شناسهٔ خبر: 35824396 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صمت | لینک خبر

اولویت با پخت نان «ساده» است

نرخ‌گذاری جدید، آزادپزها را هم نظام‌مند کرد

صاحب‌خبر -

گروه تجارت: نان هم «سفارشی» و غیر سفارشی دارد. اگرچه تعریف‌های متفاوتی از نان سفارشی ارائه می‌شود اما بر مبنای آنچه اکنون بین مشتریان و نانوایی‌ها رایج است، در برخی موارد مشتریان خواستار خرید نان سنگک یا بربری با افزودن کنجد و سبوس یا سبزیجات هستند؛ درخواستی که منشأ اصلی عرضه چندنرخی نان آزادپز شده بود.

به گزارش صمت، تثبیت نرخ نان در ۵ سال گذشته، زمینه تشدید تخلف‌ها و عرضه چندنرخی انواع نان سنتی، به‌‌ویژه در نانوایی‌های آزادپز را در مناطق گوناگون تهران ایجاد کرد. گشتی در بازار نانوایی‌ها حاکی از آن است که به‌دنبال گلایه‌های مردم و مسئولان از افت کیفیت و عرضه چندنرخی نان، در برخی از مناطق پایتخت تنور انواع نان سفارشی داغ‌تر شده است. تا آنجا که برخی نانوایی‌های آزادپز که نان در واحدهای صنفی آنها نرخ مشخصی نداشته و مبتنی بر نظام عرضه و تقاضاست، نان سنگک را با افزودن انواع مغزها و سبزی‌ها با نرخ‌ ۷ تا حتی ۱۰هزار تومان نیز به فروش می‌رسانند. این روند تا همین چند روز پیش ادامه داشت تا اینکه با تعیین نرخ انواع نان یارانه‌ای و نیمه‌یارانه‌ای (آزادپز) در کارگروه گندم، آرد و نان استان تهران، مقرر شد نرخ انواع نان سفارشی نیز کشف و به نانوایان ابلاغ شود. بر همین اساس، چندی پیش رئیس اتاق اصناف تهران از تعیین نرخ حداکثری برای نان‌های سفارشی سنگک و بربری خبر داد و گفت: بر اساس ابلاغ استانداری تهران، نان بربری سفارشی با آرد آزاد ۲هزار تومان و نان سنگک با آرد آزاد و دورو کنجد ۳هزار تومان است. همچنین نان سنگک با آرد یارانه‌ای به صورت یک‌رو کنجد یک هزار و ۷۰۰تومان و دورو کنجد ۲هزار تومان تعیین شده است. هرچند قاسم نوده فراهانی ضمن انتقاد نسبت به عرضه نان سفارشی به صورت اجبار به مشتریان تاکید دارد که نانوایان اجازه فروش اجباری نان به مصرف‌کنندگان را ندارند و نان سفارشی فقط باید به خواست مشتری ارائه شود.


نرخ جدید نان در پایتخت
با این روند، ستاد تنظیم بازار استان تهران برای یکسان‌سازی نرخ نان در مناطق گوناگون پایتخت، نرخ‌های مبتنی بر آرد آزاد و یارانه‌ای را تصویب و ابلاغ کرد. نرخ‌های اعلامی ویژه استان تهران بوده و نرخ انواع نان برای شهرستان‌های استان و استان‌ها ازسوی کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان تعیین و از سوی استانداران ابلاغ می‌شود. به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، یدالله صادقی، در نشست ستاد تنظیم بازار استان تهران ۲ مهر نرخ جدید انواع نان در نانوایی‌های آزادپز و یارانه‌پز پایتخت را اعلام کرد و گفت: این نرخ‌ها از ۱مهر امسال به نانوایی‌ها ارسال و اعمال شده است. وی گفت: در بخش نانوایی‌های یارانه‌پز، بربری با آرد ۸۳۰تومانی به نرخ یک‌هزار تومان، سنگک با آرد ۸۱۵تومانی یک‌هزار و ۲۰۰تومان، تافتون با آرد ۸۲۰تومانی ۵۵۰تومان و لواش با آرد ۸۲۰تومانی به نرخ ۳۰۰تومان عرضه می‌شود. وی اظهار کرد: باید وزن چانه برای بربری ۵۱۰گرم، سنگک ۵۶۰گرم، تافتون ۲۳۰ و لواش ۱۴۰گرم باشد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با تاکید بر اینکه این قیمت‌ها برای ساماندهی نرخ نان است چون نانوایان در سال‌های گذشته با کم کردن وزن چانه یا با عنوان افزودنی‌ها نرخ نان را تغییر داده‌اند؛ گفت: دولت مجوز افزایش نرخ نان را برای استان‌ها در اختیار استانداران قرار داده اما برای پایتخت، وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کرده است.


آزادپزها هم نظام‌مند شدند
به گزارش اقتصاد آنلاین، سیدجواد احمدی، معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیز با بیان اینکه همزمان با اصلاح نرخ نان در تهران، نرخ نان آزادپزها نیز نظامند شده است، گفت: ثبات نرخ نان از سال ۹۳، نوعی بی‌نظمی در وضعیت نانوایی‌ها و تولید و عرضه نان به‌وجود آورد که بر اساس آن، علاوه بر اینکه مردم از چندگانگی نرخ در نانوایی‌ها معترض بودند و متضرر می‌شدند، هر نانوایی یک وضعیت خاص را برای تعیین نرخ خود لحاظ می‌کرد. به‌گونه‌ای که نرخ نان، متناسب با نرخ منطقه محل عرضه تعیین می‌شد و درنهایت، امکان نظارت هم بر نرخ نان و عملکرد نانوایی‌ها وجود نداشت. معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان افزود: بر این اساس، با هدف نظام‌مند کردن ارائه نان و ساماندهی وضعیت نانوایی‌ها، برنامه‌هایی با تاکید دولت، از سوی سازمان حمایت و وزارت صنعت، معدن و تجارت درنظر گرفته شد که گام نخست در جهت این فرآیند، اصلاح نرخ نان بود که با توجه به هماهنگی‌های انجام شده با اتحادیه نانوایان و تشکل‌های مرتبط در کنار استانداری‌ها، فرمانداری‌ها و وزارت کشور، اصلاح نرخ نان انجام شد. وی تصریح کرد: تمامی گام‌هایی که در این فرآیند طراحی شده، باید براساس برنامه عملیاتی شده پیش بروند تا موضوع نظام‌مند شدن نرخ نان محقق شود. قرار است در گام دوم بعد از اصلاح نرخ نان، اعضای صنف نانوایی در تمامی رشته‌ها ازجمله سنگک، بربری، تافتون و لواش، از سوی مسئولان اتحادیه‌ها و اتاق اصناف هماهنگ باشند و یکسان عمل کنند.
احمدی گام بعدی را اطلاع‌رسانی عمومی در زمینه قیمت‌ها دانست و گفت: تابلوهای متحدالشکلی در نانوایی‌ها نصب خواهد شد که روی آن، وزن چانه، نرخ و نوع نان قابل عرضه اعم از ساده و کنجدی و شماره تلفن رسیدگی به شکایت‌ها درج شده است. بنابراین شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف می‌توانند با شماره تلفن ۱۲۴ اتحادیه نانوایان و ۱۹۰ستاد خبری سازمان حمایت و سازمان صنعت، معدن و تجارت که البته متمرکز بر مباحث بهداشتی و کیفی نان است، تماس بگیرند. این مقام مسئول در سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: در گام بعدی، نظارت بر حسن اجرای این نرخنامه در دستورکار است؛ به‌گونه‌ای که نهادهای نظارتی همچون اتحادیه‌ها، اتاق اصناف، سازمان حمایت و تعزیرات حکومتی، کار نظارت بر نرخ و کیفیت نان را انجام خواهند داد. وی اظهار کرد: نظارت‌های ما به عنوان سازمان حمایت و سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت بعد از اینکه تابلوهای نرخنامه در تمام نانوایی‌ها نصب شد، به‌صورت مداوم و متمرکز انجام خواهد شد و برای اینکه مطمئن شویم که این نرخ‌ها اعمال می‌شود، گشت‌های مشترکی را برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا به تمامی واحدهای نانوایی اعم از دولتی و آزادپز سرکشی کرده و همراه با ماموران بهداشت، سازمان تعزیرات و تعزیرات آرد و نان، بازرسی‌های متمرکزی را انجام دهیم تا در جایی که نرخ ملاک عمل قرار نمی‌گیرد، برخورد جدی انجام دهیم. وی همچنین درباره نرخ نان در نانوایی‌های آزادپز گفت: نرخ انواع نان در نانوایی‌های آزادپز مشخص است و آزادپزها حق ندارند که نان را به هر قیمتی ارائه دهند. البته باید توجه کرد که در آرد تحویلی به آزادپزها هم به هر حال یارانه‌های پنهانی وجود دارد. بنابراین آزادپزها مکلف هستند که از این نرخ مشخص پیروی کنند، بنابراین نرخ نان در نانوایی‌های آزادپز معقول شده و در بسیاری از موارد کاهش پیدا خواهد کرد.
معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: نکته اصلی این است که در واحدهای نانوایی، باید اولویت عرضه با نان موردنظر قاطبه مردم باشد؛ یعنی پخت نان سنگک ساده نسبت به نان سنگک کنجدی در اولویت قرار داردو پخت نان کنجدی یا نان سبزیجات در اولویت بعد از متقاضیان نان ساده قرار می‌گیرد.


نصب بنر در معرض دید عموم
به گزارش روابط عمومی فرمانداری تهران، محمد امامی امین، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران نیز از الزام نانوایان به نصب بنر نرخ نان در مغازه‌های نانوایی خبر داد و گفت: بر اساس مصوبه تنظیم بازار کشور جدول نرخ انواع نان سنتی از سوی استانداری تهران به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ابلاغ شده است. نرخ انواع نان و وزن چانه‌ها و آرد مشخص است و در مدت یک هفته همه نانوایی‌ها باید بنر نرخ نان و وزن چانه‌ها و نرخ افزودنی‌های درخواستی مشتریان خود را در مکانی قابل دید برای مردم نصب کنند. وی در ادامه تاکید کرد که فرمانداری‌ها نیز باید نسبت به تشکیل نشست شورای آرد و نان در شهرستان موردنظر اقدام کنند.


نظر شما