دکتر باقر لاریجانی، رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه روز ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهر ۱۳۹۸، روز جهانی استئوپروز است، گفت: استئوپروز یا همان پوکی استخوان یک بیماری مزمن است که بیماری خاموش هم نامیده میشود. در این بیماری توده استخوانی کاهش پیدا کرده و بافت استخوان به تدریج تحلیل میرود.
لاریجانی با اشاره به اینکه بیماری پوکی استخوان عامل بسیاری از ناتوانیها در سنین بالا است، گفت: پیشگیری از این بیماری بسیار مهم است و میتواند بار مالی و بار ناتوانیهای تحمیلی توسط این بیماری را در کشور کاهش دهد.
نایب رئیس کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکند، گفت: علت بسیاری از شکستگیهای استخوان در این سنین استئوپروز است و در هر سه ثانیه یک مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در جهان رخ میدهد. وی با بیان اینکه شکستگی مهمترین عارضه ناشی از استئوپروز است، گفت: اغلب شکستگی متعاقب سقوط رخ میدهد، ولی در موارد حاد بیماری، حتی ممکن است به دنبال خم شدن برای بستن بند کفش هم شکستگی در ستون مهرهها اتفاق افتد.
وی با اشاره به اهمیت توجه به علائم این شکستگیها گفت: به عنوان مثال انحنای ستون فقرات و یا کوتاه شدن قد بیش از ۳ سانتی متر از علائم هشدار دهنده شکستگی در مهرهها است. شکستگی لگن جدیترین و خطرناکترین نوع شکستگی ناشی از پوکی استخوان است که میتواند منجر به بستری طولانی مدت در بیمارستان، ناتوانی طولانی مدت یا برای همه عمر و حتی مرگ شود.
لاریجانی در پاسخ به این سوال که چه عواملی در شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان موثرند، گفت: شکستگی قبلی، سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی زودرس، مصرف سیگار و الکل، مصرف طولانی مدت کورتون، لاغری مفرط و بیماریهای گوارشی از عواملی هستند که فرد را برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان مستعد میکنند.
وی با اشاره بر اینکه بیماری پوکی استخوان به راحتی قابل تشخیص و عوارض آن قابل پیشگیری است، اظهار داشت: افراد بالای ۵۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند. پزشک برای ارزیابی ابتدا عوامل خطر پوکی استخوان را ارزیابی میکند و با استفاده از آنها خطر شکستگی را تخمین میزند. در صورت نیاز ممکن است سنجش تراکم استخوان هم صورت گیرد.
۴۷۲۳۲