به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، «محسن رضایی» در نشست خبری با اصحاب رسانه در خصوص جلسه امروز این مجمع در خصوص پالرمو گفت: همان طور که مردم می دانند لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو که از سوی مجلس شورای اسلامی به مجمع ارسال شد تاکنون در چندین جلسه در مجمع از تمام جوانب این مصوبه مورد بررسی قرا گرفته است و مخالفان و موافقان فرصت کافی یافتند تا نظرات خود را در این مورد ارایه دهند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: در این جلسه مخالفان و موافقان، نمایندگان مجلس و دولت فرصت یافتند تا نظرات خود را ارایه دهند. با توجه به اینکه مصوبه جدید به نام CFT نیز به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده است که این موضوع نیز باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گیرد برخی از اعضا به این نتیجه رسیدند که میان دو لایحه ملاحظاتی وجود دارد که تصمیم گیری در مورد هر یک از این دو لایحه بدون توجه به لایحه دیگر می تواند اشکالاتی را ایجاد کند، بر همین اساس در جلسه امروز مصوب شد تا فرصت دیگری برای بررسی هر دو مصوبه داده شود.
وی گفت: برخی از اعضا از کمیسیون اقتصادی، سیاسی و حقوقی نظر دادند تا این دو مصوبه را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
رضایی اظهار کرد: بر اساس نظر هر یک از کمیسیون ها که به ریاست مجمع پیشنهاد تاخیر بدهد ریاست مجمع می تواند این موضوع را در نظر گرفته و بررسی لایحه با تاخیر انجام شود.
وی گفت: به اتفاق آرا نمایندگان دولت و مجلس نظر دادند تا بررسی بیشتر این دو لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شود، بنابراین مجمع تشخیص مصلحت نظام تصمیم گرفت تا بررسی های بیشتر بر روی مصوبه پالرمو و CFT را ادامه دهد و احتمالا در سال جدید جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه دارد البته چند نکته مهم در مورد FATF نیز وجود دارد.
وی اظهار کرد: رفتار FATF اگر سازنده باشد می تواند مورد توجه مجمع قرار گیرد. در میان جلساتی که در مجمع برگزار شده است FATF در بیانیه ای در خصوص ایران بیاناتی را اعلام کرده است، از طرفی از اقدامات ایران تقدیر کرده است و از سوی دیگر با ابهام با اقدامات ایران برخورد است، به هر صورت هر چقدر رفتار FATF سازنده تر باشد در تصمیم گیری مجمع اثرگذار است.
وی با بیان اینکه رفتار FATF بر روی اعضای مجمع موثر است، اظهار کرد: از رفتار اروپا راضی نیستیم زیرا به هیچ یک از تعهداتی که در برجام داده اند، عمل نکردند. اینکه شرکتی را با سه هزار یورو تصویب کردند که به صورت تهاتری می تواند با ایران معامله کند و یا تعهدات مهم دیگر برجام از جمله خرید و فروش نفت و تاسیس شعبات دیگر بانک ایران می تواند رفتارهای اروپایی ها در خصوص این موارد بر روی مجمع اثرگذار باشد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ما رصد خود را بر روی مباحث اعلام شده ادامه می دهیم و در حال تحلیل دقیق بیانیه FATF از لحاظ حقوقی اقتصادی هستیم.
وی در خصوص برخی از نظرات در خصوص تاخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد نظر نهایی این مجمع در خصوص پالرمو و FATF اظهار کرد: انتقاد بر این موضوع به نظر ما درست نیست، هر نوع تصمیم گیری عجولانه می تواند خسارات جبران ناپذیری را در کشور ایجاد کند در حالی که هر چقدر تصمیمات پخته تر باشد از این رو به دیپلماسی فرصت دهیم تا بهتر در این خصوص عمل کند نتیجه مطلوب تری می گیریم.
وی ادامه داد: کسانی که از ایران ضمانت می خواهند باید در مقابل ضمانتی هم بدهند، نمی شود ایران یک طرفه گام هایی را بردارد و هیچ ضمانتی را نداشته باشد در حالی که این تاخیر در تصمیم گیری می تواند بسیار مفید و سازنده باشد.
وی اظهار کرد: اعلام کردند اگر بهمن ماه پالرمو را تایید نکنید چه می شود و چه نمی شود اما اکنون به بیانیه عمومی FATF نگاه کنید، آیا می توانید بگویید که این نظرات منطقی و کارشناسانه است.
وی اظهار کرد: تاخیر در تصمیم گیری اگر حساب شده باشد منافع زیادی را برای جامعه به همراه دارد. اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام جزو مصالح مردم و معیشت مردم در شرایط کنونی به چیز دیگری نمی اندیشند. امروز برای ما معیشت مردم در اولویت اول قرار دارد و به تمامی کنوانسیون ها از این جهت نگاه می کنیم که آیا راه اقتصادی کشور را باز می کند یا می بندد.
وی گفت: هر تصمیمی که موجب بهتر شدن وضعیت اقتصادی کشور بدون شک همان تصمیم مورد توجه مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار می گیرد.
وی تاکید کرد: در این جلسه نمایندگان مجلس و دولت به اتفاق آرا همگی تایید کردند تا کار کارشناسی بیشتری بر روی این دو موضوع صورت بگیرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از این نشست اظهار کرد: پس از تعطیلات سال نو جلسه مجمع در این خصوص تشکیل می شود.
وی گفت: در هر تصمیمی ما باید نظر تمامی کارشناسان را گوش دهیم و راهکار بیابیم، راهکاری برای ما مهم است که به نفع کشور باشد، ما به دنبال این راهکار هستیم. کشورهایی که به این دو لایحه پیوستند، مانند ایران نیستند. هیچ یک از این کشورها شرایط ما را ندارند و در شرایط تحریم سخت مانند ما قرار ندارند؛ نمی توانیم شرایط ایران را با کشورهای دیگر که به پالرمو پیوستند، یکی بدانیم. اگر در شرایط تحریم نبودیم و یا وضعیت اضطراری نداشتیم می توانستیم راحت تر تصمیم بگیریم، این شرایط خاص ایجاب می کند تا ما مسایل را کارشناسانه تر مورد بررسی قرار دهیم.
وی در مورد اینکه این دو مصوبه را به رای عمومی بگذاریم، اظهار کرد: نظام سیاسی کشور تمام پیش بینی های لازم را برای برون رفت از بن بست انجام داده است. این نوع پیشنهادات مغایرت با قانون اساسی دارد. وقتی در قانون اساسی عنوان شده است که اگر مجلس مصلحتی را تشخیص دهد آن را به مجمع اعلام کند اگر به مجمع اجازه ندهیم تا وظیفه قانونی خود را انجام دهد این موضوع عملا زیر پا گذاشتن قانون اساسی کشور است.
وی در مورد اینکه رییس جمهور در سخنان خود اعلام کرده است که نمی توان در خصوص یک لایحه نظر کارشناسی 20 یا 30 نفر را قبول کرد، گفت: آیت الله آملی جواب موضع گیری رییس جمهور را اعلام کردند و بنده دیگر تکرار نمی کنم، می توانید از همان گفتار استفاده کنید. موضوع گیری رییس جمهور حرف دوستانه و قانونی نیست، موضع قانونی به یک نفر یا 30 نفر ارتباطی ندارد، اگر جمعی در قانون اساسی اختیار به آنها داده شده است تا در موضوعی تصمیم بگیرند دیگر تعداد اعضا معنی ندارد، رییس جمهور یک نفر است اما در قانون اساسی اختیاراتی دارد. اعضای هیئت دولت کمتر از اعضای تشخیص مصلحت نظام هستند، این گونه صحبت ها را سازنده نمی دانیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رییس مجلس و رییس جمهور از موافقان لایحه FATF هستند و در جلسات مجمع حضور نمی یابند و نظرات خود را از تریبون های عمومی اعلام می کنند، گفت: این سوال را باید از خودشان بپرسید، رییس جمهور نیز عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند و می توانند بسیاری از نظراتی را که دارند در جلسات مجمع مطرح کنند و نظر موافق و مخالف را بشنوند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا عده ای مجمع تشخیص مصلحت نظام را تحت فشار قرار می دهند، گفت: در یک سال اخیر با اقداماتی علیه مجمع مواجه ایم که کاملا مشکوک است. در موضوع هیئت نظارت گفتند شورای نگهبان دوم در حال تشکیل شدن است، در موضوع پالرمو که در مجمع مطرح شد عجله فوق العاده ای را می بینیم که می خواهند بدون کار کارشناسی عمیق این موضوع مورد تایید قرار بگیرد و یا سخنانی دیگر از قول بنده یا رییس مجمع نقل می شود که من جواب آنها را دادم، در مجموع بحث های عجیب و غریبی راجع به مجمع شنیده می شود، ما فکر می کنیم دلیل این موضوع آن است که عده ای نگران نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند، مطمئنا اگر نظارت مجمع قوی تر از گذشته ادامه یابد بسیاری از مشکلات کشور حل می شود، بسیاری از میلیاردها دلاری که از بانک مرکزی بدون حساب و کتاب بیرون آمد، جلوگیری می شود و بسیاری از تخلفات در اقتصاد مقاومتی جلوگیری می شود. ما فکر می کنیم هجمه های اخیر مربوط به فعال شدن هیئت عالی نظارت است و تقاضا می کنیم از رسانه ها خبر و گزارشی را بدون منبع موثق از مجموع انتشار ندهند و خودشان کمک کنند تا صحبت هایی که در مجمع می شود مستقیما از سوی رییس مجمع و یا دبیر مجمع نقل شود./
∎