صادق طباطبایی، سخنگوی دولت مهدی بازرگان، روز دوم اسفندماه در سن ۷۱ سالگی در اثر ابتلا به سرطان ریه در آلمان درگذشت.
صادق طباطبایی، معاون مهدی بازرگان و مشاور محمدعلی رجایی و کسی که نام او به عنوان طراح اجرایی رفراندوم ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ در تاریخ معاصر ایران مطرح است، در سن ۷۱ سالگی در آلمان در گذشت.
صادق طباطبایی خواهرزاده سید موسی صدر بود. خوشلباسی، علاقهاش به موسیقی، و زیبایی ظاهری که میراث داییاش بود، در صحنه سیاست ایران همیشه مطرحتر از نقشهای سیاسیای بود که پس از بازگشتش به ایران در سال ۱۳۵۷ به عهده گرفت.
طباطبایی که در روزهای دانشجویی در آلمان به طیف دانشجویان انقلابی مخالف حکومت محمدرضا شاه پهلوی پیوسته بود، در روز ۱۲ بهمن سال ۱۳۵۷ به همراه آیتالله روحالله خمینی به ایران آمد و بیشتر در سمت معاونت سیاسی و مشاور در وزارت خانههای مختلف از جمله وزارت کشور و سپس دفاتر نخستوزیرها، مهدی بازرگان و محمدعلی رجایی، مشغول به کار شد. او مدتی نیز سخنگوی دولت مهدی بازرگان بود و پس از استعفای بازرگان، خمینی او را به سرپرستی موقت دفتر نخستوزیری منصوب کرد.
او در مسند معاون سیاسی وزارت کشور دولت موقت، کسی است که سرپرست اجرایی رفراندوم ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ به عهده گرفت؛ همهپرسی که در آن شرکتکنندگان به جمهوری اسلامی ایران رأی دادند.
طباطبایی در اولین دوره انتخابات ریاستجمهوری در جمهوری اسلامی، کاندید شد اما رأی نیاورد و ابوالحسن بنیصدر رئیس جمهور شد. در اردیبهشتماه ۱۳۸۸ هم این شایعه پخش شد که او قصد دارد کاندیدای ریاست جمهوری شود اما در نهایت نام طباطبایی به عنوان کاندیدا مطرح نشد.
اوایل دهه ۱۳۶۰، نقش طباطبایی در سیاست ایران کمرنگتر شده بود. در دوران جنگ ایران و عراق، صادق طباطبایی پس از یک پرونده جنجالی و پر ابهام قاچاق تریاک از ایران به آلمان، در آلمان دستگیر و سپس آزاد شد اما دیگر در صحنه سیاسی ایران حضور نیافت و به تدریج از صحنه سیاست حذف شد. خود او نیز به تدریج در مقام منتقد در مورد جمهوری اسلامی ایران و سران آن صحبتهایی پراکندهای کرد.
در سالهای اخیر او سعی کرد خاطراتش را منتشر کند؛ تا کنون از طباطبایی سه جلد کتاب با عنوانهای «جنبش دانشجویی ایران»، «لبنان، امام صدر و انقلاب فلسطین» و «شکلگیری انقلاب اسلامی» منتشر شده است.
صادق طباطبایی بهمانند بیشتر شخصیتهای سیاسی جمهوری اسلامی، با دیگر شخصیتهای سیاسی این رژیم رابطه خویشاوندی سببی و نسبی دارد. او برادر همسر سید احمد خمینی فرزند روحالله خمینی و دایی حسن خمینی است که در فضای سیاسی امروز ایران از شخصیتهای نزدیک به طیف اصلاحطلبان و مهدی هاشمی رفسنجانی است. او همچنین با سید محمد خاتمی، رئیسجمهور سابق ایران، نسبت دارد و پسرخاله همسر خاتمی، زهره صادقی است.
طباطبایی همچنین بازمانده چندین روحانی سیاسی در تاریخ معاصر ایران و لبنان است. بزرگترین فرزند آیتالله سید محمدباقر سلطانی طباطبائی، نوه پسری آیتالله حاج سید صدرالدین صدر، خواهرزاده موسی صدر، طباطبایی در قم به دنیا آمد (۱۳۲۲) و با اینکه تقریباً همه اقوام او تحصیلات حوزوی داشتند به آلمان رفت و در رشته بیوشیمی درس خواند. او در نهایت با دریافت دکترای بیوشیمی مشغول به تدریس شد.
در ماههای منتهی به انقلاب ۱۳۵۷، او به طور تماموقت به نوفل لوشاتو رفته بود و به همراه صادق قطبزاده آیتالله سیدمحمد بهشتی و ابراهیم یزدی، مدیر برنامههای خمینی و به طور ویژه رابط او با رسانههای خارجی بود.
صادق طباطبایی یک سال پس از تشخیص سرطان ریه در شهر دوسلدورف آلمان، درگذشت.