شناسهٔ خبر: 33535054 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مساحت بیابان در خراسان جنوبی 68 درصد افزایش یافت

بیرجند - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر از کل مساحت استان پنج میلیون و ۲۴۳ هزار و ۹۶ هکتار بیابان است که نسبت به مطالعات قبلی حدود ۶۸ درصد اضافه شده و به بیشتر از یک سوم مساحت استان رسیده است.

صاحب‌خبر -

علیرضا نصرآبادی روز دوشنبه در آیین روز جهانی مقابله با بیابان زایی در تالاب کجی نمکزار شهرستان نهبندان افزود: اکنون ۲ میلیون و ۱۴۴ هزار و ۷۲۹ هکتار از اراضی استان تحت تاثیر فرسایش بادی است که نسبت به مطالعات قلبی بیش از ۵۴ درصد اضافه شده است.

وی بیان کرد: گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی، جابجایی و بی نظمی فصول، خشکسالی و سیل، طوفان های شدید، کمبود منابع آب، میزان ثابت حجم آب و افزایش لحظه ای مصرف و آلودگی منابع آب شیرین، تخریب سرزمین، بیابانزایی، گرد و غبار و سایر امروز دنیا را دچار چالش های مهمی کرده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی درباره شرایط خراسان جنوبی در مقابل این چالش جهانی افزود: اکنون ۸۶ درصد (حدود ۱۳ میلیون هکتار) عرصه های طبیعی استان را عرصه های بیابانی و مراتع کم تراکم بیابانی تشکیل می دهد.

وی خراسان جنوبی را دومین استانی بیابانی کشور دانست و عنوان کرد: همچنین این استان جزو پنج استان درگیر با پدیده گرد و غبار، دارای بیش از پنج میلیون هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی و بیش از ۲ میلیون هکتار کانون های بحرانی فرسایش بادی است.

نصرآبادی یادآور شد: در حال حاضر ۳۵ کانون بحرانی فرسایش بادی در تمام شهرستان ها به ویژه شهرستان های مرزی استان وجود دارد این در حالی است که تا سال ۹۳ تعداد این کانون ها ۲۸ کانون بوده است.

وی ادامه داد: مجاورت با دو کویر بزرگ مرکزی و لوت (شمال غرب، غرب و جنوب غرب، جنوب و جنوب شرق) و همچنین مجاورت با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان که حالا تا ۱۸۰ روز افزایش یافته و تداوم حدود ۲۰ سال خشکسالی همه نشان از توجه ویژه و همه جانبه به اوضاع استان در بحث مقابله با بیابانزایی دارد.

وی گفت: طبق آخرین بازنگری مربوط به کانون های بحرانی فرسایش بادی و مناطق تحت تأثیر که در سال ۱۳۹۷ انجام شده است، مساحت کانون های بحرانی و مناطق تحت تأثیر فرسایش بادی افزایش چشمگیری داشته است.

وی یادآور شد: از سال ۱۳۶۷ تاکنون یک میلیون و ۷۴۰ هزار هکتار عملیات بیابانزدایی در قالب ۲۸ طرح و اجرای ۸۴۰ هزار هکتار جنگل طبیعی و دست کاشت با سابقه بالای ۴۵ سال در استان اجرا شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین رعایت تنوع گونه ای و استفاده از گونه های بومی در عملیات بیابانزدایی مانند تاغ، آتریپلکس، قره داغ و سایر را از مهم ترین اقدمات منابع طبیعی برای کاهش بحران بیابان زایی و اثرات آن در استان برشمرد.

وی تاکید کرد: بر خلاف تصور عموم آنچه سبب بیابان زایی می شود خشکی هوا نیست بلکه عدم مدیریت صحیح بر زمین و تخریب آن در اثر فعالیت های نابجای انسان است.

نصرآبادی عنوان کرد: تجربیات و مطالعات نشان می دهد مدیریت صحیح و مناسب بر بیابان ها، به خصوص در نواحی حاشیه ای آنها، تأثیری چشمگیر بر جلوگیری از گسترش این معضل جهانی و کاهش طوفانهای گرد و غبار دارد.

وی در ادامه با اشاره به اقلیم گرم و خشک منطقه نهبندان گفت: در این شهرستان ۹ منطقه تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد که از این تعداد ۲ منطقه شهرستان های نهبندان، سربیشه و خوسف را به طور مشترک در برگرفته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی درباره اهمیت این طرح و دلیل اجرای آن در منطقه سهل آباد افزود: این منطقه تحت تاثیر فرسایش بادی است همچنین جاده اصلی نهبندان - سیستان و بلوچستان و بیرجند - مشهد مقدس از وسط این منطقه عبور می کند.

وی ادامه داد: همچنین روستاهای زیادی در این منطقه تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد، علاوه بر اینها در آینده خط راه آهن از این منطقه عبور خواهد کرد که این موضوعات سبب شد طرح ویژه تعمیم ترسیب کربن در این منطقه با جدیت اجرایی شود.

نصرآبادی ادامه داد: طرح اجرای مقابله با بیابانزایی و مقابله با کانون های بحران در مساحت هفت هزار و ۶ هکتار در سال ۸۷ تهیه و در سال ۸۹ بعد از تصویب عملیات اجرایی ان آغاز شد.

وی افزود: در این طرح تاکنون ۳۸۰ هکتار نهالکاری، ۲ هزار و ۸۲۰ هکتار هلالی آبگیر همراه با بذر پاشی و هشت کیلومتر بادشکن زنده انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار داشت: اثرات موفق پروژه بین المللی ترسیب کربن در روستای (حسین آباد غیناب) و توانمند سازی جوامع محلی سبب شد طرح تعمیم ترسیب کربن در حوزه تالاب کجی نمکزار نهبندان نیز اجرایی شود.

وی گفت: نهالکاری منطقه مزار سید علی نیز جزو اقدامات طرح تعمیم ترسیب بوده است که در سال ۹۷ به میزان ۲۳۵ هکتار از محل اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای ملی و استانی اجرا شده که ۱۴۵ هکتار از منطقه مزار سید علی و ایست بازرسی و ۹۰ هکتار در روستای سهل آباد و دیگر روستاهای منطقه اجرایی شده است.

امروز بیست و پنجمین سالگرد مقابله با بیابانزایی با مشارکت سازمان محیط زیست و منابع طبیعی در تالاب کجی نمکزار نهبندان به عنوان تنها تالاب زنده شرق کشور برگزار شد.

۷۵۵۷ * ۶۰۵۴