اول اکتبر (9 مهر) معترضان عراقی بعد از فراخوانهایی که از سوی برخی فعالان مدنی در شبکههای اجتماعی منتشر شد، در استانهای مرکزی و جنوبی این کشور به خیابانها رفتند و خواهان پایان فساد 16 ساله در عراق شدند. فسادی که آنها معتقدند، ریشه اصلی آن احزابی هستند که از زمان سقوط صدام پا گرفتند و سپهر سیاسی عراق را شکل دادند و با توسل به قانون انتخابات که به احزاب اجازه میدهد به شکل لیستی در انتخابات شرکت کنند، افرادی را که شایستگی لازم را نداشتند، وارد تصمیمگیریهای دولتی کردند. تداوم اعتراض عراقیها که «عادل عبدالمهدی» را وادار به کنارهگیری از پست نخستوزیری کرد، باعث بروز شکافهای عمیقی بین مردم عراق شد. این شکافها خیلی سریع تبدیل به دشمنی بخشی از مردم با بخشی دیگر شد و جامعه به سمت خشونت رفت. اوج این خشونت 2 هفته پیش در میدان الوثبه بغداد رخ داد که طی آن یک نوجوان عراقی که گفته شد به سمت برخی از معترضان شلیک کرده بوده، به طرز فجیعی کشته و پیکر برهنه او از تیر چراغ برق آویزان شد.
اصلیترین بندهای اصلاحی
کشیده شدن جریان اعتراضها به خشونت و تداوم تظاهرات مردمی، باعث شد پارلمان عراق که در نشست 28 اکتبر (3 آبان) قول بازنگری در بخشهایی از قانون اساسی طی 4 ماه را داده بود، به تصمیمگیری درباره قانون انتخابات که خواسته ابتدایی معترضان دراعتراضهای نزدیک به 3 ماه اخیر بود، تسریع بخشیده و در نهایت آن را سهشنبه شب 24 دسامبر (3 دی) به تصویب رسانند. به گزارش سایت شبکه خبری «یورونیوز»، قانون انتخابات جدید عراق شامل 50 ماده قانونی است. بزرگترین وجه تمایز آن با قانون قبلی انتخابات، حضور نامزدها در انتخابات بهصورت انفرادی است، نه فهرستی. تاکنون مردم مجبور بودند در انتخابات به فهرستهای احزاب رأی دهند. این باعث میشد، برخی افراد که مردم تمایلی به حضور آنها در مراجع تصمیمگیری همچون پارلمان نداشتند، به واسطه بودن در لیست یک حزب به پارلمان راه یابند. ضمن آنکه قانون جدید به نامزدهای مستقل که خواهان حضور در هیچ حزبی نیستند، امکان رقابت با دیگران و راهیابی به پارلمان را میدهد.
مطابق مادهای دیگر از قانون انتخابات جدید عراق، با از بین رفتن لیستهای حزبی، نامزدهای انتخابات مجبور خواهند بود، یک حوزه انتخابی مشخص برای خود انتخاب کنند. به این ترتیب ساکنان هر حوزه انتخاباتی میدانند که با رأی آنها چه کسی نمایندگی آنها را در پارلمان خواهد داشت. پیش از این حزب بود که مشخص میکرد از بین فهرست پیروز حزب چه کسی به چه حوزه انتخاباتی برود. به جز این طبق قانون جدید انتخابات شمار حوزههای انتخابی بر اساس شمار ساکنان آن مشخص میشود و شهرستانهایی که جمعیت آنها زیر 100 هزار نفر است، باید با نزدیکترین شهرستان ادغام شوند.
سهشنبه شب شلوغ پارلمان عراق
نشست پارلمان عراق برای تصویب قانون جدید انتخابات و تعیین فراکسیون اکثریت برای اعلام نخستوزیری که جایگزین «عادل عبدالمهدی» شود، از ساعت 13 سهشنبه به وقت محلی آغاز شد و تا شامگاه ادامه یافت. به گزارش ایرنا، در این نشست پر هیاهو، نمایندگان کرد که در نشست پنجشنبه گذشته همچون نمایندگان اهل سنت با مواد 15 و 16 قانون انتخابات جدید که در مورد تعداد حوزهها، سهمیه استانها و نمایندهها بود، مخالفت کرده بودند، همچنان به مخالفت خود ادامه دادند و برای ممانعت از تصویب قانون جدید انتخابات، جلسه را ترک کردند تا نشست پارلمان از اکثریت افتاده و همچون نشست هفته قبل به سرانجامی نرسد. اما با وجود خروج آنها از نشست، جلسه از اکثریت نیفتاد و رأیگیری درباره قانون انتخابات آغاز شد و این قانون به تصویب اکثریت رسید.
معرفی کاندیدای نخستوزیری
در نشست سهشنبه شب پارلمان همچنین ائتلاف «البناء» (سازندگی) بهعنوان فراکسیون اکثریت پارلمانی معرفی شد. این ائتلاف متشکل از ائتلافهای الفتح، دولت قانون، اتحاد قوا و العطا به رهبری هادی العامری، نوری المالکی، محمد الحلبوسی و فالح فیاض است. در پی تعیین فراکسیون اکثریت، ائتلاف «البناء» اقدام به معرفی کاندیدای خود برای نخستوزیری کرد. این ائتلاف اعلام کرد، با توجه به مخالفتها با نامزدی «قصی السهیل»، وزیر کنونی آموزش عالی عراق، «اسعد العیدانی»، استاندار پیشین بصره را بهعنوان نامزد جدید نخستوزیری معرفی میکنند. گزارشها حاکی است که «برهم صالح» رئیس جمهوری با «اسعد العیدانی» نشست برگزار کرده و پیرامون نامزدی اش برای پست نخستوزیری صحبت کرده است.
در عین حال فراکسیون «سائرون» (به رهبری مقتدی صدر) با عقب نشینی از خواسته قبلی خود مبنی بر مشروط کردن نظر مردم به انتخاب نامزد نخستوزیری خواهان آن شد، رئیس جمهوری چهره مورد توافق همگانی را برای پست نخستوزیری برگزیند.
معترضان عراقی حرف خود را به کرسی نشاندند
قانون انتخابات عراق اصلاح شد
بنفشه غلامی
پارلمان عراق 2 ماه و 3هفته و 2 روز پس از آغاز ناآرامیهای این کشور، به وعده خود عمل کرد و اصلیترین خواسته معترضان را که ایجاد اصلاحات در قانون انتخاباتی بود برآورده ساخت. اغلب احزاب با وجود اینکه قدرت آنها با این اصلاحات کاهش مییابد، به آن تن دادند. معترضان نیز که اکنون دیگر ایجاد اصلاحات در قانون انتخابات تنها خواسته آنها نیست، سهشنبه شب بعد از تصویب این اصلاحات به جشن و پایکوبی پرداختند.
صاحبخبر -
∎
نظر شما