خبرگزاری مهر: با وجود آنکه ایران ادعای رسانههای غربی درباره تلاش برای توقیف یک نفتکش در تنگه هرمز را رد کرده اما با این وجود سخنگوی تراز می مدعی شده که انگلیس نگران این اقدامات ایران است.
رویترز با مخابره این خبر نوشته است: سخنگوی ترزا می با بیان اینکه انگلیس نگران اقدامات ایران در خصوص یک نفتکش است عنوان داشته که لندن خواستار حل تنشها است.
این سخنگو که رویترز اشارهای به نام وی نکرده است در ادامه گفت: ما حضوری طولانی در خلیج فارس داشته ایم. ما بطور پیوسته وضعیت امنیتی در منطقه را رصد کرده و به تأمین تردد دریایی آزادانه بر اساس قوانین بین الملل متعهد هستیم.
انگلیس در حالی این ادعا را مطرح میکند که اقدام به توقیف یک نفتکش ایرانی در جبل الطارق کرده است.
به گزارش مهر، انگلیس و برخی کشورهای غربی مدعی شده اند که ایران تلاش کرده تا یک نفتکش را در تنگه هرمز توقیف کند اما در پی ادعای مطرح شده در برخی رسانههای غربی به نقل از منابعی در وزارت دفاع آمریکا مبنی بر تلاش پنج قایق تندرو ایران برای تصرف یک نفتکش بریتانیایی در خلیجفارس و عقب نشینی آنها با دخالت ناو انگلیسی «اچ ام اس مونت رز»، روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در اطلاعیهای با تکذیب این ادعا اعلام کرد: گشتهای شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روشهای جاری و مأموریتهای ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجههای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.
این اطلاعیه تاکید کرده است: در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ، با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام نماید.
در همین رابطه امروز «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه مسکو نگران وضعیت تنگه هرمز است، افزود: ریسک رویارویی مستقیم پیرامون ایران افزایش یافته است.
وی همچنین گفت: اقدامات انگلیس در تنگه هرمز انزجار آور است و ممکن است وضعیت کشتیرانی در منطقه را پیچیده کند.
وزیر خارجه انگلیس: توقیف کشتی حامل نفت ایران، اجرای تحریمهای اروپا بود
وزیر امور خارجه انگلیس که کشورش کشتی مرتبط با ایران را توقیف کرده، از افزایش تنش در خلیج فارس ابراز نگرانی کرد و گفت، توقیف کشتی، اجرای تحریمهای اروپا (در خصوص سوریه) است.
«جرمی هانت» وزیر امور خارجه دولت انگلیس، روز پنجشنبه بار دیگر علت توقیف کشتی «گریس۱» را تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه اعلام کرد.
یک هفته پیش، نیروهای ویژه ارتش انگلیس با همکاری دولت محلی جبلالطارق به کشتی «گریس ۱» که حامل نفت ایران است، حمله و آن را توقیف کردند. لندن مدعی شد که این اقدام را با هدف ممانعت از نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه انجام داده است.
هانت به شبکه الجزیره گفت: «تحریمهای اروپا را روی [کشتی] گریس۱ در جبل الطارق اجرا کردیم چون مقصدش رژیمی بود که علیه مردم خودش سلاح شیمیایی استفاده کرده است».
هفته گذشته در واکنش به این اقدام انگلیس، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، سفیر انگلیس در تهران را احضار کرد.
وزیر خارجه انگلیس امروز همچنین با اشاره به شایعاتی درباره تلاش ایران برای توقیف یک نفتکش انگلیسی در خلیج فارس گفت: «وضعیت درباره تلاش ایران برای مقابله با نفتکش بریتانیایی را زیر نظر داریم و دنبال تشدید [تنش] نیستیم.»
هانت با بیان اینکه «ما نگران افزایش تنش در خلیج (فارس) هستیم» گفت «به نیروهای دریایی خود افتخار میکنیم».
در واکنش به این شایعه، روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه ایران امروز پنجشنبه ادعای منابع آمریکایی مبنی بر تلاش شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس را تکذیب کرد
دو روز گذشته، سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران این اقدام انگلیس را اقدامی تلافیجویانه در پاسخ به سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ایران دانست و تأکید کرد: این اقدام بدون پاسخ نخواهد ماند و در صورت مقتضی، در زمان و مکانی مناسب، پاسخ این اقدام داده خواهد شد
سخنگوی ترزا می : برای کاهش تنش ها به گفت و گو با ایران ادامه خواهیم داد
سخنگوی ترزا می نخست وزیر مستعفی انگلیس گفت که لندن برای کاهش تنش ها با تهران به گفت وگو و مذاکره با مقامات ایرانی ادامه خواهد داد.
رسانه های خارجی روز پنجشنبه از مبدا لندن به نقل از سخنگوی نخست وزیر مستعفی انگلیس گزارش دادند که لندن خواستار کاهش تنش ها با ایران است.
این سخنگو که به نام او اشاره ای نشده؛ افزود: " انگلیس نگران اقدام ایران جهت توقف نفتکش انگلیسی است و به گفت و گو با مقامات ایران جهت کاستن از تنش ها دراین منطقه ادامه می دهیم. "
ادعای این مقام انگلیسی درخصوص اقدام ایران جهت توقف نفتکش انگلیسی در آبهای خلیج فارس درحالی مطرح می شود که روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه امروز پنجشنبه با انتشار اطلاعیه ای؛ ادعای منابع آمریکایی مبنی بر تلاش شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس را تکذیب کرد.
در اطلاعیه سپاه پاسداران آمده است: گشتهای شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روشهای جاری و ماموریتهای ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجههای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.
در این اطلاعیه تاکید شده است: در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام کند.
سخنگوی نخست وزیر مستعفی انگلیس همچنین با نادیده گرفتن اقدام کشورش در توقیف یک نفتکش ایرانی و ایجاد تنش در مناسبات دوکشور مدعی شد که لندن به قوانین بین المللی و ازادی دریانوردی بنابر قوانین بین المللی پایبند است.
پیش از این محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در حساب کاربری خود در توییتر در واکنش به این اقدام انگلیس نوشت که توقیف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران از سوی بریتانیا به نیابت از «تیم ب»، دزدی دریایی است.این یک بدعت خطرناک است که باید همین الان پایان یابد.»
رسانه های غربی ۱۳ تیرماه جاری خبر توقیف نفتکش گریس ۱ حامل نفت ایران را منتشر کرده و مدعی شدند این کشتی به علت نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شده است.
این در حالی است که روزنامه «جبلالطارق کرانیکل» با انتشار یک رشته توئیت از قول «مایکل لاماس» دادستان کل جبل الطارق اعلام کرد دیوان عالی این منطقه توقیف این نفتکش را تا ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیر) تمدید کرده است.
این نفتکش حامل نفت ایران بود یک سوپرتانکر است با دو میلیون بشکه ظرفیت و به خاطر ظرفیت بالا امکان عبورش از کانال سوئز نبوده و لذا از جبل الطارق به مقصد خود عازم شده است.
به گفته عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران برخلاف ادعای انگلیس مقصد آن سوریه نبوده، کما اینکه بندری که از سوریه نام بردند اصولاً ظرفیت پذیرش چنین سوپرتانکری را ندارد، هدف جای دیگری بوده و از آبراه بینالمللی در جبل الطارق عبور میکرده و هیچ قانونی به دولت انگلیس این اجازه را نمیدهد که این نفتکش را متوقف کند و از نظر ما این راهزنی دریایی است.
در این راستا «رابرت مک ایر» سفیر انگلیس در تهران چندبار در طول یک هفته گذشته در وزارت امور خارجه حضور یافت تا درباره آخرین وضعیت نفتکش حامل نفت ایران که از سوی نیروی دریایی ارتش انگلیس به صورت غیرقانونی توقیف شده بود، توضیحاتی ارائه کند.