به مردم گوشزد کنند.
توصیههای وزارت بهداشت به بیماران خاص
برای پیشگیری از «کرونا»
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با بیان اینکه سیستم ایمنی این بیماران از سایر افراد ضعیفتر، تاکید کرد: بیماران خاص باید بیش از سایر افراد از خودشان در برابر ویروس کرونا مراقبت کنند.دکتر مهدی شادنوش در گفتوگو با ایسنا، ضمن ارائه توصیههایی به بیماران خاص و پیوندی برای پیشگیری از ابتلا به کروناویروس جدید، گفت: بیماران خاص و پیوندی بیش از دیگران باید از خودشان مراقبت کنند. خانوادهها و اطرافیان این بیماران نیز باید بیشتر از خودشان مراقبت کنند.
وی افزود: در عین حال این بیماران باید همان توصیههایی را که برای افراد عادی ارائه میشود، رعایت کنند. اقداماتی مانند شستوشوی مرتب دستها، دوری کردن از افرادی که ممکن است آلوده باشند، پرهیز از حضور در مناطق پر ازدحام و تجمعات و... را انجام دهند.شادنوش با تاکید بر لزوم مراقبت بیشتر در بیماران خاص، گفت: به هر حال سیستم ایمنی این بیماران از سایر افراد ضعیفتر بوده و در نتیجه اثرگذاری ویروس بر روی آنها میتواند قابل توجهتر باشد. بنابراین بیماران خاص از سفر پرهیز کرده و سعی کنند در محیطی سالم و دور از آلودگی بمانند.
وی با بیان اینکه به طور کلی ماسک تاثیر عمدهای در پیشگیری از کروناویروس ندارد، ادامه داد: بهتر است بیشتر تلاش کنند که از محلهای آلوده دوری کنند. در عین حال بیماران خاص هم مانند سایر مردم در صورتیکه دچار تب شدند، به پزشک مراجعه کرده و به توصیههای پزشک توجه کنند و در صورتی که بعد از مراجعه به پزشک علائمشان ادامه داشت و یا دچار سرفههای خشک یا تنگی نفس شدند، باز هم به پزشک مراجعه کنند و حتما بیماریشان را به صورت جدی پیگیری کنند. شادنوش درباره استفاده بیماران خاص از داروهای بالا برنده ایمنی بدن، اظهار کرد: این موارد به نوع بیماری فرد بستگی دارد. هیچ فردی نباید سر خود اقدام درمانی و دارویی انجام دهد. در عین حال برخی بیماران مانند بیماران پیوندی با مصرف دارو مقداری سیستم ایمنیشان به صورت تعمدی کاهش مییابد تا بتوانند عضو پیوندی را تحمل کنند. در چنین شرایطی اصلا صلاح نیست که داروهایشان را تغییر دهند.وی تاکید کرد: بیماران خاص هرگونه تغییر در داروهایشان را حتما با نظر پزشکشان انجام دهند.
تشریح بودجه شهرداری برای کرونا
رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران از اختصاص بودجهای برای پوشش مواقع بحرانی در تهران خبر داد.مجید فراهانی در گفتوگو با ایسنا، در مورد بودجه اضطراری به شهرداری تهران برای انجام اقداماتی در خصوص عدم شیوع کرونا ویروس گفت: بر اساس تبصرههایی از بودجه، به شهردار تهران اختیار دادیم که در مواقع بحرانی بتواند تا ۴درصد بودجه تملک سرمایه را هزینه کند که بسته به مصوبه این چهار درصد قابل محاسبه است.
وی با بیان اینکه فعلا این تبصره قابل نقد شدن است و نیازی به اینکه بودجه دیگری را برای این مهم مصوب کنیم نداریم، مگر اینکه شیوع حادتر شود و نیازمند کمک مالی بیشتری باشیم، تصریح کرد: البته دقت داشته باشید که وظیفه و مسئولیت اصلی کنترل و مقابله با بیماریهای واگیردار از جمله کرونا با وزارت بهداشت است؛ اما شهرداری تهران با تمام قوا بر اساس دستورالعملهای وزارت بهداشت عمل ميکند.فراهانی با بیان اینکه شهردار تهران در دو جبهه به وزارت بهداشت کمک ميکند، گفت: شهرداری تهران در وهله اول با آموزش و آماده سازی پرسنل و مردم آگاهی آنها را افزایش ميدهد و در مرحله بعد با اطلاع رسانی عمومی از طریق تمامی بیلبوردهای سطح شهر در زمینه افزایش آگاهیهای مردم فعالیت میکند.رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران با بیان اینکه شهرداری تهران با بودجه نقد و غیر نقد به وزارت بهداشت کمک میکند، افزود: شهرداری تهران با در اختیار قرار دادن تمام امکانات خود به صورت غیر نقد به وزارت بهداشت کمک خواهد کرد و همچنین بودجه مستقیم هم طبق اختیار شهردار در هزینه کرد ۴درصد بودجه تملک سرمایه ای وجود دارد؛ البته دقت داشته باشید که شهردار تهران از محل ماده ۱۶ و ۱۷ میتواند کمک کند اما اگر حالت حاد پیدا کند علاوه بر این بودجهها، میتوان بودجه مجزا در نظر گرفت.
از سوی دیگر،رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت ضمن تشریح فرآیند پذیرش بیماران مشکوک به کرونا در بیمارستانها، درباره شرایط دفن فوتشدگان ناشی از کرونا، تمهیدات وزارت بهداشت برای خوابگاهها و... توضیحاتی ارائه کرد.دکتر رضا گلپیرا در گفتوگو با ایسنا، درباره پروتکل پذیرش بیماران مشکوک به کرونا ویروس جدید در بیمارستانها، گفت: در حال حاضر به واسطه اینکه بیماریهای ویروسی دیگر به جز کرونا، مانند آنفلوآنزای نوع B در جامعه وجود دارد، اکثر مردم به محض دیدن علائمی چون آبریزش بینی، عطسه و... فکر میکنند که به کرونا مبتلا شدهاند.
فرآیند پذیرش بیماران در بیمارستانها
گلپیرا ادامه داد: اگر قرار باشد هر کسی با کوچکترین علائم به سمت بیمارستانها روند، در بیمارستان ازدحام ایجاد شده و خود مردم دچار مشکل میشوند. در عین حال ازدحامی که در بیمارستانها تشکیل میشود، خودش میتواند منجر به انتقال بیماری شود.وی تاکید کرد: بر همین اساس وزارت بهداشت در تمام محلات مرکز جامع سلامت دارد. در این مراکز پزشکان مستقر هستند و به آنها اعلام کردیم که به مردم آموزشهای درست ارائه دهند. در عین حال امروز هم با سازمان نظام پزشکی هماهنگ کردیم که تمام مطبهای پزشکی هم بتوانند این بیماران را که دارای علائم هستند، ویزیت کنند. حال اگر بیمار به مطب مراجعه کرد و پزشک به او اعلام کرد که به نظر من شما مشکوک به کرونا هستید، پزشک بیمار را به مرکز جامع سلامت ارجاع میدهد و بعد از بررسی آنها، اگر در مرکز جامع سلامت تشخیص دادند که این فرد مشکوک به کرونا است، از آنجا فرد را به بیمارستان اعزام میکنیم.
گلپیرا با بیان اینکه اصلا لزومی ندارد که برای اطمینان از ابتلا یا عدم ابتلایمان به کرونا، در همان ابتدا به بیمارستان مراجعه کنیم، گفت: مردم به هیچوجه به بیمارستانهای مراجعه نکنند، بلکه بهترین روش این است که به مطب یا مرکز جامع سلامت مراجعه کرده و در صورتیکه مورد مشکوک محسوب میشدند، مرکز جامع سلامت هماهنگ کرده و مشخص میکند که فرد به کدام بیمارستان اعزام شود.وی تاکید کرد: بنابراین مردم خودشان مستقیما به بیمارستانها مراجعه نکنند تا این اقدام باعث ازدحام نشود. به عنوان مثال ما بیمارستانی مانند مسیح دانشوری را فقط برای بیمارانی که ۱۰۰ درصد مورد مثبت کرونا هستند، قرار دادهایم. رفتن به این بیمارستانها خودش میتواند منجر به انتقال ویروس شود.
وضعیت سلامت خوابگاهیها
گلپیرا در بخش دیگری از صحبتهایش درباره تمهیدات وزارت بهداشت برای خوابگاهها و پانسیونها نیز گفت: خوشبختانه در حال حاضر به واسطه اینکه کلاسهای درس تعطیل شده، خوابگاهها تخلیه خواهند شد. در عین حال سیستم بهداشتی ما بر تمام خوابگاهها نظارت میکند تا برای آنها از مواد گندزدا و ضدعفونی کننده استفاده کنند. این تمهیدات را به دانشگاهها ابلاغ کردیم و دانشگاهها این فضاها را ضدعفونی میکنند.
مردم سوالات کرونایی خود را از ۱۹۰ بپرسند
وی همچنین در پاسخ به اینکه مردم سوالات خود را درباره کرونا از چه طریقی میتوانند بپرسند، گفت: باید توجه کرد که در حال حاضر سامانه تلفنی ۱۹۰ مرجع پاسخگویی به مردم است. در عین حال به زودی ۱۱۵ را هم فعال میکنیم.
فوتشدگان ناشی از ابتلا به کرونا چگونه دفن میشوند؟
گلپیرا درباره پروتکل دفن افرادی که به دلیل ابتلا به کرونا فوت شدهاند، ضمن رد برخی شایعات مبنی بر عدم دفن بهداشتی این افراد، گفت: ما بر اساس پروتکلی از قبل تعیین شده در این زمینه عمل میکنیم که البته فقط برای کرونا نیست، متوفی را طبق پروتکل بهداشتی خاص دفن میکنیم، بهطوری که فرد را در بیمارستان به صورت کامل کاور میکنند و دیگر کسی حق ندارد کاور را باز کند. در نهایت متوفی با نظارت بهداشتی دفن میشود، نه اینکه جسد را بدون کاور به خانواده تحویل دهند.
عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت:
در تشخیص کرونا دیر عمل کردیم
صاحبخبر -