شناسهٔ خبر: 31491693 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام:

رفتار FATF و اروپا می تواند بر روی نظرات‌ اعضای مجمع موثر باشد

تهران- ایرنا- دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اکثر اعضای مجمع رای به تأخیر در رسیدگی به لایحه پالرمو دادند، گفت: رفتار گروه ویژه اقدام مالی(FATF) و اروپا می تواند بر روی نظرات‌ اعضای مجمع موثر باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا،«محسن رضایی» روز- شنبه - در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به بررسی لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی موسوم به پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: همانطور که در جریان هستید این لایحه با اصرار مجلس شورای اسلامی اسلامی به مجمع تشخیص مصلحت نظام آمد.
وی افزود: تاکنون چندین جلسه در مجمع درباره این مصوبه مجلس بررسی انجام شده است و از تمامی جوانب از جمله آثار اقتصادی، بین المللی و تعهداتی که ایران درباره آن می دهد، و همچنین آثار سیاسی و امنیتی مورد بحث قرار گرفته است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: موافقین و مخالفین و همچنین نمایندگان دولت از جمله وزیران مربوطه با فرصت کافی نظرات خود را در این جلسات مطرح کردند.
رضایی خاطرنشان کرد: پس از اینکه مصوبه ای جدیدی از مجلس به نام کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع شد، برخی از اعضا بین این دو مصوبه ارتباطاتی را ملاحظه کردند به طوری که تصمیم گیری درباره هر کدام از این مصوبات بدون توجه به دیگری مورد ایراد قرار گرفت.
وی افزود: احتمالا هم پوشانی های بین این دو مصوبه وجود دارد و بحث روی هر کدام از آنها بدون توجه به دیگری ممکن است اشکالاتی را بوجود بیاورد.از این رو در جلسه امروز پیشنهاد شد فرصت دیگری را برای بررسی هر دو مصوبه لحاظ کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: برخی اعضا پیشنهاد تاخیر در تصمیم گیری ارائه کرده و درخواست کردند کمیسیونی مرکب از هر سه کمیسیون اقتصادی، سیاسی و حقوقی - قضایی مجمع این دو مصوبه مجلس را به بحث بگذارد.
رضایی اضافه کرد: بر اساس آیین نامه مجمع اگر کمیسیون مربوطه به رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد تاخیر بدهد، وی می تواند این تاخیر را لحاظ کند. اما از آنجایی که مصلحت ایجاب می کرد نظر همه اعضا خواسته شود، موضوع تاخیر در بررسی لایحه پالرمو به رای گذشته شد و قریب به اتفاق اعضا اعلام کردند مجمع در این خصوص بررسی بیشتری انجام دهد.
وی همچنین با اشاره به اینکه نمایندگان دولت و مجلس هم موافق به تاخیر انداختن تصمیم گیری درباره لایحه پالرمو بودند، گفت:مجمع تصمیم گرفت بررسی ها درباره مصوبه پالرمو و CFT را ادامه دهد و احتمالا در سال 98 این مباحث را ادامه خواهد داد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که رفتار سازنده FATF می تواند مورد توجه مجمع قرار بگیرد، اظهار داشت: بین دو جلسه ای که مجمع برگزار کرد، گروه ویژه اقدام مالی درباره ایران صحبت کرد، این گروه از یک طرف اقدامات ایران را تحسین کرده و از طرف دیگر با اقدامات ایران با ابهام برخورد کرده است.
وی اضافه کرد: رفتار اروپایی ها می تواند بر روی اعضای مجمع موثر باشد، ما فعلا از رفتار اروپایی ها راضی نیستیم چرا که به تعهداتی که در برجام دادند، عمل نکردند.این که شرکتی با سه هزار یورو تاسیس کردند که چیزی نزدیک به یک میلیارد دلار در سال آن هم به صورت تهاتری می تواند با ایران مبادله کند، کفایت نمی کند.
رضایی گفت: در برجام تعهدات بسیار مهمی از جمله خرید و فروش نفت و تاسیس شعبات بانکی ایران برای اروپایی ها وجود دارد و رفتار اروپایی ها می تواند بر روی نظرات اعضای مجمع موثر باشد.
وی در عین حال گفت: ما البته به رصد خود ادامه می دهیم و بیانیه عمومی FATF را به کمیته حقوقی دبیرخانه سپردیم تا از نظر حقوقی تحلیل دقیقی در این زمینه انجام دهند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که انتقادات برخی افراد از تاخیرات مجمع درست نیست،گفت: هر نوع تصمیم گیری عجولانه ای ممکن است خسارات زیادی به کشور وارد کند.در حالی که هر چقدر تصمیمات پخته تر و کارشناسی تر باشد به دیپلماسی کشور فرصت داده می شود.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که انتظار دارند ایران به تعهدات عمل کند این را هم بدانند که طرف مقابل هم باید ضمانت هایی بدهد.نمی شود ایران یک طرفه گام هایی بردارد ولی طرف مقابل هیچ ضمانتی ندهد.
رضایی با بیان این که تاخیرها می تواند بسیار سازنده و مفید باشد، افزود: می گفتند اگر شما تا بهمن ماه پالرمو را تایید نکنید چنان و چنین می شود، الان به بیانیه عمومی FATF نگاه کنند و از روی آن قضاوت کنند و می بینند که اگر تاخیرها منطقی، کارشناسانه و روی حساب و کتاب باشد، منافع زیادی برای جامعه دارد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد:اعضای مجمع در شرایط کنونی جز به مشکلات و معیشت مردم به چیز دیگری نمی اندیشند. برای ما امروز معیشت مردم در اولویت اول است و از این جنبه به این کنوانسیون نگاه می کنیم که آیا راه اقتصادی ما را باز می کند یا می بندد.
وی با تاکید بر این که هر تصمیمی موجب بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشد، مد نظر مجمع تشخیص مصحلت نظام خواهد بود،اظهارداشت: در این جلسه نمایندگان دولت و مجلس به قریب به اتفاق آرا همه تایید کردند که کار کارشناسی بیشتری درباره این لایحه صورت بگیرد.
به گزارش ایرنا دبیر مجمع تشخیص مصلحت در پاسخ به این سوال که جلسه بعدی مجمع چه زمانی خواهد بود،گفت: بعد از تعطیلات ما اولین جلسه را برگزار می کنیم و بحث ها را ادامه خواهیم داد.
رضایی همچنین درباره رویکرد رسانه های بیگانه درباره این لوایح و این که برخی می گویند بهتر است ،به جای این تاخیرها، این لوایح را رد کنیم،اظهارداشت:باید به نظرات همه کارشناسان کشور گوش داده و راهکار پیدا کنیم، راهکاری برای ما مهم است که به نفع کشور تمام شود و ما به دنبال این راهکار هستیم.
وی اضافه کرد: هیچ کدام از کشورهایی که به FATF پیوستند شرایط ما را ندارند و در تحریم های سخت و سنگینی مثل ما نیستند. شاید اگر در تحریم نبودیم و عجله ای نداشتیم، به سرعت می توانستیم تصمیم بگیریم. اما شرایط خاص ما ایجاب می کند مسئله را بهتر و کارشناسانه تر مطالعه کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره به رای عمومی گذاشتن لوایح CFT و پالرمو هم گفت: وقتی نظام سیاسی کشور همه پیش بینی ها را برای برون رفت از بن بست انجام داده، این نوع پیشنهادات مغایر با قانون اساسی است.
به گفته رضایی بر اساس قانون اساسی اگر مجلس مصلحتی را تشخیص بدهد، باید به مجمع بگوید. در این شرایط اگر ما به مجمع تشخیص مصلحت نظام اجازه ندهیم وظیفه قانونی خود را انجام بدهد، این عملا زیرپا گذاشتن قانون اساسی کشور است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات هفته گذشته رییس جمهوری درباره تاخیر مجمع در تصمیم گیری در این زمینه گفت: چون آیت الله آملی جواب صحبت های ایشان را دادند من دیگر تکرار نمی کنم، از همان استفاده کنید. این حرف، حرف دوستانه ای نیست، حرف قانونی هم نیست، موضع قانونی به یک نفر، بیست نفر یا 30 نفر ارتباط ندارد.
دبیر مجمع تشخیص ملحت نظام اضافه کرد: اگر قانون اساسی به جمعی ولو جمع کوچک اختیار داده باشد در زمینه ای تصمیم بگیرند، دیگر تعداد اعضا چه معنی دارد، خود رییس جمهوری یک نفر است، طبق قانون اساسی اختیاراتی دارد، حالا باید گفت چون ایشان یک نفر است نمی تواند در آن چارچوب قانونی و یا اختیار خودش تصمیم بگیرد.
رضایی خاطرنشان کرد: اعضای هیات دولت کمتر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند و ما این نوع صحبت ها را سازنده نمی دانیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره عدم حضور رییس مجلس شورای اسلامی و رییس جمهوری در جلسات مجمع هم گفت:این موضوع را باید از خود ایشان سوال کنید، رییس جمهور هم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است، ایشان می تواند نظراتشان را در مجمع مطرح کند و نظرات موافق و مخالف را بشنود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این که چرا برخی می خواهند مجمع را تحت فشار قرار دهند و تاکید دارند عواقب تصمیم گیری یا تاخیر در تصمیم گیری به عهده مجمع است، گفت: در یک سال اخیر ماقداماتی را علیه مجمع می بینیم که کاملا مشکوک است، در بحث هیات نظارت گفتند شورای نگهبان دوم درست شده است.
رضایی ادامه داد: در مباحث پالرمو و CFT که دیگر در هیات نظارت هم نیست و در مجمع در حال بررسی است ،عجله کاری فوق العاده ای مشاهده می کنیم و می خواهند مجمع بدون کار کارشناسی عمیق تصمیم بگیرد.
وی یادآور شد: دلیل بحث های عجیب و غریبی که در یک سال گذشته به مجمع تشخیص نسبت داده می شود،این است که عده ای نگران نظارت مجمع هستند.مطمئنا اگر نظارت مجمع قوی تر از گذشته ادامه پیدا کند بسیاری از مشکلات کشور حل خواهد شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هجمه های یک سال گذشته مربوط به فعال شدن هیات عالی نظارت است و از رسانه ها تقاضا می کنیم هیچ خبر و گزارشی بدون منبع موثق از مجمع انتشار ندهند و صحبت هایی که در مورد مجمع مطرح می شود، مستقیما از سوی رییس و یا دبیر مجمع نقل شود.
سیام*9314*2021*